Hírek

Lakáshitelt venne fel? Akkor erről tudnia kell!

napi.hu
Vidéken átlagosan 30-40, Budapesten pedig 5-10 százalékkal csökkentek az államilag támogatott lakáscélú hitelekhez kapcsolódó közjegyzői díjak az egy évvel korábbi állapothoz képest a közjegyzők tapasztalatai szerint – adta hírül a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).
Tovább a teljes cikkre

Van kerület, ahol 40 ezerrel estek az albérletárak

forbes.hu
Az albérletpiac megint napirenden van. Egyrészt azért, mert a napokban felmerült, hogy új szabályozás jöhet az elmúlt években a budapesti bérleti piacot átrendező rövid távú lakáskiadás területén. Amúgy is középpontban vannak ezek a lakások, mert a koronavírus-járvány miatt lényegében lenullázódott a külföldi turisták száma, akik a legjelentősebb keresletet generálták ebben a szegmensben. Közben pedig a kiadó lakások tulajdonosai készülnek a főszezonra, mivel közeledik a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése.
Tovább a teljes cikkre

Folytatta a megkezdett portfóliótisztítást az Appeninn Nyrt.

profitline.hu
Az Appeninn Nyrt. a 2018-ban közzétett üzleti stratégiájában megfogalmazott portfóliótisztítás keretében egyik leányvállalatán keresztül értékesítette a Váci úton autószervizt tulajdonló VCT78 Ingatlanhasznosító Kft.-t. A tranzakció célja többek között, hogy az Appeninn Nyrt. számára forrást biztosítson a magasabb jövedelemtermelő képességgel bíró, minőségi irodaházak, valamint a turisztikai fejlesztések finanszírozásához.
Tovább a teljes cikkre

Új lendületet adhat az építkezéseknek a kedvezményes lakásáfa megtartása

realista.hu
Az építőipari munkahelyek védelme, az ingatlanpiac és az építőipar erősödését várja az újHÁZ Centrum a barnamezős beruházások kedvezményes lakásáfájától. Úgy vélik, az öt százalékos áfa alkalmas arra, hogy a koronavírus okozta ágazati visszaesést mérsékeljék, valamint, hogy a rozsdaövezetekben elinduljon a városfejlesztés új hulláma.
Tovább a teljes cikkre

Mi történik most a plázákban? Hogyan küzdenek meg a bérlők a tulajdonosokkal?

realista.hu
A Cushman & Wakefield What’s Next In Retail webináriumán a kiskereskedelmi szektor és a bevásárlóközpontok jövőjét elemezték a járvány után a szakértők. Ahány pozíció, annyi nézőpont. De az biztos, hogy egy csónakban eveznek, még ha többen ezt nehezen is hajlandók tudomásul venni.
Tovább a teljes cikkre

Mennyibe kerülnek az új lakások az egyes megyeszékhelyeken? – Mutatjuk a teljes listát

portfolio.hu
Negyedévente rendszeresen bemutatjuk a budapesti újlakás-kínálatot, ami kerületi bontásban ismerteti az aktuális fejlesztéseket és az árakat. Ezúttal azonban nem Budapestre voltunk kíváncsiak, hanem a nagyobb vidéki városokban néztünk körül, ahol az Otthon Centrum számításai segítségével hasonlítottuk össze az árakat.
Tovább a teljes cikkre

A lakástulajok megmakacsolták magukat az árakkal: hiába a több érdeklődő, kevesen vásárolnak ennyiért

index.hu
Nagyon gyorsan visszapattant a lakáspiac a járványhelyzetből adódó mélyponton, a kereslet felélénkült, rengetegen néznek lakásokat. A vásárlási szándék látványos erősödése ellenére azonban
Tovább a teljes cikkre

Milyen otthonteremtési támogatásokat igényelhetünk gyermekeink után?

index.hu
Jelenleg számos támogatási formát tudunk igényelni meglévő és/vagy vállalt gyermekeink után. Ezeket kaphatjuk lakáscélunk megvalósítására, meglévő lakáshitelünk előtörlesztésére, de akár szabad célra is. Az egyes támogatások elnyerése szempontjából azonban különböző feltételeket kell teljesítenünk. Abból a szempontból is eltérnek a konstrukciók egymástól, hogy ki tekinthető gyermeknek a kedvezmény szempontjából.
Tovább a teljes cikkre

A kiskereskedelem katalizálhatja a logisztikai ingatlanpiacot

realista.hu
A világjárvány nyomán a kiskereskedelemben tapasztalható változások felgyorsultak. Az Egyesült Államokban az e-kereskedelem piaci lefedettsége a 2019. év végi 15%-hoz képest 2020 áprilisában már a 25%-ot is meghaladta.
Tovább a teljes cikkre

Rövid távon nem hoz nagy változást az ingatlanpiacon a kamatcsökkentés

index.hu
Inkább hosszabb távon lehet lakáspiaci és lakáshitelpiaci hatása a Magyar Nemzeti Bank keddi döntésének, amely szerint négy év után először csökkentette az alapkamatot – írja közös elemzésében az Ingatlan.com és a Money.hu. A döntés, hogy 15 bázisponttal 0,75 százalékra csökkentette az MNB az alapkamatot, a változó kamatozású hitelekre ugyan bizonyos feltételekkel hatással lehet, a lakáspiacon nem igazán lesz hatással a keresletre és a kínálatra.
Tovább a teljes cikkre

Mi lesz a havi törlesztéssel és a lakásárakkal a kamatcsökkenés után?

hvg.hu
Inkább hosszabb távon lehet lakáspiaci és lakáshitelpiaci hatása az MNB keddi döntésének.
Tovább a teljes cikkre

Az ingatlanpiac egy szegmense, ami már harmadik hónapja okoz mindenkinek pozitív meglepetést

portfolio.hu
Május már a harmadik “koronavírusos” hónap, amikor az FM szolgáltatók által várt jelentős visszaesést a tényadatok nem igazolják vissza. A bevételekre továbbra is pozitív hatást gyakorol, hogy az ügyfelek nagyobb hangsúlyt fektetnek a védekezésre, miközben a projektmunkák elmaradása, elhalasztása negatív tényezőként jelentkezik az ingatlanüzemeltetéssel foglalkozó cégek bevételeiben és a nyereségében.
Tovább a teljes cikkre

Ingatlanpiac: soha nem nézelődtek ennyien, de a vásárlások számán ez még nem látszik

forbes.hu
Az internetes ingatlanhirdetésekkel foglalkozó Ingatlan.com látogatottsága májusban elérte a csúcsnak számító 12,4 milliót, de más ingatlanos portált is többet néztek, mint korábban. A kattintás nőtt, ám a vásárlások száma nem: amíg nem csökkennek az árak, inkább csak nézelődünk.
Tovább a teljes cikkre

