Hírek

Turbósebességbe kapcsolt a Váci út. Sorra nyílnak az új irodaházak

realista.hu
Ha végigmegyünk a Váci úton, még a szokásosnál is nagyobb az ingatlanpiaci és építőipari aktivitás. Mindenhol átadnak, bontanak, építenek. A járvány hatására is sűrű a program szeptemberben, hiszen a két hullám között az ingatlanfejlesztők be szeretnék mutatni, hogy mit alkottak, milyen értékeket hoztak létre.
Tovább a teljes cikkre

Brutális visszaesés jöhet a budapesti újlakás-piacon: íme a legfrissebb árak és fejlesztések

portfolio.hu
A nyári hónapokban mintegy 1000 új építésű lakást adtak el a fejlesztők Budapesten, ami ugyan közel duplája az előző negyedéves rekordalacsony számnak, de így is a második leggyengébb érték az elmúlt négy évre visszatekintve – derül ki a Budapesti Lakáspiaci Riport legfrissebb elemzéséből. Az újonnan indított projektek darabszáma és lakásszáma viszont az előző negyedéves mélypontot is alulmúlta, így egyre sürgősebb lenne bejelenteni a kedvezményes lakásáfa rozsdaövezeti térképét. Az alábbiakban a jövőben várható fejlesztések mellett az új lakások kerületenkénti átlagárait is bemutatjuk.
Tovább a teljes cikkre

Az OTP ingatlanalapja gigantikus projekteket finanszíroz Szlovéniában

realista.hu
Személyesen Csányi Sándor képviselte az OTP Ingatlanbefektetési Alapot, amikor a szlovén fővárosban épülő, háromszázmillió eurósra taksált óriásberuházás megvalósításának megkezdéséről egyeztetett, írja a Világgazdaság.
Tovább a teljes cikkre

Karanténhatás az ingatlanpiacon: sokan inkább kertes házat vennének

forbes.hu
A vevők kivárnak, a beruházók kedvezményes ajánlatokkal próbálnak ellensúlyozni. A rozsdaövezeti fejlesztések vérfrissítést hozhatnak a piacra, és április óta az új építésű házak népszerűsége folyamatosan meghaladja az új lakásokét.
Tovább a teljes cikkre

Itt a legújabb irodatípus, amit a járvány értékelhet fel igazán

portfolio.hu
Sokan sokfélét nyilatkoztak már a koronavírus kapcsán az előttünk álló irodapiaci folyamatokról, ezúttal azonban egyenesen a bérlői oldalhoz fordultunk, ahol a DBH Serviced Office BudaSquare óbudai bérlői közül az Innonic Group, a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, valamint a Dudás Hargita Zavodnyik Ügyvédi Iroda képviselőit kérdeztük a flexibilis irodabérleten túl a járvány jelentette kihívásokról, a megváltozott irodahasználati szokásokról és a szolgáltatott irodákkal kapcsolatos tapasztalataikról.
Tovább a teljes cikkre

Ezért korlátozzák az Airbnb lakásokat Budapesten

realista.hu
Helyesli és indokoltnak tartja a lakások turisztikai célú hasznosításának korlátozását a főpolgármester.
Tovább a teljes cikkre

Mennyit fog érni a budapesti lakásod egy év múlva? – Megszólaltak a szakértők

portfolio.hu
Hiába az egyre növekvő koronavírusos esetszám, a lakáspiacon optimistábbak ma az elemzők, mint a járvány tavaszi hulláma alatt. Az áprilisi és a májusi Hangulatfelmérésünk után szeptemberben is megkérdeztük a lakáspiac szakértőit, hogy mit várnak rövid és hosszabb távon az árak és a kereslet kapcsán a hazai lakáspiacon.
Tovább a teljes cikkre

Balatoni privatizálás nyomott árakkal

nepszava.hu
Meghirdették a Balatoni Hajózási Zrt. eladásra szánt ingatlanjai közül az első kettőt: a parti telkek kikiáltási ára 68 és 78 ezer forint négyzetméterenként.
Tovább a teljes cikkre

Térképen mutatjuk, hova költözik a legtöbb magyar

portfolio.hu
Megingathatatlan a fővárosi agglomeráció vándorlási többlete, de az országban mégsem ez a terület a listavezető: a Velencei-tavat és a Balaton környékét arányaiban még az agglomerációnál is többen
választják, vagyis sokkal többen költöztek oda, mint ahányan elhagyják a térséget – derül ki az Otthon Centrum tanulmányából.
Tovább a teljes cikkre

Már nem Magyarországon a legdrágábbak a lakások, de így is többet kellett spórolni, ha valaki ingatlant akart venni

forbes.hu
Az átlagfizetésekhez viszonyítva már nem itthon, hanem Csehországban kell a legtöbbet dolgozni egy új lakás vásárlásához. A lakásárak növekedése miatt itthon mégis többet kellett félrerakni 2019-ben, mint az előző évben.
Tovább a teljes cikkre

Bezöldülnek a magyar lakáshitelek? – Új elképzelések az MNB asztalán

portfolio.hu
A pénzügyi közvetítőrendszer, a pénzügyi szolgáltatások hozzájárulása a klímaváltozással kapcsolatos kockázatok mérsékléséhez fontos társadalmi érdek, amelyet szabályozói eszközökkel is támogatni szükséges. A hazai zöld jelzáloglevelek piacának beindítása és annak dedikált szabályozói eszközökkel történő ösztönzése hozzájárulhat a zöld jelzáloghitelezés fejlődéséhez, valamint közvetve az épületállomány modernizálásához, végeredményben pedig a környezeti fenntarthatósági célok teljesítéséhez.
Tovább a teljes cikkre

“Deja vu” a lakáspiacon? – Újraéljük a tavaly augusztust a vásárlásokban

portfolio.hu
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2020 augusztusában, országosan 11 923 ingatlan adásvétel bonyolódott, ami szinte pontosan megegyezik a tavaly augusztusi értékkel.
Tovább a teljes cikkre

Derűlátóbb az ingatlanpiac legnagyobb szereplője

infostart.hu
Az ingatlanpiac már túl van a válság mélypontján, legalábbis erre következtet az egyik legnagyobb piaci szereplő, a Duna House csoport jelentéséből az InfoRádió által megkérdezett tőzsdei szakértő.
Tovább a teljes cikkre

