Hírek

Ezért drágulnak majd még tovább a budapesti lakások

hvg.hu
Az utóbbi években olyan dinamikusan nőttek a fővárosi lakásárak, hogy joggal merül fel a kérdés: mikor lesz vége? A szakértők szerint a lakásárak növekedése addig fog folytatódni, míg be nem hozzák a 2008–2013-as visszaesést, és fel nem zárkóznak a régió fővárosainak áraihoz.
Tovább a teljes cikkre

Itt a legdrágábbak az új lakások: már a milliós négyzetméterár sem ritka

penzcetrum.hu
Nem lassult a növekedés az újépítésű lakások piacán. 2018 szeptemberére a fővárosi beruházások száma elérte a 468-ot, míg a vidéki megyei jogú városok projektjeinek száma 490-re növekedett. Az értékesítettség is javult az előző év azonos időszakához képest: vidéken és a fővárosban egyaránt közel 48 százalék volt a leköthető újépítésű lakások aránya – derül egy friss elemzéséből.
Tovább a teljes cikkre

A tízéves fixálás a sláger

vg.hu
A bankok szerint a szigorodó adósságfékszabályok korábbi bevezetése az ügyfélkör csekély rétegét érintette volna, most pedig már az új előírások nélkül is a tízéves kamatperiódusú hitelek a legkelendőbbek. Hiába lesznek szigorúbb szabályok az ötéves fixálású termékekre, a kínálatukban tartják őket a bankok; a tizenöt évre fixált termékek bevezetését még csak néhányan lépték meg.
Tovább a teljes cikkre

Kétszázezer új lakás hiányzik a magyar ingatlanpiacról

index.hu
A 2008-as válság kirobbanása után csaknem 10 évnek kellett eltelnie, hogy valamelyest magára találjon a magyar építőipar, most viszont már a munkaerőhiány jelenti az újabb kihívást. A csok és az 5 százalékos lakásáfa hatása jól kimutatható a számokon, óriási hajrában próbálják befejezni projektjeiket a cégek a kedvezményes időszakon belül.
Tovább a teljes cikkre

A fővároshoz közelítenek a szentendrei ingatlanok átlagárai

profitline.hu
Budapest északnyugati agglomerációja a főváros környékének legdrágább területe. Kiemelkedő települése Szentendre, amely művészeti központ lévén számos, erre fogékony lakót vonzott környezetébe, de a város hangulata és a mesébeillő környezet is számos ember szívét hódítja meg.
Tovább a teljes cikkre

Felverte az árakat a lakáspiacon az áfaemelés híre

mfor.hu
Bankoktól vehetne bérlakásokat az állam egy ingatlanszakértő szerint.
Tovább a teljes cikkre

Hatból öt lakásvásárláshoz hitelfelvétel is kapcsolódik

portfolio.hu
Az ingatlanpiac évek óta tartó fellendülésével párhuzamosan visszatért a hitelfelvételi kedv is. A legtöbben úgy vásárolnak lakást, hogy a vételár egy részét jelzáloghitelből fedezik. A hitelfelvevők még tudatosabban döntenek, körültekintőbbek lettek, igyekeznek jobban megismerni a hitelkondíciókat is.
Tovább a teljes cikkre

Nyárra elfogynak az új építésű lakások, sietni kell a vásárlással – sürget az OTP

hvg.hu
A kedvezményes áfa kivezetésével jóval kevesebb lakás fog épülni, az azonnal költözhetőek közül már most is csak 170 van a fővárosban.
Tovább a teljes cikkre

Tulajdonost cserélt a Mammut bevásárlóközpont

profitline.hu
A NEPI Rockcastle ingatlanbefektető és -fejlesztő vállalat 254 millió euróért többségi részesedést szerzett Budapest egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Mammutban – közölte a vállalat csütörtökön a Moneyweb dél-afrikai gazdasági hírportálon.
Tovább a teljes cikkre

Már csak horribilis összegekért lehet építkezni

napi.hu
Csaknem nyolc százalékkal drágultak a lakásépítés fajlagos költségei tavaly az elmúlt évhez képest, a friss Lakásstatisztikai évkönyv adatai szerint nem lehet már kétszázezer forintos négyzetméterár alatt építkezni – szemlézi az MTI a Magyar Idők cikkét.
Tovább a teljes cikkre

Lakást ad bérbe? Amortizációt is elszámolhat

ado.hu
A kizárólag bérbeadással hasznosított ingatlannál – bizonyos feltételek megléte esetén – amortizáció is elszámolható, ugyanakkor számos részletre figyelni kell.
Tovább a teljes cikkre

Úgy túlárazzák a budai lakásokat, hogy alig akad, aki megvenné

hvg.hu
Tovább drágulnak a budai ingatlanok, de sok lakást és házat nem lehet eladni, annyira sokat kérnek értük.
Tovább a teljes cikkre

Lakás, telek panzió: újra lehet licitálni visszavett ingatlanokra

piacesprofit.hu
Száznál is több ingatlan eredményes árverése után a CIB Csoport visszavett ingatlanok értékesítésével foglalkozó leányvállalata, a Recovery Zrt. immár hetedik alkalommal szervez online aukciót. Ezúttal közel ötven kereskedelmi és lakóingatlanra lehet licitálni.
Tovább a teljes cikkre