2020-ban csökkenhet az ingatlanpiaci aktivitás Közép-Európában

realista.hu
A Deloitte legfrissebb kutatása szerint tíz válaszadó közül csaknem kilenc számít arra, hogy 2020-ban csökken az ingatlanpiaci aktivitás Közép-Európában.
Tovább a teljes cikkre

Lezárult az MNB gigaüzlete: Magyar tulajdonba került a GTC is

privatbankar.hu
Lezárult a közép-európai régió legnagyobb idei ingatlanüzlete, amelynek keretében az MNB Alapítvány vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. érdekeltsége megvásárolta a Globe Trade Centre (GTC) S.A.
Tovább a teljes cikkre

Élménypark, kikötő, szálloda – újabb turisztikai beruházásokba vág Mészáros és Tiborcz egykori ingatlanos birodalma

forbes.hu
Újabb vidéki ingatlanfejlesztési projektbe kezd bele az Appeninn Nyrt. A vállalatból elmúlt hetekben Tiborcz István és Mészáros Lőrinc is kiszállt, előbbi részesedése májusban került Jellinek Dániel plázamilliárdoshoz.
Tovább a teljes cikkre

Mennyire jó üzlet ma egy garázs Budapesten?

piacesprofit.hu
A járvány idején országszerte jelentősen csökkent az autós forgalom, a díjmentessé tett parkolás is visszafogta a garázsok iránti keresletet. Az ingyenességnek azonban hamarosan vége, a dugók már a veszélyhelyzet elrendelése előtti időszakot idézik, ráadásul egyre többen ismerik fel, hogy garázskiadásból tisztes és biztos hozamot is el lehet érni. Az OTP Ingatlanpont szakértője szerint a közelmúlt kormányzati intézkedései is élénkíthetik a garázspiacot, ezért ezen a területen nem számít az árak visszaesésére.
Tovább a teljes cikkre

Öt fontos tudnivaló az MNB által kezdeményezett újfajta lakásbiztosításokról

infostart.hu
A Nemzeti Bank szigorú kritériumokat szabott ahhoz, hogy egy biztosítási konstrukció minősített fogyasztóbarát lehessen.
Ezek tartalmazzák például azt is, hogy milyen kockázatokra kell kiterjednie minden egyes ilyen termék alapcsomagjának. Ilyen például a vihar, a villámcsapás, a tűz vagy a betörés is.
Tovább a teljes cikkre

Stagnált az ingatlanalapok vagyona

realista.hu
Májusban 1,1 százalékkal, azaz 68 milliárd forinttal növekedett a befektetési alapokban kezelt vagyon a tőkeáramlás és a hozamok eredőjeként, a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai 6120 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
Tovább a teljes cikkre

Nem ámítás: pár hónap alatt durván bezuhant néhány új lakás ára

portfolio.hu
Az 5 és 27 százalékos újlakás-áfa egy igen érdekes árazási helyzetet teremtett a hazai újlakás-piacon. Egyszerre voltak és még vannak is jelen a két különböző mértékű áfával értékesített lakások, ami eddig a gyorsuló árnövekedéses környezetben inkább azt eredményezte, hogy a relatíve olcsó 5 százalékos áfás projekteket árazták fel a 27 százalékosokhoz.
Tovább a teljes cikkre

Kiszámolták, hol érdemes lakást venni Budapesten, ha a kiadásából akarunk megélni

hvg.hu
A 8. és a 10. kerület tűnhet a legjobb választásnak, míg az 5. és 12. kerületben már alacsonyabbak a hozamok. Bár az utóbbi időben a koronavírus-járvány miatt mind a lakásárak, mind az albérleti árak visszaestek, még mindig szép hozamokat lehet elérni ingatlanvásárlással.
Tovább a teljes cikkre


A magyarok kedvencei – hol pörög a legjobban az ingatlanpiac?

piacesprofit.hu
A budapesti agglomerációt magában foglaló Pest megye volt a legvonzóbb célpont tavaly azok körében, akik ideiglenesen vagy állandó jelleggel másik településre költöztek – derül ki az ingatlan.com legfrissebb, a KSH előzetes adatain alapuló elemzéséből, amely bemutatja azt is, hogy a megyeszékhelyeken lévő eladó házak és lakások ára hogyan változott a járvány előtti szinthez képest.
Tovább a teljes cikkre

A budapesti panellakások hét év alatt megháromszorozták az árukat

index.hu
A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb lakáspiaci jelentése alapján a tavalyi év utolsó negyedévében már stagnáltak a lakásárak, sőt Budapesten 2 százalékos csökkenés volt tapasztalható.
Tovább a teljes cikkre

Új lakást vennél? – Ennyiért teheted meg Budapest különböző kerületeiben

portfolio.hu
Tegnapi cikkünkben elmítettük, hogy az új lakások áremelkedése a téli hónapokhoz képest megállt Budapesten, most viszont kerületenként is megnézhetjük, hogy milyen változások mentek végbe az árakban az elmúlt hónapokban. A legdrágább 1,97 millió forintos négyzetméterárral az V. kerület lett, míg a legolcsóbb továbbra is a XXIII., ahol most először lépte át a 600 ezer forintos szintet a négyzetméterár.
Tovább a teljes cikkre

Nagyot fordultak a trendek a lakáspiacon

vg.hu
Országosan tizedével, Budapesten a negyedével csökkent tavaly az eladott lakások száma. A pandémia egy már eleve lassuló piacot sokkolt tovább.
Tovább a teljes cikkre

1,4 millió forint a termőföld átlagára hektáronként

agroforum.hu
Tavaly 7%-kal kevesebb tranzakció keretében 14%-kal kisebb termőföld-terület cserélt gazdát, mint 2018-ban. Az árak emelkedése ugyanakkor továbbra is töretlen. A tavalyi 7%-os árnövekedés alapján elmondható, hogy egy hektár, 2010-ben vásárolt termőföldnek 2019-re összességében már átlagosan bő két és félszeresére nőtt az ára. Az még nem egyértelmű, hogy hogyan befolyásolja a koronavírus-járvány a földpiacot, a hamarosan induló új uniós támogatási ciklus azonban negatív hatásokkal járhat – derül ki a NAV ingatlanforgalmi adatbázisát feldolgozó legfrissebb OTP Termőföld Értéktérképből.
Tovább a teljes cikkre