Ezek az ingatlanok fittyet hánytak a válságra: durván berobbant az áruk

penzcentrum.hu
Az elmúlt másfél évtized során megkötött adás-vételi szerződések adatainak elemzése kimutatta, hogy a belvárosi V. kerület válságokon átívelő ütésállósága egészen kivételes a hazai ingatlanpiacon. Az Otthon Centrum (OC) tizenöt évet felölelő elemzése szerint az árak itt még a recesszió mélypontján is emelkedtek, mára pedig a 2008-as átlagár háromszorosára nőttek.
Tovább a teljes cikkre

Eltűntek a befektetők a lakáspiacról

realista.hu
Az elmúlt években jelentősen megdráguló Budapesten már jóval kevesebb lakás cserél gazdát, mint korábban, piaci elemzések szerint leginkább a befektetői ingatlanvásárlások aránya csappant meg – írja a Magyar Nemzet.
Tovább a teljes cikkre

Vajon kiadható egy csokkal vásárolt ingatlan?

hvg.hu
Ha támogatással rendelkező otthonról van szó, bizony óvatosnak kell lenni. Különben ugorhat a kedvezmény.
Tovább a teljes cikkre

Így változtatta meg a koronavírus az ingatlanbefektetési szokásokat

portfolio.hu
A koronavírus-válság jelentős változásokat okozott az intézményi ingatlanbefektetők befektetési stratégiáiban. Az Union Investment felmérése szerint a befektetők az alacsonyabb kockázatú és alacsonyabb hozamú befektetéseket részesítik előnyben – írja a CRE Herald. Íme a felmérés részletei.
Tovább a teljes cikkre

A horvát tengerpart szintjére emelkedtek az elszálló balatoni ingatlanárak

g7.hu
Négy év alatt nagyot fordult a világ a Balaton partján. Míg 2016-ban még arról szóltak a hírek, hogy a horvát tengerparthoz képest körülbelül féláron elérhetők az itthoni nyaralók, az utóbbi pár évben olyan durva drágulás volt a tónál, hogy ma már lényegében annyit kell fizetni egy négyzetméterért, mint az Adrián.
Tovább a teljes cikkre

Lakáspiac: van olyan szegmens, amire pozitívan hatott a koronavírus

portfolio.hu
Bár a koronavírus-járványnak többségében negatív hatása volt a gazdasági folyamatokra, vannak olyan szegmensek, melyekre pozitívan hatott. Ilyen például a lakberendezési piac, ahol számos területen növekedés volt tapasztalható – derül ki a Wallplex Magyarország legfrissebb felméréséből.
Tovább a teljes cikkre

A cégek takarítás mániája pörgeti az ingatlanpiac egyik szegmensét

portfolio.hu
Több munkavállalóra, valamivel magasabb árbevételre számítanak a nyár utolsó hónapjára és a szeptemberre az üzemeltető cégek. Júniusban a várakozásoknál jobban teljesített a szektor, 2,2%-kal több lett az árbevételt, a nyereséget, a létszámot és a kintlévőségeket összesítő LVKVI index. Az újranyitást követően visszaálló épület kihasználtság jótékonyan hatott az üzemeltetési szektor bevételeire. A csökkentett szolgáltatások szinte mindenütt visszaálltak a vírus előtti szintre, sőt még annál is magasabbak lette köszönhetően a cégek megemelkedett takarítási igényeinek. A beruházási aktivitás élénkülése olyan új eszközök és szolgáltatásoknak is köszönhető, amit az újranyitást követően az irodaháztulajdonosok a védelem érdekében alkalmaztak: UV led lámpák telepítése a légcsatornákba, érintésmentes ajtó, fertőtlenítő állomások létesítése – derül ki a LEO által készített hangulatjelentésből.
Tovább a teljes cikkre

Tényleg eltűntek az ázsiai vevők a budapesti ingatlanpiacról?

profitline.hu
Az elmúlt évek ingatlanpiaci nyüzsgésében kiemelt szerepet játszottak a külföldi befektetők. Budapest belvárosában különösen sok ingatlant vásároltak fel, rövidtávú bérbeadás és befektetés céljából, ez a helyzet viszont a világjárvány érkezésével együtt alaposan megváltozott. A Central Home hálózat, a belvárosi ingatlanok specialistája, így náluk gyűlt össze értelemszerűen a legtöbb tapasztalat, a kínai és vietnami vevőcsoportok jelenlegi véleményével kapcsolatban.
Tovább a teljes cikkre

Jól ment az ingatlanalapoknak júliusban

realista.hu
A befektetési alapokban kezelt vagyon 0,2 százalékkal, azaz 15 milliárd forinttal csökkent júliusban a tőkeáramlás és a hozamok eredőjeként, a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai 6199 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
Tovább a teljes cikkre

Ekkora önerő kell egy élhető lakás megvételéhez

Privátbankár.hu
Összesen mintegy 5-6 millió forintos önerő mindenképpen szükséges ahhoz, hogy élhető méretű lakást vásároljunk. Ám hitelfelvétel nélkül biztosan nem úszhatjuk meg a lakásszerzést – vélik a Duna House szakértői.
Tovább a teljes cikkre

Családi ház vagy lakótelepi lakás? – Ekkora a különbség a négyzetméterárakban

portfolio.hu
Nagyon nem mindegy, hogy ugyanazon a településen, vagy régión belül családi házat, lakótelepi, vagy társasházi lakást szeretnénk eladni, vagy vásárolni, az egyes ingatlantípusok között ugyanis akár több száz ezer forintos különbségek is lehetnek. A KSH legfrissebb területi bontású adataiból kiderül, hogy mennyiért adták el az egyes lakóingatlantípusokat az országban, 2020 első hónapjaiban.
Tovább a teljes cikkre

A megújuló támogatási rendszerre benyújtott pályázatok 30 százaléka érvénytelen

portfolio.hu
A megújuló alapú hazai villamosenergia-termelés sarokköve a megújuló támogatási rendszer (METÁR), amelynek keretében a kormány második alkalommal biztosít jelentős forrásokat zöld- és barnamezős területeken beruházások megvalósítására. Az első METÁR-tender tapasztalatai azt mutatják, hogy a sikeres pályázati dokumentáció összeállítása komoly odafigyelést, egyben a megújulóenergia-szektor sajátosságainak mélyreható ismeretét teszi szükségessé. A tenderen benyújtott pályázatok mintegy 30 százaléka volt érvénytelen, így indokolt a szakértői segítség – írják elemzésükben Róth András, a KPMG tanácsadója és Losonczy Géza, a KPMG igazgatója.
Tovább teljes cikkre

