Hírek

Továbbra sem várható visszaesés az ingatlanpiacon

Profitline.hu
„2011-ben még elképzelhetetlennek tűntek a mai lakásárak, és a mélypont közeli piacon mindenki arra várt, hogy mikor indul végre újra a növekedés. A ma legdrágábbnak számító V. kerületben 10 éve még átlagosan 347 ezer forintos négyzetméterárral találkozhattunk és az áremelkedésre egészen 2014-ig kellett várni” – jellemezte az egy évtizeddel korábbi ingatlanpiacot Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.
Tovább a teljes cikkre

Mi történik az új lakások piacán? – Kilenc pontban foglaltuk össze a lényeget

Portfolio.hu
Nemrég írtunk arról, hogy a budapesti új lakások átlagos négyzetméterára idén nyáron elérte a lélektani 1 millió forintos határt, emellett azonban más is történt az elmúlt negyedévben a hazai újlakáspiacon. Az alábbiakban a Budapesti Lakáspiaci Riport segítségével ezeket gyűjtöttük össze.
Tovább a teljes cikkre

Itt vannak a részletek: így veheted fel a legújabb, szuperolcsó hitelt

Penzcentrum.hu
Az október 4-től elérhető zöld hitel – hivatalos nevén NHP Zöld Otthon Program (NHP ZOP) – biztosan óriási siker lesz az új építésű lakást vásárlók körében, hiszen 2,5 százalékos kamattal végig fix lakásitelt nem találni a piacon. Éppen ezért nagyon izgalmas a most publikált terméktájékoztató, ami több meglepetést is tartalmaz. A Bankmonitor szakértői összeszedték ezek közül a legfontosabbakat.
Tovább a teljes cikkre

Új vagy használt lakás? Segítünk megválaszolni a kérdést

HVG.hu
Nincs egyértelmű válasz arra, hogy egy új vagy egy használt lakás vásárlása éri meg jobban. Számos tényező mentén vizsgálhatjuk, hogy miben jobb az egyik opció a másiknál, és az ár csak egy a sok közül. Ráadásul a vételár igen becsapós lehet, így érdemes a dolgok mögé nézni.
Tovább a teljes cikkre

Lassult a lakbérek emelkedése: ennyiért bérelhetünk lakást az egyes városokban

Portfolio.hu
Lassult a lakbérek emelkedése augusztusban: az előző hónaphoz képest országosan és a fővárosban is 1% körüli mértékben drágultak a kiadó lakások. A hét hónapja tartó folyamatos emelkedés ellenére az árak az egy évvel korábbi szintet átlagosan mindössze 3–4%-kal haladták meg. A budapesti kínálat gerincét adó belső kerületekben ennél mérsékeltebben, 2,6%-kal emelkedtek a lakbérek egy év alatt, a legjelentősebb fővárosi növekedés a pesti átmeneti kerületekben (5,0%) volt – derül ki a KSH-Ingatlan.com legfrissebb lakbérindexéből.
Tovább a teljes cikkre

A magyarok 40 százaléka takarékoskodna korszerű hőszigeteléssel

Realista.com
Az elkövetkező 3 évben slágertéma lehet a hőszigetelés. A lakosság 32 százaléka tervez ilyen jellegű munkálatot – derül ki az újHÁZ Centrum legfrissebb reprezentatív felméréséből. A lekérdezés adatai alapján a magyarok 68 százaléka rendelkezik valamilyen hőszigeteléssel – melyből 29 százalék teljes körű -, közel egyharmaduknál azonban semmilyen hőszigetelés nincs az ingatlanban. Az építőanyag-kereskedelmi hálózat megvizsgálta azt is, hogy mely szempontok számítanak a leginkább az ingatlantulajdonosoknak a munkálatok tervezésénél; egyértelműen kiderült, hogy a takarékosság jelenti a döntő érvet a korszerű hőszigetelés mellett, az emberek majdnem fele 40 százalékot meghaladó rezsicsökkenést, 61 százalékuk pedig maximum 5 éves megtérülést vár ezektől a korszerűsítésektől.
Tovább a teljes cikkre

Otthonteremtés másként – Három év alatt állna fel a Fővárosi Lakásügynökség

Nepszava.hu
Addigra 2500 ingatlanból álló állományt hoznának össze.
Tovább a teljes cikkre

Tíz év alatt szinte minden területen duplázott a lakáspiac

Portfolio.hu
A lakóingatlan-piac számos meglepetést tartogatott az idei évben: míg januárban a legfőbb kérdés az volt, hogy meddig csökkenhetnek az árak, ősszel már ismét azt kellett latolgatni, hogy meddig drágulhatnak még az ingatlanok. A folyamat azonban korántsem példa nélküli, az elmúlt tíz évben számos alkalommal gondolhattunk arra, hogy már tényleg nincs hová növekednie az áraknak. Az OTP Ingatlanpont szakértője az elmúlt évtized főbb magyarországi lakáspiaci mérőszámait elemezte.
Tovább a teljes cikkre

Lakásfelújítási támogatás 2021: változnak a támogatás szabályai, íme az új tudnivalók

Portfolio.hu
Novák Katalin augusztusi és tegnapi bejelentésének megfelelően több ponton is módosította a kormány az otthonfelújítási támogatásról szóló rendeletet. A Magyar Közlönyben megjelent, szeptember 29-én életbe lépő módosítások szerint bővült azoknak a felújítási munkálatoknak a köre, amelyek elszámolhatók a legfeljebb 3 millió forintos lakásfelújítási támogatás igénybevételéhez. A legtöbbeket érintő változás az, hogy a Magyar Államkincstár csak elektronikus benyújtás esetén lesz köteles 30 napon belül elbírálni a kérelmet, minden más esetben 60 nap lesz a határidő.
Tovább a teljes cikkre

Október végéig tart a hitelmoratórium

Realista.com
Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése szerint: novembertől jövő év június 30-ig a rászorulók továbbra is igénybe vehetik a hiteltörlesztési moratóriumot.
Tovább a teljes cikkre

Egyedülálló a magyar ingatlanpiac, ami lehetőség, de kihívás is egyben

Portfolio.hu
Egy adott ország ingatlanpiacát számtalan külső tényező is befolyásolja, így egyáltalán nem alapvetés, hogy egy olyan kis régióban, mint a CEE, ugyanúgy prosperál-e az adott szektor minden országban. Melyek a hazai piac erősségei és gyengeségei a régió többi országához képest? Mennyire volt sikeres nálunk a Covid okozta krízis átvészelése? Mik a legjobb fejlesztési és befektetési lehetőségek a következő időszakban? -Ezekről a kérdésekről szólt a 2021-es Property Investment Forum egyik délelőtti kerekasztal-beszélgetése.
Tovább a teljes cikkre

Bankszövetség: aki teheti, kezdje újra törleszteni a hiteleit!

Realista.com
Aki teheti kezdje el újra törleszteni a hiteleit; a bankok támogatják az ügyfeleket a felelős egyéni döntés meghozatalában a 2022. június 30-ig meghosszabbított moratóriumban történő részvételről – mondta Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke sajtótájékoztatón kedden Budapesten.
Tovább a teljes cikkre

Ideje a felújítások felé fordulnunk az új lakások helyett?