Magáncsőd: lakáshitel miatt adósodnak el a legtöbben

nlcafe.hu
Eddig több mint 1300 magáncsődeljárást kezdeményeztek az adósságrendezési nyilvántartás szerint, az adósoknak átlagosan 18,7 millió forintos tartozásuk van.
Tovább a teljes cikkre

Átadták a Graphisoft Park új épületeit

vg.hu
Az óbudai irodapark 20 ezer négyzetméterrel bővült, további 1500 főnek biztosítva világszínvonalú munkakörnyezetet.
Tovább a teljes cikkre

Új fázissal bővül az Airport City Logisztikai Park

trendfm.hu
Az újabb big-box épületet 2019 első negyedévében adják át, a CPI Property Group vecsési logisztikai komplexumában, amely a reptéri régió egyik legnépszerűbb ipari ingatlan fejlesztése.
Tovább a teljes cikkre

Egyetlen ábra arról, mennyire drágák a lakáshitelek Magyarországon

penzcentrum.hu
Az alacsonyan tartott kamatkörnyezet hatására az utóbbi időszakban lényegesen olcsóbban vehettek fel jelzáloghitelt az európai állampolgárok, mint a korábbi években. Ugyanakkor jelentős eltérések vannak az egyes országok átlagos kamatlábai között: míg sok országban 2 százalék alá csúsztak a kamatok, addig a kelet-európai országokban – így hazánkban is – 4 százaléknál is magasabb kamatot kénytelenek fizetni az adósok.
Tovább a teljes cikkre

Több mint 100 ezer lakást adtak már el idén

portfolio.hu
A Duna House ismét közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2018 augusztusában, országosan 13 869 ingatlan-adásvétel bonyolódott. Ezzel a hazai lakóingatlanpiaci tranzakciószám átlépte a 100 ezres küszöbértéket, az első 8 hónapban összesen 105 573 lakóingatlan cserélt tulajdonost.
Tovább a teljes cikkre

Gondolkoztál már azon, milyen gyakran cserél gazdát egy lakás Magyarországon?

portfolio.hu
A KSH adatai szerint Magyarországon jelenleg 4,43 millió lakás van, az idén és jövőre átadásra kerülő lakásokkal együtt ez a szám 2020-ra megközelítheti a 4,5 milliót. Felmerül a kérdés, hogy egy átlagos lakás milyen gyakran cserél gazdát, és vajon az ország melyik térségeiben adják el gyakrabban lakásaikat a tulajdonosok. A válaszhoz, a lakásállomány forgási sebességét hívtuk segítségül, amelynek számait az OTP Lakóingatlan Értéktérkép rendszeresen vizsgálja.
Tovább a teljes cikkre

Pesten tartják, vidéken szabadulnának az örökölt ingatlantól

hvg.hu
Míg vidéken az örökölt ingatlant inkább eladja az újdonsült tulajdonos, addig Budapesten sok esetben albérletként funkcionál tovább, vagy épp az örökös dönt a beköltözés mellett.
Tovább a teljes cikkre

A beruházások a szállítás, raktározás területén nőttek a legnagyobb mértékben

magyaridok.hu
A gazdaság minden szektora hozzájárult a beruházások dinamikus bővüléséhez, a legnagyobb mértékű növekedés a szállítás, raktározás területén volt megfigyelhető – mondta Balogh László, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva.
Tovább a teljes cikkre

Elkészült a gigaszékház – költözhet a Telekom

napi.hu
Két és fél év alatt, határidőre építette fel az ország legnagyobb irodaházát a Wing Zrt. fejlesztésében a Garancsi István milliárdos üzletember többségi tulajdonában álló Market Zrt. – értesült a Magyar Építők. A több mint 100 ezer négyzetméteres épületbe a Magyar Telekom költözik.
Tovább a teljes cikkre

Ingatlandömping a dunakanyarban

profitline.hu
A Dunakanyar települései mintha kimaradtak volna az utóbbi évek nagy ingatlanpiaci szárnyalásából. Szentendrétől északra, Visegrád irányában, a 11-es út mentén kis túlzással minden ház eladó – még sincs nagy mozgás. Pedig akad rejtett kincs is.
Tovább a teljes cikkre

9+1 pontban minden, amit a lakáshitelek szigorításáról tudni kell

hvg.hu
Októbertől az MNB szigorítja a lakáshitelek felvételét. A változások célja, hogy a lakosság a biztonságosabb hiteleket válassza. Ezek azonban drágábbak, így az átlagos hitelfelvevő alacsonyabb hitelösszeget érhet el októbertől. Mi és hogyan változik? Gyakorlati tudnivalók 9+1 pontban a Bankmonitor szakértőitől.
Tovább a teljes cikkre

Nem lassít a Duna House

profitline.hu
A Duna House Cégcsoport 2018. második negyedévében szintén jelentősen meghaladta a megelőző év azonos időszakában elért teljesítményét és a menedzsment várakozásai szerint teljesít. A negyedév során folytatódott a 86 lakásos Reviczky Liget ingatlanfejlesztési projekt lakásainak átadása, valamint tovább erősödött a Cégcsoport ingatlan-, és hiteltevékenységeinek növekedése Magyarországon és Lengyelországon egyaránt. A Cégcsoport árbevétele 2018. második negyedévében 1,9 milliárd Ft-ot tett ki (+57% éves növekedés), 647 millió Ft-os EBITDA szintet (+128% éves növekedés) és 533 millió Ft-os adózott eredmény szintet érve el (+85% éves növekedés).
Tovább a teljes cikkre

