Hírek

Megtorpant idén az ingatlan adásvételek száma

origo.hu
Az évek óta növekvő lakáspiaci forgalom az idén várhatóan csökken: 2019-ben 155 ezer adásvétel várható, 5 százalékkal kevesebb mint tavaly. A lakáspiaci forgalom egyébként a 2012-es 86 ezres mélyponthoz képest megduplázódott.
Tovább a teljes cikkre

Újratárgyalják a magyar plázastoppot: nem biztos, hogy mindenki örülni fog

penzcentrum.hu
Legkorábban januárban tárgyalhatnak arról, hogy változatlan formában maradjon-e fenn az jelenleg hatályos plázastopként elhíresült szabályozási rendszer vagy indokolt lehet a finomhangolás – írja a Világgazdaság.
Tovább a teljes cikkre

Erős növekedés elé néz a logisztikai piac

portfolio.hu
Továbbra is jók a kilátások a hazai ipari ingatlanpiacon. A főszereplők újabb fejlesztésekre készülnek – derül ki a Cushman&Wakefield következő három évre vonatkozó felméréséből.
Tovább a teljes cikkre

Ennyibe kerülnek a lakások Budapest kerületeiben – A te környékeden mennyit ér egy négyzetméter?

portfolio.hu
A hazai lakáspiac felívelő szakasza hatodik éve tart és a reál lakásárak is folyamatosan emelkednek azóta. Az eddigi historikus és nemzetközi tapasztalatok alapján egy-egy szakasz korábban nagyjából nyolc évig tartott, így okkal számíthatnánk arra, hogy – tisztán piaci viszonyok között – a következő két évben elérhetnénk az árcsúcsot. Az OTP Értéktérkép alapján megnéztük, mennyibe kerülnek ma a lakások Budapest és az ország különböző részein.
Tovább a teljes cikkre

Ezek a legélhetőbb városok Magyarországon: itt a toplista

hellovidek.hu
Budapesten az I. és az V. kerület áll az élen, vidéki települések tekintetében Veszprém és Eger értékei a legjobbak. Az Otthon Centrum felmérése igazolta, hogy az emberek a magasabb életminőséget kínáló környezetért hajlandók többet fizetni, ezért az ingatlanárak a jobb körülményeket biztosító városokban magasabbak, és ezekben a városokban a vándorlási mérleg is pozitív.
Tovább a teljes cikkre

Mi történt az ingatlanpiacon 2019-ben? Mi megmondjuk!

realista.hu
A realista.hu szokásához híven összegyűjtötte az idei esztendő legfontosabb ingatlanpiaci eseményeit, tranzakcióit, akvizícióit a teljesség igénye nélkül. Ez történt 2019-ben az ágazatban!
Tovább a teljes cikkre

Szijjártó Péter átvágta a szalagot a Párisi Udvarban

portfolio.hu
A szokásoktól eltérően viszonylag rövid ceremóniával nyitották meg hivatalosan is a Ferenciek terén felújított Párisi Udvart, benne az új ötcsillagos szállodával és passzázzsal.
Tovább a teljes cikkre

A falusi CSOK lökést adhat a kistelepülések lakáspiacának

gazdasagportal.hu
A falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bevezetése mindenképpen lökést adhat a főleg a nagyvárosok közelében elhelyezkedő kistelepülések lakáspiacának – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője pénteken az M1 aktuális csatornán.
Tovább a teljes cikkre

Kimutatták, a kedvezményes lakásáfa csak a profitot növelte

azenpenzem.hu
Az 5 százalékos áfa ösztönözte a lakásárak és az albérleti árak elszabadulását, miközben 300 milliárd forint bevételt generált a befektetőknél – állapította meg a független Építési Piaci Prognózis 2023. című kutatás.
Tovább a teljes cikkre

Párbeszéd a gazdaságról: árcsökkenés előszele a hazai ingatlanpiacon

infostart.hu
A fővárosban lassult az ingatlanárak növekedése, miközben a tranzakciószám is jelentősen visszaesett. Ezek pedig trendfordulót, az árak csökkenését jelezhetik előre – derült ki az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című magazinműsorának legutóbbi adásából, amelynek Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója és Balásy Zsolt, a Hold Alapkezelő elemzője volt a vendége.
Tovább a teljes cikkre

Évi 1,27%-os lakásár-emelkedés kitermelheti egy lakáshitel kamatköltségeit

profitline.hu
Elvégeztünk egy gyors kalkulációt, mert kíváncsiak voltunk, hogy a következő 20 évben hány százalékkal kell éves átlagban emelkednie a budapesti használt lakásárnak, hogy ma megérje hitelt felvenni a vásárláshoz. Az eredmény meglepő, de jobban belegondolva tökéletesen érthető: mindössze évi 1,27% áremelkedés kompenzálja a teljes futamidő alatt kifizetendő kamatot.
Tovább a teljes cikkre

4000 milliárd forint lesz az építőipar idei teljesítménye

realista.hu
Az év végéig eléri a magyar építőipar teljesítménye a 4000 milliárd forintot – mondta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán.
Tovább a teljes cikkre

A hazai piacon lassult, Lengyelországban hasított a Duna House

portfolio.hu
A Duna House a keddi piaczárás után tette közzé legfrissebb számait, a társaság árbevétele nagyot nőtt a harmadik negyedévben, míg az adózott eredmény visszaesett a korábbi év azonos időszakához képest. A harmadik negyedéves gyorsjelentésből kiderült, hogy míg a hazai piacon lassult a cég, addig a Duna House Lengyelországban igen jól teljesített.
Tovább a teljes cikkre

