Hírek

Másfél éves csúcsot döntöttek az ingatlanalapok

realista.hu
Szeptemberben a tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként 1,7 százalékkal, 109 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai 6433 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
Tovább a teljes cikkre

Itthon a következő 10 év legbiztosabb biznisze lehet a lakásfelújítás

privatbankar.hu
Az Európai Bizottság épületkorszerűsítési stratégiát tett közzé, mely az épületek energia-hatékonyságát kívánja javítani az üvegházhatásúgáz-kibocsátások csökkentéséért és az energia-szegénység mérsékléséért. Magyarországon inkább a lakóingatlanok korszerűsítése van napirenden, és kevésbé a kereskedelmi és középületeké. Nálunk a következő tíz évben több mint egymillió családi házat lehetne felújítani.
Tovább a teljes cikkre

Befagyott az építőipar: Az áfa a lakások kulcsa

nepszava.hu
Ötödével kevesebb az építőipari megrendelés, alig kérnek engedélyt ipari- és lakóingatlanok építésére. Mindezért nem csak a koronavírus a felelős.
Tovább a teljes cikkre

Itt a nagy lakásárkörkép: egyetlen ábrán 20 év árváltozásai

portfolio.hu
A hazai lakásárak alakulásával nagyon gyakran foglalkozunk, az MNB, a KSH és a Takarék Csoport is negyedéves rendszerességgel közöl adatokat erről. Emellett az OTP Jelzálogbank is rendszeresen – féléves gyakorisággal – készíti el Lakóingatlan Értéktérképét, amiben a lakásárindex helyett az aktuális négyzetméterárakra helyezi a hangsúlyt. A kétféle megközelítést együtt vizsgálva ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy az árindexek mögött milyen tényleges négyzetméterárak húzódtak meg az ezredforduló óta az ország különböző részein.
Tovább a teljes cikkre

Hamarosan rengeteg lakás feltűnhet a budapesti piacon?

piacesprofit.hu
Átalakulás és kínálatbővülés jöhet a használt lakások piacán egyrészt a járványhatás miatt megtorpanó albérletpiac, másrészt a hitelmoratórium részleges lejárta miatt.
Tovább a teljes cikkre

Budapest vagy inkább az agglomeráció? Itt a 10 legnépszerűbb település!

profitline.hu
Az elmúlt években meredeken emelkedő budapesti ingatlanárak, valamint az önálló, kertes házak iránti kereslet növekedése ismét népszerűvé tette az agglomeráció településeit a vásárlók körében.
Tovább a teljes cikkre

Az 5 százalékos áfa is visszaigényelhető lesz csok mellett

profitline.hu
Ha otthon és munka van, sokkal könnyebb az élet – hangoztatta a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, amelyben bejelentette: januártól a csokkal vásárolt új építésű ingatlanoknál az 5 százalékos áfa is visszaigényelhető lesz.
Tovább a teljes cikkre

Hasítanak a Duna House hálózatai

privatbankar.hu
Rekord negyedéves adatokról számolt be a Duna House Group (DH). A harmadik háromhavi időszakban az egész csoportban kiugróan magas bevételt ért el, miután a tavaszi visszaesést követően sikerült feltornászni a tranzakciószámot. Az év utolsó negyede azonban kiszámíthatatlan, a bizonytalanság azért alakulhat ki, mert a válság nyomán sokan elhalaszthatják az adásvételi tranzakciót.
Tovább a teljes cikkre

Ezt tette a babaváró hitel a lakáspiaccal

napi.hu
A finanszírozási lehetőségek bővülése – babaváró hitel, pályázati források – nyomán 2020-ban és 2021-ben is növekszik a lakásfelújítások száma, jövőre csaknem 200 ezer lakás eshet át generális felújításon, ami 13 éves csúcsot jelentene – áll a GKI és a Masterplast közös kutatásában.
Tovább a teljes cikkre

Ki beszél itt lakáspiaci összeomlásról? – Tavalyi szinteken az értékesítések száma

portfolio.hu
A Duna House ismét közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2020 szeptemberében, országosan 12 708 ingatlan-adásvétel bonyolódott. Ez a szám a 2018-as szinttel azonos, míg a tavalyinál 5 százalékkal gyengébb forgalmat mutat.
Tovább a teljes cikkre

A cégeknek és a magánépítkezőknek is kedvezni akar az MNB

privatbankar.hu
Egyszerre tolná meg a vállalati és magáncélú építkezéseket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a most közölt 50 pontos program lakásépítési része szerint. Ha megfogadja a kormány, akkor a barnamezős területeken fejlesztők külön jól járnának és több ezer új lakás épülhetne viszonylag rövid időn belül.
Tovább a teljes cikkre

Szakemberhiánnyal és a megrendelések elmaradásával küzd az építőipar

profitline.hu
Az építőipari cégek 60 százaléka a szakemberhiányt, 41 százaléka pedig a megrendelések hiányát tartja üzleti tevékenysége legfőbb akadályának – derült ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) felméréséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.
Tovább a teljes cikkre

Mivel lehet visszacsábítani a kisbefektetőket az ingatlanpiacra?

piacesprofit.hu
Az intézményi befektetők még kerülik a szállodákat és a plázákat, de sorban állnak a raktárakért. A nagyobb magánbefektetők még mindig veszik az irodaházakat, de a kisbefektetők egy része már kiszállna a lakáspiacból. Ám ha beindul a kormány rozsdaövezeti programja, akkor az visszaterelheti a kisbefektetőket az ingatlanpiacra, ami a válságok alatt mindig menedékül szolgál a hosszú távra tervezőknek.
Tovább a teljes cikkre

25 százalékkal kevesebb új lakás projekt indult el a megyei jogú városokban

profitline.hu
A megyei jogú városokban a harmadik negyedévben 31 újépítésű lakás projekt indult el, 25 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakához képest, amikor 41 új projekt indult, a visszaesés a koronavírus megjelenésével és a kedvezményes, 5 százalékos áfa kivezetésével magyarázható – közölte az Otthon Centrum szerdán az MTI-vel.
Tovább a teljes cikkre