20 milliárdnyi csokot vettek fel tavasszal a családok

index.hu
A második negyedévben az előző negyedévinél és az egy évvel korábbinál is több családi otthonteremtési kedvezményt (csok) helyeztek ki a nagy kereskedelmi bankok – tudta meg az MTI. A hírügynökség által megkérdezett pénzintézetek április-júniusban összesen hozzávetőleg 20 milliárd forint támogatást juttattak el az ügyfelekhez.
Tovább a teljes cikkre

Elszálltak a lakáshitelek, 2008 szelleme kísért

portfolio.hu
Az év első felében 400 milliárd forintnyi lakáshitelt vett fel a magyar lakosság, ami csaknem ugyanannyi, mint a 2008-as csúcsév első féléves adata. Aggodalomra azonban semmi ok: deviza- helyett forinthiteleket, méghozzá alacsony kamattal, erőteljesen szabályozott körülmények között vesz fel a lakosság. A még mindig alacsony kamatszint alapján nem érdemes halogatnia a hitelfelvételt annak, akinek lakáscélja van, ezért a piaci statisztikák mellett megnéztük a legjobb banki ajánlatokat is.
Tovább a teljes cikkre

Miért kell megszüntetni az 5 százalékos lakásáfát?

hirado.hu
Az 5 százalékos lakásáfa megszűnése csak egy tényező azok közül, ami az ingatlanvásárlásokat befolyásolta az elmúlt években – hangzott el a Summa szombati adásában.
Tovább a teljes cikkre

A kínaiak veszik a legdrágább lakásokat Magyarországon

privatbankar.hu
Egy friss elemzés szerint a Kínából érkező vevők vásárolják a legdrágább ingatlanokat a külföldiek körében, de hol és mennyiért?
Tovább a teljes cikkre

Egyre átláthatatlanabbak a magyarországi albérletpiac hirdetései

profitline.hu
Egyre átláthatatlanabbak a magyarországi albérletpiac hirdetései, egy ingatlant akár 15-20 hirdetésben is kínálhatnak, több tízezer forintos különbséggel – közölte az árminimum.hu, hirdetés összehasonlító portál szerdán az MTI-vel.
Tovább a teljes cikkre

Lakáshitelből vásárolna? Fontos változásról döntött a kormány

napi.hu
Október elsejétől a magánszemélyek által felvett hitelnek a nettó jövedelemhez mért aránya attól függ majd, hogy a bank milyen időszakra vállalta a kamat rögzítését. A jövedelembe beszámít a haszonbér is. Az erről szóló rendeletmódosítás a Magyar Közlönyben jelent meg.
Tovább a teljes cikkre

Katás bt. ingatlant értékesít, ezt kell tudni az áfáról

adozona.hu
2018.08.20., 13:49 Frissítve: 2018.08.20., 13:50
Katás bt. értékesítené a korábban, még nem katásként, fordított adózással vásárolt ingatlanát, hogyan kell számláznia? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.
Tovább a teljes cikkre

Kevés adásvételhez hívnak ingatlanközvetítőt

magyaridok.hu
Bár szakmabeliek közlése szerint nincs adat arról, hogy az ingatlanpiaci adásvételeknél milyen arányban játszanak szerepet a közvetítők, a KSH korábban felmérte ezt is. Az eredmény azonban nem túl hízelgő az ingatlanosokra nézve: a lakásukat eladók mindössze harmada lépett kapcsolatba közvetítővel, de csak minden negyedik lakás kelt el a közreműködésükkel.
Tovább a teljes cikkre

Őrület, mit művelt a magyar lakáspiac – Nehéz feldolgozni a 30-80 százalékos

portfolio.hu
Sok mindent megmutatnak a statisztikák az elmúlt évek ingatlanpiaci trendjeiről, azon belül is a lakások áraiban történt változásokról. A csökkenést hamar felváltotta a két számjegyű éves árnövekedés, ami 2013 és 2017 ősze között a használt lakásoknál összesítve akár 30-50 százalékos emelkedést is jelenthetett a nagyobb városok lakásáraiban. Budapesten a változás mértéke a 80 százalékot is elérte a használt lakások fajlagos árát tekintve. Az új lakások árváltozása kisebb kilengésekkel, de hasonló mintát követve alakult át csökkenésből gyors, majd lassú növekedésbe.
Tovább a teljes cikkre

Elképesztő dolgot művel a magyar befektetők kis kedvence

portfolio.hu
Közelíti a 6300 milliárd forintot a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon. A július végi adatok szerint az ingatlanalapok 20,7%-ra növelték részesedésüket a piacon, múlt hónapban is ez a kategória volt a legnépszerűbb 36 milliárd forintnyi nettó értékesítéssel. Megnéztük: idén eddig csak az ingatlanalapoknak köszönhető a piac növekedése.
Tovább a teljes cikkre

Milyen jogai vannak az ingatlan tulajdonosának a haszonélvezet fennállása alatt?

piacesprofit.hu
A haszonélvezeti jog olyan jogosultság, amely jelentősen korlátozza a tulajdonost az ingatlannal kapcsolatos jogainak gyakorlásában. A haszonélvezet az ingatlan birtoklásának, használatának, és hasznosításának jogát elődlegesen a haszonélvező számára biztosítja. Felmerül a kérdés, hogy milyen jogai vannak a tulajdonosnak a haszonélvezet fennállása alatt?
Tovább a teljes cikkre