Több mint 15 ezer négyzetméternyi ingatlant adott bérbe az Appeninn

profitline.hu
Az utóbbi hónapokban összesen több mint 15 ezer négyzetméternyi ingatlant adott bérbe az Appeninn Nyrt., amelyek között irodaházak, valamint kiskereskedelmi ingatlanok egyaránt szerepelnek. Az ingatlanpiaci vállalat kiemelt partnerei közül több is az elmúlt időszakban hosszabbította meg korábbi bérleti szerződését a társasággal, illetve új bérlőként hazánk egyik vezető médiavállalata is szerződött az Appeninn-nel.
Tovább a teljes cikkre

Ingatlanfinanszírozás: a gázt nyomjuk vagy a féket?

portfolio.hu
Míg tavaly szárnyalt a hazai alapok növekedése, addig idén fordult a kocka, de a befektetési piac stabil maradt és a külföldiek sem menekültek el az 5,5-7 százalék közötti hozamok elől. A finanszírozás eszközei stabilak, ráadásul az MNB-nek köszönhetően tovább szélesedtek.
Tovább a teljes cikkre

Összezuhan vagy csak megbotlik az újlakás piac? Most megmondjuk a tutit

portfolio.hu
Sokkal kevesebb új építésű lakásprojektre számítanak a legnagyobb hazai ingatlanfejlesztők, mint az elmúlt két-három évben. Itt vannak az indokaik és várakozásaik.
Tovább a teljes cikkre

Ezek a legnépszerűbb falusi csokos megyék

realista.hu
Újabb lendületet kaphat a kistelepülések lakáspiaca, mivel a falusi csok keretében megépülő házakra januártól már kérhető lesz az akár 5 millió forintos áfa-visszatérítés 2022 közepéig.
Tovább a teljes cikkre

Megszűnik a kedvezményes áfa – jön az újlakásvásárlási láz?

piacesprofit.hu
27 százalékra emelkedik az újépítésű lakások értékesítését terhelő – jelenleg kedvezményes – 5 százalékos áfa. Az így december végéig tartó, új lakásokért folyó „véghajrában” meg is jelentek az akciók: a magasabb áfakörbe átcsúszó ingatlanfejlesztés esetén a beruházók egy része engedményt kínál azoknak, akik még az idén hajlandóak nagyobb vételárrészt befizetni.
Tovább a teljes cikkre

Díjazták az egyik legnagyobb hazai kivitelezőt

portfolio.hu
Megalakulása óta több mint hatvan díjat kapott a Market Építő Zrt. A cég nevéhez olyan projektek köthetők, mint a Telekom és T-Systems közös székháza, a Párisi Udvar épületének ötcsillagos szállodává alakítása, vagy a Hill Side Irodaház.
Tovább a teljes cikkre

Tervasztalról vásárolják fel a befektetők az irodává alakított belvárosi bérházakat

portfolio.hu
Az irodapiacot továbbra is erőteljes aktivitás jellemzi, az idei év első 9 hónapjában 136 milliárd forint értékben indultak el kivitelezések – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből. Ez ugyan alacsonyabb érték a rekordévnek számító 2018 azonos időszakához képest, azonban a 2017-es értéknél magasabb összeget jelentett.
Tovább a teljes cikkre

Eladás előtt a belvárosi ötcsillagos szálloda

portfolio.hu
Tulajdonost vált a Sofitel szálloda, a vevő a Jellinek Dánielhez köthető Indotek-csoport – írja a hvg. A lap értesülése szerint a szálloda komoly átalakításon mehet keresztül a következő években.
Tovább a teljes cikkre

Megérkeztek az ingatlanpiacra a Babavárós vevők

profitline.hu
A Duna House Hitelcentruma által közvetített Babaváró támogatások döntő többségét továbbra is ingatlanvásárlásra költik a fiatal családok. A támogatást kérvényezők 42,1 százaléka nyilatkozott úgy, hogy jövőbeli ingatlancéljaira szeretné igényelni a Babavárót, míg további 15,7% a már meglévő lakását, házát újítaná vagy korszerűsítené az összegből
Tovább a teljes cikkre

Ekkora értékben épülnek raktárak Magyarországon – Íme a legfrissebb számok

portfolio.hu
Az idei év első 9 hónapjában 207 milliárd forint összegben indultak el raktár- és ipariingatlan kivitelezési munkák hazánkban, ami alacsonyabb Aktivitás-Kezdést jelentett, mint a 2015-2018 közötti időszakban az első három negyedévekben mért értékek – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.
Tovább a teljes cikkre

Ennyi most a havi törlesztője egy 10, egy 20 és egy 40 millió forintos lakáshitelnek

index.hu
A csapból is az folyik mostanság, hogy egyre csökken a lakáshitelek kamata, vagyis mind olcsóbban lehet kölcsönhöz jutni. Mi most azt néztük meg, hogy pontosan mekkora havi törlesztőre számíthat az, aki 10, 20 vagy 40 millió forint hitelt venne fel.
Tovább a teljes cikkre

Új tulajdonosa lett a Köki Terminálnak

index.hu
Egy máltai központú magyar cég, az Adventum International vásárolta meg a Köki Terminált – írja a Portfolio.hu. A Kőbánya-Kispest metró- és vasútállomásnál lévő bevásárlóközpontot még Leisztinger Tamás építette, 2011-ben nyílt meg, utána viszont jó ideig nem nagyon lehetett vevőt találni az ingatlanra.
Tovább a teljes cikkre