A Graphisoft Park SE 2,14 millió euró nettó nyereséget ért el az első fél évben

profitline.hu
A Graphisoft Park SE szabályozott ingatlanbefektetési társaság 2,14 millió euró nettó nyereséget ért el az idei első fél évben a pro forma (korábbi gyakorlattal készült) adatok szerint, ami mintegy 300 ezer euróval marad el a 2019. első félévitől, elsősorban a megnövekedett hitelállományhoz kapcsolódó kamatköltségek miatt – közölte a társaság a BÉT honlapján csütörtökön közzétett konszolidált, IFRS szerinti jelentésében.
Tovább a teljes cikkre

Van 60 milliód egy lakásra? Ezt kapod érte az ország különböző részein

forbes.hu
50-60 millió forintért már egyaránt válogathatunk jó állapotú ingatlanok között Budapest külvárosában vagy a vidéki nagyvárosok belső részeiben, de akár a Balatonra is költözhetünk.
Tovább a teljes cikkre

Élre törtek az első lakásvásárlók – Duna House Barométer július

profitline.hu
A júliusi ingatlanpiaci adatok is megerősítik azt a gyors visszazárást és a folyamatos emelkedést, amit a Duna House meglátása szerint már nem csak az elhalasztott kereslet okozta szükségszerű tranzakciók, hanem a változó igények és az ezeken alapuló plusz vásárlások is okozzák.
Tovább a teljes cikkre

Ötödik éve nő az újonnan átadott lakások száma

origo.hu
Éles kettősséget mutatnak az eddig ismert idei lakásépítési adatok, aminek hátterében a lakásügyet segítő kormányzati támogatások némi módosulása áll. Miközben a közvetlenül a családokat segítő intézkedések köre egyre bővül, a lakásvásárlók mellett az építőipart is segítő áfakedvezmény köre átalakult. Jelenleg a korábban engedélyeztetett építkezések folynak nagy intenzitással, a rozsdaövezetekbe tervezett beruházások csak a közeljövőben kezdődhetnek el. A családok viszont minden korábbinál nagyobb összegű otthonteremtési támogatásokat vehetnek igénybe, írja a Magyar Nemzet.
Tovább a teljes cikkre

Mindenre van kereslet Józsefváros és Ferencváros lakáspiacán?

realista.hu
Mintegy másfél hónapos kiesést okozott a járvány a VIII. és IX. kerület ingatlanpiacán az idei évben. Ugyanakkor az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy a feltorlódott értékesítési és vételi igények az utána következő hetekben, hónapokban realizálódtak.
Tovább a teljes cikkre

Rettentően elszálltak a balatoni szállások árai

index.hu
„Az legyen a jelszó: több Balaton, kevesebb Adria” – jelentetti ki nemrég Orbán Viktor a Kossuth rádió interjújában. Csakhogy a Balaton árai mostanra jelentősen elszálltak, ezért egyre kevesebb család engedheti meg magának az itteni vakációzást.
Tovább a teljes cikkre

Drasztikus visszaesés jöhet az új lakások számában – Alig indulnak új projektek

portfolio.hu
Több olyan tényező is megjelent az elmúlt időszakban a hazai újlakás-piacon, ami ahhoz vezetett, hogy egyre kevesebb új beruházás indul. Bár a korábban nagyobb számban indított építkezések miatt egyelőre nem érezzük a vsszaesést, a következő 2-3 évben ismét eltűnhet az új lakások széles kínálata a piacról, amit részben ellensúlyozhat a rozsdaövezetekre bevezetendő 5 százalékos lakásáfa – derül ki az EBI legfrissebb Építésaktivitási Jelentéséből.
Tovább a teljes cikkre

Kiderült, milyen lesz a Váci út egyik legforgalmasabb csomópontjában épülő új irodaház

portfolio.hu
A Skanska mintegy 65 millió eurós befektetéssel valósítja meg Magyarországon az új budapesti H2Offices irodakomplexum első ütemét. Az irodaépület körülbelül 26 000 négyzetméter bérelhető területet kínál majd. A projekt a WELL és LEED minősítések megszerzését célozza meg – szerepel a Skanska közleményében.
Tovább a teljes cikkre

Professzionális látlelet a magyar irodaházakról! Díjak és költségek minden mennyiségben

realista.hu
A LEO FM Benchmarking III. kötetben a hazai irodapiac is terítékre kerül, hiszen összesen 225 hazai irodaépület üzemeltetési jellemzőit gyűjtötték össze a 2018-19-es adatok alapján. Most lássuk a részleteket!
Tovább a teljes cikkre

Mire futja 20 millióból a magyar lakáspiacon?

napi.hu
Míg Budapesten, az átlagárat nézve egy 32 négyzetméteres garzon jön ki 20 millió forintból, addig a megyeszékhelyeken akár háromszor ekkora lakást, a Tisza-tó környékén pedig háromszintes nyaralót is vásárolhatunk ugyanennyiért. Az OTP Ingatlanpont sorra vette a 20 millióval nézelődők lehetőségeit.
Tovább a teljes cikkre

Nagyszabású logisztikai fejlesztés indul Ferihegyen

napi.hu
Logisztikai nagyberuházásba kezd a versenyautóiról is ismert belgiumi Weerts Group Ferihegy mellett az Erste Ingatlantól vásárolt 30 hektáros telken.
Tovább a teljes cikkre

Airbnb: ki járjon jól? A befektetők vagy a lakástulajdon nélküli bérlők?

portfolio.hu
Július első felében fogadták el azt a törvényt, amely az önkormányzatok kezébe adja a rövid távú lakáskiadás szigorításának lehetőségét. A törvényről és annak lehetséges lakáspiaci hatásairól már mi is többször írtunk, most azonban Misetics Bálint, a Főpolgármesteri Iroda lakás- és szociálpolitikai feladatokért felelős önkormányzati főtanácsadója a 24.hu-n megjelent cikkében társadalompolitikai szempontból is megvizsgálta a kérdést.
Tovább a teljes cikkre

Kötvénykibocsátásból akvirálna a Duna House

vg.hu
A Duna House kötvényei a minimálisan elvártnál magasabb hitelminősítői besorolást kaptak, így a társaság részt vehet a Növekedési kötvényprogramban. A bevont forrással az ingatlancég közelebb kerülhet újabb akvizíciókhoz is.
Tovább a teljes cikkre

Az év legerősebb hónapját zárta az ingatlanpiac

profitline.hu
A Duna House közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2020 júliusában, országosan 13 215 ingatlan adásvétel bonyolódott, valamint 60-65 milliárd forint közötti szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
Tovább a teljes cikkre