Mutatjuk, hol vannak a legdrágább és legolcsóbb vidéki lakások

privatbankar.hu
A legdrágább vidéki lakások Sopronban vannak, de Győr, Debrecen és Kecskemét árai is vetekszenek a külső pesti kerületekével. A nagy autóipari cégek fejlesztései egyértelműen növelik a lakások értékét: Kecskeméten kétszeresére nőttek az árak hét év alatt, a debreceni lakásárakat pedig a BMW-beruházás húzza majd.
Tovább a teljes cikkre

Felforgatja Debrecen életét az új BMW-gyár: mi lesz a földtulajdonosokkal?

penzcentrum.hu
Kétszáznál is több helyrajzi szám és megbecsülhetetlen számú tulajdonos osztozik azon a 400 hektáron, ahol a BMW új gyára épül Debrecenben – írja a Hvg.hu. Hivatalos ajánlatot egyelőre senki sem kapott, nem tudni, mennyi pénzt fizetnek majd a földekért a gazdáknak.
Tovább a teljes cikkre

40 millió forint felett a budai lakások több mint fele

profitline.hu
A Duna House Barométer júliusi adatai szerint a tranzakciószám- becslés és az adás-vételi paraméterek alapján is szokatlanul erős nyári ingatlanszezonra lehet következtetni. Az élénk piaci keresletet jól mutatja az eddigi éveknél magasabb keresleti mutató, az index jelenleg 83 százalékponton áll, amely júliushoz hasonló, erős augusztusi forgalmat jelez előre.
Tovább a teljes cikkre

Eladták a MOM Parkot

hvg.hu
Három éve vásárolták meg az eddigi tulajdonosok a MOM Parkot, most ők is eladták a bevásárlóközpontot és a hozzá tartozó irodaházat.
Tovább a teljes cikkre

Vészesen csökken az ingatlanközvetítői irodák szerepe

profitline.hu
Folyamatosan csökken az ingatlanközvetítői irodák szerepe az ingatlaneladásokban, arányuk öt éven belül 10 százalék alá eshet a Házbank.hu elemzése szerint: míg 2014-ben az ingatlanközvetítők által eladott ingatlanok aránya 60 százalék feletti volt a magyar piacon, addig 2018 első félében 35 százalék alatti.
Tovább a teljes cikkre

Majdnem minden ötödik ingatlan üresen áll Észak-Magyarországon

hirtv.hu
Majdnem minden ötödik ingatlan üresen áll Észak-Magyarországon, országosan pedig félmillió lakatlan ház van. A romos épületekből vagy kihaltak a tulajdonosok, vagy nem tudták eladni, és otthagyták őket. Sok ingatlan az évek alatt életveszélyessé vált, emiatt pedig a szomszédjukban élők kerülhetnek bajba.
Tovább a teljes cikkre

Itt vegyél lakást, ha nagyot akarsz kaszálni: nagyot megy ez a pesti városrész

penzcentrum.hu
A Budai Egészségügyi Centrum – vagy közkeletű nevén az új szuperkórház – telkéhez közel hatalmas ingatlanfejlesztések indultak Dél-Budán. Az OTP Ingatlanpont tavalyi elemzésében már felhívta a figyelmet arra, hogy a városrészben az ingatlanárak meredek emelkedésére lehet számítni. Az előrejelzés bevált: Újbudán egy év alatt 16 százalékkal növekedtek a lakásárak.
Tovább a teljes cikkre

Nagyot nőtt a Graphisoft Park nyeresége

napi.hu
A Graphisoft Park SE szabályozott ingatlanbefektetési társaság (SZIT) az első fél évben 2,308 millió euró nettó nyereséget ért el a korábbi gyakorlattal (pro forma) készült beszámoló szerint, 479 ezer euróval, 26 százalékkal többet, mint tavaly a hasonló időszakban, ami megfelel a saját várakozásaiknak – közölte a társaság a BÉT honlapján kedden közzétett jelentésében.
Tovább a teljes cikkre

GKI: még többen vennének lakást

adozona.hu
A lakásvásárlásra, építésre vonatkozó lakossági kilátások 2008 elején voltak utoljára olyan derűlátóak, mint most, ugyanis azok körében, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót 25 százalékpontos, a valószínű szándékúak körében pedig 43 százalékpontos növekedés következett be az előző negyedévhez képest – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, negyedévente publikált ingatlanpiaci felmérésében.
Tovább a teljes cikkre

Új áfa- és illetékrendszert javasolnak az ingatlanfejlesztők

adozona.hu
Átmeneti intézkedéseket, 2020-tól pedig új, fokozatos adóteher növelést eredményező, rugalmas áfa- és illetékszabályozást, köztük az eladói illeték bevezetését javasolja a lakásépítésekre a legnagyobb ágazati szereplőket tömörítő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK), a javaslatcsomagot a szervezet eljuttatta a kormánynak is.
Tovább a teljes cikkre

Bérelt ingatlannál a felújítási költség áfája levonható-e?

adozona.hu
Olvasónk vásárolt egy családi házat, egy melléképülettel, amelyet a saját kft.-nek ad bérbe, határozatlan időre. A felújítást a kft. aktiválja. Az áfát levonhatja-e a kft.? A kérdésre dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.
Tovább a teljes cikkre

Mennyit nyert, aki már egy éve megvette az új lakását?