Harc a bérlőkért? – Ennek is eljön egyszer az ideje

portfolio.hu
Ma még rekord alacsony az üres területek aránya az irodapiacon, de nemsokára több százezer négyzetméter új kínálat jelenik meg. A meglévő és új irodaházak között komoly verseny alakulhat ki a bérlőkért. A 15. Property Investment Forumon az irodapiaci kerekasztalnál többek között a bérlők megváltozott igényei, a bérbeadói és bérlői piac sajátosságai, illetve a jelenlegi fejlesztések piacra gyakorolt hatásai kerültek fókuszba.
Tovább a teljes cikkre

Megvásárolta első nagy-britanniai irodaházát a Futureal partnerségben a Trinovával

profitline.hu
A Trinova Real Estate sikeresen lezárta a Spectrum Building irodaház megvásárlását a Futureal-csoport megbízásából. A glasgow-i tranzakció meghatározó állomás a Futureal nyugat-európai terjeszkedésében.
Tovább a teljes cikkre

Így alakult a szálláshelyek kihasználtsága

realista.hu
Szeptemberben a külföldi vendégek száma 2,6, a vendégéjszakáké 1,4 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken; ugyanakkor a belföldi vendégek száma 3,5 százalékkal, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal volt kevesebb, mint a múlt év azonos hónapjában – jelentette a KSH.
Tovább a teljes cikkre

Van olyan budapesti kerület, ahol tíz lakásvásárlóból három külföldi

24.hu
Túlzás lenne azt állítani, hogy a kínai vagy az orosz lakásvásárlók ellepték a magyar fővárost, ám tény, hogy szerepük egyre növekszik — írja a Központi Statisztikai Hivatal 2018-ra vonatkozó adatai alapján a Növekedés.hu.
Tovább a teljes cikkre

Ingatlanpiac – Kevesebb vevő, hosszabb eladási idő

profitline.hu
A Duna House Barométer jublieumi, 100. kiadásához érkezett. Az ingatlanpiac igen izgalmas időszakával köszöntötte elemzésünket, amelynek részleteit alább és a csatolmányban olvashatják.
Tovább a teljes cikkre

Ismét ugrott egy szintet az ingatlanok ára, Budán egy átlagos téglalakás már 60 millió forint

hvg.hu
Nem állt meg a drágulás az ingatlanpiacon, már egy panellakás négyzetmétere is félmillió felett van Budapesten.
Tovább a teljes cikkre

Megújul az ingatlan-nyilvántartás rendszere

profitlinehu
Megújul és digitális alapú lesz az ingatlan-nyilvántartás rendszere, a cél az, hogy két év múlva akár órák alatt bejegyezzék a tulajdonjogot – mondta a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára.
Tovább a teljes cikkre

Budapesten tíz évre vannak megrendelések

magyarnemzet.hu
A kormányzat is látja, hogy a kedvezményes forgalmi adó kivezetése kedvezőtlenül hat a lakáspiacra, ám a csoknak és a falusi csoknak lehet egyfajta kiegyenlítő szerepe. Mindenesetre 2016 eleje óta nem kezdődött olyan kevés társasházépítés, mint a mostani harmadik negyedévben.
Tovább a teljes cikkre

A Graphisoft Park SE 3,68 millió euró adózott nyereséget ért el

profitline.hu
A Graphisoft Park SE szabályozott ingatlanbefektetési társaság (SZIT) 3,68 millió euró adózott nyereséget ért el az első három negyedévben a pro forma (korábbi gyakorlattal készült) adatok szerint, ami megegyezik az előző év hasonló időszakáéval (3,7 millió euró), de figyelembe kell venni, hogy a 2018. évi eredményt egy egyszeri 400 ezer eurós egyéb árbevétel is növelte – közölte a társaság a BÉT honlapján szerdán közzétett konszolidált, IFRS szerinti jelentésében.
Tovább a teljes cikkre

Milliárdokat kereshetnének rajta, mégsem építik be a legjobb budapesti telkeket – De vajon miért?

portfolio.hu
Részben a válság és üzleti hibák miatt plázák, irodaházak és hotelek hiányoznak a főváros ingatlanfejlesztési térképéről. Pedig már évek óta építkezhetnének a tulajdonosok.
Tovább a teljes cikkre

16 százalékkal drágultak a budapesti lakások

forbes.hu
Az év első kilenc hónapjában összesen 10 302 lakást adtak át és 27 388 lakásépítési engedélyt adtak ki. Az előbbinél ez minimális, 0,8 százalékos növekedésnek felel meg éves szinten, de fordulatot jelent, mert az első félévben csökkentek a lakásátadások – derül ki az ingatlan.com elemzéséből
Tovább a teljes cikkre

Itt robbanhat nagyot a budapesti irodapiac

portfolio.hu
Hamarosan átadják a BudaPart első irodaházát, folyamatban van egy másik kivitelezése és már három háznak elindították a tervezését, végeredményben pedig összesen 13 iroda fog kinőni a földből ezen a területen.
Tovább a teljes cikkre

Jöhet a 20 milliárd forintos kötvénykibocsátás az Appeninn-nél

profitline.hu
Sikeresen lezajlott az Appeninn Nyrt. mai rendkívüli közgyűlése, amely felhatalmazást adott, hogy a társaság legfeljebb 20 milliárd forint értékben bocsásson ki kötvényeket a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett Növekedési Kötvényprogram keretében
Tovább a teljes cikkre

Alig lehet kiadó irodát találni a fővárosban

nepszava.hu
Kevesebb, mint 217 ezer négyzetméternyi iroda áll üresen jelenleg a fővárosban, ezek is többnyire régi házakban, külső kerületekben találhatóak.
Tovább a teljes cikkre