Egészen hihetetlen árak a Balatonnál: 7 településen már milliós négyzetméterárak vannak

portfolio.hu
A nagy nyári hőségben vélhetően még az is elgondolkodik egy balatoni családi ház, vagy nyaraló vásárlásán, aki egész évben nem tette. Főleg úgy, hogy sok helyen még tart a home office és minden bizonnyal sokak számára kellemesebb lenne egy Balaton közeli kertes házból dolgozni, mint egy erkély nélküli nagyvárosi lakásból a hét minden napján. Akár csak nézelődőként, vagy komoly vásárlási szándék mellett is felmerül a kérdés, hogy a Balatonhoz közeli településeken milyen átlagárakra számíthatunk.
Tovább a teljes cikkre

Itt vannak a titkos favorit kerületek, ahol érdemes új lakást keresni

privatbankar.hu
Van Budapesten néhány kevéssé felkapott városrész, ahol az új építésű lakásoknál még nem egymillió forintos négyzetméterárral lehet számolni. Egyik-másikban csak évek múlva lesz sokkal komfortosabb az élet, de a bevállalósoknak megérheti.
Tovább a teljes cikkre

Építési engedélyek, lakásépítések az első félévben – ábrán mutatjuk!

profitline.hu
Használatba vett lakások száma; Kiadott új lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések száma
Tovább a teljes cikkre

Már nagyon várják a fejlesztők a rozsdaövezeti szabályozást

realista.hu
Legkésőbb szeptemberben megjelenhet az elhagyott ipari területek felszámolását segítő, az azonnali rozsdaövezeti akcióterületeket kijelölő kormányrendelet, amitől a beruházók az újlakás-piac élénkülését, a vevők pedig az árak mérséklődését várják. Az OTP Ingatlanpont szakértője a legfrissebb OTP Budapesti Újlakás Értéktérkép adatai alapján a 2020 első félévét jellemző folyamatok ismertetése mellett azt is bemutatja, hogy az új szabályozás hol és milyen változásokat indíthat el a fővárosban.
Tovább a teljes cikkre

Az áfaemelés és a járvány betett a lakáspiacnak, kétharmadára esett az építtetők száma

hvg.hu
Az átadott lakások száma még nőtt idén, ahogy a kedvezményes áfa kivezetése előtt megkezdett építkezések átcsúsznak, de az új engedélyek száma nagyot esett. Júniusban legalább már a járvány hatásai kezdenek eltűnni, de még úgy is csak a tavalyi szint 90 százalékát érte el a szám, hogy a tavaszról sok elhalasztott munkát most indítottak be.
Tovább a teljes cikkre

Jól halad az Appeninn újabb turisztikai fejlesztése – már épül a BalaLand Hotel és élménypark Szántódon

profitline.hu
A terveknek megfelelően halad az Appeninn Nyrt. többségi tulajdonában álló Dreamland Holding Zrt. koloniális hangulatú, ötcsillagos kategóriájú családi szállodájának a fejlesztése. A Szántódon épülő, BalaLand elnevezésű családi szálloda fejlesztési munkálatai az elmúlt hónapokban bekövetkezett, az építőipart is erősen érintő lassulás ellenére is folytatódtak, így a nyár végére a mélyépítési munkálatok le is záródhatnak. Ezzel párhuzamosan pedig ugyancsak a nyár végén kezdetét veheti a mintegy 5,5 hektáros területen elterülő fejlesztés részeként megvalósuló, a „80 nap alatt a Föld körül Willy Foggal” utazásra építkező, tematikus játékelemeket bemutató élménypark építése is. Fontos mérföldkő továbbá, hogy az üzleti tervben foglaltakkal összhangban azAppeninn Nyrt. közvetett tulajdonában álló projekttársaság, a Szántód Balaland Family Ingatlanfejlesztő Korlátolt Felelősségű Társaság mintegy 9,8 milliárd forint értékben írt alá hitelszerződést a Nemzetközi Beruházási Bankkal, így a fejlesztési munkálatokhoz szükséges bankhitel biztosítottá vált.
Tovább a teljes cikkre

Építési engedélyek, lakásépítések az első félévben – ábrán mutatjuk!

profiltline.hu
Használatba vett lakások száma; Kiadott új lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések száma
Tovább a teljes cikkre

Már nagyon várják a fejlesztők a rozsdaövezeti szabályozást

realista.hu
Legkésőbb szeptemberben megjelenhet az elhagyott ipari területek felszámolását segítő, az azonnali rozsdaövezeti akcióterületeket kijelölő kormányrendelet, amitől a beruházók az újlakás-piac élénkülését, a vevők pedig az árak mérséklődését várják. Az OTP Ingatlanpont szakértője a legfrissebb OTP Budapesti Újlakás Értéktérkép adatai alapján a 2020 első félévét jellemző folyamatok ismertetése mellett azt is bemutatja, hogy az új szabályozás hol és milyen változásokat indíthat el a fővárosban.
Tovább a teljes cikkre

Ennyiért vehetsz lakást most Budapesten: nyűglődő belváros, hasító külső kerületek

penzcentrum.hu
Legkésőbb szeptemberben megjelenhet az elhagyott ipari területek felszámolását segítő, az azonnali rozsdaövezeti akcióterületeket kijelölő kormányrendelet, amitől a beruházók az újlakás-piac élénkülését, a vevők pedig az árak mérséklődését várják. De vajon az új szabályozás pontosan hol és milyen változásokat indíthat el a fővárosban.
Tovább a teljes cikkre

Ez a magyar település lehet az új raktárfőváros

privatbankar.hu
Ami az európai tengeri kikötőknél Rotterdam vagy Hamburg, az a magyar szárazföldön Ecser. Legalábbis efelé halad ez az agglomerációs település, ahová ömlenek a logisztikai beruházások. Többszáz millió euró értékű raktárközpontok épülnek fel a következő másfél-két évben a ferihegyi repülőtér és az M0-ás gyűrű közvetlen közelében. A Lidl és a JYSK után most egy belga vállalat közölte, hogy nagy logisztikai bázist épít Ecseren.
Tovább a teljes cikkre

Új kiadvány a földügyi szabályok változásáról: benne a termelőszövetkezeti földhasználati jog is

magro.hu
2020. július 1-én lépett hatályba a termelőszövetkezeti földhasználati jog alatt álló földrészletek tulajdonjogának rendezéséről és egyes földügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2020. évi XL. törvény. A jogszabály megszünteti a tulajdonjogilag rendezetlen jogállású földrészleteket a több mint két évtizede tartó földkiadási folyamat lezárásával. Az érintett részarány-tulajdonosok megfelelő pénzbeli kártalanításával a termelőszövetkezeti földhasználati jog alatt álló, és eddig magántulajdonba nem került ingatlanok felett néhány kivételtől eltekintve az állam szerez tulajdont.
Tovább a teljes cikkre

