Hírek

Megéri a lakáskiadás? – Ezek a reális országos bérleti díjak

portfolio.hu
Igencsak különbözik a lakások bérbeadásából elérhető hozam az egyes településeken, ahol alacsonyabb árakon lehet ingatlant vásárolni, ott jellemzően magasabb hozamot realizálhatnak a tulajdonosok, számolniuk kell viszont azzal a kockázattal, hogy nem sikerül az év minden hónapjában kiadni a lakásukat.
Tovább a teljes cikkre

Harminc százalékkal drágult a lakásépítés az elmúlt két évben

index.hu
Átlagosan 30 százalékkal drágult a lakásépítés az elmúlt két és fél évben – mondta a Világgazdaságnak nyilatkozva Koji László, az ÉVOSZ elnöke.
Tovább a teljes cikkre

Azt hiszed, magasak a bérleti díjak? – Ez a meztelen valóság

portfolio.hu
Elnézve a hirdetőoldalakon kínált kiadó lakások árait, általában igencsak túlárazott bérleti piacról beszélünk, a valóság azonban ettől jócskán eltér. Ezek a kínálati árak ugyanis a piac csak egy részére igazak, a másik jelentős részükben a bérleti viszonyok valamilyen ismeretség által jönnek létre, a tulajdonos így kisebb kockázatot vállal mint egy vadidegennel, a bérlő pedig akár 30-40 ezer forinttal kevesebbet fizet havonta.
Tovább a teljes cikkre

Új kerületrész formálódik Budapesten – Erre érdemes lesz odafigyelni

portfolio.hu
Budapest népességszámban második legnagyobb kerülete Óbuda-Békásmegyer, a főváros III. kerülete, ahol jelenleg 131 ezer ember él. Lakáspiaci aktivitását tekintve a budai kerületek között az elmúlt két évben egyedül a nála is népesebb, 148 ezer főnek lakhelyéül szolgáló XI. kerület múlta felül az értékesített lakások és házak számát tekintve.
Tovább a teljes cikkre

Egy korszak érhet véget: többé már nem számít a négyzetméter lakásvásárlásnál?

penzcentrum.hu
Egyre nagyobb ingatlanokat keresnek a vevők: a félszobás lakások helyett inkább a nagyobb szobákkal rendelkező ingatlanok iránt nőtt a kereslet. Friss adatok alapján az is látszik ráadásul, hogy az év első 6 hónapjában 2016-hoz képest idén 30 százalékkal nőtt az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések száma, azonban a két-, három- és négyszobás lakások iránt 44-92 százalékkal több érdeklődés érkezett.
Tovább a teljes cikkre

Lezárult az első Beruházáslebonyolító Mesteriskola

orientpress.hu
A Beruházáslebonyolító Mesteriskola több mint 70 végzett hallgatója június 27-én vette át oklevelét a Magyar Mérnöki Kamara székházában.
Tovább a teljes cikkre

Nagyon pörögnek az üdülőövezetek

A Velencei-tó és a Vértes körzetében nőtt leginkább a gazdát cserélt ingatlanok ára tavaly a kiemelt üdülőkörzetek közül – derült ki a Takarék Index elemzéséből. A legdrágábban továbbra is a Balaton mellett vásárolhatunk ingatlant, ahol a nyaralók a kedvezőbb fekvés miatt átlagosan magasabb négyzetméteráron cseréltek gazdát, mint a lakóingatlanok.
Tovább a teljes cikkre

Lemaradt Magyarország a lakásállomány megújulásában

portfolio.hu
Magyarországon külföldi összehasonlításban meglehetősen alacsony a lakásállomány megújulási rátája, ami jellemző a nyugat-európai országokkal történő összehasonlítás során, de még szembetűnőbb a régió más országaihoz képest. A jelenség pedig nem csak országosan igaz, hanem a nagyobb városok összehasonlításában is – derül ki az Eltinga legfrissebb elemzéséből.
Tovább a teljes cikkre

Térképen mutatjuk meg, hogy hol adják el a legtöbb lakást Magyarországon

portfolio.hu
A lakásárak emelkedésével párhuzamosan az eladott lakások száma is nő, országrészenként azonban nagy különbségek vannak. Az OTP Jelzálogbank Lakóingatlan Értéktérképe látványos ábrákon mutatja be, hogy a meglévő állományhoz képest, hol adták el tavaly a legtöbb lakást Magyarországon. Emellett azt is megvizsgáltuk, hogy mit hozhat az idei év a vásárlók számában, kell-e félnünk egy esetleges piaci lassulástól vagy visszaeséstől.
Tovább a teljes cikkre

A bérlőkön múlik az okos irodaházak jövője – interjú Győri Gyulával

realista.hu
A CPI még idén átadja a Balance Hall irodaházat a Váci úton, amely ún. tudatos épület lesz, vagyis a bérlők pontosan nyomon követhetik a mindennapi működésüket és az energiafogyasztásukat. Győri Gyulával, a CPI Hungary facility management igazgatójával beszélgettünk a PropTech Hungary konferencián az üzemeltetők és a bérlők együttműködéséről, az adatok elemzéséről, és arról, hogy milyen előnyökkel jár az intelligens rendszerek működtetése.
Tovább a teljes cikkre