Portfolio.hu
Egyszerű hype vagy fundamentális változás? Szabályozás nélkül is megoldja a zöld átállást az ingatlanpiac? Valóban minél több új lakásra van szükségünk a hazai ingatlanállomány fenntarthatóvá tételére, vagy ideje lenne már a felújítást is ösztönözni? Ezekről az égető kérdésekről értekeztek az ingatlanszakma fejlesztői és befektetői oldalát egyaránt képviselő szakemberek a tegnapi Property Investment Forum 2021 konferencián. Mint az a válaszokból kihallatszik, ki-ki a maga módján oldaná meg zöld átállást.
Tovább a teljes cikkre

Itt a forró nyarak hozadéka: kelendőbbek lehetnek az északi fekvésű lakások

HVG.hu
A klímaváltozás az ingatlanpiacra is kihat. Lehetséges, hogy a napfényes lakás már nem lesz túl vonzó hívószó a hirdetésekben.
Tovább a teljes cikkre

Itt vehetsz még viszonylag olcsón lakást, de már nem sokáig

Penzcentrum.hu
Bár a lakáspiacon a pandémia hatására árcsökkenést várhattunk a tavalyi évben, éves alapon mégis drágulást mutatnak a statisztikák. Az idén bevezetett Otthonteremtési Program támogatási elemei látványos pezsgést hoztak, jelentősen tompítva a járvány negatív gazdasági hatásait.
Tovább a teljes cikkre

Így lehet olcsó és fenntartható az ingatlan változó energiakörnyezetben is

Portfolio.hu
A Portfolio Property Investment Forum 2021 Konferencia Zöld szekciójában tartott előadást Tóth Zoltán, az E.ON Hungária Csoport egyedi ügyfél és települési megoldások értékesítési vezetője “Fenntartható ingatlanok a változó energiakörnyezetben” címmel. Az előadásból kiderült, hogy a cégcsoport milyen fejlesztések mentén tudja csökkenteni egy bevásárlóközpont, vagy egy irodaház energetikai költségeit, de szó volt a 4D transzformáció jegyében megvalósuló fenntarthatósági törekvésekről is.
Tovább a teljes cikkre

Ellentmondásos időszak következik a lakáspiacon

Realista.com
Külön utakat jár az új és a használt lakások piaca: utóbbin az országon belül különböző tempójú drágulás látható, miközben a plafon felé közelítenek a fővárosi árak, országosan szűkül a használt lakások kínálata, és az adásvételek száma is csökken. A befektetők irányt válthatnak és Budapest helyett az ország más részeiben próbálhatnak szerencsét – többek között ezek a korábban már látható trendek erősödtek a lakóingatlanok piacán a nyári hónapokban – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely több mint 500 ezer lakóingatlan-hirdetés adatai alapján vizsgálta a piaci kínálatot és keresletet, egyúttal bemutatja a Budapestre és a megyeszékhelyekre szeptember közepén jellemző átlagos négyzetméterárakat.
Tovább a teljes cikkre

Csökkentek a budapesti albérletek árai

Hvg.hu
A júliusi csúcs után, a nyár utolsó hónapjában mérséklődtek az árak. A bringabarát lakások iránt egyre nagyobb a kereslet.
Tovább a teljes cikkre

Nincs megállás: tovább drágulhatnak a lakásárak az ingatlanpiacon

Profitline.hu
A lassan másfél éve kitörő világjárvány következtében a hazai ingatlanpiacon a kettősség volt a kulcsszó. Egyrészt megnövekedett a kínálat a piacon, a kereslet pedig mélypontra süllyedt, amely az ingatlanárak csökkenését idézte elő. Ezzel szemben a 2021-es év nem várt fordulatokat hozott az ingatlanpiacra. Januárban rekordszámú adásvétel történt, és az eladó ingatlanok állománya is a tavalyi év azonos időszakához képest nagymértékben nőtt. De az év második felére fordulva mi várható még a lakáspiacon, és vajon meddig tarthat a drágulás?
Tovább a teljes cikkre

Megállította az újlakás-drágulást az építőanyagok árcsökkenése, de lakásár-csökkenés nem várható

Profitline.hu
Az építőanyagok drágulása megállt, és ez megtorpanást okozott az új lakások árnövekedésében is. Augusztushoz képest lényegében stagnált az új építésű ingatlanok átlagos négyzetméterára a kínálati piacon. A kereslet továbbra is erős, az egy évvel korábbi szintet 80 százalékkal, a két évvel ezelőttit 45 százalékkal haladja meg. Emiatt viszont egyelőre nem lehet arra számítani, hogy az építőanyagárak csökkenése az újlakás-árakat is mérsékelné. Szeptemberben Budapesten 927 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálták az új lakásokat és házakat, Debrecenben 709 ezer, Kecskeméten 661 ezer, Miskolcon 603 ezer, Győrben pedig 571 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár.
Tovább a teljes cikkre

Idén is érdemes kilátogatni a Lakás Kiállításra

Portfolio.hu
Fokozott érdeklődést várnak a szervezők a Lakás Kiállításra, amelyet idén a Momsport Uszoda és Rendezvényközpontban rendez meg a Portfolio szeptember 24-e és 26-a között. Az eseményen a hazai lakáspiac legnagyobb projektjei és fejlesztői képviseltetik magukat és természetesen jelen lesznek a pótolhatatlan szerepet játszó bankok, ingatlanközvetítők és egyéb ágazati szereplők is.
Tovább a teljes cikkre

Nagyon durva a kiköltözési hullám Budapestről: itt vesznek házat, lakást a legtöbben

Penzcentrum.hu
A belföldi népességmozgás évek óta nagyjából állandónak tekinthető iránya és mértéke is megváltozott az elmúlt évben. 2020-ban összességében kevesebben kerestek új állandó lakóhelyet, a városok vándorlási mérlege negatív volt, míg a községek népességvonzó ereje tovább nőtt. A legnépszerűbb megyék Pest, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Somogy voltak. Szakértők most a KSH népmozgalmi adatai alapján vizsgálja az ingatlanpiac változásait.
Tovább a teljes cikkre

Októbertől pöröghet fel az előtörlesztés a moratóriumos hiteleknél

Realista.hu
A money.hu kérdésére adott banki válaszok szerint egyelőre kevesen veszik igénybe a költségmentes előtörlesztés lehetőségét a moratóriumból kilépők közül. Az akár évekre kitolódó futamidő ellen a törlesztőrészlet-emelés ügyfél általi engedélyezése lenne a leghatékonyabb megoldás, ehhez viszont – hogy ne járjon többletköltségekkel – rendeletmódosításra lenne szükség.
Tovább a teljes cikkre

10 százalékkal nőtt az ingatlanpiaci befektetések értéke

Profitline.hu
Magyarországon az ingatlanpiaci befektetések értéke 550 millió euró volt az első fél évben, 10 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest – közölte a CBRE, a világ legnagyobb kereskedelmi ingatlan- és befektetési vállalata szerdán az MTI-vel.
Tovább a teljes cikkre

Nagyot nézhet több százezer magyar lakáshiteles: szeptembertől durván elszáll a törlesztő

Penzcentrum.hu
A jegybanki alapkamat 0,3 százalékpontos emelésével a BUBOR értéke is nőtt, ami közvetlenül befolyásolja a változó kamatozású lakáshitelek árát. A Bankmonitor számításai szerint emiatt szeptemberben egy 3 havi BUBOR-hoz kötött hitel kamata 0,7 százalékponttal fog emelkedni. Ilyenből pedig több százezer van még mindig Magyarországon. A hitelmoratórium pedig sok esetben elfedi a problémát.
Tovább a teljes cikkre

Ingatlaneladások pörgették az illetékbevételeket

VG.hu
Kis megtorpanás után az idén ismét nőtt a lakáseladások száma és az ingatlanok ára is, emiatt megugrottak az illetékbevételek.
Tovább a teljes cikkre

Sebezhető vagy stabil a magyar ingatlanpiac? – Jöjjön a régiós kitekintés!