Modern lakások épülhetnek a rozsdaövezetekben

origo.hu
Az MNB Növekedési hitelprogram Hajrá! most megadja a lehetőséget a bérlakásépítés és -vásárlás hosszú távú finanszírozására – mondta Kiss Gábor, a legnagyobb hazai vállalatokat tömörítő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) alelnöke a hétfői Világgazdaságban. A cikk szerint speciális szabályokkal lehet megalapozni a vállalkozói bérlakáspiacot, amihez a rozsdaövezetek közép- és hosszú távú fejlesztési programjai megfelelők lehetnek.
Tovább a teljes cikkre

Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve

privatbankar.hu
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Tovább a teljes cikkre

Biztató számok a májusi lakáspiacon – Újra elkezdtünk lakásokat venni

portfolio.hu
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2020 májusában, országosan 8400 ingatlan adásvétel bonyolódott. Noha ez a szám még mindig 38 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos hónapjához képest, de az áprilisihoz viszonyítva már sokkal egészségesebb érték.
Tovább a teljes cikkre

Már online kalkulátorral is ellenőrizhető a csok-jogosultság

uzletem.hu
Nagyon egyszerűen megnézheti bárki a jövőben a K&H új online megoldásával, hogy jogosult lehet-e CSOK-ra, az államilag támogatott, CSOK mellé igényelhető lakáshitelre vagy a babaváró hitelre és mekkora összeget igényelhet. A K&H több mint négy év alatt összesen 34 milliárd forint értékben folyósított CSOK-ot összesen több mint 12 ezer családnak, az átlagos összeg pedig 2,75 millió forintot tett ki. A kamattámogatott lakáshitelek szerepet játszottak abban, hogy tavaly a K&H 8 százalékkal több jelzáloghitelt folyósított a lakossági ügyfeleinek, ezzel sorban a harmadik évben 100 milliárd forint felett volt ez az összeg. Ráadásul mostantól egészen a szerződéskötésig otthonról intézhető a támogatások és hitelek igénylése, azaz csak a szerződéskötéshez szükséges bemenni a bankfiókba, ha a K&H honlapján visszahívást kér az érdeklődő.
Tovább a teljes cikkre

Jogszabályban is rögzíthetik a jövőben a kötelező minimum irodaterületet

portfolio.hu
A legtöbb irodában ezekben a hetekben zajlik a munkavállalók fokozatos visszatérése, de sokan még mindig távmunkában dolgoznak. A járvány az irodapiacon is nagy átalakulásokat hozott és feltehetően lesznek olyan intézkedések, szokások, melyek a jövőben is velünk maradnak. Hogy milyen változások előtt állnak a hazai irodák, mik a home office-szal kapcsolatos legfőbb tapasztalatok, és milyen hatása lesz a járványnak az irodapiaci folyamatokra, arról Kocsány Jánossal, a Graphisoft Park vezérigazgatójával beszélgettünk.
Tovább a teljes cikkre

Bérelt ingatlanon végzett felújítás

adozona.hu
Sokszor előfordul, hogy a vállalkozás által bérelt ingatlan nem teljesen felel meg a bérlő elképzelésinek, így az átalakítást, felújítást végez a bérleményen. Ilyenkor a költségek kit terhelnek, és hogyan lehet könyvelni a felmerült felújítási költségeket? Olvasói kérdésre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.
Tovább a teljes cikkre

Nagyot fékeztek a lakossági hitelek, így reagáltak rá a szakértők

portfolio.hu
A lakáspiac és a fogyasztás nagyot fékezett, a kormány és az MNB pedig törlesztési moratórium és 5,9%-os THM-plafon bevezetésével reagált a koronavírus-válságra, szinte elsőként Európa országaik közül. Hogy hat mindez a magyar bankokra és pénzügyi vállalkozásokra? Mi lesz a hitelintézetek jövedelmezőségével, a jelzáloghitelek, a babaváró hitelek, a személyi kölcsönök, a folyószámla-hitelek és a hitelkártyák piacával? Miként gyorsítja fel a járvány és a veszélyhelyzet a banki digitalizációt? Melyek a lemaradó és kihívásokkal szembesülő hitelpiaci szegmensek a lakossági üzletágban? Ezekről volt szó online Hitelezés 2020 konferenciánk harmadik alkalmán, amelyen bankok lakossági üzletágvezetői és lakossági hitelező intézmények vezetői mondták el véleményüket, emellett az MNB és a Gemius képviselője is előadást tartott. Ennek most a videós összefoglalóját mutatjuk be.
Tovább a teljes cikkre

Alig romlottak a lakás-felújítási kilátások

profitline.hu
Alig, csak a hibahatáron belül változtak a lakosság lakásfelújítási és korszerűsítési, a következő egy évre vonatkozó várakozásai az első negyedévben az előzőhöz képest, és éves alapon is stagnálás érezhető a GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Masterplast Nyrt. közös, májusi felmérése szerint, amit a koronavírus-járvány hatására tekintettel nagyon kedvező fejleménynek tartanak.
Tovább a teljes cikkrehttp://profitline.hu/Alig-romlottak-a-lakas-felujitasi-kilatasok-408400

Az igénylők fele ingatlant venne a Babaváró támogatásból

hirado.hu
A legtöbben még mindig ingatlant vennének a Babaváró támogatásból, a Duna House több mint félezer ügyletet elemezve közölte, még mindig az ingatlanvásárlás vagy felújítás a legnépszerűbb: az igénylők több mint fele, 54 százaléka lakás vásárlásra tervezi fordítani az összeget, majdnem 20 százalékuk pedig felújítaná vagy korszerűsítené a pénzből meglévő ingatlanát.
Tovább a teljes cikkre

Tényleg szükség van UV lámpás fertőtlenítésre az összes irodában? Hogyan értelmezzük a hatósági ajánlásokat?

portfolio.hu
Az irodák működésével párhuzamosan az épületüzemeltetésben is egy új időszakot hozott az elmúlt két hónap. Mi változott pontosan? Hogyan vészelték át a cégek a mögöttünk álló időszakot? Milyen változások maradhatnak velünk? – tette fel a kérdéseket a Portfolio harmadik online konferenciájának FM-üzemeltetés workshopján Jászberényi István, a LEO alelnöke, a KRAFT FM Üzemeltetési és Szolgáltató Kft ügyvezető igazgatója.
Tovább a teljes cikkre

Új világ kezdődik az irodaházak életében. Túl kell élniük a kataklizmákat

realista.hu
A koronavírus-járvány sok kérdést felvet az irodaházak újranyitásával kapcsolatban. A HuGBC WELL munkacsoportja speciális webinárium-sorozatot indított, ahol a felmerülő kockázatokat elemzik, és megoldásokat kínálnak a jövőre nézve. Az egyik részben arra kaphattunk választ: mit tehetünk azért, hogy kollégáink biztonságban érezzék magukat az irodában.
Tovább a teljes cikkre