Egy év alatt átlagosan egymillió forinttal lettek olcsóbbak a budapesti garzonok

privatbankar.hu
Más magyar nagyvárosokban is olcsóbbak lettek az egyszobás lakások.
Tovább a teljes cikkre

Csúnya ősz közeleg: tömeges boltbezárások lehetnek hazai plázákban

privatbankar.hu
Egyre nagyobb sebet ejtenek az utazási korlátozások, a súlyos áruellátási gondok és a gyenge hazai kereslet a fontosabb bevásárlóközpontok bérlőin. Megrendülhet több budapesti plaza bérlői állománya, ha nem áll helyre a forgalmuk az ősz kezdetére. Az üzemeltetők adtak némi kedvezményt az üzleteknek, de a jelek szerint ez nem elég, hónapokon belül akár több bolt is bezárhat.
Tovább a teljes cikkre

Professzionális látlelet a magyar irodaházakról! Díjak és költségek minden mennyiségben

realista.hu
A LEO FM Benchmarking III. kötetben a hazai irodapiac is terítékre kerül, hiszen összesen 225 hazai irodaépület üzemeltetési jellemzőit gyűjtötték össze a 2018-19-es adatok alapján. Most lássuk a részleteket!
Tovább a teljes cikkre

Van, ahol 645 ezret drágult 2,5 év alatt a lakások négyzetméterára

portfolio.hu
Hiába gondolják a legtöbben azt, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásai törték le Budapesten az egekbe törő lakáspiac szárnyait, a visszaesés enélkül is várható volt, és nem csak a kedvezményes lakásáfa bedarálása miatt. Az elmúlt 2,5 év fővárosi statisztikái alapján mutatjuk, mi is történt valójában az új építésű lakóingatlanok piacán.
Tovább a teljes cikkre

Hatalmas a kereslet a városszéli ingatlanok iránt – Mutatjuk a számokat

portfolio.hu
2020 második negyedévében 64 140 négyzetméterrel bővült a budapesti és a Budapest környéki agglomeráció spekulatív ipari ingatlanállománya. Átadásra került az East Gate Business Park új fázisa (17 780 m2), a CTPark South legújabb raktára (22 840 m2), a Prologis Harbor DC11-es épülete (13 520 m2) és a Budapest Dock Szabadkikötő legújabb fázisa (10 000 m2). A teljes állomány a félév végén 2 351 110 négyzetméter volt – derül ki a BRF legfrissebb elemzéséből.
Tovább a teljes cikkre

Nem álltak le az irodaház-építkezések, de változnak a piaci igények

realista.hu
A járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatására májusban a hazai építőipar termelése az áprilisihoz mérten 20,3%-kal csökkent a KSH nyers adatai szerint. Szerencsére azonban nem álltak le az irodaház-fejlesztések, amelyek fontos szerepet játszanak az ágazatban.
Tovább a teljes cikkre

CBRE: IDÉN MÉG VISSZAESNEK, JÖVŐRE EMELKEDNEK A MAGYAR INGATLANPIACI BEFEKTETÉSEK

gazdasagportal.hu
Az idén több mint 1,2 milliárd euró befektetésre váró tőke érkezhet Magyarországra, és bár ez 30 százalékkal kevesebb mint tavaly, 2021-ben már javulás várható a CBRE Magyarország ingatlantanácsadó cég csütörtökön kiadott elemzése szerint.
Tovább a teljes cikkre

A velencei tó környéke lehet az idei ingatlanpiac nyertese

profitline.hu
A legkedveltebb balatoni nyaraló célpontokhoz képest félúton, de ingatlanárakban is féláron találhatjuk meg következő lakásunkat, házunkat amennyiben a Velencei-tó régióját választjuk. Mostanra már szinte Budapesti külső agglomerációjához tartozó települések nagyon jól ötvözik a nyugodt otthonteremtési és a tóparti pihenési és sportolási lehetőségeket. A Duna House a használt és újlakáspiac változásait is megvizsgálta elemzésében.
Tovább a teljes cikkre

A hazai lakások ára közel megtízszereződött az elmúlt 25 évben

portfolio.hu
A lakásvásárlás minden esetben egy komoly befektetési döntés, hiszen a vásárló a vagyonának jelentős részét fordítja az ingatlanvásárlásra. Az idei évben megjelent világjárvány előre nem látható módon alakította át az ingatlanpiacot, azonban a tavaszi visszaesés után a nyár eleje ismét fellendülést hozott. Minden szempontból jó hír az, hogy bár a felívelési és árcsökkenési időszakok folyamatos váltakozásban vannak a lakáspiacon, a múltbeli adatok mégis azt mutatják, hogy a lakásvásárlás hosszútávon igencsak jó befektetési döntésnek számít – derül ki a LIVING és az Eltinga közös elemzéséből.
Tovább a teljes cikkre

Itt a friss elemzés: lakást bérelni vagy venni éri meg jobban?

penzcentrum.hu
A lakásvásárlás minden esetben egy komoly befektetési döntés, hiszen a vásárló a vagyonának jelentős részét fordítja az ingatlanvásárlásra. Az idei évben megjelent világjárvány előre nem látható módon alakította át az ingatlanpiacot, azonban a tavaszi visszaesés után a nyár eleje ismét fellendülést hozott. Minden szempontból jó hír az, hogy bár a felívelési és árcsökkenési időszakok folyamatos váltakozásban vannak a lakáspiacon, a múltbeli adatok mégis azt mutatják, hogy a lakásvásárlás hosszútávon igencsak jó befektetési döntésnek számít.
Tovább a teljes cikkre

Szakértő: új időszámítás indult a hazai lakáskiadási piacon

infostart.hu
Az albérletárak 10-15 százalékkal csökkentek, az Airbnb-tulajdonosok 10–20 százaléka pedig tönkremegy idén – mondta az InfoRádiónak az Mfor-Privátbankár ingatlanpiaci szakértője. Mester Nándor szerint a koronavírus-járvány és a rövidtávú szálláskiadás törvényi korlátozása együttesen óriási hatással volt az iparágra.
Tovább a teljes cikkre