portfolio.hu
Egészen színes képet mutatnak a fővárosi kerületek, ha az új lakások egy év alatt bekövetkezett drágulását nézzük, van kerület, ahol egy év alatt 5 százalékot alig emelkedtek az új lakások árai, de olyan is ahol a 40 százalékot is meghaladta a drágulás. Elsőként a főváros budai oldalán épülő új lakóingatlanoknál néztük meg, hogy mekkora az eltérés a mostani és az egy évvel korábbi kínálati árak között.
Tovább a teljes cikkre

Egekbe vitték a környékbeli fejlesztések a kelenföldi lakásárakat

napi.hu
Hatalmas ingatlanfejlesztések indultak Dél-Budán, a leendő szuperkórház környékén. Az OTP Ingatlanpont felmérése szerint Újbudán egy év alatt 16 százalékkal növekedtek a lakásárak.
Tovább a teljes cikkre

Így néz ki egy átlagos magyar lakáshitel: ennyivel csökkentek a törlesztők

penzcentrum.hu
Egyre felelősebben döntenek a lakásvásárlók a jelzáloghitel-felvételről: míg 3 évvel ezelőtt csak 30 százalékuk választott 5 vagy 10 éves kamatperiódust, mára ez az arány közel 90 százalékra nőtt – derül ki a magyar bank friss elemzéséből.
Tovább a teljes cikkre

A Skanska az Erste Alapkezelőnek értékesítette a Mill Park irodakomplexumot

profitline.hu
A Skanska eladta a két épületből álló Mill Park irodakomplexumát az Erste Asset Management GmbH egyik leányvállalata, az Erste Alapkezelő Zrt. ingatlanalapnak. A Nordic Light irodaépület 2016-os eladása után ez már a második alkalom, amikor a Skanska az Erste számára értékesít irodaházat.
Tovább a teljes cikkre

Ezért szárnyal a lakáspiac: rekordszinten a kereslet

portfolio.hu
A Duna House ismét közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2018 júliusában, országosan 14 246 ingatlan adásvétel bonyolódott, ami a júliusok tekintetében évtizedes rekord, de abszolút értékben is kétéves csúcsot jelent. Mindez az árakban is megmutatkozik, ahol az eddigi számok alapján 2018-ban is töretlenül folytatódik az emelkedés.
Tovább a teljes cikkre

Ezért szárnyal a lakáspiac: rekordszinten a kereslet

portfolio.hu
A Duna House ismét közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2018 júliusában, országosan 14 246 ingatlan adásvétel bonyolódott, ami a júliusok tekintetében évtizedes rekord, de abszolút értékben is kétéves csúcsot jelent. Mindez az árakban is megmutatkozik, ahol az eddigi számok alapján 2018-ban is töretlenül folytatódik az emelkedés.
Tovább a teljes cikkre

Minden huszadik lakás külföldieké

vg.hu
Budapest belvárosában és Nyugat-Magyarországon a lakások tizedét már külföldiek vásárolják, a legmagasabb értékű ingatlanokat a kínaiak. A ke­resletet ugyanakkor nem a hazánkba beköltözni akarók, hanem a már itt élők generálják.
Tovább a teljes cikkre

Egy konkrét példa arra, mivel jár a lakáshitelek drágulása

24.hu
Sokat olvashattunk az elmúlt hetekben a lakáshitelek drágulásáról, ami a kamatszint növekedésének következménye.
Tovább a teljes cikkre

Az idén várhatóan 18 ezer új lakás épül

gazdasagportal.hu
Kedvezően alakult az idén az első félévben épített új lakások száma (6517), ez az adat ugyanis alátámasztja az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) éves várakozását, amely szerint 2018-ban az újonnan épített lakások száma elérheti a 18 ezret a tavalyi 15 ezer után – mondta Koji László, az ÉVOSZ elnöke a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataira reagálva hétfőn az MTI-nek.
Tovább a teljes cikkre

Vége a lakásépítési boomnak?

portfolio.hu
2018 I. félévében 6517 új lakás épült, 30 százalékkal több, mint egy évvel korábban, a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások számában viszont már most erős visszaesés látható. A kiadott engedélyek száma az első félévben 18 066 volt, 8,9 százalékkal kevesebb, mint 2017 I. félévében – derül ki a KSH legfrissebb elemzéséből.
Tovább a teljes cikkre

Viheti az OTP a MOM Parkot

hvg.hu
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta a MOM Park bevásárlóközpont átruházásáról szóló tranzakciót, így az az OTP Ingatlanbefektetési Alap
Tovább a teljes cikkre

Vége a lakásépítési boomnak?

portfolio.hu
2018 I. félévében 6517 új lakás épült, 30 százalékkal több, mint egy évvel korábban, a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások számában viszont már most erős visszaesés látható. A kiadott engedélyek száma az első félévben 18 066 volt, 8,9 százalékkal kevesebb, mint 2017 I. félévében – derül ki a KSH legfrissebb elemzéséből.
Tovább a teljes cikkre

Hihetetlen sok új lakást adtak át – őrült roham indult

privatbankar.hu
A következő másfél évben nagy hajrá várható az ingatlanpiacon.
Tovább a teljes cikkre

Nem mostanában kezdenek el csökkenni a lakásárak

portfolio.hu
2017-ben folytatódott a lakáspiac bővülése, a lakások éves forgalma meghaladta a 150 ezret – derül ki a KSH legfrissebb elemzéséből. Gyors ütemben nőtt az új építésű lakások értékesítése is, ennek ellenére a piac részesedésük még mindig csak 4 százalékon áll.
Tovább a teljes cikkre