Szépen nőtt a Duna House bevétele, de a koronavírus-járvány nemsokára éreztetheti hatását

portfolio.hu
A csütörtöki piaczárás után tette közzé legfrissebb számait a Duna House, a társaság bevétele kétszámjegyű ütemben nőtt, a Duna House ezzel történetének második legnagyobb negyedéves árbevételét érte el, míg a profit szintén kétszámjegyű ütemben bővült az idei első negyedévben. A Duna House a koronavírus-járványra és az annak következtében kialakult bizonytalan gazdasági környezetre való tekintettel korábban visszavonta a 2020. üzleti évre tett előrejelzését, a menedzsment jelenlegi várakozásai szerint a járvány negatív hatása az idei második negyedévet fogja leginkább sújtani.
Tovább a teljes cikkre

Megszünteti a kormány a Nemzeti Eszközkezelőt

portfolio.hu
Megszűnhet a Nemzeti Eszközkezelő és hatályon kívül helyzethetik az intézmény működését szabályozó törvényt, a megmaradt 4600 lakásbérleti szerződés kezelését pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. látná el egy friss törvényjavaslat szerint.
Tovább a teljes cikkre

Jobban csökkenhettek a hazai lakásárak mint azt elsőre gondoltuk

portfolio.hu
A hazai lakáspiac lendülete egyértelműen a megtorpanás jeleit mutatta 2019 utolsó negyedévére, korábban már bemutattuk, hogy a KSH másfél százalékos csökkenést, míg az MNB stagnálást tapasztalt a negyedéves országos lakásárak dinamikájában 2019 végére. Az előzetes Takarék Index adatai szerint is az árak az előző negyedévhez képest csökkentek országos viszonylatban, valamivel azonban erőteljesebben, mint amit a másik két intézmény számai tükröznek. A negyedéves csökkenés az éves növekedés ütemét is mérsékelte, a Takarék indexe szerint 8 százalékos volt 2019 utolsó negyedéve és 2018 vége között a lakások országos áremelkedése.
Tovább a teljes cikkre

Szakértő: a hitelek 20 százaléka bedőlhet januártól

atv.hu
A lakáshitelesek fele továbbra is fizeti a tartozását, biztonságra törekedve a legnagyobb vagyonelemük védelme érdekében. Népszerűek az olcsó, alacsony kamatozású személyi hitelek, ezek törlesztője viszont többszörösére nőhet januártól – hívta fel a figyelmet az adószakértő.
Tovább a teljes cikkre

Egyeseknél nagyon kivágta a biztosítékot a törlesztési moratórium és a THM-plafon

portfolio.hu
A Portfolio online Hitelezés 2020 konferenciájának lakossági hitelezésről szóló keddi alkalmán kiderült: nem maradéktalanul elégedett a bankszektor a törlesztési moratóriummal. Az még látványosabban kibukott, hogy a THM-plafon is erősen vitatott intézkedés a hitelpiacon. A közönségszavazás során e témák mellett a 12 hónapon belül bedőlő hitelek várható arányáról, az idei hitelpiaci visszaesés mértékéről és a lakásárak várható alakulásáról is véleményt formált a hallgatóság.
Tovább a teljes cikkre

Vége az ingatlanközvetítőknek – 5 év múlva már kihal a szakma

profitline.hu
Míg 2014-ben az ingatlanközvetítők által eladott ingatlanok aránya 60 százalék feletti volt a magyar piacon, addig 2018-ban már 35 százalék alatti, és ha az irodák nem növelik nagy léptekben és gyorsan a közvetítés hozzáadott értékét és szakmai színvonalát a fejlett piacokon már működő standardok alkalmazásával, akkor 5 éven belül az arány akár 10 százalék alá is eshet, amivel gyakorlatilag megszűnik az ingatlanközvetítés mint szolgáltatás jelen formájában, mert nem lesz rá szükség.
Tovább a teljes cikkre

Lehetséges, hogy egy fix kamatozású lakáshitel kamata mégis emelkedjen?

profitline.hu
Egy futamidő végéig fix kamatozású lakáshitel kamatát a bank egyoldalúan nem változtathatja meg. Ennek a biztonságnak persze ára van, az ilyen kölcsönök jellemzően drágábbak, mint azok, melyek kamata a futamidő alatt módosulhat. De tényleg nem változtathatja meg a pénzintézet a kamatot, még egy rendkívüli helyzet esetén sem? Ennek járt utána a Bankmonitor.hu csapata.
Tovább a teljes cikkre

Mire elég 20 millió forint a mostani lakáspiacon?

piacesprofit.hu
A Duna House a 2020-as eddigi tranzakciós adatok alapján vizsgálta meg a kérdést. Míg a főváros belső kerületeiben már csak minigarzon vásárolható ekkora összegből, addig egyes vidéki nagyvárosokban tisztes méretű lakás vagy ház is elérhető ennyiért. 19 négyzetméteres belvárosi lakástól a 164 négyzetméteres szolnoki házig.
Tovább a teljes cikkre

Közel 55 milliárdos kötvénykibocsátás a Wingnél

mfor.hu
Befektetési portfoliójának bővítése és növekedési terveinek megvalósítása érdekében 54,7 milliárd forintnyi forrást von be a WING Zrt. a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramja keretében.
Tovább a teljes cikkre

A körbetartozás veszélye fenyeget az építőiparban

infostart.hu
Komoly likviditási nehézségek jöhetnek a koronavírus-járvány hatására az építőiparban és ismét van esély arra, hogy elindul egy körbetartozási hullám az ágazatban – mondta az InfoRádiónak a Takarékbank vállalati üzletág igazgatója a Portfolio online ingatlanpiaci konferenciáját követően. Morvai Zsolt hozzátette: a pénzintézetek számos megoldással segítik a bajba jutott építőipari cégeket.
Tovább a teljes cikkre

Csökken a kiáramlás az ingatlanalapokból

realista.hu
Áprilisban 0,5 százalékkal, 27 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon a tőkeáramlás és a hozamok eredőjeként – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).
Tovább a teljes cikkre

Több mint egymillió euró nettó nyereséget ért el a Graphisoft Park

profitline.hu
A Graphisoft Park SE szabályozott ingatlanbefektetési társaság a tervekkel összhangban 1,14 millió euró nettó nyereséget ért el az első negyedévben a pro forma (korábbi gyakorlattal készült) adatok szerint, ami mintegy 170 ezer euróval marad el a 2019. első negyedévitől, elsősorban a megnövekedett hitelállományhoz kapcsolódó kamatköltségek miatt – közölte a társaság a BÉT honlapján csütörtökön közzétett konszolidált, IFRS szerinti jelentésében.
Tovább a teljes cikkre

