Hírek

48 nap alatt elkel egy budapesti panellakás

A fővárosi ingatlanpiac forgalma mégis csökkent az utóbbi évben. Míg vidéken tovább élénkült a lakáspiac, Budapesten kicsit kevesebben hirdetik eladó ingatlanjaikat – írja a 444.hu az Ingatlan.com adataira hivatkozva.
Tovább a teljes cikkre

Jön a bérleti díjak emelkedése az ingatlanpiacon!

portfolio.hu
A különböző ingatlanalapok népszerűsége ugyan növekedést mutatott az elmúlt időszakban a hazai befektetők körében, azonban még így is el vagyunk maradva a nyugati tendenciákhoz képest. A növekvő befektetési kedv az alapoknál is több vásárlást, eladást és akár fejlesztést eredményezett, miközben az elérhető hozamok az építőipari költségek növekedése miatt egy-két százalékpontot csökkentek.
Tovább a teljes cikkre

NAV-figyelő, 20. hét: bírságolási szabályokról tájékoztatott a NAV

ado.hu
Az ingatlan-bérbeadás adózásáról és az új Art. bírságolási szabályairól tájékoztatott többek között a NAV.
Tovább a teljes cikkre

Hogyan csináljunk sok pénzt a lakásból? Értéknövelés felsőfokon

realista.hu

Sokan adják bérbe a lakásukat rövid vagy hosszú távra, vagy csak simán felújítják, és értékesítik. Most nézzünk egy másik módszert: a felújított lakásban több mini apartmant alakítanak ki, így valójában egy kis hostelt hoznak létre. De mennyit lehet ezzel keresni?
Tovább a teljes cikkre

Az alkudozás vége: új jelenség terjed a magyar ingatlanpiacon

privatbankar.hu
Egyes ingatlantípusoknál az alku helyett már licitálnak a lakásvásárlók a Duna House tapasztalata alapján. Elsősorban a különleges adottságokkal rendelkező, népszerű helyen lévő ingatlanokra licitálnak a vevők – akár néhány százalékkal is emelkedhet a végső ár.
Tovább a teljes cikkre

Ez vár a lakáspiacra és az árakra

napi.hu
Mind a lakás- mind a telekpiacon javultak a kilátások az előző, egy negyedévvel ezelőtti felméréshez képest. A javulás elsősorban a fővárosi agglomeráció piacain számottevő. Vidéken nem volt érdemi változás, s továbbra is derűlátás jellemző – derül ki a GKI legújabb ingatlanindexéből.
Tovább a teljes cikkre

Hoppá! További 30 ezer négyzetméternyi pláza épülhet Budán

portfolio.hu
Naponta jelenik meg több tízezer újabb bevásárlóközpontról hír, kezdve a még építési engedélyre váró óbudai komplexumról, vagy az Etele Pláza építésének elkezdéséről. Most a Campona fejlesztéséről érkezett bejelentés, mely szerint 30 ezer négyzetméterrel bővülhet a budai bevásárlóközpont – szerepel Budafok-Tétény honlapján.
Tovább a teljes cikkre

Teljesen kihasználják a lakástakarékokat

magyaridok.hu
Az ügyfelek túlnyomó része, 85 százaléka teljesen kihasználja az állami támogatást a lakás-takarékszámla esetében a CIB-nél – közölte a bank hétfőn. A lakás-takarékpénztáraknál a legalább négy évig takarékoskodók a félretett pénz 30 százalékát, de maximum évi 72 ezer forintot kapnak állami támogatásként, idézi fel a bank a közleményben.
Tovább a teljes cikkre

Ne várjuk az ingatlanárak csökkenését

tozsdeforum.hu
A szakemberek fél évvel ezelőtt még nem gondolták volna, hogy ilyen biztonságban van az ingatlanpiac, de az előrejelzések szerint a következő 3-5 esztendőben további árnövekedés lesz érzékelhető. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa úgy látja, kiszámítatlan, mennyit tud még nőni a szegmens.
Tovább a teljes cikkre