Portfolio.hu
Egy adott ország ingatlanpiacát számtalan külső tényező is befolyásolja, így egyáltalán nem alapvetés, hogy egy olyan kis régióban, mint a CEE ugyanúgy prosperál egy adott szektor minden országban. Mik a hazai piac erősségei és gyengeségei a régió többi országához képest? Mennyire volt sikeres nálunk a Covid okozta krízis átvészelése? Mik a legjobb fejlesztési és befektetési lehetőségek a következő időszakban? Mindezekről is szó lesz a szeptember 15-ei Property Investment Forum egyik kerekasztal-beszélgetése során.
Tovább a teljes cikkre

Elszabadulhat a pokol a lakáshiteleknél, rég nem látott törlesztőrészletek jönnek

Portfolio.hu
Akár 10 százalékkal is megemelkedhet a hitelek egy részének törlesztőrészlete az eddigihez képest, miután a szigorodó monetáris politika hatására több mint hat éve nem látott csúcspontra emelkedtek a bankközi kamatok az elmúlt hetekben. A jelenség leginkább a változó kamatozású hitellel rendelkező lakáshiteleseket, köztük az egykori devizahiteleseket sújtja. Ők az elmúlt hat év nagy részében a törlesztőrészletük jelentős csökkenésének örülhettek, ezt fordítja most vissza a kamatemelkedés.
Tovább a teljes cikkre

Folytatódik az őrület az ingatlanpiacon – Ebben reménykednek a befektetők

Portfolio.hu
Folytatódik a logisztikai ingatlanok iránti őrület, miközben máshol inkább emelkedő hozamokkal és csökkenő árakkal számolnak az ingatlanpiaci befektetők – derül ki a CBRE befektetői körképéből. A felmérésből kiderül az is, hogy a befektetők miben látják a legnagyobb kihívást a következő évekre illetve hol tart az ESG szempontok implementálása az ingatlanpiaci befektetők körében.
Tovább a teljes cikkre

Ennyivel emelkedtek a lakbérek a járvány mélypontja óta

Portfolio.hu
Tovább nőttek a lakbérek: júliusban országosan 2,7, Budapesten 2,4%-kal drágultak a kiadó lakások az előző havihoz képest – derül ki a KSH-Ingatlan.com legfrissebb lakbérindexéből. A főváros kerületcsoportjai közül a legnagyobb áremelkedést a pesti belső kerületekben (3,7%) lehetett mérni. A 2020. januári csúcsnál Budapesten átlagosan 9,2%-kal alacsonyabb áron kínálták a bérelhető lakásokat, ugyanakkor az ország többi régiójában már a járvány előtti szint fölé emelkedtek a lakbérek.
Tovább a teljes cikkre

A 60 százalékkal megugró tartozás sem lépteti ki az adósokat a moratóriumból

Realista.hu
Hiába mutatott elrettentő számokat a Magyar Nemzeti Bank arról, hogy az egyébként ma törleszteni tudók számára mekkora többletterhet jelenthet a fizetési moratóriumban maradás, a money.hu körkérdéséből kiderült: az elmúlt hetekben a legtöbb banknál nem ugrott meg a kilépők száma.
Tovább a teljes cikkre

Vajon lesz árcsökkenés a lakáspiacon?

Piacesprofit.hu
Egyre többször hallani, hogy a lakásárak csökkenése megindult, és a közeljövőben akár egy komolyabb recesszió is bekövetkezhet az ingatlanpiacon. Bár a kijelentések igazságtartalmát, és a jövőre vetített jóslatok helytállóságát nehéz megítélni, mégis van több olyan tényező, amely által valamennyire már most ráláthatunk a lakáspiaci folyamatok alakulására. Mind a befektetőket, mind a tulajdonosokat és az első lakásukra vágyókat érdekli ugyanis, hogy mire számíthatnak a jövőben.
Tovább a teljes cikkre

Milliókat lehet spórolni a kamatmentes csokkal

Privatbankar.hu
Novák Katalin keddi bejelentése alapján lakásépítésre és új lakások vásárlására kamatmentessé válik októbertől a csok-hitel. Ennek feltétele, hogy az ingatlan alacsony energiaigényű legyen és igénybe kell venni a lakáscél megvalósításához az MNB “zöld” lakáshitelét is, ami várhatóan ugyancsak októbertől lesz elérhető. A két kedvezményes kölcsön bevezetését követően egy 60 millió forint értékű új lakás megvásárlása 8 millió forinttal kerülhet kevesebbe a Bankmonitor számításai szerint.
Tovább a teljes cikkre

Itt vannak a részletek: mostantól még több felújítási munkálatra igényelhető a támogatás

Penzcentrum.hu
Egyszerűsödnek az otthonteremtési támogatások feltételei, hogy minél többen, minél egyszerűbben vehessék igénybe azokat – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón. Novák Katalin azt mondta, hogy az operatív törzs javaslata szerint az otthonteremtéssel kapcsolatos támogatásoknál halál esetén figyelembe veszik majd az elhunyt társadalombiztosítási jogviszonyát, és beszámít a jogviszonyba a külföldi tanulmányi jogviszony is.
Tovább a teljes cikkre

Ilyen lakásbiztosítás nemingen volt még Magyarországon: ilyen egyszerűen lehet igényelni

Penzcentrum.hu
A jegybank online Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási (MFO) kalkulátora új, kényelmi funkcióval bővült. Mostantól egy lépésben, az adatok újbóli megadása nélkül lehet továbblépni az ügyfél által kiválasztott biztosító honlapjára és ott akár azonnal megkötni a szerződést. Az első biztosítóknál már elérhető az új funkció. A kalkulátort indulása óta már több mint tízezer alkalommal látogatták meg.
Tovább a teljes cikkre

Adják, veszik a befektetést az ingatlanpiacon

Nepszava.hu
Látványosan megugrott a korábban kiadásra vagy a gyereknek vett lakások értékesítése, de a vásárlásnál még mindig vezető ok a befektetés.
Tovább a teljes cikkre

Örökölt egy ingatlant? Erre számítson, ha el akarja adni

Piacesprofit.hu
Elveszíteni egy hozzátartozót mindig fájó, és a lelki nehézségek mellett szembe kell nézni egyéb ügyintézéssel, adminisztratív dolgokkal is. Ilyen például – adott esetben – az örökölt ingatlan adásvétele is. A szakértők tapasztalata szerint sokan még családon belül is tabuként kezelik az örökléssel összefüggő témákat és kérdéseket, pedig jobb felkészülni minden jogi és pénzügyi eshetőségre is.
Tovább a teljes cikkre

A családtámogatásoktól nem növekednek a lakásárak

Origo.hu
Előnyére változott a támogatási logika az új otthonteremtési programnál, mivel annak egyes elemei olyanok, amelyeket az eladók nem tudnak beárazni a kínálati árakba. A koronavírus ráadásul új helyzetet teremtett: befektetők szinte nincsenek jelen a lakáspiacon, lényegében a saját célra, köztük a csokkal és egyéb támogatással vásárlók jelennek meg legtöbben vevőként – írja a Magyar Nemzet.
Tovább a teljes cikkre