Nagyot fordult a világ – hol találhatóak a legdrágább budapesti lakások?

piacesprofit.hu
2003-ban mindössze az akkori három legdrágább fővárosi kerületben, az I., a II. és a XII. kerületben haladta meg a lakások átlagos négyzetméterára a 300 ezer forintot.
Azóta nagyot fordult a világ, és nemcsak azért, mert ma már a legolcsóbbnak számító XXIII. kerületben is a 340 ezer forintot közelíti az átlagár, de a városrészek árazás alapján kialakított sorrendje is megváltozott. Ennek okai mellett az OTP Ingatlanpont szakértője azt is megvizsgálta, hogy a jövőben mi rajzolhatja át a fővárosi ártérképet.
Tovább a teljes cikkre

Folytatódik a magyar boltösszeomlás: nagy bajban a kiskereskedelmi üzletek

penzcentrum.hu
Tavaly 120 ezer alá csökkent a kiskereskedelmi üzletek száma, egy év alatt 2300 bolt szűnt meg az országban annak ellenére, hogy a fogyasztás kifejezetten erős húzóereje volt a gazdaság növekedésének, derült ki a KSH adataiból. A világgazdasági válság előtti 150 ezer bolttól már nagyon messze vagyunk, és a kedvezőtlen tendenciának valószínűleg még nincs vége.
Tovább a teljes cikkre

Budapest legolcsóbb kerületében is 300 ezer forint fölé nőtt az átlagos négyzetméterár

hvg.hu
Zárul a Buda és Pest ingatlanjai közötti árolló, a külső kerületekben is nagy az áremelkedés.
Tovább a teljes cikkre

Scheer Sándor: az építőiparnak le kell szállnia a magas lóról

portfolio.hu
Nem mondunk újat azzal, hogy az építőiparban az utóbbi évek együttes folyamatainak hatására rendkívül nagyot emelkedtek az árak. A járvány okozta fejlemények azonban sok mindenben változást hozhatnak. Mennyit csúszhatnak a folyamatban lévő projektek? Hány és milyen típusú fejlesztés kerülhet befagyasztásra, akár végleges leállításra? Milyen szakipari tevékenységek váltak szinte elérhetetlenné, vagy épp ellenkezőleg, lett belőlük hirtelen túlkínálat? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a szakértők a Portfolio Ingatlan második, építőiparról szóló online konferenciáján.
Tovább a teljes cikkre

10 százalékkal csökkent az ingatlaneladások száma tavaly a 2018-as sikerévhez képest

forbes.hu
Az Otthon Centrum becslése szerint tavaly nagyjából 150 ezer tranzakciót kötöttek az ingatlanpiacon, ami tíz százalékkal volt kevesebb, mint 2018-ban. Idén a járvány miatt további csökkenés várható.
Tovább a teljes cikkre

Változó ingatlanpiac: erősödő kereslet, lassuló piac

profitline.hu
Áprilisban a járványhelyzet okozta gazdasági bizonytalanság különböző mértékben hatott a lakóingatlanpiac mutatóira. Az adás-vételek számában jelentős volt a visszaesés (58%), de márciushoz képest már élénkebb volt a vevői érdeklődés és a befektetői aktivitás is a piacon.
Tovább a teljes cikkre

Emiatt bukja el most sok lakásvásárló a kifizetett foglalót!

napi.hu
Egyre többször fordul elő az a kellemetlen helyzet, hogy a bankok alacsonyabb becsült forgalmi értéket állapítanak meg egy ingatlan esetében, mint amennyit a vevő kifizetne érte. Emiatt kevesebb lehet a maximálisan adható hitelösszeg is, így több önerőre lehet szükség a lakáshitelhez. Aki a pluszpénzt nem tudja előteremteni, viszont meggondolatlanul már leszerződött az ingatlanra, az emiatt akár a kifizetett foglalót is elveszítheti!
Tovább a teljes cikkre

Sorra jelentik be az új akvizíciókat – Megszólalt a BIF az ingatlanvásárlásokról

portfolio.hu
Sorra jelenti be új ingatlanvásárlásait a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF), év elején egy XII. kerületi irodaházról, míg májusban a X. kerületben többféle funkciójú ingatlan akvizíciójáról számoltunk be. A jövőbeli tervekről, a járványhelyzetben hozott döntésekről, valamint a fejlesztés és felújítás alatt álló ingatlanokról Hrabovszki Róbertet a BIF Nyrt. gazdasági vezérigazgató-helyettesét kérdeztük.
Tovább a teljes cikkre

Mikor lépi át a 4 milliós álomhatárt a magyar irodapiac?

realista.hu
A rendszerváltás óta eltelt 30 évben szinte a semmiből felépült a modern magyar irodapiac, az épületek túlnyomó többsége Budapesthez kötődik. Az ezredforduló idején értük el az 1 millió négyzetméternyi állományt a fővárosban, majd szép lassan haladt előre a piac. De vajon mikor ünnepelhetjük a 4 millió m2-t?
Tovább a teljes cikkre

Nagy átalakulások Európa lakáspiacain – Nyertesekből vesztesek, vesztesekből nyertesek

portfolio.hu
A hazai lakáspiac mellett érdemes néha kitekinteni a környező országok változásaira is, hogy ennek ismeretében tudjuk nézni a magyarországi folyamatokat. Éppen ezért a KSH legfrissebb adatai alapján arra voltunk kíváncsiak, hogy mi történt az elmúlt években az Európai Unió orszgainak lakásáraival és mindez hogyan illeszkedik a hazai lakáspiaci trendekbe.
Tovább a teljes cikkre

12 százalékkal csökkent a fővárosi újépítésű lakások ára

profitline.hu
Az év első három hónapjához viszonyítva áprilisban átlagosan 12 százalékkal estek Budapesten az új lakások árai, a folyamat részben a járványhelyzet miatt bevezetett kormányzati intézkedésekkel is magyarázható – közölte az Otthon Centrum pénteken az MTI-vel.
Tovább a teljes cikkre

Így alakulnak a lakásárindexek Magyarországon

profitline.hu
Használt lakások árváltozása; új lakások árváltozása; előző év azonos negyedéve = 100%
Tovább a teljes cikkre

Visszatértünk 2014-be: alig indul új lakásfejlesztés, de iroda is sokkal kevesebb épül

portfolio.hu
A koronavírus járvány számos gazdasági ágban okoz komoly problémákat, többek között erős negatív hatást gyakorol az építőiparra is. A hosszabb szállítási idők, illetve a munkaszervezési problémák egyaránt nehezítik a kivitelezők dolgát. Az EBI, Építésaktivitási Jelentéseiben negyedévente vizsgálja meg a hazai építőipar helyzetét, köztük az újonnan induló építkezések volumenét és az adott negyedévben befejezett projektek értékét összesítve illetve szektorok szerinti bontásban egyaránt.
Tovább a teljes cikkre