Csúnya csapdákat rejt az irodapiac legújabb, nagy hozammal kecsegtető terméke

napi.hu
A szolgáltatott iroda a jelenlegi irodapiacnak csupán mintegy százalékát teszik ki, ám előrejelzések szerint 2030-ra ez a piaci részesedés akár 30 százalékra is nőhet. A Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda a jövő előtt álló irodapiaci termék előnyeit és hátrányait járta körbe.
Tovább a teljes cikkre

Nyolcvanszoros különbség a legdrágább és legolcsóbb lakások között

piacesprofit.hu
Az V. kerületi Dorottya utcában egy négyzetmétert tavaly átlagosan 1,6 millió forintért adtak el, miközben a Békés megyei Mezőhegyesen 20 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár.
Tovább a teljes cikkre

Erős október a lakáspiacon! Új jelzáloghitel előrejelzés a Duna House-tól

profitline.hu
A Duna House közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2019 októberében, országosan 13 182 ingatlan adásvétel bonyolódott, valamint 79 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
Tovább a teljes cikkre

Mi számít egy lakás, ház hasznos alapterületének?

profitline.hu
Mi számít bele egy ingatlan un. hasznos alapterületébe? Hogyan kell kiszámítani a lakás/ház hasznos alapterületét? Milyen helyiségeket lehet figyelembe venni egy ingatlan hasznos alopterületének a kiszámításakor? Mutatjuk!
Tovább a teljes cikkre

800 milliós többletbevétel az Appeninn-nél

profitline.hu
Sikeresen értékesítette három érdekeltségét, így összesen 784 millió forint bevételhez jut az ingatlanbefektetéssel foglalkozó Appeninn Nyrt. A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállala
Tovább a teljes cikkre

Aranykorát éli a magyar turizmus. Tolonganak a szállodákban

realista.hu
Aranykorát éli a magyar turizmus, és soha ennyi támogatás nem állt az ágazat rendelkezésére, mint most – jelentette ki Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a Turizmus Summit 2019 konferencián.
Tovább a teljes cikkre

Ennyiért lehet most Budapest belvárosában kiadni Airbnb-n egy lakást

forbes.hu
Átfogó beszámoló készült a budapesti Airbnb- helyzetről. A számok biztatóak, de a jövője nem is a népszerűségén fog múlni, inkább a kilátásban lévő EU-szabályozásokon és a következő két évben csúcssebességre kapcsoló hazai szállodapiacon.
Tovább a teljes cikkre

Jóval többet érnek a piacon a szigetelt, zöld irodák

profitline.hu
A fővárosi irodapiacon jelentős felárat kérnek az energiatakarékos irodákért – derült ki az Otthontérkép Csoport és a Knauf Insulation friss felméréséből. A kutatásból az is kirajzolódik, hogy az energiahatékony – más néven „zöld” – irodakínálat 39%-a jellemzően a budai kerületekben található.
Tovább a teljes cikkre

Haszonélvezeti jog ingatlanon – mit kell tudni róla?

profitline.hu
Miről szól a haszonélvezeti jog és mennyi annak az értéke? Hogyan lehet törölni, töröltetni az ingatlanon lévő haszonélvezeti jogot? Le lehet-e mondani a haszonélvezeti jogról és hogyan? Hogyan lehet eladni egy lakást, házat ha azon haszonélvezeti jog van bejegyezve az ingatlan nyilvántartásban? Meddig áll fent a haszonélvezet jogi személy vagy természetes személy esetén? Mik a haszonélvező jogai és mik a kötelezettségei? Erre a sok-sok kérdésre találja meg a választ most cikkünkből.
Tovább a teljes cikkre

Lényeges változások jönnek a lakásépítéseknél

portfolio.hu
A kormány tovább egyszerűsíti a lakóépületek építésének és bővítésének szabályozását – derül ki a MIniszterelnökség közleményéből.
Tovább a teljes cikkre

Az építkezések harmada csúszik

napi.hu
Tömve van az összes budapesti kereskedelmi ingatlan, nincs elég ház, amit a vállalatok kivehetnének akár irodai, akár raktározási célra. A jegybank továbbra se örül annak, hogy a kereskedelmi ingatlanprojekteket jellemzően euróból finanszírozzák, de túl nagy gondot még nem lát. Lassacskán eléri a korlátait a piac, minden harmadik beruházás csúszik a kapacitáshiány miatt.
Tovább a teljes cikkre

Az irodapiac jövője – szolgáltatott iroda

profitline.hu
A szolgáltatott irodák legnagyobb piacát továbbra is az Egyesült Királyság és az USA jelentik, ám mostanra Magyarországon is megjelentek, ezzel együtt az igény az ezekre vonatkozó bérleti szerződések kialakítására. A szolgáltatott iroda a jelenlegi irodapiacnak csupán kb. 5%-át teszik ki, ám előrejelzések szerint 2030-ra ez a piaci részesedés akár 30%-ra is nőhet. A Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda az előnyeit és hátrányait járta körbe.
Tovább a teljes cikkre

Erre a szakértők sem számítottak: nagy változás az új lakások árában

penzcentrum.hu
Egy új építésű budapesti lakás négyzetméteréért átlagosan 982 ezer forintot kérnek az eladók, ami egy év alatt 14 százalékos árnövekedést jelent. A fővárosban azonban nem ritka az ennél is magasabb árfekvés, míg a megyeszékhelyeken jellemzően ennek a felét kérik egy újépítésű lakás négyzetméteréért.
Tovább a teljes cikkre