Majdnem minden harmadik vevő első lakását vásárolja

Profitline.hu
A befektetési cél mellett még mindig az egyik legnagyobb motiváció az ingatlanvevők körében az első lakás vásárlása. Különösen igaz ez az egyetemi ponthatárok kihirdetése körül, hiszen a szülők gyakran elgondolkodnak azon, hogy mi éri meg jobban: lakást venni vagy bérleti díjat fizetni? Akik előbbi mellett döntenek, érdemes pár kérdést tisztázniuk, mielőtt elkezdenék a keresgélést vagy hirtelen beleugranának egy adásvételbe. A Duna House szakemberei megfogalmazták ajánlásukat a leendő első lakást vásárlók számára.
Tovább a teljes cikkre

Híznak a bankok, eladósodnak az emberek

Napi.hu
Szép profitot zsebeltek be a magyarországi bankok az idei első félévben, miközben a lakosság az ingatlanhitelezés miatt adósságokba veri magát. Az OTP-nél például majdnem kétharmadával nőtt a jelzáloghitel-kereslet.
Tovább a teljes cikkre

A nyaralók pörgetik az ingatlanpiacot

Nepszava.hu
Jelentősen megélénkült a kereslet a Balaton-parti és a Velencei-tó környéki nyaralók iránt, amelyeket ma már nem csak szezonálisan, hanem életvitelszerűen is használnak az új tulajdonosok.
Tovább a teljes cikkre

Az új ingatlan-nyilvántartás gyakorlati szemmel

VG.hu
Az új törvény egy új, 21. századi ingatlan-nyilvántartási eljárást teremt, melyet egy 21. századi szintű informatikai rendszer támogat: a földhivatali ügyintézés megújul, és ezzel Magyarország is csatlakozik ahhoz a digitalizációs trendhez, amelyet a környező államok már több mint egy évtizede követnek.
Tovább a teljes cikkre

Sokszorosára nőtt a lakáshitel-kereslet a Gránit Banknál a digitális ugrással

Portfolio.hu
Júliusban – darabszámot tekintve – tízszer annyi, míg összegét tekintve tizenötször annyi lakáshitel-kérelmet fogadott be a társaság, mint az előző év hasonló időszakában.
Tovább a teljes cikkre

Harmincezer családnak csökkentették a jelzáloghitelét

Realista.hu
Eddig harmincezer családnak segített a kormány az újabb gyermek születésekor adott jelzáloghitel-elengedéssel – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn a Facebook-oldalán.
Tovább a teljes cikkre

Milliókat bukhat az, aki így vásárol lakást: kevesen figyelnek erre, pedig nem egyedi eset

Penzcentrum.hu
Bár a pandémia a lakáspiacot is megrengette, az árak rendületlenül kúsznak felfelé – mégha kissé lassabban is, mint eddig. Ez azonban nem rettenti el a lakásvásárlás előtt állókat, továbbra is nagy a kereslet a panel- és téglalakásokra, családi házakra. A lakosság új ingatlan vásárlására 5,8 százalékkal, használt lakásra pedig 14,1 százalékkal több hitelt igényelt a legfrisebb adatok szerint, mint tavasszal. Azonban azok, akik első lakásuk megvásárlását tervezgetik – főként ha hitelt is igénybevesznek -, rengeteg buktatóval szembesülhetnek. Nemcsak ráfizetés lehet a vége egy-egy hibának, hanem ugorhat is az álomotthon, meghiúsulhat a vásárlás. A Pénzcentrum most kivesézte, hogyan kerülheted el a csapdákat a lakásvásárlás útvesztőjében.
Tovább a teljes cikkre

Lakásfelújítási támogatás: mégis honnan szedi elő a milliókat a magyar lakosság?

Portfolio.hu
Ahhoz képest, hogy száguld a lakáspiac, és tombol a felújítási láz az országban, nem meggyőző a sikere a kamattámogatott otthonfelújítási kölcsönnek, amelyet fél éve az állami támogatás megelőlegezésére vezetett be a kormány. A Portfolio becslései szerint fennállása első fél évében mintegy 30 milliárd forintnyi ilyen hitelt vettek fel a háztartások, pedig tavasszal évi 100-200 milliárdos kihelyezésre számítottak a bankszektorban. A felújítási költségek emelkedése, az alternatív hiteltermékek vonzereje és a kölcsön ügyféloldali megismerésének időigénye mellett a hiteltermék szabályaiba beépített korlátok is ludasak lehetnek ebben. Az egyik hazai nagybank egyenesen a kormány által meghatározott paraméterek módosítását javasolja.
Tovább a teljes cikkre

Átrendezheti az erőviszonyokat a rozsdaövezeti lakásáfa visszaigénylés?

Portfolio.hu
Aki rozsdaövezetté nyilvánított területen vásárol új lakást, az CSOK-tól és gyerekszámtól függetlenül visszaigényelheti az 5 százalékos áfát. Ez a legújabb lakáspolitikai bejelentés, ami pontot tett annak az évek óta húzódó tervezésnek a végére, amely a rozsdaövezeti területeken való fejlesztéseket volt hivatott bátorítani. Megkérdeztük a hazai fejlesztőket, hogy mit szólnak az új rendelethez és mit gondolnak a jövőbeli hatásairól.
Tovább a teljes cikkre

Lakásárak – Nincs meglepetés, tovább nőttek az árak idén is

Portfolio.hu
Egyesek már évek óta, mások inkább csak a járvány beköszöntével kezdték egyre hangosabban mantrázni, hogy márpedig most már úgyis bezuhannak a lakásárak, kipukkad a lufi, vége a mindennek. Milliós nézettségű videókat és posztokat lehetett ennek az elméletnek a bizonygatásával elérni, a média pedig azonnal harapott mindenki szavára, aki valamilyen szakmai palásttal felruházva a közelgő áresést vizionálta. Mi magunk végig a szakmai józanság vezérfonalán haladva, ok-okozati gazdasági összefüggéseket alapul véve, mindig óvatosságra intettünk ezzel az egyre népszerűbb elmélettel kapcsolatban és legtöbbször az árak stagnálását, az árgrafikonon egyfajta “fűrész-vonal” kirajzolódását vélelmeztük. A hazai lakásárak változása 2021 első felében kettévált. Az új lakások árának növekedése egyelőre képtelen lassítani, ám ez a piacnak, vagyis az összes tranzakciónak csak a töredéke (5-8%), míg a használt lakások árváltozása negyedévről-negyedévre változik, most épp 5,8%-kal nőttek az árak, ám ebben az időszakban az infláció elvitte ezt az emelkedést, így reál értelemben stagnáltak. 2021 I. negyedévében az új lakások ára elérte a 2015. évi bázis kétszeresét. Lássuk a KSH legfrissebb részletes elemzését.
Tovább a teljes cikkre

Atyaég! Brutális árrobbanás a pesti lakáspiacon: 1 millió felett az átlagár

Penzcentrum.hu
Sokan remélték, hogy a lassacskán megtörik Budapesten az új építésű lakások drasztikus áremelkedése, a legfrissebb adatok viszont azt mutatják, hogy 2021-benújult erővel robbant be az árdrágulás. Az elmúlt bő 3,5 év fővárosi lakásár-statisztikái alapján mutatjuk, mi is történt valójában az új építésű lakóingatlanok piacán.
Tovább a teljes cikkre

Minél előbb induljon el az MNB zöld jelzáloglevél programja

Realista.hu
Mielőbb véglegesítsék és indítsák el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) zöld jelzáloglevél programját és az Nhp zöld otthon programját – szorgalmazza az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).
Tovább a teljes cikkre

Gombamód nőnek ki a földből az új lakásprojektek

Profitline.hu
A csökkentett áfa és az otthonteremtési támogatások hatására látványosan élénkül a fővárosi újlakás-kínálat, s egyelőre a vevők kedvét sem veszik el a korábban sosem látott összegeket tartalmazó virtuális árcédulák – derül ki az OTP legfrissebb, publikus beruházói és értékesítői adatokból összeállított Budapesti Újlakás Értéktérképéből.
Tovább a teljes cikkre

Lehet olcsóbb egy lakáshitel, mint a Babaváró kölcsön?