Schmidt Mária ingatlancége veszi meg a Magyar Posta eladásra kínált budapesti házmonstrumát

168ora.hu
Részesedést vásárolt a Magyar Postától a budapesti Üllői út 114-116. szám alatt található épületegyüttesben Schmidt Mária cége, a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF).
Tovább a teljes cikkre

Nincs nagy leépítés az építőiparban

magyarhirlap.hu
Az állami és magánmegrendelések, illetve a beruházások nem álltak le a járvány megjelenése után sem, és keresni kell a lehetőségeket az innovációban
Tovább a teljes cikkre

A UBS bank elemzése szerint Magyarország továbbra is vonzó célpont lesz a globális ingatlanbefektetési piacon

profitline.hu
A UBS GWM elemzése szerint gyorsan nőtt az elmúlt években a közép-kelet-európai piacok ingatlanjai iránti kereslet, amit jól mutat, hogy a régióba érkező tőke 2015 és 2019 között 9 milliárd euróról 13 milliárd euróra nőt. A beáramló tőke teljes volumenének 45%-a Lengyelországba, 25%-a Csehországba és 15%-a Magyarországra érkezett; Romániában, Bulgáriában és Szlovákiában az ingatlanbefektetések volumene ennek töredéke volt
Tovább a teljes cikkre

Áprilisi mélypont után kapaszkodik az ingatlanpiac

profitline.hu
A Duna House közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2020 áprilisában, országosan 5971 ingatlan adásvétel bonyolódott, valamint 74,5 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott
Tovább a teljes cikkre

A karanténhatás miatt megugrott a házak és nyaralók népszerűsége

realista.hu
A koronavírus-járvány hatása a megjelenése után azonnal megjelent a lakáspiacon. Például a rövid távra kiadó lakáshotelek kihasználtsága drasztikusan csökkent, így megugrott az albérletpiaci kínálat. Kialakulni látszik egy új trend, a “karanténhatás”: a kijárási korlátozások miatt sokan otthoni karanténba kényszerültek, ennek eredményeként pedig országos szinten is átrendeződött a házak, lakások és nyaralók iránti kereslet – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.
Tovább a teljes cikkre

Nincs jó helyzetben a retail piac: ennyivel kevesebbet költhetnek idén a magyarok az üzletekben

portfolio.hu
Visszaesés a fogyasztásban, a legtöbb üzlet forgalmában, és az egész gazdaságban – röviden ezekre lehet számítani a következő hónapokban és az egész 2020-as évben. Vajon hogyan hatott a járványhelyzet a retail piaci tranzakciókra és futó projektekre? Hogyan alakultak a bérleti díjak az év első hónapjaiban? – Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a Cushman & Wakefield legújabb elemzése.
Tovább a teljes cikkre

A Graphisoft Park ennyi osztalékot fizet

realista.hu
A Graphisoft Park SE a törzsrészvények után részvényenként 1060 forint, a dolgozói részvények után összesen több mint 65 millió forint osztalékot fizet a 2019-es év után, a társaság tulajdonában levő részvényekre osztalékot nem fizetnek a cég igazgatótanácsának határozata szerint.
Tovább a teljes cikkre

Melyik Budapest legdrágább lakótelepe?

portfolio.hu
A lakótelepekkel kiemelten akkor foglalkoztunk legutóbb, amikor év elején az egyik legnagyobb hazai ingatlanközvetítő 2019 harmadik és negyedik negyedéve között több mint 5 százalékos árcsökkenést mért a panellakásoknál. Ezúttal azonban arra voltunk kíváncsiak, hogy most milyen árak jellemzik a lakótelepi lakásokat, éppen ezért egy részletes körképet készítettünk amelyben a budapestiek mellett azt a vidéki lakótelepet is bemutatjuk, ahol 2016 és 2019 között a legnagyobb ütemű volt az áremelkedés.
Tovább a teljes cikkre

2,5 milliárd forint osztalékot fizet ki a Budapesti Ingatlan Nyrt.

profitline.hu
A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt. igazgatótanácsa közgyűlési hatáskörben eljárva több mint 2,56 milliárd forint osztalék kifizetéséről határozott szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett tájékoztatás szerint. Ez részvényenként 10 forint osztaléknak felel meg.
Tovább a teljes cikkre

Mi lehet önerő egy lakásvásárlásnál? Megjött az MNB válasza!

index.hu
Az MNB április 24-én kiadott körleveléből kiderül, hogy mit is tekinthetnek a bankok önerőnek egy lakáshitel igénylésekor. Természetesen a vásárlásra fordított saját megtakarítás mindig megfelel az MNB elvárásainak, de mi a helyzet a személyi kölcsönnel, a csok támogatással, vagy épp a babaváró hitellel?
Tovább a teljes cikkre

Magyar Nemzet: májusban már kinyithatnak a szállodák, éttermek és üzletek

blikk.hu
Májusban fokozatosan kinyithatnak a szállodák, az éttermek és a kávézók, a hetek óta zárva tartó kisebb üzletek, illetve megváltozhat a nyugdíjasoknak fenntartott idősáv az élelmiszerboltokban – értesült a Magyar Nemzet.
Tovább a teljes cikkre

Eltűntetheti a nagyvárosok rozsdafoltjait a kedvezményes lakásáfa?

profitline.hu
Bár a részletes szabályozásra még várni kell, az OTP Ingatlanpont szakértői úgy látják, hogy az öt százalékos áfa visszaállítása a rozsdaövezetekben épülő új lakásokra kedvező folyamatokat indíthat el a piacon. A legnagyobb barnamezős területtel rendelkező Budapest mellett számos vidéki nagyváros is kihasználhatja a lehetőséget a jelenleg elhanyagolt, de kedvező fekvésű, egykor jellemzően ipari, kereskedelmi funkciójú településrészek bevonására a lakáscélú fejlesztésekbe.
Tovább a teljes cikkre

Így alakítanák át a kereskedelmi ingatlanok bérleti díját

realista.hu
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) 7 pontos javaslatcsomagot dolgozott ki a vállalkozások ingatlanbérleti helyzetének kezelésére, amelyben azt kérik a kormánytól, hogy a válság alatt a kereskedelmi ingatlanok bérleti díját a bérlők havi árbevételének függvényében határozzák meg, a bérbeadók bevételkiesését pedig adókedvezményből pótolnák.
Tovább a teljes cikkre