Élénkülést hozhat a falvak ingatlanpiacán a differenciált csok

kamaraonline.hu
A falvak népességcsökkenésének megállítására, a kormány fejlesztési programot indít a kistelepüléseken. Az intézkedéscsomag részeként emelik a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) összegét azoknál a családoknál, amelyek ötezer fő alatti településen építkeznek, vagy használt ingatlant vásárolnak.
Tovább a teljes cikkre

Tehet-e valamit, aki aránytalanul alacsony áron adta el ingatlanát?

kamaraonline.hu
Előfordulhat, hogy valaki a valós forgalmi értékénél jelentősen alacsonyabb áron adta el ingatlanát vagy egyéb vagyontárgyát, és ez csak utóbb derül ki számára. Felmerül, hogy ebben az esetben van-e bármilyen lehetősége az eladónak a szerződés érvénytelenítésére vagy a vételár különbözet követelésére?
Tovább a teljes cikkre

Negyedmillió négyzetmétert adtak ki a budapesti irodapiacon fél év alatt

portfolio.hu
2018 első felében több mint 253 ezer négyzetméternyi irodaterületet adtak bérbe Budapesten, amiből a kereskedelmi ingatlanpiac ügynökségei 173 ezer négyzetméternyi ügyletben vettek részt. A CBRE 42 425 négyzetméterrel (24,4 százalékos részesedéssel) lett a legnagyobb ügynökség, egy hajszálnyival megelőzve a Cushman & Wakefield és a JLL számait.
Tovább a teljes cikkre

30 millió alatt pörög az új lakások piaca

hvg.hu
Budapesten évi 7-10 ezer lakás kel el, de a 30 milliónál drágább ingatlanoknál már lassabb az értékesítés.
Tovább a teljes cikkre

Az új adósságfék-szabályok bővíthetik a hitelezést

vg.hu
A lakáshitelezés továbbra is dinamikusan, de még egészségesebb szerkezetben nőhet a jövőben az MNB új adósságfék-szabályainak köszönhetően, és a fix kamatot választók hosszú távon biztonságosabban kalkulálhatnak törlesztésükkel – hangsúlyozta Szombati Anikó, az MNB ügyvezető igazgatója.
Tovább a teljes cikkre

Raktárat keres? Megjöttek a friss adatok

napi.hu
Nagyot esett az ipari ingatlanok bérleti piaca a második negyedévben az előző év azonos időszakához és az előző negyedévhez képest is, áprilistól június végéig mindössze 60 ezer négyzetméternyi raktárat kötöttek le a bérlők – közölte a Budapesti Ingatlantanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF).
Tovább a teljes cikkre

Elképesztő, mi megy most az irodapiacon

napi.hu
A második negyedévben 3 új irodaházat adtak át Budapesten, ezek összesen csaknem 60 ezer négyzetméterrel növelték a kiadható területet.
Tovább a teljes cikkre

Hogyan kerülhető el az adófizetés a drágábban eladott ingatlanoknál?

origo.hu
A Barkassy Grünfeld Ügyvédi Iroda szakértője nagyon aktuális és sokakat érintő kérdésre hívja fel a figyelmet, a lakásárak évről-évre tapasztalható drasztikus emelkedése miatt ugyanis a megvásárolt ingatlanokat rövid időn belül, jóval drágábban lehet eladni.
Tovább a teljes cikkre

Előrehozott vételeket hoz az áfaemelés

vg.hu
A pénzügyminiszter bejelentésének önmagában is áremelő hatása volt, ám így is megugrott az új lakások iránti kereslet, miközben a készletek szűkösek. A vevőknek már nincs mire várniuk tovább – summázható az elmúlt napok története.
Tovább a teljes cikkre

Lakásárindexek Európában – Az európai átlag felett a magyar drágulás

profitline.hu
Az előző év azonos időszakához képest legnagyobb árnövekedés 2018 I. negyedévében Lettországban (+13,7%), Szlovéniában (+13,4%), Írországban (+12,3%) és Portugáliában volt (12,2%) – derült ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből. Magyarország +11,5%-os növekedéssel a sor elején helyezkedik el, a szomszédos országok közül csak Szlovákiában volt nagyobb áremelkedés.
Tovább a teljes cikkre

Csábító garázsba fektetni, csak nem éri meg

profitline.hu
Bár elsőre jó döntésnek tűnhet befektetési céllal garázst vásárolni, nem hoz annyit, amennyit várnánk tőle, ráadásul nagyságrenddel több munkát jelent, mint egy lakás kiadása.
Tovább a teljes cikkre

Száguld a lakáspiac? Az ország kétharmadán ebből semmit nem éreznek

hvg.hu
Csaknem nyolcvanszoros a különbség az ország legjobban és legrosszabbul álló megyéi között a lakáspiacon.
Tovább a teljes cikkre

5%-os lakásáfa vége – kinek kerül többe?

adozona.hu
Az elmúlt napokban fokozódó hullámokat vetett, hogy a kormánynak nem áll szándékában meghosszabbítani az 5%-os, kedvezményes lakásáfa 2019. december 31-én lejáró időszakát.
Tovább a teljes cikkre