MNB: Idén még tart a két számjegyű áremelkedés az ingatlanpiacon

origo.hu
Idén 11 százalékos áremelkedés várható a lakáspiacon, az új építésű lakások árai jövőre tetőzhetnek, derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb lakáspiaci jelentéséből. A drágulás a béremelkedések, a lakosság vagyonának növekedése és a hitelezés további felfutásának köszönhető.
Tovább a teljes cikkre

40 ezer munkás hiányzik az építőiparból

szakszervezetek.hu
A Magyar Nemzeti Bank által megkérdezett ingatlanpiaci szereplők szerint a munkaerőhiány az építőipar legnagyobb problémája jelenleg Magyarországon, mintegy 30-40 ezer szakképzett munkás hiányzik a piacról, közülük jelenleg nagyjából 25 ezren dolgoznak külföldön – derül ki a jegybank májusi Lakáspiaci Jelentéséből.
Tovább a teljes cikkre

Jelentett a Graphisoft Park

napi.hu
A Graphisoft Park SE szabályozott ingatlanbefektetési társaság (SZIT) az első negyedévben 1,198 millió euró nettó nyereséget ért el a “pro forma” (a korábbi gyakorlattal készült) beszámoló szerint, 107 ezer euróval többet, mint tavaly a hasonló időszakban, ami megfelel a saját várakozásaiknak – közölte a társaság a BÉT honlapján kedden közzétett jelentésében.
Tovább a teljes cikkre

Ilyet még nem láttunk: átszakadt a gát a magyar lakáshiteleseknél

biztositasiszemle.hu
Sikerült áttörést elérnie az MNB-nek a magyar lakáshiteleknél: bár a hitelállomány csaknem kétharmada még változó kamatozású, az új kihelyezésekben már 76 % volt márciusban a legalább 3 évre rögzített kamatozású hitelek aránya. Az adatok szerint megérkezett a szokásos tavaszi fellendülés a hitelezésben, és az alacsony kamatszint ellenére szépen teljesítenek a betétek is.
Tovább a teljes cikkre

Ennyit drágulnak a városszéli épületeink

portfolio.hu
A budapesti és a Budapest környéki agglomeráció spekulatív ipariingatlan-állománya mostanra elérte a 2 068 900 négyzetmétert, az üresedési ráta pedig minimálisan, 4,2 százalékra emelkedett. A magas kereslet miatt azonban a kiadó területek havi bérleti díjai elérték a 4-4,25 eurót négyzetméterenként – derül ki a Cushman & Wakefield legújabb elemzéséből.
Tovább a teljes cikkre

Visszavásárolható-e az eladott ingatlan?

piacesprofit.hu
Előfordulhat, hogy a tulajdonos olyan helyzetbe kerül, hogy ingatlanát vagy más vagyontárgyát el kell adnia, de azt később vissza szeretné vásárolni. Ilyen esetekben biztosít lehetőséget a Polgári Törvénykönyv a visszavásárlás jogában való megállapodásra. Mit jelent a visszavásárlási jog? Milyen áron vásárolható vissza az ingatlan?
Tovább a teljes cikkre

A mostaninál jóval több lakás épülhetne

vg.hu
Szédületes mértékben nő a lakásépítések száma, de vajon meddig maradnak a magasban az első negyedévben magasra kúszó számoszlopok? A kérdés korántsem költői a piaci szereplők szerint.
Tovább a teljes cikkre

Égetőbb kérdés a lakásáfa sorsa, mint gondolnánk

portfolio.hu
Egyelőre nem érkezett hír a kedvezményes áfa meghosszabbításáról, vagyis a mostani 5 százalékos kulcs a jelenlegi helyzet szerint csak 2019 végéig fog élni. Az áfa ismételt 27 százalékosra emelkedése véget vethet a mostani építési boomnak a lakáspiacon, de komoly következményekkel járhat a most épülő lakások esetében is.
Tovább a teljes cikkre

Nincs vége az őrületnek a magyar lakáspiacon

privatbankar.hu
Több mint 13 ezer ingatlan cserélt gazdát márciusban.
Tovább a teljes cikkre