Sok magyar szülő erőn felül is segíti a gyermekét: legfontosabb, hogy saját lakáshoz jussanak

penzcentrum.hu
A magyar szülők elsöprő többsége, 80 százaléka fontosnak vagy kiemelkedően fontosnak tartja, hogy gondoskodjon gyermeke jövőjéről és százból mindössze kilencen gondolják úgy, hogy ha már felnőtt a gyerek, álljon meg a saját lábán – derül egy tavalyi kutatásából. A fiatalok önállóságának megteremtése azonban nemcsak a szülők hozzáállásán múlik. Szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy az időben és célirányosan kiválasztott megtakarítási termékkel lerövidíthető a felnőttkori otthonlakás időszaka, ami Magyarországon valamivel meghaladja az Európai Unió átlagát.
Tovább a teljes cikkre

Itt lehetnek a jövő irodaközpontjai Budapesten

realista.hu
A JLL ingatlantanácsadó és a WING Zrt. ingatlanfejlesztő által nemrégiben publikált piackutatási tanulmányaikat összevetve, arra a megállapításra jutott, hogy a jövőben a vállalatok lokációs stratégiájára befolyást gyakorol a jelenlegi gazdasági átalakulás, egyúttal kedvezően hathat a közlekedési főútvonalak csomópontjához közel eső irodapiacok jövőjére.
Tovább a teljes cikkre

Így szabályozzák a lakáskiadást Budapesten: egységben az erő?

penzcentrum.hu
A járvány miatt minden harmadik rövid távra kinált kiadó lakás eltűnt a piacról Budapesten. Míg 2019-ben – az Airbnb adatai szerint – több mint 14 és fél ezer ilyen ingatlan volt a fővárosban, jelenleg már csak 10 ezret hirdetnek. Az eltűnt 5 ezer lakás egy részét hosszú távra próbálják kiadni, így évek óta először érezhetően csökkentek az albérletárak Budapesten. Egy júliusi törvénymódosítás még több tulajdonos kedvét elveheti az airbnbzéstől, az önkormányzatok ugyanis tovább szigoríthatják a vonatkozó szabályozást: meghatározhatják, hogy a lakásokat évente hány napra adhatják ki turisztikai célra. Karácsony Gergely szerint a lakbérek szélsőséges emelkedése miatt szükséges a korlátozás.
Tovább a teljes cikkre

Jó befektetés marad az ingatlan a második hullámban

napi.hu
Az ingatlan- és a részvénypiac a járvány ellenére jól teljesíthet, a jegybankok ugyanis nagyon sok pénzt öntöttek a reálgazdaságba, hogy csillapítsák a visszaesést – véli Biró Gergely, a Diófa Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója. Különösen a környezettudatos befektetések iránti kereslet futhat fel a jövőben.
Tovább a teljes cikkre

Negatív reálkamat várható a legnépszerűbb lakáshiteleknél több éven át

profitline.hu
A jelenlegi igen különleges piaci környezetben – alacsony hitelkamatok és relatív magas infláció – egyre több lakáshitel érhető el negatív reálkamattal, reálköltséggel. Vagyis az infláció mértéke meghaladja a hitel éves költségét. Mit jelent a negatív reálkamat a hiteleknél? Miért különleges ez a helyzet? A Bankmonitor szakértői ezekre a kérdésekre keresték a választ.
irodaház (képek)
Tovább a teljes cikkre

Elérte legmagasabb pontját a Dózsa György úti

portfolio.hu
Lezajlott a bokrétaünnepsége, azaz elérte legmagasabb pontját a Codic Hungary fejlesztésében a Dózsa György úton megvalósuló Green Court irodaház. Az épület egy vegyes hasznosítású fejlesztés részeként épül, melyben az irodaház mellett 275 lakás és 18 üzlethelyiség is helyet kap. Az épület várhatóan 2021 végére készülhet el.
Tovább a teljes cikkre

Pár éven belül kihalhat az ingatlanközvetítő szakma

profitline.hu
Míg 2014-ben az ingatlanközvetítők által eladott ingatlanok aránya 60 százalék feletti volt a magyar piacon, addig 2018-ban már 35 százalék alatti, és ha az irodák nem növelik nagy léptekben és gyorsan a közvetítés hozzáadott értékét és szakmai színvonalát a fejlett piacokon már működő standardok alkalmazásával, akkor 5 éven belül az arány akár 10 százalék alá is eshet, amivel gyakorlatilag megszűnik az ingatlanközvetítés mint szolgáltatás jelen formájában, mert nem lesz rá szükség.
Tovább a teljes cikkre

A sokkon túl vagyunk, de a jövő ködös: most indul az új ingatlanpiac

portfolio.hu
A beruházások életútjáról, a jövőben várható piaci intenzitásról, a hozamokról, az irodabérleti piacról, a kiskereskedelem lehetőségeiről beszélgetett a Property Market RELOADED konferencián Gedai Bori, ingatlanpiaci szakértő, Gereben Mátyás, a CPI Hungary országmenedzsere, Salamon Adorján MRICS, az ESTON International vezérigazgatója és Schrancz Mihály, a Property Market Kft. ügyvezető igazgatója.
Tovább a teljes cikkre

Fél évvel meghosszabbítják a hitelmoratóriumot! Milyen hatása lesz ennek egy lakáshitelre?

gazdasagportal.hu
Orbán Viktor miniszterelnök szombati bejelentése alapján az arra leginkább rászorulók részére a törlesztés szüneteltetését fél évvel meghosszabbítják. Vagyis a válság miatt leginkább veszélybe került adósoknak várhatóan 2021. júliusáig nem szükséges a hitelük törlesztőrészletét megfizetniük.
Tovább a teljes cikkre

Kamatmentes lakáshitel: ezzel kik járnak jól?

napi.hu
A Matolcsy György jegybankelnök által a napokban belengetett kamatmentes lakáshitel lehetősége első hallásra rendkívül vonzónak tűnhet egy lakásvásárlás előtt állónak, hiszen a kamatmentes hitelnél olcsóbbat el sem lehet képzelni.
Tovább a teljes cikkre

Ezek most a legolcsóbb új lakások Budapesten

portfolio.hu
Mennyibe kerülnek most a legolcsóbb új lakások Budapesten és hol találjuk ezeket? A Budapesti Lakáspiaci Riport legfrissebb adatai alapján a fővárosi újlakás-piac különlegességeit néztük meg, ahol a legolcsóbbak mellett a legdrágább, a legkisebb és a legnagyobb lakásokat is bemutatjuk.
Tovább a teljes cikkre