HVG.hu
Nagyon sokféle állami otthonteremtési támogatás létezik, a különböző kedvezményeket azonban eltérő feltételekkel lehet igényelni, ráadásul nem mindet lehet összekombinálni sem. Ezért nagyon fontos a körültekintő tájékozódás, hiszen több millió forint múlhat az okos döntésen.
Tovább a teljes cikkre

Meglepődhetnek a moratórium lejárta után az adósok

VG.hu
Általános kamatemelési ciklus indulhat a hitelpiacon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szigorodó monetáris politikájának hatására. Az MNB monetáris tanácsa keddi kamatdöntő ülésén 30 bázisponttal, 1,2 százalékra emelte az alapkamatot, ezzel elérve, hogy Magyarországon véget ért a negatív kamatidőszak, miután az egynapos betéti kamat is pozitív tartományba, 0,25 százalékra emelkedett, az egyhetes fedezett hitelé pedig 2,15 százalékra nőtt.
Tovább a teljes cikkre

Akciódömping várja a lakáshitel-igénylőket

VG.hu
Új fokozatba kapcsoltak lakáshitel-akcióiknál a bankok: a kezdeti költségek már korábban is jellemző elengedése mellett új elemek is megjelentek a kínálatban. A kedvező feltételekkel az erős keresletet próbálják meglovagolni a piaci szereplők.
Tovább a teljes cikkre

Saját kis kertet keresnek a lakásvásárlók

VG.hu
Új trend az ingatlanvásárlásoknál: egyre népszerűbbek a zártkertek.
Az elmúlt egy-másfél évben jelentősen átalakult az ingatlanpiac keresleti oldala. A Duna House szakértőinek tapasztalatai alapján a vevők legnagyobb motivációja ma már az, hogy saját területtel rendelkezzenek, kiszabaduljanak a panelekből – ami érthető a pandémia által befolyásolt helyzetben. Éppen ezért jelentősen megugrott a kereslet a lakhatóvá tehető, zártkertek iránt. Az adásvételi aláírása előtt azonban érdemes tájékozódni a hitelfelvételi és beépíthetőségi lehetőségekről.
Tovább a teljes cikkre

Jönnek a felvételi ponthatárok: hol, mennyiért bérelhetnek lakást az egyetemisták?

Portfolio.hu
Idén is nagy izgalommal várják a felsőoktatásba felvételizők a ponthatárokat, ami az ingatlanpiacon is egy aktívabb időszakot eredményez. Elsősorban a bérlakáspiacon élénkül meg a kereslet azáltal, hogy sok diák a szülővárosától távol kezd el keresni kiadó vagy egyes esetekben eladó lakást. Az aktuális kínálatot az OTP Ingatlanpont és az Ingatlan.com felmérései alapján jártuk körbe, arról pedig, hogy mennyire éri meg befektetési céllal új akást venni, két lakásfejlesztőt kérdeztünk meg.
Tovább a teljes cikkre

Most érdemes használt ingatlant venni

VG.hu
Új hitelprogramot hirdetett meg az MNB októbertől: a Zöld Otthon Program legfeljebb 2,5 százalékos kamat mellett kínál lakáshitelt mindazoknak, akik magas energiahatékonyságú, legalább BB besorolású, zöld szempontoknak megfelelő házat építenének vagy új ingatlant vásárolnának.
Tovább a teljes cikkre

Nem megfelelő számlával az ügyfelek elveszíthetik az otthonfelújítási támogatást

Realista.hu
Elveszíthetik az otthonfelújítási támogatást az ügyfelek, ha nem megfelelő számlával rendelkeznek – figyelmeztet a Deloitte nemzetközi tanácsadó.
A januárban bevezetett otthonfelújítási támogatás igénybevételének egyik sarokköve, hogy az elvégzett építési vagy szerelési tevékenységről számlával kell rendelkezni, ez a szürkegazdaság visszaszorítását szolgálja. A támogatás bevezetése új helyzetet teremtett mind az építőipari szolgáltatást nyújtók, mind pedig a megrendelők oldalán. Korábban ugyanis, ha az adott munka összege nem érte el a 900 ezer forintot és a magánszemély sem kérte kifejezetten a számla kiállítását (és készpénzes volt a fizetés), úgy a szolgáltatásnyújtó nyugta kiállításával is bizonylatolhatta az ügyletet.
Tovább a teljes cikkre

Elindult a főszezon – tippek bérlőknek és bérbeadóknak

Realista.hu
Eldördült a startpisztoly a felsőoktatásban, azonban a következő két hónap nemcsak a hallgatók, hanem sok pályakezdő és munkahelyet váltó számára is egyet jelent az aktív lakáskereséssel. A megnövekedett kereslet miatt a lakástulajdonosok számára is kiváló időszak ez a bérbeadáshoz, ám kezdőként az ideális bérlemény és bérlő megtalálása is sok fejtörést okozhat. Az OTP Ingatlanpont összegyűjtött néhány jó tanácsot, hogy mindenki felkészülten vághasson neki az idei lakásbérleti főszezonnak.
Tovább a teljes cikkre

Több banknál már ingyen elkerülhető a moratóriumos futamidő hosszabbodása

Realista.hu
A hazai bankok egy része rendkívül gyorsan reagált a Magyar Nemzeti Bank 2021. június 30-án kiadott vezetői körlevelére, és kondíciós feltételeiket úgy módosították, hogy a fizetési moratórium igénybevételével élő ügyfelek számára a moratóriumból történő visszatérés esetén a védernyő ideje alatt töltött idő alatt felhalmozott kamat- és díjtartozást külön költségek nélkül lehessen rendezni, s így ne hosszabbodjon meg akár évekig a törlesztés.
Tovább a teljes cikkre

Alku nélkül kelnek el a felújított lakások

VG.hu
A megnövekedett kereslet hatására drágultak a X. és XVII. kerületi kertes házak, más ingatlan ára nem igazán mozog most, de a jó állapotú, jó adottságú ingatlanokat alku nélkül is elviszik a vevők
Tovább a teljes cikkre

Lassan fogy a moratóriumban lévők száma, de még mindig nagyon sokan vannak

Hvg.hu
A Covid-19 miatt bevezetett korlátozások nagy részét egyelőre elfelejthetjük, azonban a veszélyhelyzet, illetve a törlesztési moratórium még mindig érvényben vannak, utóbbi egészen szeptember végéig biztosan vonatkozik minden adósra – aki tovább szeretné törleszteni a hitelét, annak külön jeleznie kell ezt a hitelező bank felé. A Bank360 elemzői utánajártak, mennyien vannak még moratóriumban, illetve, hogy hogyan látják a hitelintézetek az adósok törlesztési hajlandóságát.
Tovább a teljes cikkre