Egyre nagyobb hozam érhető el a kiadásra szánt lakásokkal

infostart.hu
A Takarék Index elemzésében azt vizsgálta, hogy Budapesten és hat nagyvárosban mekkora hozam érhető el hosszútávú lakáskiadással (az albérletek piacán). Kiderült: a mostani piaci feltételek mellett 10 százalékot meghaladó éves hozam sem irreális.
Tovább a teljes cikkre

GKI: Budapesten bővíteni kell az ingatlanállományt

gazdasagportal.hu
A fővárosban a lakhatási válsággal fenyeget a lakásárak növekedése és ezzel együtt az albérletek drágulása, annak megelőzésére bővíteni kell az ingatlanállományt a GKI Gazdaságkutató Zrt. által készített tanulmány szerint, amelyet az online szállásközvetítő platform az Airbnb megbízásából készítettek.
Tovább a teljes cikkre

Biztosítva van a lakásod? De vajon nem csak az értéke felére?

444.hu
Körülbelül senkinek, soha nem szokott eszébe jutni, hogy a lakásbiztosítás éppen olyan, időnkénti frissítést, korszerűsítést, karbantartást igénylő szerkezeti eleme az ingatlannak, mint a vízvezeték vagy a központi fűtési rendszer. Beköltözik a család, kijön a biztosító szakembere felmérni a terepet
Tovább a teljes cikkre

Tele vannak a raktárak, elfogytak az üres területek

napi.hu
A harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához 42 százalékkal, az előző negyedévhez képest 45 százalékkal nőtt a raktárak iránti kereslet, az elmúlt hónapokban összesen 154 ezer négyzetméter ipar területre kötöttek szerződést a bérlők – közölte a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF).
Tovább a teljes cikkre

Ötszázalékos lakásáfa: átmeneti szabályok a kivezetéshez

adozona.hu
Mit tartalmaznak az áfatörvénynek az ötszázalékos lakásáfa kivezetésére vonatkozó átmeneti rendelkezései és az azokat értelmező NAV-tájékoztató? Hogyan kell kezelni az áfa szempontjából az áthúzódó ügyleteket? Írásunkból megtudhatja.
Tovább a teljes cikkre

Újabb segítséget kaphatnak a Nemzeti Eszközkezelő ügyfelei

realista.hu
A kormány a parlamentnek kedden benyújtott törvénymódosítással további segítséget nyújt az otthonteremtésben, és védelmet biztosít a NET-programban részt vevő családok számára.
Tovább a teljes cikkre

Ezekkel az ingatlanokkal akár 10 százalékos éves hozam is elérhető

origo.hu
A hosszú távú kiadásra szánt használt lakásba való befektetés több városban is jó hozamot kínál. A mostani piaci feltételek mellett akár 10 százalékot meghaladó éves hozam is elérhető befektetési célú, hosszú távú kiadásra szánt ingatlan vásárlásával – derül ki a Takarék Index összegzéséből.
Tovább a teljes cikkre

Lakóingatlan értékesítése – a teljesítési időpont

adozona.hu
Hogyan határozza meg az áfatörvény a teljesítés időpontját, miként kell alkalmazni a jogszabály előírásait lakóingatlan értékesítése esetén? Cikksorozatunk második részében ezt a témát járjuk körül.
Tovább a teljes cikkre

Megéri felújítani a lakást eladás előtt?

realista.hu
Az újHÁZ Centrum szakértői szerint nemcsak akkor éri meg felújítani az ingatlanunkat, ha azzal relevánsan növelhetjük az értékét, hanem akkor is, ha gyorsan szeretnénk megválni tőle.
Tovább a teljes cikkre

Ötszázalékos áfakulcs alá eső lakóingatlanok

adozona.hu
A lakóingatlanokra vonatkozó kedvezményes adókulcs kivezetésével kapcsolatosan a határidő közeledtével egyre több kérdés érkezik hozzánk. Cikksorozatunkban bemutatjuk az erre vonatkozó szabályokat. Első írásunkban az 5%-os adókulcs alá eső ingatlan fogalmáról, a másodikban a teljesítés időpontjáról, a harmadikban az 5%-os áfa alkalmazásának időbeli lehetőségéről olvashat.
Tovább a teljes cikkre

Kiderítettük, kik a babaváró hitel és a falusi CSOK legnagyobb nyertesei

portfolio.hu
A júliusi indulás óta banki oldalról az OTP, az Erste és a K&H kötötte eddig a legtöbb babaváróhitel-szerződést, a falusi CSOK területén pedig az OTP és a Takarék Csoport számít igazán aktívnak – mutatja a Portfolio gyűjtése. Hét nagybank becslésünk szerint 29 ezer babaváró szerződést kötött szeptember végéig közel 280 milliárd forint összegben, a szerződések több mint a felét a legnagyobb magyar bank adja.
Tovább a teljes cikkre

Az Opus Global eladta a BDPST-nek Appeninn-részesedése felét

profitline.hu
Az Opus Global Nyrt. az Appeninn Nyrt.-ben fennálló 18,7 százalékos tulajdonrészéből a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt.-nek értékesített 9 százalékot, az adásvételről szóló megállapodást október 8-án írta alá a két társaság – jelentette be csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján az Opus Global.
Tovább a teljes cikkre

Több százezer négyzetméternyi iroda árasztja el Budapestet a következő években

portfolio.hu
Európa legjelentősebb ingatlanos eseményén járunk, a müncheni Expo Realon, ahol 2000 kiállító és körülbelül 40 ezer látógató gyűlik össze október 7. és 9. között. A rendezvény második napján a Budapest-standon többek között a vidéki nagyvárosok mutatták be a folyamatban lévő fejlesztéseiket, de Budapest legnépszerűbb befektetési területeiről is szó volt, köztük az iroda- és a szállodapiac kilátásairól.
Tovább a teljes cikkre