Van pár tippünk, hogy hol indulnak a rozsdaövezeti lakásprojektek

privatbankar.hu
A lejtőre került lakáspiac már nagyon kiéhezett arra, hogy a kormány végre eldöntse, hol lesznek a kedvezményes áfával fejleszthető rozsdaövezeti területek. Több olyan fővárosi lokáció is van, amely bekerülhet a programba, s így öt százalékos áfával adhatják majd ott a lakásokat. Kizárt, hogy a nagyobb ingatlanfejlesztők ne lobbiznának azért, hogy már meglévő telkeikkel bekerülhessenek a programba. A kabinet nagyon ígérgeti, hogy bevonja az önkormányzatokat is a kijelölésbe, ám a Fővárossal eddig semmi érdemi konzultációt nem folytatott.
Tovább a teljes cikkre

Lakáshitelek tömege dőlhet be a törlesztési moratórium után Magyarországon

portfolio.hu
A törlesztési moratróium sok problémát elfed, a lejárta után jelentős nem teljesítő hitelállomány alakulhat ki Magyarországon – mondta Felfalusi Péter, az Intrum vezérigazgatója a Portfolio mai hibrid Hitelezés 2020 konferenciáján.
Tovább a teljes cikkre

Ingyenhitellel robbantana Matolcsy az ingatlanpiacon

nepszava.hu
0 százalékos hitel járna a “zöld otthonok építőinek” és vásárlóinak.
Tovább a teljes cikkre

Megbillent az ingatlanpiac: sokan keresnek lakást, de még mindig kevesen adnának el

hvg.hu
A járvány intenzitásával párhuzamosan alakulnak az adásvételek. Az enyhüléskor visszatértek a piacra a vevők, de az eladási kedv még nem zárkózott fel.
Tovább a teljes cikkre

Ekkora lakást vehetsz 20 millió forintért Budapesten és vidéken

penzcentrum.hu
Nagyot nem lehet álmodni 20 millió forintért, de a jelenlegi ingatlanpiacon igenis érezhető kereslet mutatkozik az ekkora összegért kínált lakások iránt. Ennyiért egy 27, a nagyobb vidéki városokban pedig egy 57 négyzetméteres téglalakást lehet vásárolni. Apanelek valamivel olcsóbbak.
Tovább a teljes cikkre

Drágábban és nagyon gyorsan kelnek el az energiahatékony lakások

hvg.hu
A hitelfelvételnél azonban figyelni kell: hiába lesz valakinek az idén készen a háza, ha most szeretne hitelt felvenni rá, már a 2021-től érvényes energetikai előírásoknak kell a terveknek megfelelnie
Tovább a teljes cikkre

Erős volt az első félév a JLL projektmenedzserei számára

realista.hu
A JLL Projektmenedzsment részlege aktív időszakot zárt az év első felében, három különböző megbízás keretében több mint 6.000 négyzetméter fit-out projekt átadásával. Közülök egyes projektek több ütemben készültek el, hosszútávú együttműködés eredményeként.
Tovább a teljes cikkre

Szinte önerő sem kell annak, aki állami támogatásokkal venne új lakást

hvg.hu
Akinek elég magas a jövedelme, az akár 2 milliós önerővel is vehet hitelre közel 70 millió forintos lakást – csak szülessen mellé három gyereke.
Tovább a teljes cikkre

Ingatlancsata – Budapest vagy agglomeráció? Itt a 10 legnépszerűbb település!

profitline.hu
Az elmúlt években meredeken emelkedő budapesti ingatlanárak, valamint az önálló, kertes házak iránti kereslet növekedése ismét népszerűvé tette az agglomeráció településeit a vásárlók körében.
Tovább a teljes cikkre

Turbósebességbe kapcsolt a Váci út. Sorra nyílnak az új irodaházak

realista.hu
Ha végigmegyünk a Váci úton, még a szokásosnál is nagyobb az ingatlanpiaci és építőipari aktivitás. Mindenhol átadnak, bontanak, építenek. A járvány hatására is sűrű a program szeptemberben, hiszen a két hullám között az ingatlanfejlesztők be szeretnék mutatni, hogy mit alkottak, milyen értékeket hoztak létre.
Tovább a teljes cikkre

Brutális visszaesés jöhet a budapesti újlakás-piacon: íme a legfrissebb árak és fejlesztések

portfolio.hu
A nyári hónapokban mintegy 1000 új építésű lakást adtak el a fejlesztők Budapesten, ami ugyan közel duplája az előző negyedéves rekordalacsony számnak, de így is a második leggyengébb érték az elmúlt négy évre visszatekintve – derül ki a Budapesti Lakáspiaci Riport legfrissebb elemzéséből. Az újonnan indított projektek darabszáma és lakásszáma viszont az előző negyedéves mélypontot is alulmúlta, így egyre sürgősebb lenne bejelenteni a kedvezményes lakásáfa rozsdaövezeti térképét. Az alábbiakban a jövőben várható fejlesztések mellett az új lakások kerületenkénti átlagárait is bemutatjuk.
Tovább a teljes cikkre

Az OTP ingatlanalapja gigantikus projekteket finanszíroz Szlovéniában

realista.hu
Személyesen Csányi Sándor képviselte az OTP Ingatlanbefektetési Alapot, amikor a szlovén fővárosban épülő, háromszázmillió eurósra taksált óriásberuházás megvalósításának megkezdéséről egyeztetett, írja a Világgazdaság.
Tovább a teljes cikkre

Karanténhatás az ingatlanpiacon: sokan inkább kertes házat vennének

forbes.hu
A vevők kivárnak, a beruházók kedvezményes ajánlatokkal próbálnak ellensúlyozni. A rozsdaövezeti fejlesztések vérfrissítést hozhatnak a piacra, és április óta az új építésű házak népszerűsége folyamatosan meghaladja az új lakásokét.
Tovább a teljes cikkre

Itt a legújabb irodatípus, amit a járvány értékelhet fel igazán

portfolio.hu
Sokan sokfélét nyilatkoztak már a koronavírus kapcsán az előttünk álló irodapiaci folyamatokról, ezúttal azonban egyenesen a bérlői oldalhoz fordultunk, ahol a DBH Serviced Office BudaSquare óbudai bérlői közül az Innonic Group, a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, valamint a Dudás Hargita Zavodnyik Ügyvédi Iroda képviselőit kérdeztük a flexibilis irodabérleten túl a járvány jelentette kihívásokról, a megváltozott irodahasználati szokásokról és a szolgáltatott irodákkal kapcsolatos tapasztalataikról.
Tovább a teljes cikkre