Lakáshitelesek, figyelem: óriási törlesztőrészlet-csökkentés kérhető heteken belül

portfolio.hu
A fiatal házasokat célozza meg a kormány július 1-jétől elérhető, legfeljebb 10 milliós babaváró hitele. A hitel szabad felhasználású, így egy meglévő hitel is végtörleszthető vele. Kiszámoltuk: akik a meglévő lakáshitelük teljes kiváltására használják fel a kölcsönt, azok átlagosan csaknem 30%-os törlesztőrészlet-csökkenést érhetnek el vele.
Tovább a teljes cikkre

Egyre többen vesznek fel hitelt új lakásra

hvg.hu
Jelentősen nőtt az elmúlt egy évben az új lakás vásárlására vagy építésre felvett lakáshitelek aránya – írja a Világgazdaság. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint január és április között a kölcsönök 22 százalékát fordították új ingatlanokra (ez 62,4 milliárd forintot jelent), szemben az egy évvel korábbi 16,5 százalékkal.
Tovább a teljes cikkre

Ingatlanvásárlás, -eladás több településen: kell-e iparűzési adót fizetni?

adozona.hu
Kft. saját tulajdonú ingatlan adásvételével foglalkozik. Különböző városokban vásárol ingatlanokat, amelyeken beruházást valósít meg, majd eladja az ingatlant, vagy plusz beruházás nélkül értékesíti tovább. A kérdésem az, hogy iparűzési adó (ipa) tekintetében minden városba be kell jelentkezni, ahol ingatlant hasznosít a cég? Vagy ideiglenes jelleggel kell bejelentkezni az ipa alá?
Tovább a teljes cikkre

A nagy albérletkörkép: itt van, hogyan bérelnek lakást a magyarok

privatbankar.hu
Tavaly év végén magánszemélytől bérelt lakás átlagos bérleti díja 80 ezer forint volt, a budapesti bérleti díjak viszont megközelítették az országos átlag másfélszeresét – írja a Központi Statisztikai Hivatal a most közzétett országos felmérésében. Ebből kiderült még az is, hogy kik és miért bérelnek ma Magyarországon lakást, milyen a bérelt ingatlanok minőségre és mekkora hozamot lehet elérni ingatlankiadással.
Tovább a teljes cikkre

A CTP megkötötte a régió legnagyobb ingatlanfinanszírozási ügyletét

realista.hu
A CTP és egy három bankcsoportból álló konzorcium 1,9 milliárd eurós finanszírozási csomagban állapodott meg a CTP cseh ipari ingatlan-portfóliójára, amely 200 épületből áll, illetve 2,7 millió négyzetméter prémium ipari területet foglal magába.
Tovább a teljes cikkre

Durván drágulnak az irodakialakítási költségek

portfolio.hu
A következő egy-két évben hiába csökken kissé az építőipari fellendülés üteme, az irodakialakítás fizikai költségei meredeken emelkednek – vetítette előre a CBRE az erre vonatkozó kimutatások elemzése nyomán.
Tovább a teljes cikkre

Térképen mutatjuk, hol és mennyiért vehetsz balatoni nyaralót

portfolio.hu
Ha valaki a nagy magyarországi tavak mellett szeretne házat vagy lakást vásárolni, akkor ezt a legolcsóbban a Tisza-tó mellett teheti meg. A Velencei-tó és a Balaton esetében már kicsit összetettebb a kép, a Balaton közelében akadnak ugyanis olyan települések, ahol kedvezőbb árakon hozzá lehet jutni ingatlanhoz, mint a Velencei-tónál.
Tovább a teljes cikkre

A teljes magyar albérletpiac beleremegne – Itthon is befagyasztják a bérleti díjakat?

portfolio.hu
Több százezer magyar és sok tízezer külföldi lakásbérlő mindennapjait és persze a bérbeadók tízezreit érintheti, ha berlini mintára Magyarországon is maximalizálni akarnák a lakásbérleti díjakat.
Tovább a teljes cikkre

Ingatlan a Balatonon? Lassan olyan drága, mint Budapest

index.hu
A Balaton-parti településeken a fővárosihoz hasonló ingatlanárakat találhatunk, derül ki a Duna House közleményéből. Egyes településeken már meghaladta az 500 ezer forintot a használt lakások négyzetméterára, a 400 ezer forint környéke pedig már átlagosnak tekinthető. A Velencei-tónál sem különb a helyzet, egy év alatt mintegy 20 százalékkal nőttek az árak.
Tovább a teljes cikkre

Áfakulcs lakóingatlan és telek értékesítésekor

adozona.hu
Egy kivitelező a tulajdonában lévő építési telken társasházat épített, amit értékesíteni szeretné. A lakásokat a telekkel együtt kiszámlázhatja-e 5 százalékos áfával? Az építési engedélyeket az elmúlt évben megkapták. Ha külön számlázzák a telekhányadot és külön a lakóingatlant, akkor is mehet az egész 5 százalékos áfával? Az Adózóna olvasójának kérdésére dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.
Tovább a teljes cikkre