Hatalmas a kereslet a városszéli ingatlanok iránt – Mutatjuk a számokat

portfolio.hu
2020 második negyedévében 64 140 négyzetméterrel bővült a budapesti és a Budapest környéki agglomeráció spekulatív ipari ingatlanállománya. Átadásra került az East Gate Business Park új fázisa (17 780 m2), a CTPark South legújabb raktára (22 840 m2), a Prologis Harbor DC11-es épülete (13 520 m2) és a Budapest Dock Szabadkikötő legújabb fázisa (10 000 m2). A teljes állomány a félév végén 2 351 110 négyzetméter volt – derül ki a BRF legfrissebb elemzéséből.
Tovább a teljes cikkre

Júniusban már annyi lakást adtak el, mint tavaly

hvg.hu
Már visszaállt a 2019-es szintre a múlt hónapban az eladott ingatlanok száma, sőt, meg is haladta azt.
Tovább a teljes cikkre

Ez lehet a Váci úti irodafolyosó új konkurenciája (térkép)

portfolio.hu
A Váci úti irodafolyosó mellett egyre nagyobb hangsúly helyeződik a Dél-pesti régióra is a hazai irodapiacon – derül ki az Eltinga és a WING kutatásából. A következő évekre a fővárosba tervezett 800 ezer négyzetméter irodaterület fejlesztését lelassíthatja a járvány miatt kialakult helyzet, de a gazdaság talpra állása után a jelenleg több mint 3 millió négyzetméternyi modern bérirodaterület több, mint ötödével újulhat meg a következő években.
Tovább a teljes cikkre

Ferencváros lehet a budapesti irodapiac nagy dobása

realista.hu
A Váci út mellett egyre nagyobb hangsúly helyeződik a dél-pesti régióra, amely a népszerűségét számos tényezőnek köszönheti – derül ki az Eltinga és a WING kutatásából. A már felépült irodaházak közelsége, vagyis a kritikus tömeg és a pozitív szinergiák szintén tovább segíti az új fejlesztéseket. De a IX. kerületet erősítheti a közeli egyetemeken tanuló munkaerőbázis, illetve az olyan közösségi beruházások, mint például a Népliget felújítása.
Tovább a teljes cikkre

Évek óta nem volt ennyi eladatlan lakás, mint most

forbes.hu
Nagyot nőtt az eladatlan lakások száma a fővárosban és a tranzakciók is a töredékére estek az első félévben. A 2014-es évet idézi az ingatlanpiac, amikor már vége volt a válságos időknek, ám még messze voltak a 2016-ban bevezetett, a kínálatot és a keresletet is azonnal felpörgető intézkedések.
Tovább a teljes cikkre

Az év első felében nagyot nőtt a budapesti irodapiac. De a járvány is nyomott hagyott

realista.hu
A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma friss adatai szerint a második negyedévben 88 ezer m2-rel bővült a fővárosi irodaállomány. Az év elején további két irodaház nyílt meg 45 ezer m2-nyi bérleményt kínálva, vagyis eddig összesen már 132 ezer m2-vel nőtt az állomány. Azonban már a járvány következményei is meglátszanak a statisztikákban.
Tovább a teljes cikkre

Így alakul az ingatlan-adásvételek száma Magyarországon

profitline.hu
lakáspiaci tranzakciók száma
Tovább a teljes cikkre

Túlkínálat keletkezhet az ingatlanpiacon az Airbnb korlátozásával

profitline.hu
Sajtóértesülések szerint megszületett a terv a rövid távú lakáskiadás szabályozására, korlátozására. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint a járványhoz köthető intézkedések enyhülése minimális élénkülést hozott az Airbnb-s piacon, ugyanakkor a kiadás szigorítása nehéz helyzetbe hozhatja az ingatlanok tulajdonosait. A szakértő szerint túlkínálat keletkezhet Budapesten, ezzel együtt a beinduló turizmus növeli a keresletet, a két tényező pedig kiegyenlítheti egymást.
Tovább a teljes cikkre

Lezárta a Goodman Csoport portfóliójának akvizícióját a GLP – A Gazeley is felveszi a GLP nevet

profitline.hu
A Gazeley ma bejelentette, hogy a 2017-es akvizíciót követően felveszi a GLP nevet. Ezzel egyidőben a globális befektetéskezelő GLP közölte, hogy lezárta a Goodman Csoport közép- és kelet-európai logisztikai ingatlanjainak akvizícióját is.
Tovább a teljes cikkre

Rányomta bélyegét a koronavírus-járvány a Duna House második negyedévére

portfolio.hu
A Duna House kedden tette közzé a legfrissebb sarokszámait: az idei második negyedévében erőteljesen jelentkeztek a COVID-19 negatív hatásai a Duna House fő piacain. A kijárási korlátozások következtében az ingatlanközvetítési volumenek 33 százalékkal, azon belül a saját üzemeltetésű irodák 49 százalékkal estek. A Duna House hitelezési tevékenysége 16 százalékkal bővült a tavalyi évhez képest, ugyanakkor 18 százalékkal visszaesett az első negyedévhez képest. Az ingatlanpiac május végére stabilizálódott, júniusra már az egy évvel ezelőtti aktivitás volt jellemző. Hitelezésben várhatóan a június-július hónapok fogják a mélypontot jelenteni a társaság szerint.
Tovább a teljes cikkre

A szálláshelyek hatalmasat buktak májusban

realista.hu
Májusban a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 98,4 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 85,9 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyek forgalma 92,7 százalékkal csökkent – jelentette a KSH.
Tovább a teljes cikkre

Enyhe áremelkedés várható a lakásfelújítási piacon

profitline.hu
Enyhe áremelkedés várható a lakásfelújítási piacon
Enyhébb áremelkedés várható a lakásfelújítási piacon idén a harmadik negyedévben a GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Masterplast Nyrt. közös, reprezentatív felmérése szerint.
Tovább a teljes cikkre

Lakáshitelt venne fel? Akkor erről tudnia kell!

napi.hu
Vidéken átlagosan 30-40, Budapesten pedig 5-10 százalékkal csökkentek az államilag támogatott lakáscélú hitelekhez kapcsolódó közjegyzői díjak az egy évvel korábbi állapothoz képest a közjegyzők tapasztalatai szerint – adta hírül a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).
Tovább a teljes cikkre