Ezért korlátozzák az Airbnb lakásokat Budapesten

realista.hu
Helyesli és indokoltnak tartja a lakások turisztikai célú hasznosításának korlátozását a főpolgármester.
Tovább a teljes cikkre

Mennyit fog érni a budapesti lakásod egy év múlva? – Megszólaltak a szakértők

portfolio.hu
Hiába az egyre növekvő koronavírusos esetszám, a lakáspiacon optimistábbak ma az elemzők, mint a járvány tavaszi hulláma alatt. Az áprilisi és a májusi Hangulatfelmérésünk után szeptemberben is megkérdeztük a lakáspiac szakértőit, hogy mit várnak rövid és hosszabb távon az árak és a kereslet kapcsán a hazai lakáspiacon.
Tovább a teljes cikkre

Balatoni privatizálás nyomott árakkal

nepszava.hu
Meghirdették a Balatoni Hajózási Zrt. eladásra szánt ingatlanjai közül az első kettőt: a parti telkek kikiáltási ára 68 és 78 ezer forint négyzetméterenként.
Tovább a teljes cikkre

Térképen mutatjuk, hova költözik a legtöbb magyar

portfolio.hu
Megingathatatlan a fővárosi agglomeráció vándorlási többlete, de az országban mégsem ez a terület a listavezető: a Velencei-tavat és a Balaton környékét arányaiban még az agglomerációnál is többen
választják, vagyis sokkal többen költöztek oda, mint ahányan elhagyják a térséget – derül ki az Otthon Centrum tanulmányából.
Tovább a teljes cikkre

Már nem Magyarországon a legdrágábbak a lakások, de így is többet kellett spórolni, ha valaki ingatlant akart venni

forbes.hu
Az átlagfizetésekhez viszonyítva már nem itthon, hanem Csehországban kell a legtöbbet dolgozni egy új lakás vásárlásához. A lakásárak növekedése miatt itthon mégis többet kellett félrerakni 2019-ben, mint az előző évben.
Tovább a teljes cikkre

Bezöldülnek a magyar lakáshitelek? – Új elképzelések az MNB asztalán

portfolio.hu
A pénzügyi közvetítőrendszer, a pénzügyi szolgáltatások hozzájárulása a klímaváltozással kapcsolatos kockázatok mérsékléséhez fontos társadalmi érdek, amelyet szabályozói eszközökkel is támogatni szükséges. A hazai zöld jelzáloglevelek piacának beindítása és annak dedikált szabályozói eszközökkel történő ösztönzése hozzájárulhat a zöld jelzáloghitelezés fejlődéséhez, valamint közvetve az épületállomány modernizálásához, végeredményben pedig a környezeti fenntarthatósági célok teljesítéséhez.
Tovább a teljes cikkre

“Deja vu” a lakáspiacon? – Újraéljük a tavaly augusztust a vásárlásokban

portfolio.hu
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2020 augusztusában, országosan 11 923 ingatlan adásvétel bonyolódott, ami szinte pontosan megegyezik a tavaly augusztusi értékkel.
Tovább a teljes cikkre

Derűlátóbb az ingatlanpiac legnagyobb szereplője

infostart.hu
Az ingatlanpiac már túl van a válság mélypontján, legalábbis erre következtet az egyik legnagyobb piaci szereplő, a Duna House csoport jelentéséből az InfoRádió által megkérdezett tőzsdei szakértő.
Tovább a teljes cikkre

Ezek az ingatlanok fittyet hánytak a válságra: durván berobbant az áruk

penzcentrum.hu
Az elmúlt másfél évtized során megkötött adás-vételi szerződések adatainak elemzése kimutatta, hogy a belvárosi V. kerület válságokon átívelő ütésállósága egészen kivételes a hazai ingatlanpiacon. Az Otthon Centrum (OC) tizenöt évet felölelő elemzése szerint az árak itt még a recesszió mélypontján is emelkedtek, mára pedig a 2008-as átlagár háromszorosára nőttek.
Tovább a teljes cikkre

Eltűntek a befektetők a lakáspiacról

realista.hu
Az elmúlt években jelentősen megdráguló Budapesten már jóval kevesebb lakás cserél gazdát, mint korábban, piaci elemzések szerint leginkább a befektetői ingatlanvásárlások aránya csappant meg – írja a Magyar Nemzet.
Tovább a teljes cikkre

Vajon kiadható egy csokkal vásárolt ingatlan?

hvg.hu
Ha támogatással rendelkező otthonról van szó, bizony óvatosnak kell lenni. Különben ugorhat a kedvezmény.
Tovább a teljes cikkre

Így változtatta meg a koronavírus az ingatlanbefektetési szokásokat

portfolio.hu
A koronavírus-válság jelentős változásokat okozott az intézményi ingatlanbefektetők befektetési stratégiáiban. Az Union Investment felmérése szerint a befektetők az alacsonyabb kockázatú és alacsonyabb hozamú befektetéseket részesítik előnyben – írja a CRE Herald. Íme a felmérés részletei.
Tovább a teljes cikkre

A horvát tengerpart szintjére emelkedtek az elszálló balatoni ingatlanárak

g7.hu
Négy év alatt nagyot fordult a világ a Balaton partján. Míg 2016-ban még arról szóltak a hírek, hogy a horvát tengerparthoz képest körülbelül féláron elérhetők az itthoni nyaralók, az utóbbi pár évben olyan durva drágulás volt a tónál, hogy ma már lényegében annyit kell fizetni egy négyzetméterért, mint az Adrián.
Tovább a teljes cikkre

Lakáspiac: van olyan szegmens, amire pozitívan hatott a koronavírus

portfolio.hu
Bár a koronavírus-járványnak többségében negatív hatása volt a gazdasági folyamatokra, vannak olyan szegmensek, melyekre pozitívan hatott. Ilyen például a lakberendezési piac, ahol számos területen növekedés volt tapasztalható – derül ki a Wallplex Magyarország legfrissebb felméréséből.
Tovább a teljes cikkre