Legnagyobb irodapiaci projektjét építi meg Budapesten a Futureal

profitline.hu
Eddigi legnagyobb irodafejlesztési projektjét valósítja meg a Futureal-csoport Őrmezőn, Magyarország legnagyobb közlekedési csomópontjában. A Budapest ONE irodapark több mint 65 ezer négyzetméter bérelhető területtel bővíti a fővárosi irodapiacot. A WELL Building Platina előminősítésű, szalagépületnek tervezett irodaház első ütemét 2019 második félévében adják át.
Tovább a teljes cikkre

Hatszázezer forintig is felszökhetnek a paksi lakásárak

hirado.hu
Óriási ingatlanpiaci fejlődésen megy keresztül a Tolna megyei Paks – amit tovább fokozhat az atomerőmű két új blokkjának várható megépítése is.
Tovább a teljes cikkre

Ezért olyan drágák a belvárosi lakások

napi.hu
Csakúgy mint egy éve, most is az I. és V. kerületben a legkellemesebb lakni Budapesten az Otthon Centrum (OC) életminőség indikátora szerint. Jó helyezést ért el a VI., VII., IX, valamint a II. és XII., is, a vidéki nagyvárosokban Eger, Veszprém és Tata áll elöl a listán. A rangsor hasonló képet mutat, mint a lakásáraké.
Tovább a teljes cikkre

Ennyi lakáshitelt vesznek fel a magyarok – egy ábrán

profitline.hu
A lakáscélú hitelek összesen, ebből: államilag támogatott lakáshitel; devizaalapú lakáshitel; millió forint Lakáscélú hitelek állománya Magyarországon
Tovább a teljes cikkre

Fordulat a hazai raktárpiacon? – Ez lehet az új irány

portfolio.hu
Minimális megszakításokkal négy éve tart az üresedési ráta csökkenése a hazai ipari ingatlanok piacán, 2018 első negyedévében azonban minimális, 0,2 százalékpontos emelkedés következett be. A kérdés az, hogy ez egy hosszabb folyamat kezdete, vagy szintén egy rövid megszakítás az üresedés csökkenésében. A budapesti és a Budapest környéki agglomeráció spekulatív ipariingatlan-állomány elérte a 2 068 900 négyzetmétert – derül ki a BRF legújabb elemzéséből.
Tovább a teljes cikkre

Rekordot dönt a Skanska irodafejlesztési üzletága

iroda.hu
A Skanska Kelet-Közép-Európában 2017-ben hét épületet értékesített több mint 360 millió euró értékben, és 180 ezer m2-nyi területet adott bérbe. Ez 10%-os növekedést jelent 2016-hoz képest.
Tovább a teljes cikkre

Elszabadultak az albérletárak Budapesten

atv.hu
Átlagosan 140 ezer forintba kerül havonta egy lakás. Ez csak a bér, nincs benne a rezsiköltség. Az ötödik kerületben a legdrágábbak a bérlakások, ott 200 ezer forintot is elkérhetnek egy kis lakásért. Elemzők azt mondják, a drágulás lassan megáll, mert egyébként megfizethetetlenné válnának a lakások.
Tovább a teljes cikkre

Mit lehet tenni a fel nem használt lakáscélú támogatással?

szakszervezetek.hu
Nem tudta felhasználni a munkavállaló a munkáltatótól kapott lakáscélú támogatást, mivel meghiúsult a lakásvásárlása, hogyan fizetheti vissza adómentesen? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértő válaszolt.
Tovább a teljes cikkre

Lakásárindexek Magyarországon – egy ábrán

profitline.hu
Használt lakások árváltozása; új lakások árváltozása; előző év azonos negyedéve = 100%
Tovább a teljes cikkre

Visszaesett a hitelkiváltás

azenpenzem.hu
Még elég sokan „ülnek” régebbi, a mostaninál rosszabb feltételekkel törleszthető lakáshitelekben. Úgy tűnik, akadhatnak közülük, akik hiába is próbálnának váltani. Azt, hogy ez elég általános jelenség lehet, jól mutatják a KSH frissen kiadott adatai is.
Tovább a teljes cikkre