Van kerület, ahol 40 ezerrel estek az albérletárak

forbes.hu
Az albérletpiac megint napirenden van. Egyrészt azért, mert a napokban felmerült, hogy új szabályozás jöhet az elmúlt években a budapesti bérleti piacot átrendező rövid távú lakáskiadás területén. Amúgy is középpontban vannak ezek a lakások, mert a koronavírus-járvány miatt lényegében lenullázódott a külföldi turisták száma, akik a legjelentősebb keresletet generálták ebben a szegmensben. Közben pedig a kiadó lakások tulajdonosai készülnek a főszezonra, mivel közeledik a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése.
Tovább a teljes cikkre

Folytatta a megkezdett portfóliótisztítást az Appeninn Nyrt.

profitline.hu
Az Appeninn Nyrt. a 2018-ban közzétett üzleti stratégiájában megfogalmazott portfóliótisztítás keretében egyik leányvállalatán keresztül értékesítette a Váci úton autószervizt tulajdonló VCT78 Ingatlanhasznosító Kft.-t. A tranzakció célja többek között, hogy az Appeninn Nyrt. számára forrást biztosítson a magasabb jövedelemtermelő képességgel bíró, minőségi irodaházak, valamint a turisztikai fejlesztések finanszírozásához.
Tovább a teljes cikkre

Új lendületet adhat az építkezéseknek a kedvezményes lakásáfa megtartása

realista.hu
Az építőipari munkahelyek védelme, az ingatlanpiac és az építőipar erősödését várja az újHÁZ Centrum a barnamezős beruházások kedvezményes lakásáfájától. Úgy vélik, az öt százalékos áfa alkalmas arra, hogy a koronavírus okozta ágazati visszaesést mérsékeljék, valamint, hogy a rozsdaövezetekben elinduljon a városfejlesztés új hulláma.
Tovább a teljes cikkre

Mi történik most a plázákban? Hogyan küzdenek meg a bérlők a tulajdonosokkal?

realista.hu
A Cushman & Wakefield What’s Next In Retail webináriumán a kiskereskedelmi szektor és a bevásárlóközpontok jövőjét elemezték a járvány után a szakértők. Ahány pozíció, annyi nézőpont. De az biztos, hogy egy csónakban eveznek, még ha többen ezt nehezen is hajlandók tudomásul venni.
Tovább a teljes cikkre

Mennyibe kerülnek az új lakások az egyes megyeszékhelyeken? – Mutatjuk a teljes listát

portfolio.hu
Negyedévente rendszeresen bemutatjuk a budapesti újlakás-kínálatot, ami kerületi bontásban ismerteti az aktuális fejlesztéseket és az árakat. Ezúttal azonban nem Budapestre voltunk kíváncsiak, hanem a nagyobb vidéki városokban néztünk körül, ahol az Otthon Centrum számításai segítségével hasonlítottuk össze az árakat.
Tovább a teljes cikkre

A lakástulajok megmakacsolták magukat az árakkal: hiába a több érdeklődő, kevesen vásárolnak ennyiért

index.hu
Nagyon gyorsan visszapattant a lakáspiac a járványhelyzetből adódó mélyponton, a kereslet felélénkült, rengetegen néznek lakásokat. A vásárlási szándék látványos erősödése ellenére azonban
Tovább a teljes cikkre

Milyen otthonteremtési támogatásokat igényelhetünk gyermekeink után?

index.hu
Jelenleg számos támogatási formát tudunk igényelni meglévő és/vagy vállalt gyermekeink után. Ezeket kaphatjuk lakáscélunk megvalósítására, meglévő lakáshitelünk előtörlesztésére, de akár szabad célra is. Az egyes támogatások elnyerése szempontjából azonban különböző feltételeket kell teljesítenünk. Abból a szempontból is eltérnek a konstrukciók egymástól, hogy ki tekinthető gyermeknek a kedvezmény szempontjából.
Tovább a teljes cikkre

A kiskereskedelem katalizálhatja a logisztikai ingatlanpiacot

realista.hu
A világjárvány nyomán a kiskereskedelemben tapasztalható változások felgyorsultak. Az Egyesült Államokban az e-kereskedelem piaci lefedettsége a 2019. év végi 15%-hoz képest 2020 áprilisában már a 25%-ot is meghaladta.
Tovább a teljes cikkre

Rövid távon nem hoz nagy változást az ingatlanpiacon a kamatcsökkentés

index.hu
Inkább hosszabb távon lehet lakáspiaci és lakáshitelpiaci hatása a Magyar Nemzeti Bank keddi döntésének, amely szerint négy év után először csökkentette az alapkamatot – írja közös elemzésében az Ingatlan.com és a Money.hu. A döntés, hogy 15 bázisponttal 0,75 százalékra csökkentette az MNB az alapkamatot, a változó kamatozású hitelekre ugyan bizonyos feltételekkel hatással lehet, a lakáspiacon nem igazán lesz hatással a keresletre és a kínálatra.
Tovább a teljes cikkre

Mi lesz a havi törlesztéssel és a lakásárakkal a kamatcsökkenés után?

hvg.hu
Inkább hosszabb távon lehet lakáspiaci és lakáshitelpiaci hatása az MNB keddi döntésének.
Tovább a teljes cikkre

Az ingatlanpiac egy szegmense, ami már harmadik hónapja okoz mindenkinek pozitív meglepetést

portfolio.hu
Május már a harmadik “koronavírusos” hónap, amikor az FM szolgáltatók által várt jelentős visszaesést a tényadatok nem igazolják vissza. A bevételekre továbbra is pozitív hatást gyakorol, hogy az ügyfelek nagyobb hangsúlyt fektetnek a védekezésre, miközben a projektmunkák elmaradása, elhalasztása negatív tényezőként jelentkezik az ingatlanüzemeltetéssel foglalkozó cégek bevételeiben és a nyereségében.
Tovább a teljes cikkre

Ingatlanpiac: soha nem nézelődtek ennyien, de a vásárlások számán ez még nem látszik

forbes.hu
Az internetes ingatlanhirdetésekkel foglalkozó Ingatlan.com látogatottsága májusban elérte a csúcsnak számító 12,4 milliót, de más ingatlanos portált is többet néztek, mint korábban. A kattintás nőtt, ám a vásárlások száma nem: amíg nem csökkennek az árak, inkább csak nézelődünk.
Tovább a teljes cikkre

2020-ban csökkenhet az ingatlanpiaci aktivitás Közép-Európában

realista.hu
A Deloitte legfrissebb kutatása szerint tíz válaszadó közül csaknem kilenc számít arra, hogy 2020-ban csökken az ingatlanpiaci aktivitás Közép-Európában.
Tovább a teljes cikkre