A cégek takarítás mániája pörgeti az ingatlanpiac egyik szegmensét

portfolio.hu
Több munkavállalóra, valamivel magasabb árbevételre számítanak a nyár utolsó hónapjára és a szeptemberre az üzemeltető cégek. Júniusban a várakozásoknál jobban teljesített a szektor, 2,2%-kal több lett az árbevételt, a nyereséget, a létszámot és a kintlévőségeket összesítő LVKVI index. Az újranyitást követően visszaálló épület kihasználtság jótékonyan hatott az üzemeltetési szektor bevételeire. A csökkentett szolgáltatások szinte mindenütt visszaálltak a vírus előtti szintre, sőt még annál is magasabbak lette köszönhetően a cégek megemelkedett takarítási igényeinek. A beruházási aktivitás élénkülése olyan új eszközök és szolgáltatásoknak is köszönhető, amit az újranyitást követően az irodaháztulajdonosok a védelem érdekében alkalmaztak: UV led lámpák telepítése a légcsatornákba, érintésmentes ajtó, fertőtlenítő állomások létesítése – derül ki a LEO által készített hangulatjelentésből.
Tovább a teljes cikkre

Tényleg eltűntek az ázsiai vevők a budapesti ingatlanpiacról?

profitline.hu
Az elmúlt évek ingatlanpiaci nyüzsgésében kiemelt szerepet játszottak a külföldi befektetők. Budapest belvárosában különösen sok ingatlant vásároltak fel, rövidtávú bérbeadás és befektetés céljából, ez a helyzet viszont a világjárvány érkezésével együtt alaposan megváltozott. A Central Home hálózat, a belvárosi ingatlanok specialistája, így náluk gyűlt össze értelemszerűen a legtöbb tapasztalat, a kínai és vietnami vevőcsoportok jelenlegi véleményével kapcsolatban.
Tovább a teljes cikkre

Jól ment az ingatlanalapoknak júliusban

realista.hu
A befektetési alapokban kezelt vagyon 0,2 százalékkal, azaz 15 milliárd forinttal csökkent júliusban a tőkeáramlás és a hozamok eredőjeként, a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai 6199 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
Tovább a teljes cikkre

Ekkora önerő kell egy élhető lakás megvételéhez

Privátbankár.hu
Összesen mintegy 5-6 millió forintos önerő mindenképpen szükséges ahhoz, hogy élhető méretű lakást vásároljunk. Ám hitelfelvétel nélkül biztosan nem úszhatjuk meg a lakásszerzést – vélik a Duna House szakértői.
Tovább a teljes cikkre

Családi ház vagy lakótelepi lakás? – Ekkora a különbség a négyzetméterárakban

portfolio.hu
Nagyon nem mindegy, hogy ugyanazon a településen, vagy régión belül családi házat, lakótelepi, vagy társasházi lakást szeretnénk eladni, vagy vásárolni, az egyes ingatlantípusok között ugyanis akár több száz ezer forintos különbségek is lehetnek. A KSH legfrissebb területi bontású adataiból kiderül, hogy mennyiért adták el az egyes lakóingatlantípusokat az országban, 2020 első hónapjaiban.
Tovább a teljes cikkre

A megújuló támogatási rendszerre benyújtott pályázatok 30 százaléka érvénytelen

portfolio.hu
A megújuló alapú hazai villamosenergia-termelés sarokköve a megújuló támogatási rendszer (METÁR), amelynek keretében a kormány második alkalommal biztosít jelentős forrásokat zöld- és barnamezős területeken beruházások megvalósítására. Az első METÁR-tender tapasztalatai azt mutatják, hogy a sikeres pályázati dokumentáció összeállítása komoly odafigyelést, egyben a megújulóenergia-szektor sajátosságainak mélyreható ismeretét teszi szükségessé. A tenderen benyújtott pályázatok mintegy 30 százaléka volt érvénytelen, így indokolt a szakértői segítség – írják elemzésükben Róth András, a KPMG tanácsadója és Losonczy Géza, a KPMG igazgatója.
Tovább teljes cikkre

A Graphisoft Park SE 2,14 millió euró nettó nyereséget ért el az első fél évben

profitline.hu
A Graphisoft Park SE szabályozott ingatlanbefektetési társaság 2,14 millió euró nettó nyereséget ért el az idei első fél évben a pro forma (korábbi gyakorlattal készült) adatok szerint, ami mintegy 300 ezer euróval marad el a 2019. első félévitől, elsősorban a megnövekedett hitelállományhoz kapcsolódó kamatköltségek miatt – közölte a társaság a BÉT honlapján csütörtökön közzétett konszolidált, IFRS szerinti jelentésében.
Tovább a teljes cikkre

Van 60 milliód egy lakásra? Ezt kapod érte az ország különböző részein

forbes.hu
50-60 millió forintért már egyaránt válogathatunk jó állapotú ingatlanok között Budapest külvárosában vagy a vidéki nagyvárosok belső részeiben, de akár a Balatonra is költözhetünk.
Tovább a teljes cikkre

Élre törtek az első lakásvásárlók – Duna House Barométer július

profitline.hu
A júliusi ingatlanpiaci adatok is megerősítik azt a gyors visszazárást és a folyamatos emelkedést, amit a Duna House meglátása szerint már nem csak az elhalasztott kereslet okozta szükségszerű tranzakciók, hanem a változó igények és az ezeken alapuló plusz vásárlások is okozzák.
Tovább a teljes cikkre

Ötödik éve nő az újonnan átadott lakások száma

origo.hu
Éles kettősséget mutatnak az eddig ismert idei lakásépítési adatok, aminek hátterében a lakásügyet segítő kormányzati támogatások némi módosulása áll. Miközben a közvetlenül a családokat segítő intézkedések köre egyre bővül, a lakásvásárlók mellett az építőipart is segítő áfakedvezmény köre átalakult. Jelenleg a korábban engedélyeztetett építkezések folynak nagy intenzitással, a rozsdaövezetekbe tervezett beruházások csak a közeljövőben kezdődhetnek el. A családok viszont minden korábbinál nagyobb összegű otthonteremtési támogatásokat vehetnek igénybe, írja a Magyar Nemzet.
Tovább a teljes cikkre

Mindenre van kereslet Józsefváros és Ferencváros lakáspiacán?

realista.hu
Mintegy másfél hónapos kiesést okozott a járvány a VIII. és IX. kerület ingatlanpiacán az idei évben. Ugyanakkor az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy a feltorlódott értékesítési és vételi igények az utána következő hetekben, hónapokban realizálódtak.
Tovább a teljes cikkre

Rettentően elszálltak a balatoni szállások árai

index.hu
„Az legyen a jelszó: több Balaton, kevesebb Adria” – jelentetti ki nemrég Orbán Viktor a Kossuth rádió interjújában. Csakhogy a Balaton árai mostanra jelentősen elszálltak, ezért egyre kevesebb család engedheti meg magának az itteni vakációzást.
Tovább a teljes cikkre