Itt a nagy újlakás-körkép: mennyibe kerül egy négyzetméter a belvárosban és mennyibe a külső kerületekben?

portfolio.hu
Általános trend, hogy a csendesebb nyári hónapok után ősszel felélénkül a lakáspiac, ilyenkor az új lakások iránt is erősödik a kereslet. Az alábbiakban azt néztük meg, milyen árakra számíthatunk idén ősszel az új lakások esetében az egyes budapesti kerületekben. Nézd meg a számokat, hogy felkészülten indulj el az október 11-13. között, a Hungexpon tartandó Lakás 2019 Kiállításra!
Tovább a teljes cikkre

Tengerentúli tőke áramlik a közép-kelet-európai ingatlanpiacra

profitline.hu
A Skanska, a Colliers International és a Dentons legfrissebb, Közép-kelet-európai befektetési jelentés: Virágzó nagyvárosok (CEE Investment Report: Thriving metropolitan cities) címet viselő jelentése szerint a régió várhatóan fenntartja ezt a lendületét. A kedvező gazdasági helyzet és a közép-kelet-európai városok nagyon jó teljesítménye növeli az új beruházások iránti keresletet,,többek között az irodapiacon is.
Tovább a teljes cikkre

Lengyelországban hasít, Magyarországon lassult a Duna House

portfolio.hu
A Duna House közzétette a legfrissebb mérőszámait, a társaság szerint 2019. harmadik negyedévének üzleti eredményét két egymással ellentétes hatású tényező határozta meg, a kimagasló lengyel növekedés, valamint egy erőteljes, de a menedzsment várakozásai szerint átmeneti volumenszám visszaesés a hazai piacon.
Tovább a teljes cikkre

Négy magyar szálloda is felkerült a legjobbak közé

portfolio.hu
A Condé Nast Traveler bejelentette idei Readers’ Choice díjának eredményeit, melyben Közép-Európa legjobb szállodáit rangsorolja. A régiós mezőny azonban ebben az évben átalakult, mivel idén a közép-európai régióhoz sorolták Svájcot is, így a régió top huszas listájának majdnem fele svájci hotelekből áll. Ennek ellenére több magyarországi hotel is az élmezőnyben végzett.
Tovább a teljes cikkre

Indul a hajrá az új lakásoknál – milyen árakra lehet számítani?

piacesprofit.hu
Megkezdődött a hajrá az új lakások piacán: várhatóan az októberben indult utolsó negyedévben adhatják át az elmúlt 1-2 évben elindított társasház-fejlesztések keretében épülő lakások nagy részét – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a budapesti és a megyeszékhelyeken vizsgálta az új lakások piacát.
Tovább a teljes cikkre

Drágábban kiadhatók a szigetelt irodaházak

portfolio.hu
A fővárosi irodapiacon jelentős felárat kérnek az energiatakarékos irodákért – derült ki az Otthontérkép Csoport és a Knauf Insulation friss felméréséből.
Tovább a teljes cikkre

Ennyibe kerül ma egy új lakás felépítése – Elárulta a titkot a fejlesztő

Az új építésű lakáskínálatot nézve azonnal szembetűnik az elmúlt években végbement áremelkedés, melynek hatására sokan arra kíváncsiak, hogy vajon hol lehet az áremelkedés vége. Ennek kapcsán megkérdeztünk egy lakásfejlesztőt arról, hogy mit lát ma a piacon, melyek a kivitelezés legnagyobb kihívásai, mennyibe kerül ma egy új építésű lakás négyzetméterének felépítése és kik vásárolnak leginkább új építésű lakást.
Tovább a teljes cikkre

Minden egy helyen, amit a létesítménykezelésről tudni kell

portfolio.hu
Harmadszor állítja össze Létesítménygazdálkodási Mérőszámok című benchmarking kiadványát a LEO. Az összegyűjtött adatok minden alkalommal megduplázódnak. Idén 824 épület, több mint 7 millió négyzetméter alapterület, a budapesti irodaházak több mint fele és számos ipari, kereskedelmi és egyéb ingatlan vesz részt a kutatásban.
Tovább a teljes cikkre

A Duna House csoport 504 millió forint adózott eredményt ért el az első félévben

gazdasagportal.hu
A Duna House csoport 2019 első félévében 504 millió forint adózott eredményt ért el, 2018 ugyanezen időszakában még 1,36 milliárd forint volt az adózott eredménye – ismertette a cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
Tovább a teljes cikkre

Megkeverheti a bérleti piacot a forint mélyrepülése

portfolio.hu
Az országhatárokon átívelő üzletkötéseknek az egyik legalapvetőbb rizikófaktora az árfolyamkockázat, ami az ingatlanpiacot és ezen belül a bérleti szerződéseket sem kíméli. Legyen szó egy irodaházról vagy logisztikai központról, a tulajdonosok többnyire euróban törlesztik a pénzügyi intézménytől kapott hitelt. Megszokott és logikus lépés, hogy a tulajdonukban álló ingatlan bérleti szerződését is euróban fixálják, így egyedül a bérlő viseli a forint gyengülésének hatásait.
Tovább a teljes cikkre

Melyiket választanád? – Ugyanannyiért egy garzon, vagy egy négyszobás új lakás?