Fájdalmas bedőlések indultak a lakáspiacon

portfolio.hu
Az idei év első felében 4000 új társasházi lakás kelt el Budapesten, ami a kereslet mérséklődését jelzi, 2017 mindkét félévében ugyanis ennél néhány száz darabbal több volt a forgalom.
Tovább a teljes cikkre

Fordulat készül az albérletáraknál – itt a figyelmeztetés

napi.hu
A közeljövőben elkészülő több tízezer új lakás leszoríthatja a jelenlegi magas albérletárakat – mondta az Ingatlan.com vezető gazdasági elemzője az M1 csatornán vasárnap.
Tovább a teljes cikkre

Brutális drágulás jöhet a lakásárakban! – Vége lehet az 5%-os áfának

portfolio.hu
Varga Mihály pénzügyminisztert kérdezték az Inforádió Aréna című műsorban, többek között az 5%-os lakásáfa hosszabbításával kapcsolatban, amire elég egyenes, már-már egyértelmű választ adott. “Nem tervezünk hosszabbítást, 2019. december 31-ig van ez az adókedvezmény… Arra bíztatok mindenkit, hogy aki tudja, eddig az időpontig vegye igénybe ezt az adókedvezményt!” – fogalmazott a pénzügyminiszter.
Tovább a teljes cikkre

Az adósságfék szabályozás nem veszélyezteti a lakáshitelezés piacát

profitline.hu
A Magyar Nemzeti Bank hétfőn bejelentett jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatóra (JTM) vonatkozó szabálymódosítása a stabil, kiszámíthatóbb fix kamatozású hitelek felé tereli az ügyfeleket. A szabályozás hatásairól megjelent vélemények után a Duna House megvizsgálta, hogy a Hitelcentruma által közvetített hitelek vizsgált mintájára hogyan hatna az új szabályozás, és jelenleg a kamatperiódusok szerint milyen összetételű a piac.
Tovább a teljes cikkre

Mennyibe kerül egy nyaraló a Velencei-tónál?

Egyre többen vásárolnak nyaralót a Velencei-tónál, és a lakásépítés is beindult – olvasható a szombati Magyar Hírlapban.
Tovább a teljes cikkre

Milyen lakásért fizettek legalább 100 milliót?

realista.hu
Idén, az Otthon Centrum által értékesített ingatlanok 0,75 százaléka kelt el 100 millió forintnál magasabb értéken, döntő részben Budapesten, az agglomerációban kettő, vidéken pedig egy.
Tovább a teljes cikkre

Mi most a legfontosabb dolog, amit tudni kell az újlakás-piacról?

portfolio.hu
Új lakás vásárlása előtt a praktikus tanácsok mellett érdemes a piaci folyamatokat is tanulmányozni, amelyben az egyes szakértők véleményei is sokat segíthetnek. Ezúttal hat szakembert kérdeztünk meg arról, hogy szerintük mik azok a legfontosabb dolgok, amiket tudni kell a jelenlegi újlakás-piacról.
Tovább a teljes cikkre

Megszűnt a plázastop – a kérelmek többsége mégis elvérzik

napi.hu
A német multi plázát építene Óbudán, a volt miniszteri biztos beszólt, hogy ez nem fog olyan könnyen menni. Kinek van igaza?
Tovább a teljes cikkre

Három ingatlanprojekt, ami mindennek ellenállt

forbes.hu
Miért lett sikeres a Graphisoft Park, miközben elbukott a Tópark? Hogy nem törte ketté a válság a Corvin-negyedet? Hogy lehet, hogy már a sokadik üteme épül a kilencedik kerületi City Home-nak, mialatt örökre kétdimenziós maradt például a zuglói Mundo? Beruházások és tanulságok a piac nagyjaitól.
Tovább a teljes cikkre

Lakásokat épít az Auchan, Kecskeméten már be is fejezett egy projektet

hvg.hu
Az eddig hipermarketek fejlesztésére és üzemeltetésére koncentráló Immochan lakás- és irodapiaci fejlesztések felé fordult.
Tovább a teljes cikkre

Eladná a lakását? Ezt jó, ha tudja

Míg a belvárosi téglalakások eladására 98 napot kell várni, a peremkerületekben 77 nap alatt tető alá hozzák a szerződést. A különbség oka, hogy a VI., VII., XIII. kerületekben 39 millió egy átlagos lakás ára, a város szélén pedig elég 22 millió egy átlagos lakás megszerzéséhez – írja legújabb elemzésében az Otthon Centrum (OC)
Tovább a teljes cikkre

Egyre kevesebb az üres telek a fővárosban

vg.hu
Míg régen teljesen általános volt Budapesten is, hogy családok vágtak bele házépítésbe, és maguk szervezték vagy épp kivitelezték a munkát, mára ők gyakorlatilag eltűntek az ingatlanpiacról. Igaz, üres telek sem nagyon akad már.
Tovább a teljes cikkre

Zavarja a piacot a lakásáfa körüli bizonytalanság

napi.hu
Piaczavaró, hogy még egy évig várhatóan nem születik döntés a kedvezményes lakásáfa meghosszabbításáról – mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az InfoRádiónak.
Tovább a teljes cikkre

Elindult a Duna-parti gigairoda építése

portfolio.hu
A TriGranit elindította a budapesti Millennium Városközpont befejező elemének, a Millennium Gardens irodaháznak az építését. A 2020-as várható átadást követően az épület mintegy 37 ezer négyzetméternyi bérbeadható irodaterülettel és több mint 600 parkolóhellyel várja bérlőit.
Tovább a teljes cikkre