Elképesztő, ami az újlakás-piacon megy

napi.hu
A Budapesten jelenleg kínált új lakások átlagos négyzetméterára közelíti a 800 ezer forintot szemben a tavalyi 677 ezerrel. Tavaly márciushoz képest az újlakás kínálat 28 százalékkal nőtt, az eladatlan lakások aránya 10 százalékkal csökkent Budapesten – derül ki az ujotthon.hu legfrissebb felméréséből.
Tovább a teljes cikkre

Ennyibe kerülnek a luxuslakások a világ legdrágább városában

biztositasiszemle.hu
Idén is elkészítette a Statista azt a kutatását, amelyben azt nézte meg, hogy 1 millió dollárért hány négyzetméternyi luxuslakást lehetne venni a világ különböző városaiban. A tavalyihoz hasonlón a lista élére Monaco került, ahol az említett összeg mindössze egy 16 négyzetméteres lakásra lenne elegendő – írja a Portfolio.
Tovább a teljes cikkre

Erős évkezdet a hazai ingatlanpiacon

figyelo.hu
Az első negyedéves több mint 37 ezer lakóingatlan tranzakció az elmúlt évtized legerősebb évkezdetét jelenti – derül ki a Duna House elemzéséből, miszerint a a 40-60 négyzetméter közötti lakások a legnépszerűbbek.
Tovább a teljes cikkre

 

Megszorongathatja a lakáskereső-óriást a legújabb fejlesztés?

portfolio.hu
Új szereplőként robbant be a hazai lakáspiacra a Livlia nevű ingatlanportál, ami újszerű megoldásaival segíti a lakásvásárlókat az ingatlankeresésben. Bár az online felület még csak néhány hónapja üzemel, már most 100 ezer ingatlant hirdetnek rajta. Arról, hogy mi volt a kezdeti siker titka, hogyan működik a termék, milyen újdonságokat tartalmaz az oldal, és hogy be lehet-e érdemben szállni az egyre erősebb versenyt mutató online ingatlanhirdetési portálok piacára, arról Ercsey-Orbán Péterrel, a cég társalapító tulajdonosával beszélgettünk.
Tovább a teljes cikkre

Közeleg a lakáshitel-támogatás bevallási határideje

szakszervezetek.hu
Április 15-ig kell összegyűjtenie a munkáltatónak a teljes dokumentációt, ha tavaly lakáshitel-támogatást adott a munkatársainak – olvasható a HVG-ben.
A munkavállalóknak akkor is át kell adniuk a szükséges dokumentumokat a cégnek, ha közben már megszűnt a munkaviszonyuk.
Tovább a teljes cikkre

A kivitelezőkön múlik minden – Kezükben a fejlesztések kulcsa

portfolio.hu
A kivitelezési költségek lassan az egekbe törnek, és a folyamatosan dráguló építőanyagok és emelkedő munkabérek miatt még nem is látszik a folyamat vége. A fejlesztőket azonban nemcsak a drasztikus költségemelkedés sújtja, hanem a kivitelezői hiány is. Ma azon áll vagy bukik egy projekt, hogy sikerül-e időben lekötni a megfelelő építőipari kapacitásokat.
Tovább a teljes cikkre

Növekedéssel kezdte az évet a Duna House

portfolio.hu
A Duna House Cégcsoport fő üzleti szegmenseiben kétszámjegyű növekedéssel kezdte a 2018-as évet – derül ki a társaság által ma közzétett első negyedéves adatokból.
Tovább a teljes cikkre

TÖBB MINT 56 MILLIÁRD FORINT LAKÁSHITELT VETTÜNK FEL JANUÁRBAN

Nagy lendülettel nyitotta az évet a lakáshitelpiac: januárban 56,5 milliárd forintra rúgott az új lakáshitelek összege, ami 35 százalékos növekedést jelent éves szinten, és ötéves rekordnak felel meg – írja a hvg.hu.

