8. mesterkurzus (2019.02.11-13) – Értékelemzés az ingatlanszakmában (angol nyelven)

Az értékelemzés egy immár 60 éves múltra visszatekintő vezetői tanácsadási módszertan. Olyan, a
vezetéstechnikában alkalmazott komplex döntés-előkészítő eljárás, mely a fogyasztó igényéből indul ki és a műszaki-gazdasági optimum elérése érdekében – egy zárt algoritmus alapján –team munka keretében, alkotóan bíráló módon elemzi és alakítja valamely termék funkcióinak és költségeinek viszonyát, hogy ezzel kedvezőbb értéket hozzon létre. Az értékelemzés definíciója szerint az érték, mint a funkció és az erőforrások hányadosa jelenik meg. A módszertant az iparban sikeresen alkalmazzák Magyarországon is.


A kurzusunk célja kettős volt: megismeri azt a módszertant, amely eszközrendszere oly közel áll az
ingatlanszakmában bevett szakértői, elemzői, ingatlanértékelési gyakorlathoz. Mik az azonosságok, mik a különbségek? A második cél ambiciózus: mit tud az ingatlanszakma tanulni ebből a módszertanból? A válasz az, hogy meglepően sokat.

Magyarországon még gyerekcipőben jár a Value Management, de sok országban már felismerték a hasznosságát és több országban (pl. Ausztrália, Nagy -Britannia) egyenesen kötelezővé teszik nagyobb állami beruházások esetén. Ott már megtapasztalták, hogy a módszer segítségével funkciójában jobban megfelelő, az adott beruházói igényeket jobban kielégítő eredményt lehet elérni – akár kisebb budget mellett is.

Mi elsősorban az ingatlanszakmára gyakorolt hatásokat vizsgáltuk, de a módszer kiválóan alkalmazható a gyártástechnológia, üzemeltetés, vagy az élet egyéb területén, mivel egy részletesen kidolgozott módszertanról, egyfajta új szemléletről, vagy akár – miután 3 napra elmélyedtünk a témában, nyugodtan ki merem állítani – életfilozófiáról van szó.

A Value Management súlyát jelzi, hogy a legnagyobb nemzetközi értékbecslői szervezet az RICS is kiadta a témára vonatkozó útmutatóját, mely az alábbi linken elérhető:

RICS – Value Management and Value Engineering

További ajánlott irodalom a témában:

  • Lawrence D. Miles: Értékelemzés Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, Budapest, 1973. –
  • Fodor Árpád: A munkás, de csodálatos értékelemzés MicroVA Fejlesztő Bt, Budapest, 2007.
  • A Magyar Értékelemzők Társaságának honlapja: https://shva.hu/ertekelemzes/irodalmak.html