Sokkal több babaváró hitelt folyósítanak a bankok

Realista.hu
Jelentős növekedésről számoltak be a babaváró hitelek folyósításában a pénzintézetek, írja az MTI.
A K&H Bank arról számolt be, hogy miközben a teljes magyarországi piacon a folyósított babaváró kölcsönök összege az év első öt hónapjában csökkent, a K&H-nál jelentősen, 36 százalékkal nőtt. Ennek eredményeként a K&H részesedése a babaváró piacán 12 százalékra nőtt a korábbi 8,2 százalékról.
Tovább a teljes cikkre

Rengeteg a buktató az internetről letöltött bérleti szerződésekben

Piacesprofit.hu
Még mindig házilag, a legtöbbször letölthető szerződésminták alapján készül az ingatlanbérleti szerződések 80 százaléka a közjegyzők tapasztalatai szerint, ami súlyos buktatókat rejt magában mindkét szerződő félnek.
Tovább a teljes cikkre

Készülhetnek a diákok: ezekben a városokban lesz a legnehezebb albérletet találni

Penzcentrum.hu
Idén július 22-ére esik a felsőoktatási intézmények felvételi ponthatárainak kihirdetése, a FELVI.hu adatai[1] alapján idén több mint százezer leendő hallgató várja tűkön ülve a nagy napot. A hagyományos nyári szezonális lassulás után ilyenkor indul meg a roham a legjobb bérleti lehetőségekért, ám a pandémia miatt azonban még mindig sok a bizonytalanság. Az ingatlanpiac vegyes képet mutat, valahol már élénkül a kereslet, míg másutt még a kivárás jellemző.
Tovább a teljes cikkre

Megkezdődött a lakáshitelek drágulása: a nagybankok kétharmada már lépett

Portfolio.hu
A június 22-i alapkamat-emelés után borítékolható volt a hitelkamatok növekedése, a meglévő hitelek esetében erről itt írtunk részletesen. Ami pedig az újonnan felvehető hiteleket illeti, a Bankmonitor vizsgálata szerint a nagybankok kétharmada júliusra megemelte 10 éves kamatperiódusú lakáshiteleinek kamatát. A drágulás nem jelentős, kérdés azonban, hogy ezzel befejeződött-e a hitelek áremelkedése.
Tovább a teljes cikkre

A hitelek egyre nagyobb részét költjük lakásfelújításra

Realista.hu
Átalakította a lakáshitelek piacát az idén januárban elindult állami otthonfelújítási program, amelynek keretében a gyermekes vagy gyermeket váró háztartások a lakáskorszerűsítésre fordított összeg felét – maximum 3 millió forintot – visszakaphatnak az államtól, és a munkák finanszírozásához támogatott hitelt vehetnek igénybe – derül ki a money.hu friss összefoglalójából.
Tovább a teljes cikkre
https://realista.ingatlan.com/lakas/hitelek-egyre-nagyobb-reszet-koltjuk-lakasfelujitasra/139582

Véget ért a magyarok ingatlanmániája? Alig veszik már a régi kedvencet

Portfolio.hu
Ahhoz képest, hogy pár éve milyen irdatlan összegeket raktak a magyarok ingatlanalapokba, idén már mínuszban van az egykor népszerű kategória nettó kereslete, a legnagyobb ingatlanalapok vagyona nem tud érdemi növekedést felmutatni. Pedig annak, aki biztonságosabb és a tőkepiacoknál kevésbé kockázatos befektetést keres, jó választás lehet egy ingatlanalap: az éves hozamok a legnagyobb alapoknál 3-8% között vannak, de fél év alatt is lehetett 4% felett keresni.
Tovább a teljes cikkre

Annyira pörög a lakáspiac, hogy három országban is sorra dönti saját rekordjait a Duna House

HVG.hu
A magyarországi helyzetet részben az állami támogatásokkal, részben pedig a koronavírus hatásaival magyarázzák.
Tovább a teljes cikkre

Mégsem lesznek annyira szerencsések a kiadó lakást kereső egyetemisták?

Portfolio.hu
Nemrég a KSH-Ingatlan.com közös lakbérindexe alapján arról számoltunk be, hogy az idei évben különleges helyzetben lesznek a kiadó lakást kereső egyetemisták a rendkívül széles kínálat miatt, a Rentingo legutóbbi elemzése azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a korlátozó intézkedések enyhítése miatt elindult a belvárosi lakások visszaáramlása a rövidtávú kiadást célzó Airbnb-piacra, így a szeptemberi szemeszter előtt már korántsem biztos, hogy a mostanihoz hasonló kínálat és árak mellett lehet majd kiadó lakást találni.
Tovább a teljes cikkre

Nagyon kapósak a lakossági kölcsönök

Profitline.hu
Erős a kereslet a K&H hitelei iránt. A folyósított lakáshitelek összege az év első négy hónapjában 39 százalékkal nőtt, miközben a teljes piac csak 7 százalékos növekedést mutatott. A babaváró hitel esetében a K&H 27 százalékos többletet ért el, szemben az országos piac zsugorodásával, a személyi kölcsönöknél pedig 3 százalékos volt a bővülés. Valamennyi hitel esetében a lakásfelújítás az egyik fontos cél és egyre nagyobb az érdeklődés az államilag támogatott lakáskorszerűsítési kölcsön iránt is.
Tovább a teljes cikkre

Lakáshitelesek, figyelem: kiderült, mennyivel nőnek a törlesztőrészletek

Portfolio.hu
Ötéves csúcspontra emelkedtek a bankközi kamatok az elmúlt hetekben az MNB által megkezdett monetáris szigorítás hatására. Tegnap az is eldőlt, mekkora emelkedést hozhat ez a törlesztőrészletekben azok számára, akiknek júliusban lesz a fordulónapjuk.
Tovább a teljes cikkre

A babaváró hitel több mint felét ingatlanvásárlásra fordítják

Profitline.hu
A babaváró hitelt 68 százalékban ingatlanvásárlásra használják fel az ügyfelek a Duna House felmérése szerint; a gyermekvállalást ösztönző kölcsön két éve jelent meg a hitelpiacon, és népszerűsége azóta is töretlen.
Tovább a teljes cikkre

Padlógázzal mehet a betonfalnak jövő év végén a hazai újlakás-piac

Portfolio.hu
Mivel az újlakás-építési piacon nem egy megrendelő van, hanem sok, ezért sokkal több figyelmet és gondoskodást igényel egy lakásfejlesztőnek a kivitelezés és az ügyfelek magasszintű kiszolgálása. Emellett viszont olyan piaci folyamatok is kihívás elé állítják a fejlesztőket, mint az építési költségek emelkedése, a megfelelő árazás kialakítása, a jövőbeli projektek ütemezése és a folyton változó szabályozási környezet, ami hatással van minderre. Hogy mit jelent ez a fejlesztők számára, arról Kiss Gáborral, a Metrodom Kivitelező Kft. ügyvezető igazgatójával és egyben az IFK alelnökével beszélgettünk.
Tovább a teljes cikkre

Így válts 50 négyzetméterről 80-ra: ennyibe kerül, ha nagyobbra cserélnéd az otthonod

Penzcentrum.hu
A Központi Statisztikai Hivatal 2015-ös lakhatási felmérése alapján átlagosan háromszor költözünk életünk során. A lakásvásárlás mögött gyakran egy-egy nagyobb életesemény bekövetkezte áll, mint amikor egy fiatal (házas) pár az összeköltözés mellett dönt, vagy a család bővülése miatt keresnek nagyobb otthont.
Tovább a teljes cikkre