Az ipari és logisztikai piac válhat a befektetők következő célpontjává

realista.hu
Egy, a lakossági ingatlanpiacon történt kiemelt tranzakciónak köszönhetően a lakáscélú ingatlanok vezetik a befektetési piacot a CEE régióban 2020 első negyedévében, az irodapiac (27%-os részesedéssel) megőrizte első helyét a kereskedelmi szektorban és alig maradt el tőle az ipari és logisztikai piac 26%-os részesedéssel.
Tovább a teljes cikkre

Elindult a háború a bérlők és a bérbeadók között

portfolio.hu
A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség az üzlethelyiségek bérbeadói és bérlői között kialakult, sok esetben súlyos konfliktusok mielőbbi kezelése érdekében arra kéri a kormányzatot, hogy az üzlethelyiségek és szolgáltató helyek bérleti szerződéseire vonatkozóan rendeleti úton teremtsen tiszta jogi környezetet, amelynek segítségével a magyar kereskedők túlélhetnék a koronavírus okozta válságot és legalább a lehetősége megmaradna annak, hogy aktív résztvevői lehessenek a kereskedelem és a gazdaság újraépítésének.
Tovább a teljes cikkre

Mennyiért bérelhetünk ma irodát Budapest különböző részein?

portfolio.hu
A korábbi negyedévekkel ellentétben 2020 első három hónapjában emelkedni kezdett az üresen álló irodaterületek aránya a budapesti piacon, amire az elmúlt 24 negyedévben (2014-2019) mindössze háromszor volt példa. A korábbi 5,6 helyett a 6,2 százalék azonban még mindig alacsonynak mondható. Ezúttal a Cushman & Wakefield felmérése alapján azt néztük meg, hogy ehhez az üresedéshez milyen bérleti díjak társultak 2020 elején.
Tovább a teljes cikkre

Az Appeninn az idén sem fizet osztalékot

napi.hu
Az ingatlanbefektetésekkel és vagyonkezeléssel foglalkozó Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. igazgatósága úgy döntött, hogy továbbra is a vállalat dinamikus növekedésére fókuszál, ezért a cég a teljes egyedi adózott eredményt, 1,661 milliárd forintot eredménytartalékba helyezi – közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
Tovább a teljes cikkre

Ennyibe kerül ma a legolcsóbb és a legdrágább új lakás Budapesten

portfolio.hu
A Budapesti Lakáspiaci Riport 24 ezer lakást tartalmazó adatbázisa alapján most azokat a lakásokat gyűjtöttük össze, amelyek valamilyen szempontból – ár, méret, szobaszám, elhelyezkedés – kitűnnek a tömegből. A kínálatból a még elérhető lakások között szemezgettünk, igazi érdekességekre bukkanva.
Tovább a teljes cikkre

Nőhet az ingatlankínálat a következő években – trend-elemzés

profitline.hu
A fejlett társadalmak, mint tudjuk, elöregedő társadalmak. Ebből azonban nem csak az következik, hogy az egészségügy szerepe növekszik meg, hanem az is, hogy az ingatlanpiacon rendkívül mélyreható változások lesznek, jelentősen nőhet az ingatlankínálat. A kereslet-kínálati viszonyok jelentős változására kell tehát felkészülni a következő években, függetlenül a rövid távú kihívásoktól. Az Otthontérkép Csoport friss globális (és hazai) lakáspiaci elemzése következik.
Tovább a teljes cikkre

A rozsdaövezeti lakásáfa gyógyítja meg a budapesti ingatlanpiacot?

privatbankar.hu
Visszatér a tavaly kifutott kedvezményes lakásáfa: a rozsdaövezetekben épülő ingatlanokra lesz érvényes. Az ingatlan.com szerint hosszabb távon és megfelelő lakásszám esetén ezek az új rozsda-lakások kiegyensúlyozottabbá tehetik a budapesti ingatlanpiacot, mert a növekvő kínálat a versenyhelyzetet fokozhatja az új lakások piacán.
Tovább a teljes cikkre

2015-ös szintre ugrottak vissza az albérletárak

profitline.hu
A koronavírus-járvány hatásai április elején már egyértelműen érezhetővé váltak a magyarországi ingatlanpiacon is. A kereslet kicsi, az ingatlan sok, a bérbeadók kezdenek egymás alá kínálni. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint 35-50 százalékkal estek rövid idő alatt az árak a lakóingatlanok és üzleti ingatlanok piacán egyaránt.
Tovább a teljes cikkre

Eltűnhetnek a befektetők a hazai lakáspiacról? – Mit változtat meg a járvány?

portfolio.hu
A koronavírus nemcsak a lakásárakra van hatással, hanem a befektetési célú vásárlásoktól kezdve a lakáshitelfelvételi hajlandóságon át a külföldi vásárlók számáig a lakáspiac számos területére kihat. A budapesti és a vidéki lakásárak után éppen ezért a cikksorozatunk harmadik, záró részében ezt a három területet vizsgáltuk meg részletesebben.
Tovább a teljes cikkre

Mi történik az ingatlanpiaccal a járvány alatt? Venni és eladni sem egyszerű

penzcentrum.hu
Bár az elmúlt hetek tapasztalatai alapján jelentősen visszaesett az adásvételek száma a hazai ingatlanpiacon, és az előttünk álló pár hónapban sem várható növekedés, a piac mégsem állt le teljesen. Kisebb számban ugyan, de vannak érdeklődők és vásárlók, az adásvételek lebonyolítása azonban a járvány hatására sok tekintetben megváltozott. Hogy pontosan mik ezek a változások, arról a legnagyobb hazai ingatlanhálózatokat kérdezte a Portfolio.
Tovább a teljes cikkre

Stagnált az ipari ingatlanok iránti kereslet Budapesten és környékén

profitline.hu
Az első negyedévben az ipari ingatlanok iránti bruttó kereslet Budapesten és környékén 79 660 négyzetmétert tett ki, ami stagnálást jelez az előző év azonos időszakához képest – közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) az MTI-vel.
Tovább a teljes cikkre

Formálódik a Hungária: elkészült a hatalmas irodapark első épülete

portfolio.hu
2018 tavaszán kezdte el építeni a VIII. kerületi Hungária körúton elhelyezkedő Aréna Business Campus-t az Atenor ingatlanfejlesztő. A teljes projekt befejeztével egy 72 ezer négyzetméteres irodaparkot fognak átadni, melyből most elkészült az első “A” épület – szerepel a fejlesztő közleményében.
Tovább a teljes cikkre

Videó: mennyivel csökkenhetnek a lakásárak a következő hónapokban?

portfolio.hu
A következő 12 hónap feltehetően nagyon más lesz, mint amit az elmúlt években tapasztaltunk. Friss videónkban erről is kérdeztük Futó Pétert, a Portfolio ingatlanpiaci elemzőjét.
Tovább a teljes cikkre