portfolio.hu
Azzal talán mindenki egyetért, hogy egy új lakás vásárlásánál a legfontosabb szempontok közé tartozik az ingatlan ára, az elhelyezkedése és az alapterülete. Az pedig, hogy ezek milyen kombinációja a legmegfelelőbb a vásárlónak, az már a lehetőségektől és a szubjektív értékeléstől függ.
Tovább a teljes cikkre

Mennyi hitelt kaphat egy cég ingatlanvásárlásra?

piacesprofit.hu
A legtöbb vállalkozó életében eljön az a pillanat, amikor a bérelt irodája helyett saját ingatlant szeretne. Egyrészt azért, hogy így megspórolja a bérleti díjat, másrészt egy megfelelően kiválasztott ingatlan hosszú távon jó befektetést is jelenthet. A kérdés csupán az, hogy meg tudja-e vásárolni az ingatlant a cég eredményei alapján, azaz mekkora és milyen kamatozású hitelre számíthatunk reálisan. A Bankmonitor megmutatja a lehetőségeket.
Tovább a teljes cikkre

Óriáshitelt vett fel az Agora Budapest fejlesztője

portfolio.hu
Összesen 140 millió eurós hitelt vett fel a közelmúltban az Agora Budapest komplexumot fejlesztő HB Reavis. A kölcsönt egyenlő arányban finanszírozza az Erste Csoport és a Raiffeisen Bankcsoport (RBI Group) – közölte a HB Reavis. A hitel az egyik legnagyobb összegűnek számít a hazai ingatlanszektorban.
Tovább a teljes cikkre

Milyen változásokat hoz az E-ingatlan-nyilvántartás?

profitline.hu
Az E-ingatlan-nyilvántartás teljesen átírja a földhivatali rendszer működését, megújítja Magyarországon az ingatlan-nyilvántartás rendszerét – mondta Tuzson Bence a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára kedden a várhatóan 2022-re lezáruló E-ingatlan-nyilvántartás projekt nyitórendezvényén Budapesten.
Tovább a teljes cikkre

Újabb irodaház cserélt gazdát a Corvin-negyedben

novekedes.hu
Magyarország eddigi legnagyobb irodapiaci tranzakciója keretében a Corvin Sétány ötödik irodaépületét is értékesítette a Futureal-csoport az OTP ingatlanalapjai számára. Az OTP Prime Ingatlanbefektetési Alap vette meg a Corvin Technology Park irodaházat a cégcsoporttól.
Tovább a teljes cikkre

A jegybanki alapítványok szerint nem dönti be az irodabérleti piacot a forint gyengélkedése

mfor.hu
A Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pallas Athéné alapítványok gazdálkodását érdemben nem befolyásolja a forint gyengülése. Fekete Zoltán, a vagyont kezelő Optima Befektetési, Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatójának tájékoztatása szerint az eszközök javarészt forintban vannak. Az ingatlanbefektetéseknél a bérleti díjakat euróban határozzák meg a magyar piacon is, így tulajdonképpen még jól is jönnek ki az euró erősödéséből, hiszen forintban több bevételük képződik.
Tovább a teljes cikkre

Felújítandó lakás – áldás vagy szitokszó?

profitline.hu
Az ingatlanhirdetésekben minden paraméternek különleges jelentősége van, akár magánszemélyként, akár befektetőként keresünk megfelelő lakást. Nyilván legfontosabb a lokáció, a méret és persze az ár.
Tovább a teljes cikkre

Véget ért az aranykor az ingatlanpiacon

origo.hu
Ma már szakértőre és megfelelő árazásra van szükség, ha sikeresen értékesíteni akarjuk az ingatlanunkat a belvárosi ingatlanpiacon. Óriásira nőtt ugyanis a kínálat, és a vevők nagyon megnézik, mit vesznek.
Tovább a teljes cikkre

A projekt, amit még a válság sem tudott bedarálni: ebben az évben indult el a gigaberuházás

portfolio.hu
Visszatekintő cikksorozatunkban a 2006-os Property Investment Forum konferencia témáival, illetve azzal foglalkozunk, hogy mi történt 13 évvel ezelőtt a hazai ingatlanpiacon. Korábbi cikkünkben már összefoglaltuk a 2005-ös eseményeket, most haladunk tovább az időben, amikor többek között: hatalmas tervek készültek budapesti lakásprojektekre…
Tovább a teljes cikkre

Erős konkurenciát jelentenek az apartmanok

vg.hu
Az ingatlant vásárlók régi dilemmája, hogy megéri-e a Balaton-parton nyaralót vásárolni. A korábbi évtizedekben nem volt jellemző a part menti apartman. Jószerével kisebb-nagyobb házakat vagy csak a nyári szezonra alkalmas nyaralókat kínáltak eladásra.
Tovább a teljes cikkre

Hatalmas raktárat épít az Aldi

realista.hu
Az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. cégvezetése és Biatorbágy polgármestere közösen lerakták a vállalat új hűtőraktárának alapkövét.
Tovább a teljes cikkre

Presztízs irodaházzal bővítette portfolióját az OTP Ingatlanbefektetési Alap

profitline.hu
A Széchenyi téri Roosevelt Irodaház megvásárlásával a város egyik legkiválóbb adottságú irodaépülete került az OTP Ingatlanbefektetési Alap portfóliójába. A 26.000 nm-es prémium kategóriás ingatlant a közép-kelet-európai kereskedelmi ingatlanpiac egyik legjelentősebb tranzakciója során a Macquarie Csoporthoz tartozó, müncheni székhelyű GLL Real Estate Partners (GLL) alapkezelőtől vásárolta meg az OTP Csoport ingatlanalapja.
Tovább a teljes cikkre