Újabb rekordot állított be itthon a lakáshitelezés

Origo.hu
Március és április után újabb rekordot állított be a lakáshitelezés Magyarországon – derült ki az MNB adataiból. A személyi kölcsönök már majdnem visszakúsztak a válság előtti szintre, a ma kétéves babaváró esetében viszont továbbra sem látszik visszapattanás – olvasható a bank360.hu közleményében.
Tovább a teljes cikkre

A magyarok rárepültek a lakásfelújításra

Nepszava.hu
A hazai lakosság fele szeretné egy éven belül felújítani otthonát, ám ennek kapcsán most jelentős áremelkedésekkel és hosszas várakozásokkal kell számolni.
Tovább a teljes cikkre

Adóstárs vagy egy hitelnél? Mutatjuk, mi az adóstárs szerepe és kötelezettsége

Profitline.hu
Tízből kilenc lakáshitelnél az adóson kívül adóstárs bevonására is sor kerül a Bankmonitor becslése szerint. A magas arány oka, hogy lakáshiteleknél a házastárs és az élettárs kötelezően adóstárs lesz, de sok esetben az igényelt hitelösszeg felvételéhez szükséges igazolt jövedelem miatt kell plusz személyt bevonni. Sokan nincsenek azonban tisztában azzal, hogy milyen kötelezettséget vállalnak adóstársként vagy kezesként.
Tovább a teljes cikkre

6 tévhit, ami miatt sokan lemaradnak egy előnyös hitelkiváltásról

Penzcentrum.hu
Nem csak akkor érheti meg hitelt felvenni, ha például autót vagy ingatlant vásárolnánk, de nincs meg az ehhez szükséges forrás, hanem akár egy meglévő hitel olcsóbbra cserélése is jó apropó lehet. Számos tévhit kering azonban a köztudatban a hitelkiváltással kapcsolatban, ebből szedtek össze 6-ot a Bankmonitor szakértői.
Tovább a teljes cikkre

Több mint 5 millió forint hitelt vesznek fel lakásfelújításra a magyarok

Privatbankar.hu
A lakásfelújítás, mint konkrét hitelcél került egyre inkább fókuszba a hiteligényléseknél az év első felévben – közölte a K&H. A felújításra igényelt jelzáloghitelek 63 százalékát már az idén februártól elérhető államilag támogatott otthonfelújítási kölcsön adja.
Tovább a teljes cikkre

Ha hitelmoratóriumban van, erről tudnia kell

Napi.hu
A moratóriumban résztvevő lakáshiteleknek és személyi kölcsönöknek a moratóriumból való kilépéskor automatikusan meghosszabbodik a futamideje, hogy a tartozást a moratórium előtti havi részletekkel lehessen visszafizetni. Emiatt tovább van az adósoknál a bank pénze, ami extra kamatfizetési kötelezettséggel jár. Hogyan kerülhető el a moratórium miatti veszteségek egy része?
Tovább a teljes cikkre

Mikor érhet véget az agglomeráció reneszánsza?

Portfolio.hu
Pest megye lakosságának 40 százaléka ingázott az otthona és munkahelye között az EUROSTAT felmérése szerint 2020-ban. Ezt az arányt két folyamat befolyásolta ellentétes előjellel: az agglomerációba költözők növekvő, valamint a home office terjedése miatt napi szinten ingázók csökkenő száma. A koronavírus járvány visszaszorulásával egyes szakértők a hibrid munkavégzés elterjedését prognosztizálják, de számos munkahely a teljes visszarendeződést választja. Az OTP Ingatlanpont szakértője azt vizsgálja meg, hogy mi történhet akkor, ha az élet nagyjából visszaáll a megszokott kerékvágásba; fontosabb lehet-e az élhetőbb környezet az ismét szükségessé váló napi ingázás árán is?
Tovább a teljes cikkre

Az ingatlanpiac újraéledésével nő a kereslet a banki és biztosítási termékekre is

Profitline.hu
A tavalyi megtorpanást követően idén, az első negyedévben már az élénkülés látványos jeleit mutatja az ingatlanpiac. Az elhalasztott ingatlanvásárlások realizálása mellett fontos szerepet játszanak ebben az állami támogatások. Az ingatlanpiac fellendülése jelentősebb igényt generálhat a banki és biztosítási szolgáltatások terén is.
Tovább a teljes cikkre

Továbbra is aktív volt az ingatlanpiac

Profitline.hu
Továbbra is aktív volt az ingatlanpiac májusban: a Duna House saját adatain alapuló becslése szerint a múlt hónapban 14 198 darab adásvétel történt, a jelzáloghitel piac becsült volumene pedig meghaladta a 100 milliárd forintot – közölte a Duna House kedden az MTI-vel.
Tovább a teljes cikkre

Az inflációtól tartanak a befektetők, nagyot ralizik az ingatlanszektor

Portfolio.hu
A befektetők, akik a portfóliójukat az inflációval szemben próbálják megóvni, az elmúlt hetekben az ingatlanrészvényeket részesítették előnyben, így a szektor az S&P 500 indexben vezette az emelkedést.
Tovább a teljes cikkre

Történelmet ír Magyarországon az ingatlanpiac, mi lesz így a hozamokkal?

Portfolio.hu
Az évek óta tartó bikapiacon természetes jelenség, hogy a társadalom egyre nagyobb része igyekszik kivenni a jó hozamokból a részét, de a professzionális vagyonkezelést az egyéni ötletek alapján tömegében nem lehet megverni – nyilatkozta a Portfolio-nak adott interjúban Oláh Márton, a Diófa Alapkezelő újdonsült vezérigazgatója. Barlai Róbert, az alapkezelő igazgatósági elnöke úgy látja, hogy a lakossági befektetési aktivitásnak mindig van egy ciklikussága, általában minden trendnek az utolsó fázisaiban lépnek be és fújják tovább a lufit, mert szentimentkövetők. Így szerinte már késő van ahhoz, hogy csukott szemmel részvényt vegyünk, és öt év múlva nézzünk rá a befektetésünkre, gyülekeznek ugyanis a felhők. A szakemberek az interjúban beszéltek arról is, miben ír történelmet jelenleg az irodapiac, miképpen befolyásolja a koronavírus az ingatlanárakat, bérleti díjakat és ezen keresztül az ingatlanalapok teljesítményét.
Tovább a teljes cikkre

Itt érdemes most ingatlanba fektetni

Profitline.hu
Az ingatlanpiac ismét magára talált, azonban a bérleti díjak még messze vannak a koronavírus-járvány előtti csúcstól. A lakásvásárlás ma is értékálló befektetés, de az elérhető bérleti hozam mellett mára a hosszú távú értéknövekedés is nagy súllyal esik latba a megtérülési számításban. Mit, mikor és hol érdemes megvásárolni? Az OTP Ingatlanpont szakértője befektetési szempontból vizsgálja a lakóingatlanok piacát.
Tovább a teljes cikkre

Úgy bepörgött az ingatlanpiac, hogy újabb cég indít licitáló rendszert

Portfolio.hu
Kelendőek az olcsóbb ingatlanok, tisztul a piac, így május-júniusban további 2-7 százalékkal csökkent az ingatlan-hirdetések száma a vezető hazai ingatlanhirdetési portálokon. Ettől függetlenül ugyanúgy igen nehéz kitűnni a sok tízezer ajánlat közül, ezért az Ingatlantájoló vadonatúj fejlesztésként most hirdetés-kiemelési licitrendszert indított, áll a cég közleményében.
Tovább a teljes cikkre

Elmondták a szakemberek, mi lesz a lakáshitelekkel a pandémia után

Portfolio.hu
Nem okozott jelentős visszaesést a pandémia sem az ingatlanárakban, sem a jelzáloghitelezés területén, a digitalizációs igény viszont növekedett – mondták el magyar bankok ingatlanhitelezési vezetői a Portfolio Hitelezés 2021 konferenciáján. Szó volt arról is, hogy a moratóriumos hitelek körülbelül 5-10%-a válhat nem teljesítővé a pandémia alatt, illetve hogy hosszabb távon is megmarad majd a személyes ügyintézés a digitális csatornák fejlődése ellenére.
Tovább a teljes cikkre

Még kedvezőbbé teszi a lakáshiteleket a megugró infláció. De hamarosan változik a helyzet!