Drasztikus visszaesés jöhet az új lakások számában – Alig indulnak új projektek

portfolio.hu
Több olyan tényező is megjelent az elmúlt időszakban a hazai újlakás-piacon, ami ahhoz vezetett, hogy egyre kevesebb új beruházás indul. Bár a korábban nagyobb számban indított építkezések miatt egyelőre nem érezzük a vsszaesést, a következő 2-3 évben ismét eltűnhet az új lakások széles kínálata a piacról, amit részben ellensúlyozhat a rozsdaövezetekre bevezetendő 5 százalékos lakásáfa – derül ki az EBI legfrissebb Építésaktivitási Jelentéséből.
Tovább a teljes cikkre

Kiderült, milyen lesz a Váci út egyik legforgalmasabb csomópontjában épülő új irodaház

portfolio.hu
A Skanska mintegy 65 millió eurós befektetéssel valósítja meg Magyarországon az új budapesti H2Offices irodakomplexum első ütemét. Az irodaépület körülbelül 26 000 négyzetméter bérelhető területet kínál majd. A projekt a WELL és LEED minősítések megszerzését célozza meg – szerepel a Skanska közleményében.
Tovább a teljes cikkre

Professzionális látlelet a magyar irodaházakról! Díjak és költségek minden mennyiségben

realista.hu
A LEO FM Benchmarking III. kötetben a hazai irodapiac is terítékre kerül, hiszen összesen 225 hazai irodaépület üzemeltetési jellemzőit gyűjtötték össze a 2018-19-es adatok alapján. Most lássuk a részleteket!
Tovább a teljes cikkre

Mire futja 20 millióból a magyar lakáspiacon?

napi.hu
Míg Budapesten, az átlagárat nézve egy 32 négyzetméteres garzon jön ki 20 millió forintból, addig a megyeszékhelyeken akár háromszor ekkora lakást, a Tisza-tó környékén pedig háromszintes nyaralót is vásárolhatunk ugyanennyiért. Az OTP Ingatlanpont sorra vette a 20 millióval nézelődők lehetőségeit.
Tovább a teljes cikkre

Nagyszabású logisztikai fejlesztés indul Ferihegyen

napi.hu
Logisztikai nagyberuházásba kezd a versenyautóiról is ismert belgiumi Weerts Group Ferihegy mellett az Erste Ingatlantól vásárolt 30 hektáros telken.
Tovább a teljes cikkre

Airbnb: ki járjon jól? A befektetők vagy a lakástulajdon nélküli bérlők?

portfolio.hu
Július első felében fogadták el azt a törvényt, amely az önkormányzatok kezébe adja a rövid távú lakáskiadás szigorításának lehetőségét. A törvényről és annak lehetséges lakáspiaci hatásairól már mi is többször írtunk, most azonban Misetics Bálint, a Főpolgármesteri Iroda lakás- és szociálpolitikai feladatokért felelős önkormányzati főtanácsadója a 24.hu-n megjelent cikkében társadalompolitikai szempontból is megvizsgálta a kérdést.
Tovább a teljes cikkre

Kötvénykibocsátásból akvirálna a Duna House

vg.hu
A Duna House kötvényei a minimálisan elvártnál magasabb hitelminősítői besorolást kaptak, így a társaság részt vehet a Növekedési kötvényprogramban. A bevont forrással az ingatlancég közelebb kerülhet újabb akvizíciókhoz is.
Tovább a teljes cikkre

Az év legerősebb hónapját zárta az ingatlanpiac

profitline.hu
A Duna House közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2020 júliusában, országosan 13 215 ingatlan adásvétel bonyolódott, valamint 60-65 milliárd forint közötti szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
Tovább a teljes cikkre

Egészen hihetetlen árak a Balatonnál: 7 településen már milliós négyzetméterárak vannak

portfolio.hu
A nagy nyári hőségben vélhetően még az is elgondolkodik egy balatoni családi ház, vagy nyaraló vásárlásán, aki egész évben nem tette. Főleg úgy, hogy sok helyen még tart a home office és minden bizonnyal sokak számára kellemesebb lenne egy Balaton közeli kertes házból dolgozni, mint egy erkély nélküli nagyvárosi lakásból a hét minden napján. Akár csak nézelődőként, vagy komoly vásárlási szándék mellett is felmerül a kérdés, hogy a Balatonhoz közeli településeken milyen átlagárakra számíthatunk.
Tovább a teljes cikkre

Itt vannak a titkos favorit kerületek, ahol érdemes új lakást keresni

privatbankar.hu
Van Budapesten néhány kevéssé felkapott városrész, ahol az új építésű lakásoknál még nem egymillió forintos négyzetméterárral lehet számolni. Egyik-másikban csak évek múlva lesz sokkal komfortosabb az élet, de a bevállalósoknak megérheti.
Tovább a teljes cikkre

Építési engedélyek, lakásépítések az első félévben – ábrán mutatjuk!

profitline.hu
Használatba vett lakások száma; Kiadott új lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések száma
Tovább a teljes cikkre

Már nagyon várják a fejlesztők a rozsdaövezeti szabályozást

realista.hu
Legkésőbb szeptemberben megjelenhet az elhagyott ipari területek felszámolását segítő, az azonnali rozsdaövezeti akcióterületeket kijelölő kormányrendelet, amitől a beruházók az újlakás-piac élénkülését, a vevők pedig az árak mérséklődését várják. Az OTP Ingatlanpont szakértője a legfrissebb OTP Budapesti Újlakás Értéktérkép adatai alapján a 2020 első félévét jellemző folyamatok ismertetése mellett azt is bemutatja, hogy az új szabályozás hol és milyen változásokat indíthat el a fővárosban.
Tovább a teljes cikkre

Az áfaemelés és a járvány betett a lakáspiacnak, kétharmadára esett az építtetők száma

hvg.hu
Az átadott lakások száma még nőtt idén, ahogy a kedvezményes áfa kivezetése előtt megkezdett építkezések átcsúsznak, de az új engedélyek száma nagyot esett. Júniusban legalább már a járvány hatásai kezdenek eltűnni, de még úgy is csak a tavalyi szint 90 százalékát érte el a szám, hogy a tavaszról sok elhalasztott munkát most indítottak be.
Tovább a teljes cikkre