LUXUSLAKÁS: MA MÁR 100 MILLIÓNÁL KEZDŐDIK

A prémium ingatlanok csak a piac néhány százalékát teszik ki, mégis kiemelt jelentőséggel bírnak mind az eladói, mind a vevői oldalon. A válság utáni időszakban jelentősen átalakult ez a szegmens; míg régebben a kategória javát az 50 millió forint környéki ingatlanok jelentették, ma már ezzel az árral csak a luxus kategória alját lehet elérni.

ELÉRTÜK A BERLINI LAKBÉREKET BUDAPESTEN?

A Statista nevű oldal időről-időre elkészíti a felmérését arról, hogy egy adott összegért a különböző országokban mekkora lakást lehetne vásárolni vagy bérelni. Ezúttal a hangsúly a bérlésen volt, a vizsgált összeget pedig 1500 dolláros (kb. 387 ezer forint) havi bérleti díjnál húzták meg. Ennek kapcsán megnéztük, hogy Budapest hol állna a listán és érdekes összefüggést találtunk.

DRÁGULNAK AZ AGGLOMERÁCIÓ TELKEI

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki a budapesti agglomeráció­ban szeretne telket vásárolni építkezéshez. Az Ingatlan.com lapunk kérésére készített összegzése szerint a legkedveltebb, fővároshoz legközelebbi településeken átlagosan húszmillió forint fölötti árakkal lehet találkozni. Van olyan település, ahol majdnem megkétszereződtek az árak az építési kedv fellendülésével.

MIKOR VONHATÓ LE AZ ÁFA ÉS MIKOR NEM LAKÓINGATLAN ÉPÍTÉSEKOR?

Ha egy szolgáltató kft. vásárolt egy telket, mert lakóingatlant szeretne ráépíteni, hogyan kell eljárni az áfa szempontjából? – kérdezte olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász szakértőnk válaszolt.

44 SZÁZALÉKKAL NŐTT, IDÉN IS EMELKEDHET A LAKÁSÉPÍTÉSI KEDV

Tavaly 44 százalékkal nőtt a megépült új lakások száma, de a munkaerőhiány miatt kevesebb új lakás készül el, mint amennyire igény lenne.

AZ INGATLAN-BÉRBEADÁSBÓL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM ADÓZÁSA

Korábbi cikkünkben a rövidtávú lakáskiadással kapcsolatos bevallási teendőkről volt szó. Most tekintsük át, magánszemélyként hogyan kell kitölteni a személyi jövedelemadó bevallást a 2017. évben szerzett, ingatlan bérbeadásból származó jövedelemről!

MEGVÁSÁROLTAK EGY V. KERÜLETI IRODAHÁZAT

Megvásárolták az Austria House irodaházat, ami Budapest üzleti negyedének egyik legkeresettebb részén helyezkedik el. A vásárló a Wigan Acquisitions ingatlanbefektető vállalat – szerepel a PropertyEU cikkében.

A LOGISZTIKA KÖZÉP-EURÓPA VERSENYLOVA. MAGYARORSZÁG IDÉN MEGCÉLOZZA A 200 EZER M2-T

A Cushman & Wakefield adatai szerint Kelet-Közép-Európában rekordmennyiségű ipari ingatlanfejlesztésnek lehettünk a tanúi 2017-ben. A bűvös szám 3,7 millió m2, amelyből 118 ezer m2 a magyar beruházás, vagyis van még hová fejlődnünk. A gazdasági fundamentumok biztatóak, azonban a kivitelezői piac kapacitása véges, a bérleti díjak nőnek, így hiába a hatalmas kereslet, a kínálat csak lassan bővül. Idén azonban akár a 200 ezer m2-nyi területet is elérheti az új fejlesztések volumene Budapesten, hangzott el az ingatlantanácsadó sajtókonferenciáján.

TAVALY 11 EZER LAKÁS KELLETT ELADNI A BEDŐLT HITELEK MIATT

Csaknem 11 ezer bedőlt hitel mögött álló lakóingatlant kellett tavaly értékesíteni, írja a csütörtöki Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank adataira hivatkozva.