Milyen lesz a lakáspiac a válság után?

realista.hu
Jelenleg nehéz megjósolni, hogyan alakítja át az ingatlanpiacot a világjárvány. Várhatóan azonban a kényszerű otthoni munkavégzés és a távoktatás nagyon sokak életmódját, ezzel együtt pedig az otthonához való viszonyát is meg fogja változtatni. Az OTP Ingatlanpont szakértője végiggondolta, mire számíthatunk a jövőben.
Tovább a teljes cikkre

Kvázi kivégeztetné az Airbnb-t a hazai szállodaipar – Kemény csörték jöhetnek

portfolio.hu
Pár nap múlva kiderülnek a hatalmas gazdaságélénkítő Orbán-csomag részletei, addig pedig igyekszik minden szakmai szervezet elkészíteni a saját iparágára vonatkozó javaslatokat és azt továbbítani a kormányzat felé. Nincs ez másként a turisztikai szervezetekkel sem, többek között a szállodák szövetsége és a magánszállásadók szövetsége is kiadta a javasolt intézkedéseket, ugyanakkor egy igazán lényeges kérdésben egyáltalán nincs egyetértés: ez nem más, mint a rövid távú lakáskiadás. Utóbbi szervezet igyekszik belevonni a magánszállásadókat is a turizmus leállásának elszenvedői közé, míg a szállodai szövetség a hotelek védelmében olyan javaslattal állt elő, amely lényegében kivégezné a szállodák legnagyobb vetélytársát ezen a piacon.
Tovább a teljes cikkre

Nagyot nőtt Lengyelországban a Duna House, de már látszottak a koronavírus járvány első ingatlanpiaci hatásai

portfolio.hu
A Duna House kedden este tette közzé első negyedéves mérőszámait, amelyből kiderült, hogy a cég szerint az év első negyedévében már látszódtak a koronavírus járvány első ingatlanpiaci hatásai, Lengyelországban ennek ellenére kétszámjegyű növekedést tudott elérni a Duna House mindhárom közvetítő szegmensében.
Tovább a teljes cikkre

A BIF igazgatótanácsa részvényenként 10 forint osztalék kifizetését javasolja

napi.hu
A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt. 2,569 milliárd forint osztalék kifizetését javasolja az április 29-re összehívott éves rendes közgyűlésnek az osztalékként kifizethető szabad eredmény és eredménytartalék terhére, amely részvényenként 10 forintnak felel meg, ebben benne van a társaság tulajdonában álló – az osztalékra jogosult részvényeseket illető – saját részvényekre eső osztalék is – tette közzé a társaság szerdán, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Tovább a teljes cikkre

Tovább nőtt a BILK eredményessége

realista.hu
A BILK Logisztikai Nyrt. 2019-ben 13 316 ezer euró árbevételt ért el, 12,7%-kal többet, mint a megelőző üzleti évben. Az EBITDA 8 982 ezer euro, ami közel 20 százalékkal és csaknem 1,5 egymillió euróval haladja meg az egy évvel korábbi értéket.
Tovább a teljes cikkre

Nincs forgalom a plázában, de az üzleteknek a teljes bérleti díjat fizetniük kell

24.hu
Több mint egy évtizede vagyunk bérlők az egyik nagy budapesti bevásárlóközpontban, eddig nem volt rossz a viszonyunk a bérbeadókkal, de most úgy érezzük, vége az „együtt sírunk, együtt nevetünk” korszaknak
– mondta a 24.hu-nak egy több üzlettel is rendelkező cég vezetője. A neve elhallgatását kérő üzletember szerint a koronavírus miatt kialakult helyzetben szinte semmilyen kompromisszumkészséget nem tanúsítanak a plázák üzemeltetői. Az üzleteket a nullához közelítő bevétel ellenére továbbra is arra kötelezik, hogy a teljes bérleti díjat fizessék, és nem ez az egyetlen teher, ami sújtja őket.
Tovább a teljes cikkre

Hatalmas ingatlanvásárlást jelentett be az MNB Alapítvány: 6 országban, 41 irodaházat érint az üzlet

portfolio.hu
A napokban aláírt feltételes részvényeladási szerződés alapján az MNB Alapítvány vagyonát kezelő Optima Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt alap megvásárolta a Globe Trade Centre (GTC) S.A.-nak a többségi tulajdonrészét.
Tovább a teljes cikkre

Hogyan hat a koronavírus az ingatlanfinanszírozásra?

portfolio.hu
A Porfolio Csoporthoz tartozó Property Forum legújabb virtuális rendezvényén régiós bankárok vitatják meg, hogy milyen hatással lehet a koronavírus az ingatlanfinanszírozásra rövid, illetve hosszú távon.
Tovább a teljes cikkre

Bérleti díj csökkentése vagy elengedése veszélyhelyzetben

adozona.hu
A veszélyhelyzetben hozott intézkedések közt az egyik, hogy a nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó bérleti szerződéseket 2020. június 30-áig nem lehet felmondással megszüntetni, a bérleti díj pedig a veszélyhelyzet fennállása alatt nem emelhető abban az esetben sem, ha azt a szerződés egyébként lehetővé tenné. Mi a helyzet akkor azonban, ha a bérbeadó szeretné a bérleti szerződést módosítani úgy, hogy a bérleti díjat csökkenti vagy teljesen elengedi? Olvasói kérdésre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.
Tovább a teljes cikkre

Visszaesett az induló ingatlanprojektek száma

hirado.hu
A koronavírus hatásai már érezhetőek az ingatlanpiacon, ezt támasztja alá, hogy Budapesten idén az első negyedévben 27 új projekt indult el, ami az előző év azonos időszakához képest 37,2 százalékos visszaesés – közölte az Otthon Centrum hétfőn az MTI-vel.
Tovább a teljes cikkre

Kell most bérleti díjat fizetni? Kihívás előtt a boltosok

piacesprofit.hu
A koronavírus járvány terjedésének megállítása érdekében hozott rendelkezések komoly kihívás elé állítják a nem napi fogyasztási cikkeket értékesítő üzleteket – például a ruhaboltokat. Bár 15 óráig nyitva tarthatnak, a kijárási korlátozás értelmében lényegében tiltott a látogatásuk. Felmerül tehát a kérdés, hogy ilyen helyzetben is kötelesek-e bérleti díjat fizetni?
Tovább a teljes cikkre

Közel negyedével esett vissza az ingatlanpiac a járvány miatt

hvg.hu
Az ingatlanpiaci tranzakciók száma 23 százalékkal csökkent tavaly márciushoz képest, a visszaesés a koronavírus-járvány számlájára írható.
Tovább a teljes cikkre