Jól halad az Appeninn újabb turisztikai fejlesztése – már épül a BalaLand Hotel és élménypark Szántódon

profitline.hu
A terveknek megfelelően halad az Appeninn Nyrt. többségi tulajdonában álló Dreamland Holding Zrt. koloniális hangulatú, ötcsillagos kategóriájú családi szállodájának a fejlesztése. A Szántódon épülő, BalaLand elnevezésű családi szálloda fejlesztési munkálatai az elmúlt hónapokban bekövetkezett, az építőipart is erősen érintő lassulás ellenére is folytatódtak, így a nyár végére a mélyépítési munkálatok le is záródhatnak. Ezzel párhuzamosan pedig ugyancsak a nyár végén kezdetét veheti a mintegy 5,5 hektáros területen elterülő fejlesztés részeként megvalósuló, a „80 nap alatt a Föld körül Willy Foggal” utazásra építkező, tematikus játékelemeket bemutató élménypark építése is. Fontos mérföldkő továbbá, hogy az üzleti tervben foglaltakkal összhangban azAppeninn Nyrt. közvetett tulajdonában álló projekttársaság, a Szántód Balaland Family Ingatlanfejlesztő Korlátolt Felelősségű Társaság mintegy 9,8 milliárd forint értékben írt alá hitelszerződést a Nemzetközi Beruházási Bankkal, így a fejlesztési munkálatokhoz szükséges bankhitel biztosítottá vált.
Tovább a teljes cikkre

Építési engedélyek, lakásépítések az első félévben – ábrán mutatjuk!

profiltline.hu
Használatba vett lakások száma; Kiadott új lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések száma
Tovább a teljes cikkre

Már nagyon várják a fejlesztők a rozsdaövezeti szabályozást

realista.hu
Legkésőbb szeptemberben megjelenhet az elhagyott ipari területek felszámolását segítő, az azonnali rozsdaövezeti akcióterületeket kijelölő kormányrendelet, amitől a beruházók az újlakás-piac élénkülését, a vevők pedig az árak mérséklődését várják. Az OTP Ingatlanpont szakértője a legfrissebb OTP Budapesti Újlakás Értéktérkép adatai alapján a 2020 első félévét jellemző folyamatok ismertetése mellett azt is bemutatja, hogy az új szabályozás hol és milyen változásokat indíthat el a fővárosban.
Tovább a teljes cikkre

Ennyiért vehetsz lakást most Budapesten: nyűglődő belváros, hasító külső kerületek

penzcentrum.hu
Legkésőbb szeptemberben megjelenhet az elhagyott ipari területek felszámolását segítő, az azonnali rozsdaövezeti akcióterületeket kijelölő kormányrendelet, amitől a beruházók az újlakás-piac élénkülését, a vevők pedig az árak mérséklődését várják. De vajon az új szabályozás pontosan hol és milyen változásokat indíthat el a fővárosban.
Tovább a teljes cikkre

Ez a magyar település lehet az új raktárfőváros

privatbankar.hu
Ami az európai tengeri kikötőknél Rotterdam vagy Hamburg, az a magyar szárazföldön Ecser. Legalábbis efelé halad ez az agglomerációs település, ahová ömlenek a logisztikai beruházások. Többszáz millió euró értékű raktárközpontok épülnek fel a következő másfél-két évben a ferihegyi repülőtér és az M0-ás gyűrű közvetlen közelében. A Lidl és a JYSK után most egy belga vállalat közölte, hogy nagy logisztikai bázist épít Ecseren.
Tovább a teljes cikkre

Új kiadvány a földügyi szabályok változásáról: benne a termelőszövetkezeti földhasználati jog is

magro.hu
2020. július 1-én lépett hatályba a termelőszövetkezeti földhasználati jog alatt álló földrészletek tulajdonjogának rendezéséről és egyes földügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2020. évi XL. törvény. A jogszabály megszünteti a tulajdonjogilag rendezetlen jogállású földrészleteket a több mint két évtizede tartó földkiadási folyamat lezárásával. Az érintett részarány-tulajdonosok megfelelő pénzbeli kártalanításával a termelőszövetkezeti földhasználati jog alatt álló, és eddig magántulajdonba nem került ingatlanok felett néhány kivételtől eltekintve az állam szerez tulajdont.
Tovább a teljes cikkre

Egy év alatt átlagosan egymillió forinttal lettek olcsóbbak a budapesti garzonok

privatbankar.hu
Más magyar nagyvárosokban is olcsóbbak lettek az egyszobás lakások.
Tovább a teljes cikkre

Csúnya ősz közeleg: tömeges boltbezárások lehetnek hazai plázákban

privatbankar.hu
Egyre nagyobb sebet ejtenek az utazási korlátozások, a súlyos áruellátási gondok és a gyenge hazai kereslet a fontosabb bevásárlóközpontok bérlőin. Megrendülhet több budapesti plaza bérlői állománya, ha nem áll helyre a forgalmuk az ősz kezdetére. Az üzemeltetők adtak némi kedvezményt az üzleteknek, de a jelek szerint ez nem elég, hónapokon belül akár több bolt is bezárhat.
Tovább a teljes cikkre

Professzionális látlelet a magyar irodaházakról! Díjak és költségek minden mennyiségben

realista.hu
A LEO FM Benchmarking III. kötetben a hazai irodapiac is terítékre kerül, hiszen összesen 225 hazai irodaépület üzemeltetési jellemzőit gyűjtötték össze a 2018-19-es adatok alapján. Most lássuk a részleteket!
Tovább a teljes cikkre

Van, ahol 645 ezret drágult 2,5 év alatt a lakások négyzetméterára

portfolio.hu
Hiába gondolják a legtöbben azt, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásai törték le Budapesten az egekbe törő lakáspiac szárnyait, a visszaesés enélkül is várható volt, és nem csak a kedvezményes lakásáfa bedarálása miatt. Az elmúlt 2,5 év fővárosi statisztikái alapján mutatjuk, mi is történt valójában az új építésű lakóingatlanok piacán.
Tovább a teljes cikkre

Hatalmas a kereslet a városszéli ingatlanok iránt – Mutatjuk a számokat

portfolio.hu
2020 második negyedévében 64 140 négyzetméterrel bővült a budapesti és a Budapest környéki agglomeráció spekulatív ipari ingatlanállománya. Átadásra került az East Gate Business Park új fázisa (17 780 m2), a CTPark South legújabb raktára (22 840 m2), a Prologis Harbor DC11-es épülete (13 520 m2) és a Budapest Dock Szabadkikötő legújabb fázisa (10 000 m2). A teljes állomány a félév végén 2 351 110 négyzetméter volt – derül ki a BRF legfrissebb elemzéséből.
Tovább a teljes cikkre