Lezárult az MNB gigaüzlete: Magyar tulajdonba került a GTC is

privatbankar.hu
Lezárult a közép-európai régió legnagyobb idei ingatlanüzlete, amelynek keretében az MNB Alapítvány vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. érdekeltsége megvásárolta a Globe Trade Centre (GTC) S.A.
Tovább a teljes cikkre

Élménypark, kikötő, szálloda – újabb turisztikai beruházásokba vág Mészáros és Tiborcz egykori ingatlanos birodalma

forbes.hu
Újabb vidéki ingatlanfejlesztési projektbe kezd bele az Appeninn Nyrt. A vállalatból elmúlt hetekben Tiborcz István és Mészáros Lőrinc is kiszállt, előbbi részesedése májusban került Jellinek Dániel plázamilliárdoshoz.
Tovább a teljes cikkre

Mennyire jó üzlet ma egy garázs Budapesten?

piacesprofit.hu
A járvány idején országszerte jelentősen csökkent az autós forgalom, a díjmentessé tett parkolás is visszafogta a garázsok iránti keresletet. Az ingyenességnek azonban hamarosan vége, a dugók már a veszélyhelyzet elrendelése előtti időszakot idézik, ráadásul egyre többen ismerik fel, hogy garázskiadásból tisztes és biztos hozamot is el lehet érni. Az OTP Ingatlanpont szakértője szerint a közelmúlt kormányzati intézkedései is élénkíthetik a garázspiacot, ezért ezen a területen nem számít az árak visszaesésére.
Tovább a teljes cikkre

Öt fontos tudnivaló az MNB által kezdeményezett újfajta lakásbiztosításokról

infostart.hu
A Nemzeti Bank szigorú kritériumokat szabott ahhoz, hogy egy biztosítási konstrukció minősített fogyasztóbarát lehessen.
Ezek tartalmazzák például azt is, hogy milyen kockázatokra kell kiterjednie minden egyes ilyen termék alapcsomagjának. Ilyen például a vihar, a villámcsapás, a tűz vagy a betörés is.
Tovább a teljes cikkre

Stagnált az ingatlanalapok vagyona

realista.hu
Májusban 1,1 százalékkal, azaz 68 milliárd forinttal növekedett a befektetési alapokban kezelt vagyon a tőkeáramlás és a hozamok eredőjeként, a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai 6120 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
Tovább a teljes cikkre

Nem ámítás: pár hónap alatt durván bezuhant néhány új lakás ára

portfolio.hu
Az 5 és 27 százalékos újlakás-áfa egy igen érdekes árazási helyzetet teremtett a hazai újlakás-piacon. Egyszerre voltak és még vannak is jelen a két különböző mértékű áfával értékesített lakások, ami eddig a gyorsuló árnövekedéses környezetben inkább azt eredményezte, hogy a relatíve olcsó 5 százalékos áfás projekteket árazták fel a 27 százalékosokhoz.
Tovább a teljes cikkre

Kiszámolták, hol érdemes lakást venni Budapesten, ha a kiadásából akarunk megélni

hvg.hu
A 8. és a 10. kerület tűnhet a legjobb választásnak, míg az 5. és 12. kerületben már alacsonyabbak a hozamok. Bár az utóbbi időben a koronavírus-járvány miatt mind a lakásárak, mind az albérleti árak visszaestek, még mindig szép hozamokat lehet elérni ingatlanvásárlással.
Tovább a teljes cikkre


A magyarok kedvencei – hol pörög a legjobban az ingatlanpiac?

piacesprofit.hu
A budapesti agglomerációt magában foglaló Pest megye volt a legvonzóbb célpont tavaly azok körében, akik ideiglenesen vagy állandó jelleggel másik településre költöztek – derül ki az ingatlan.com legfrissebb, a KSH előzetes adatain alapuló elemzéséből, amely bemutatja azt is, hogy a megyeszékhelyeken lévő eladó házak és lakások ára hogyan változott a járvány előtti szinthez képest.
Tovább a teljes cikkre

A budapesti panellakások hét év alatt megháromszorozták az árukat

index.hu
A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb lakáspiaci jelentése alapján a tavalyi év utolsó negyedévében már stagnáltak a lakásárak, sőt Budapesten 2 százalékos csökkenés volt tapasztalható.
Tovább a teljes cikkre

Új lakást vennél? – Ennyiért teheted meg Budapest különböző kerületeiben

portfolio.hu
Tegnapi cikkünkben elmítettük, hogy az új lakások áremelkedése a téli hónapokhoz képest megállt Budapesten, most viszont kerületenként is megnézhetjük, hogy milyen változások mentek végbe az árakban az elmúlt hónapokban. A legdrágább 1,97 millió forintos négyzetméterárral az V. kerület lett, míg a legolcsóbb továbbra is a XXIII., ahol most először lépte át a 600 ezer forintos szintet a négyzetméterár.
Tovább a teljes cikkre

Nagyot fordultak a trendek a lakáspiacon

vg.hu
Országosan tizedével, Budapesten a negyedével csökkent tavaly az eladott lakások száma. A pandémia egy már eleve lassuló piacot sokkolt tovább.
Tovább a teljes cikkre

1,4 millió forint a termőföld átlagára hektáronként

agroforum.hu
Tavaly 7%-kal kevesebb tranzakció keretében 14%-kal kisebb termőföld-terület cserélt gazdát, mint 2018-ban. Az árak emelkedése ugyanakkor továbbra is töretlen. A tavalyi 7%-os árnövekedés alapján elmondható, hogy egy hektár, 2010-ben vásárolt termőföldnek 2019-re összességében már átlagosan bő két és félszeresére nőtt az ára. Az még nem egyértelmű, hogy hogyan befolyásolja a koronavírus-járvány a földpiacot, a hamarosan induló új uniós támogatási ciklus azonban negatív hatásokkal járhat – derül ki a NAV ingatlanforgalmi adatbázisát feldolgozó legfrissebb OTP Termőföld Értéktérképből.
Tovább a teljes cikkre

Modern lakások épülhetnek a rozsdaövezetekben

origo.hu
Az MNB Növekedési hitelprogram Hajrá! most megadja a lehetőséget a bérlakásépítés és -vásárlás hosszú távú finanszírozására – mondta Kiss Gábor, a legnagyobb hazai vállalatokat tömörítő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) alelnöke a hétfői Világgazdaságban. A cikk szerint speciális szabályokkal lehet megalapozni a vállalkozói bérlakáspiacot, amihez a rozsdaövezetek közép- és hosszú távú fejlesztési programjai megfelelők lehetnek.
Tovább a teljes cikkre