Mennyi hitelt kaphat egy cég ingatlanvásárlásra?

piacesprofit.hu
A legtöbb vállalkozó életében eljön az a pillanat, amikor a bérelt irodája helyett saját ingatlant szeretne. Egyrészt azért, hogy így megspórolja a bérleti díjat, másrészt egy megfelelően kiválasztott ingatlan hosszú távon jó befektetést is jelenthet. A kérdés csupán az, hogy meg tudja-e vásárolni az ingatlant a cég eredményei alapján, azaz mekkora és milyen kamatozású hitelre számíthatunk reálisan. A Bankmonitor megmutatja a lehetőségeket.
Tovább a teljes cikkre

Itt az igazság: ennyibe kerülnek az új lakások Budapest különböző kerületeiben

portfolio.hu
Idén nyárra elérte a 900 ezer forintot az új építésű lakások átlagos négyzetmézerára Budapesten – derül ki a Budapesti Lakáspiaci Riport legfrissebb elemzéséből. A legdrágábban továbbra is az V. kerületben, míg a legolcsóbban a XXIII. kerületben lehet új lakáshoz jutni. A két kerület közötti különbség több, mint háromszoros. Íme a teljes lista.
Tovább a teljes cikkre

Elbirtokolható-e a tulajdonostárstól a közös tulajdonban álló ingatlan?

uzletem.hu
Az ingatlan tulajdonjoga elbirtoklás útján is megszerezhető, ha valaki az ingatlant 15 éven át sajátjaként szakadatlanul birtokolja. Az elbirtoklásra rendszerint olyan ingatlan esetén kerül sor, amely teljes egészében más személy tulajdonában van.
Tovább a teljes cikkre

Borzalmas állapotban a magyar otthonok: így zsákszámra égetik a pénzt a tulajdonosok

penzcentrum.hu
A Magyarországon található mintegy 4,4 millió lakóingatlan kétharmada energetikai szempontból elavult, az utólagos szigetelés iránt egyre nagyobb a kereslet, de a megrendeléseket visszaveti a munkaerőhiány – közölték az építőipari szereplők.
Tovább a teljes cikkre

Ötször annyi készházat építenek: az árát elnézve, nem is csoda

portfolio.hu
Több mint ötszörösére nőtt az újonnan felépített készházak száma az elmúlt években. A csok 2018-as bevezetése, illetve az építőipari kapacitáshiány miatt az építtetők egyre nagyobb számban választják a méretre gyártott könnyűszerkezetes, szerelt technológiás építési módot.
Tovább a teljes cikkre

Így használd ki a milliós támogatásokat lakásvásárlásra!

portfolio.hu
Július óta újabb elemekkel bővült a családok lakásvásárlását segítő támogatások köre, így bizonyos esetekben a támogatásokkal és a kedvezményes hitelekkel akár 40 millió forint is a családok rendelkezésére állhat. Az alábbiakban a jelenleg elérhető támogatásokat és kedvezményes lehetőségeket gyűjtöttük össze, az OTP Bank eddigi tapasztalataival kiegészítve.
Tovább a teljes cikkre

Duna House: gyengült az ingatlanpiac

tozsdeforum.hu
Augusztusban is lényegesen gyengébb volt a szokásosnál az ingatlanpiaci forgalom Magyarországon, azonban éves szinten még mindig kitart az áremelkedés a Duna House elemzése szerint.
Tovább a teljes cikkre

Csaknem 110 ezer lakáshiteles van bajban

24.hu
Hiába dicsekszik a kormány a bajba jutott adósok megmentésével. Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból arra lehet következtetni, hogy valójában továbbra is százezrek lakhatása van veszélyben, akik nem kaptak segítséget a bedőlt lakáshitelük megmentésére — írta meg az Azénpénzem.hu.
Tovább a teljes cikkre

Az ingyenhitel lakásfelújításra még pályázható

napi.hu
Bár folyamatosan csökken az elérhető keret a lakossági energetikai fejlesztéseket támogató uniós program korszerűsítési pályázatainál, de még elérhetők.
Tovább a teljes cikkre

500 ezer forint alatti négyzetméteráron nem is nagyon érdemes budapesti lakásra számítani

Vannak részei a fővárosnak, ahol egymillió forinthoz közelít az átlagos négyzetméterár. Vidéken a 300 ezer forintot lépte túl az átlag.
Tovább a teljes cikkre

Exkluzív! Kiderült, ki építheti fel a Mol szupermodern új székházát

A Mol kiválasztotta az új, Kopaszi-gát mellett épülő székházának kivitelezőjét. A társaság a Market Építő Zrt. pályázatát ítélte a legjobbnak, amely több hazai alvállalkozóval közösen kezdi el a Mol Campus építését.
Tovább a teljes cikkre

Soha nem volt még ilyen jó alkalom a régi hitelek lecserélésére

hvg.hu
Soha ilyen jó feltételek nem voltak arra, hogy valaki olcsóbbra cserélje régi, drága hitelét, legyen az lakáshitel, személyi kölcsön vagy éppen felhalmozódó folyószámlahitel.
Tovább a teljes cikkre

15 millió egy lakásért? – Lássuk, mit kaphatsz ennyiért!

portfolio.hu
Minél kisebb egy település, annál nagyobb az esély arra, hogy 15 millió forint alatt találjon ingatlant a vásárló, a nagyvárosoktól távolabb ilyen értékben akár családi ház is vásárolható, míg ugyanennyiért a fővárosban legfeljebb egy rossz állapotú, felújításra váró 27 négyzetméteres garzon kapható.
Tovább a teljes cikkre