Nem álltak le az irodaház-építkezések, de változnak a piaci igények

realista.hu
A járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatására májusban a hazai építőipar termelése az áprilisihoz mérten 20,3%-kal csökkent a KSH nyers adatai szerint. Szerencsére azonban nem álltak le az irodaház-fejlesztések, amelyek fontos szerepet játszanak az ágazatban.
Tovább a teljes cikkre

CBRE: IDÉN MÉG VISSZAESNEK, JÖVŐRE EMELKEDNEK A MAGYAR INGATLANPIACI BEFEKTETÉSEK

gazdasagportal.hu
Az idén több mint 1,2 milliárd euró befektetésre váró tőke érkezhet Magyarországra, és bár ez 30 százalékkal kevesebb mint tavaly, 2021-ben már javulás várható a CBRE Magyarország ingatlantanácsadó cég csütörtökön kiadott elemzése szerint.
Tovább a teljes cikkre

A velencei tó környéke lehet az idei ingatlanpiac nyertese

profitline.hu
A legkedveltebb balatoni nyaraló célpontokhoz képest félúton, de ingatlanárakban is féláron találhatjuk meg következő lakásunkat, házunkat amennyiben a Velencei-tó régióját választjuk. Mostanra már szinte Budapesti külső agglomerációjához tartozó települések nagyon jól ötvözik a nyugodt otthonteremtési és a tóparti pihenési és sportolási lehetőségeket. A Duna House a használt és újlakáspiac változásait is megvizsgálta elemzésében.
Tovább a teljes cikkre

A hazai lakások ára közel megtízszereződött az elmúlt 25 évben

portfolio.hu
A lakásvásárlás minden esetben egy komoly befektetési döntés, hiszen a vásárló a vagyonának jelentős részét fordítja az ingatlanvásárlásra. Az idei évben megjelent világjárvány előre nem látható módon alakította át az ingatlanpiacot, azonban a tavaszi visszaesés után a nyár eleje ismét fellendülést hozott. Minden szempontból jó hír az, hogy bár a felívelési és árcsökkenési időszakok folyamatos váltakozásban vannak a lakáspiacon, a múltbeli adatok mégis azt mutatják, hogy a lakásvásárlás hosszútávon igencsak jó befektetési döntésnek számít – derül ki a LIVING és az Eltinga közös elemzéséből.
Tovább a teljes cikkre

Itt a friss elemzés: lakást bérelni vagy venni éri meg jobban?

penzcentrum.hu
A lakásvásárlás minden esetben egy komoly befektetési döntés, hiszen a vásárló a vagyonának jelentős részét fordítja az ingatlanvásárlásra. Az idei évben megjelent világjárvány előre nem látható módon alakította át az ingatlanpiacot, azonban a tavaszi visszaesés után a nyár eleje ismét fellendülést hozott. Minden szempontból jó hír az, hogy bár a felívelési és árcsökkenési időszakok folyamatos váltakozásban vannak a lakáspiacon, a múltbeli adatok mégis azt mutatják, hogy a lakásvásárlás hosszútávon igencsak jó befektetési döntésnek számít.
Tovább a teljes cikkre

Szakértő: új időszámítás indult a hazai lakáskiadási piacon

infostart.hu
Az albérletárak 10-15 százalékkal csökkentek, az Airbnb-tulajdonosok 10–20 százaléka pedig tönkremegy idén – mondta az InfoRádiónak az Mfor-Privátbankár ingatlanpiaci szakértője. Mester Nándor szerint a koronavírus-járvány és a rövidtávú szálláskiadás törvényi korlátozása együttesen óriási hatással volt az iparágra.
Tovább a teljes cikkre

Hatalmas a kereslet a városszéli ingatlanok iránt – Mutatjuk a számokat

portfolio.hu
2020 második negyedévében 64 140 négyzetméterrel bővült a budapesti és a Budapest környéki agglomeráció spekulatív ipari ingatlanállománya. Átadásra került az East Gate Business Park új fázisa (17 780 m2), a CTPark South legújabb raktára (22 840 m2), a Prologis Harbor DC11-es épülete (13 520 m2) és a Budapest Dock Szabadkikötő legújabb fázisa (10 000 m2). A teljes állomány a félév végén 2 351 110 négyzetméter volt – derül ki a BRF legfrissebb elemzéséből.
Tovább a teljes cikkre

Júniusban már annyi lakást adtak el, mint tavaly

hvg.hu
Már visszaállt a 2019-es szintre a múlt hónapban az eladott ingatlanok száma, sőt, meg is haladta azt.
Tovább a teljes cikkre

Ez lehet a Váci úti irodafolyosó új konkurenciája (térkép)

portfolio.hu
A Váci úti irodafolyosó mellett egyre nagyobb hangsúly helyeződik a Dél-pesti régióra is a hazai irodapiacon – derül ki az Eltinga és a WING kutatásából. A következő évekre a fővárosba tervezett 800 ezer négyzetméter irodaterület fejlesztését lelassíthatja a járvány miatt kialakult helyzet, de a gazdaság talpra állása után a jelenleg több mint 3 millió négyzetméternyi modern bérirodaterület több, mint ötödével újulhat meg a következő években.
Tovább a teljes cikkre

Ferencváros lehet a budapesti irodapiac nagy dobása

realista.hu
A Váci út mellett egyre nagyobb hangsúly helyeződik a dél-pesti régióra, amely a népszerűségét számos tényezőnek köszönheti – derül ki az Eltinga és a WING kutatásából. A már felépült irodaházak közelsége, vagyis a kritikus tömeg és a pozitív szinergiák szintén tovább segíti az új fejlesztéseket. De a IX. kerületet erősítheti a közeli egyetemeken tanuló munkaerőbázis, illetve az olyan közösségi beruházások, mint például a Népliget felújítása.
Tovább a teljes cikkre

Évek óta nem volt ennyi eladatlan lakás, mint most

forbes.hu
Nagyot nőtt az eladatlan lakások száma a fővárosban és a tranzakciók is a töredékére estek az első félévben. A 2014-es évet idézi az ingatlanpiac, amikor már vége volt a válságos időknek, ám még messze voltak a 2016-ban bevezetett, a kínálatot és a keresletet is azonnal felpörgető intézkedések.
Tovább a teljes cikkre