Profitline.hu
2021. májusában az infláció 5,1% volt, ez megegyezik az áprilisi átlagos áremelkedés mértékével. Vagyis továbbra is 8 éves rekordon van a drágulás Magyarországon. Az érték nem okozott meglepetést – az elemzők nagyságrendileg ekkora áremelkedésre számítottak -, az viszont döntő lehet, hogy a nyár folyamán az infláció hogyan alakul. A Bankmonitor szakértőinek vizsgálata alapján a lakáshitel árai nem emelkedtek érdemben májusban, emiatt a legolcsóbb hitelek THM értéke az infláció mértékének a felét sem éri el. A helyzet azonban júniusban megváltozik.
Tovább a teljes cikkre

Kevesebb ingatlan cserélt gazdát – ennyit drágultak a lakások tavaly

Piacesprofit.hu
Csaknem 20 százalékos forgalomcsökkenés mellett 9,1 százalékkal drágultak az ingatlanok tavaly.
Tovább a teljes cikkre

Nyári szabadságra ment a moratórium

Realista.hu
A hiteltörlesztési moratóriumot a kormány további egy hónappal, szeptember végéig a jelenlegi feltételek mellett meghosszabbította. Bár a moratórium így „nyári szabadságra” ment, az ügyfeleknek nem árt számolniuk, mit is jelenthet, ha akár 2022. végéig tovább él a fizetéskönnyítő lehetőség. A money.hu szakértői szerint rugalmasabb szerződésmódosítási feltételekkel vagy a hitelcsere lehetőségével az ügyfelek még inkább nyertesei lehetnek a moratóriumnak.
Tovább a teljes cikkre

Tudja, mi az a törlesztőrészlet pazarlás? Most elmondjuk!

Realista.hu
Akár 10 milliárdos nagyságrendű megtakarítást érhetnének el a magyarországi lakáshitelesek, ha a legkedvezőbb megoldást választanák a money.hu hipotetikus becslése szerint.
Tovább a teljes cikkre

5 fontos kérdés, ha egy vállalkozás hitelből vásárolna ingatlant

Piacesprofit.hu
Sok vállalkozást foglalkoztat az ingatlanberuházás és fejlesztés gondolata. A lelkesedés érthető jelenleg még elérhető fix 0 százalék és 2,5 százalék közötti támogatott kamatszint mellett, miközben az infláció már 5 százalék felé kúszott. Hitelt felvenni ezért már önmagában is nettó pénzügyi nyereség. Pláne, ha a jóval infláció alatti kamatszintet az ingatlanhiteleknél szokásos 10 éves futamidőre kaphatjuk meg! A fő kérdése persze az, hogy mennyi hitelt kaphat egy cég és milyen feltételeknek kell megfelelni? A Bankmonitor összeszedte a leggyakrabban felmerülő kérdéseket.
Tovább a teljes cikkre

Elmarad a lakáspiaci recesszió

VG.hu
A lakásárak tavaly 9,1 százalékkal nőttek országos szinten a NAV ingatlanforgalmi adatai alapján. Minden településtípuson drágulás volt, de ennek üteme és mértéke eltért, a legszembetűnőbben Budapesten, ahol csak 3 százalékos volt az áremelkedés. Országos átlagban csaknem ötödével, 19 százalékkal csökkent az ingatlanforgalom.
Tovább a teljes cikkre

Hamarosan még többet érhet a szuperolcsó csokos lakáshitel

Index.hu
Bár nagyon alacsony kamattal lehet piaci lakáshitelhez jutni jelenleg, ám a csok mellé felvehető lakáshitel ennek ellenére verhetetlen a maga kategóriájában, vagyis a végig fix kamatú kölcsönök között. Amennyiben pedig a piaci hitelkamatok emelkedni kezdenek – amire a Bankmonitor szakértői szerint komoly esély van –, akkor a csokhitelek pénzügyi előnye tovább fog nőni.
Tovább a teljes cikkre

Itt vannak a leggyorsabban tulajdonost cserélő lakások

Portfolio.hu
Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy egy átlagos lakás milyen gyakran cserél gazdát, és vajon az ország mely térségeiben adják el gyakrabban a lakásaikat a tulajdonosok, akkor a választ a lakásállomány forgási sebességében érdemes keresni. Ez a mutató nem csak a tranzakciószámok alapján értékeli az ország egyes településeit, vagy a főváros kerületeit, hanem a területi meglévő lakásállományt is figyelembe veszi. Így a különböző méretű településekről is el lehet dönteni, hogy mennyire népszerűek a vásárlók körében. Előljáróban annyit, hogy néhány fővárosi kerület mellett a Tatabányai járás az, ahol a legaktívabbak voltak a vásárlók – az OTP Lakóingatlan Értéktérkép adatai alapján.
Tovább a teljes cikkre

A bankszövetség csak a rászorulókat segítené

Realista.hu
A moratórium meghatározó célja és a bankszektor alapvető feladata az, hogy célzott és hatékony segítséget nyújtson kifejezetten a rászorulóknak, ezen a célon túlmutató programot a bankszövetség a továbbiakban szakmailag nem támogathat, hiszen nem indokolható a bankszektor extra költségviselése olyan ügyfelek után, akik megfelelő jövedelemmel vagy elegendő tartalékkal rendelkeznek vállalt kötelezettségeik teljesítéséhez – közölte a Magyar Bankszövetség az éves rendes testületi üléséről készített beszámolójában szerdán az MTI-vel.
Tovább a teljes cikkre

Hol lehet még olcsón újépítésű lakást venni?

Realista.hu
A tavalyi mélyrepülés után ismét szárnyal az újépítésű lakások piaca, ami több tényező együttes hatásának köszönhető. Az áfacsökkentés és otthonteremtési támogatások hatására megélénkült a kereslet, a kivitelezési költségek folyamatos emelkedés miatt ugyanakkor egyre nehezebb „olcsó” újlakást találni. Az OTP Ingatlanpont szakértője az újlakáspiac aktuális kínálatát vizsgálva utánajár, hogy mire számíthat az, aki most szeretne jó áron jó újépítésű lakást találni.
Tovább a teljes cikkre

Elkezdődött az önkormányzati ingatlanok kényszereladása

Portfolio.hu
Közel 36 milliárd forint értékben árusítanának ki ingatlanokat a kormányzati elvonások miatt nehéz helyzetbe került fővárosi önkormányzatok – írja a Népszava. Az ingatlanok között üzlethelyiségek, ipari csarnokok, lerobbant önkormányzati lakások, telkek, műhelyek, pincék és tetőterek is megtalálhatók, de régi iskolaépületre, sőt egész lakóházakra is van példa.
Tovább a teljes cikkre