Emelkedni kezdtek a lakáshitel kamatok – Mi az oka?

bankmonitor.hu
A nyár kezdetével a fogyasztóbarát lakáshiteleknél megindult a kamatok emelkedése, ami nem is meglepő annak fényében, hogy az állampapír hozamok már az év eleje óta emelkednek. Várhatóan a kamatok jövőben még magasabb szintre kerülhetnek, így nagyon figyelni kell milyen hitel mellett tesszük le a voksunk.
Tovább a teljes cikkre

A VIII., a XI., a XIII. és a XIV. kerület vezet a budapesti bérlakáspiacon

profitline.hu
A Rentingo.com legfrissebb elemzése alapján, a budapesti bérlakáspiacon idén eddig a legnagyobb kereslet pesti oldalon a VIII., XIII, XIV., míg budai oldalon a II. és a XI. kerületben található 30-49 négyzetméteres, egy vagy másfél szobás, téglaépítésű bútorozott és gépesített lakások iránt volt.
Tovább a teljes cikkre

A Westend mögött épül a jövő városa

portfolio.hu
Tavaly érkezett a bejelentés, hogy a WestEnd City Center melletti több, mint 9 hektáros területen egy új városrész megtervezését kezdik el. A Central Park projekt egy olyan koncepció kialakítását jelenti, ami a környék többi projektjének bevonásával minden generáció számára egy sokkal okosabb várost, vagy másként fogalmazva élhetőbb Budapestet jelentene.
Tovább a teljes cikkre

Az egekbe nyomják a belvárosi lakásárakat a befektetők

tozsdeforum.hu
Két év alatt átlagosan több mint 25 százalékkal emelkedtek a lakásárak az V. kerületben. A használt és az újszerű otthonok drágulása idén is dinamikus az erős kereslet miatt. Ám mivel az árak még így is elmaradnak a régiós fővárosokétól, további befektetői hullám várható – állapítja meg friss felmérésében az Otthontérkép Csoport.
Tovább a teljes cikkre

Meglépték a lakástakarékok: ilyen akció is ritkán van Magyarországon

penzcentrum.hu
Pénzcentrum 2018. június 3. vasárnap 19:01
Ezek voltak a 22. hét legfontosabb, legérdekesebb, na meg a legolvasottabb lakossági pénzügyi hírei a Pénzcentrumon. A teljes írás elolvasásához kattints a címekre, vagy a képes ajánlókra.
Tovább a teljes cikkre

Budán 15 millió alatt nincs lakás

realista.hu
Az Otthon Centrum hálózatán keresztül idén, mintegy 1300 ingatlan kelt el 15 millió forint alatt, ugyanakkor vidék és Budapest között jelentős különbség van. Budapesten alig pár tucat ilyen ingatlan akadt, azok többsége is a külső pesti kerületben.
Tovább a teljes cikkre

Ingatlanos cégét viszi a tőzsdére Wáberer György

hvg.hu
Az ingatlanfejlesztésben látja a jövőt az üzletember, de a hazai szabályozás is motiválta a döntést.
Tovább a teljes cikkre

Nagyot nőtt a Duna House

portfolio.hu
Éves összehasonlításban nagyot nőtt a Duna House eredménye, az erős idei első negyedves számok többek között a 86 lakásos Reviczky Liget ingatlanfejlesztési projekt részleges átadásának, valamint a továbbra is erős magyarországi és lengyelországi ingatlan-, és hitelpiaci növekedésnek köszönhetők.
Tovább a teljes cikkre

Drágulnak az agglomeráció települései is

magyaridok.hu
A főváros és közvetlen környékének drágulásával egyre kijjebb kell költöznie annak, akinek nincs sok pénze. Az, aki hosszabb ingázást is hajlandó vállalni, még mindig vásárolhat magának húszmillió forint alatt családi házat.
Tovább a teljes cikkre

Meddig szárnyalhat a hazai lakáspiac? – Részletes elemzést közölt az MNB

portfolio.hu
Az elmúlt évek lakáspiaci keresletének legjelentősebb hajtóereje a válság alatt elhalasztott vásárlások megjelenése, majd idővel a befektetési célú kereslet volt – olvasható az MNB Lakáspiaci Jelentésben. Az elhalasztott kereslet nagyságrendje a százezres tranzakciószámot is elérhette, amelyen belül 40-45 ezer újlakás-tranzakcióról lehet beszélni.
Tovább a teljes cikkre

Hihetetlenül jól megy a magyar szállodáknak

biztositasiszemle.hu
Az egyre erősödő turizmusnak köszönhetően a közép-kelet európai hotelpiac gyors növekedésen ment keresztül az elmúlt 3 évben, ami megmutatkozik mind a szállodapiaci teljesítmény mutatókban, mind a tranzakciós volumenben.
Tovább a teljes cikkre

Nehéz szabadulni a lakásoktól Budapesten: sok a beragadt, eladatlan ingatlan

penzcentrum.hu
Vidéken tovább élénkült a lakáspiac, idén éves összevetésben 5 százalékkal több ingatlant hirdettek meg eladásra a megyei jogú városokban. Budapesten ugyanakkor 8 százalékkal kevesebb ingatlanhirdetést adtak fel a tulajdonosok, ám a kínálat mégsem szűkült.
Tovább a teljes cikkre