Majdnem másfélszeresére ugrott az építőipari teljesítmény

profitline.hu
Az építőipar az idén négy hónap alatt 45,8 százalékos növekedést ért el, a lakásépítéseket magában foglaló épületépítéseknél 40,2 százalékos volt a növekedés az előző év azonos időszakához képest. Az első negyedévben elért 5,3 százalékos GDP-növekedésből jelentős részt vállalt az építőipar: 1,2 százalékponttal járult hozzá a bővüléshez.
Tovább a teljes cikkre

Elképesztő, mennyi lakás zúdul most a piacra

portfolio.hu
Megnéztük, hogy mire lehet számítani a következő hónapokban, negyedévekben a budapesti újlakás-piacon. Az 500 projekt nagy része, ami mintegy 25 ezer lakás építését foglalja magába, már idén befejeződhet, így csak ebben az évben várhatóan 15 800 új lakóingatlan zúdul rá a budapesti piacra, aminek egy része már el is készült.
Tovább a teljes cikkre

“Úgyis kipukkad a lakáslufi!” – De előtte még brutálisabban nőnek az árak

portfolio.hu
Egyre többen mondogatják és egyre többen számítanak az árak visszaesésére, de ezt egyelőre semmi sem támasztja alá. Sőt! Három hónap alatt átlagosan 4,5 százalékkal lett magasabb a még szabadon álló budapesti új lakások négyzetméterára, köszönhetően többek között az átárazott projekteknek, valamint azoknak az újonnan bejelentett lakóparkoknak, ahol már 27 százalékos áfa melletti értékesítésre számítanak a fejlesztők, és ennek megfelelően árazzák a projektjeiket.
Tovább a teljes cikkre

Meddig szárnyalhatnak a lakásárak és bérleti díjak? – A szakértőknél sincs egyetértés

portfolio.hu
A legújabb irodapiaci trendekről, az e-kereskedelem átalakulásáról, a lakásárak növekedéséről és az építőiparról volt többek között szó az UniCredit Bank ingatlanpiaci üzleti reggelijén. A szakértők emellett a lakáspiac 5 és 27 százalék áfa melletti jövőjéről is vitáztak.
Tovább a teljes cikkre

Kritikus a munkaerőhiány, egy év alatt 30 százalékkal drágult a lakásfelújítás

24.hu
Elszabadultak az árak és több évre nyúlt a lakásfelújítások vállalási határideje a szakemberhiány miatt — írta meg a Világgazdaság szerdai lapszámában. A lap szerint legalább 30 százalékkal többe kerül ma ugyanaz a lakásfelújítás, mint egy éve, miközben már nemcsak az a kérdés, hogy mennyiért, hanem hogy mikor és ki fogja a munkát elvégezni.
Tovább a teljes cikkre

20 év alatt 20 milliót lehet nyerni egy saját lakással

24.hu
Nem elég drágák a budapesti lakások az albérletárakhoz képest, ezért az aktuális körülmények mellett jobban járunk, ha sajátot veszünk, állapította meg a Portfolio.hu korábban. A saját lakáson elkönyvelt hozam pedig ahhoz vezet, hogy az idő előrehaladtával folyamatosan gyarapodhat a vásárlók vagyona a bérlőkhöz képest.
Tovább a teljes cikkre

Mire figyeljünk zártkerti ingatlan vásárlásakor?

realista.hu
Sokan menekülnek a város zajától és az egyre magasabb ingatlanáraktól a települések külterületeire, ahol régi elnevezéssel zártkerti ingatlanokat találhatnak az érdeklődők. Miben különbözik ez a belterületi lakóingatlanoktól, mennyivel olcsóbb és vehető-e fel rá hitel? A Duna House összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.
Tovább a teljes cikkre

http://realista.hu/ingatlanpiac/mire-figyeljnk-zrtkerti-ingatlan-vsrlsakor/136315

A lakbérrobbanás durva következményei: 36 milliót érhet egy 30 milliós lakás

portfolio.hu
A lakbér nem ablakon kidobott pénz, de ettől még egy albérlet simán lehet drágább a saját lakásnál – cikksorozatunk előző részében ennek az állításnak ágyaztunk meg, most pedig eggyel beljebb lépünk a lakásmegtérülés útvesztőjében. Bemutatjuk, hogy a felrobbanó albérletárak miként hozhatóak kapcsolatba az elszálló ingatlanárakkal, és hogy ez mit mond a bérlés és vásárlás örök kérdéséről.
Tovább a teljes cikkre

Ajjaj: alig van eladó ház a falusi csok-kal érintett településeken

hellovidek.hu
Közel 4 millió forinttal drágább ma az a falusi csok felvételére alkalmas családi ház, amely szigetelt – derül ki az Otthontérkép Csoport és a Knauf Insulation friss kutatásából.
Tovább a teljes cikkre

Fenekestül felfordul az ingatlanpiac – júliustól új világ jön?

privatbankar.hu
A Családi Otthonteremtési Kedvezmény és a kedvezményes áfakulcs hatása együttesen mutatkozik meg az új lakóparkok számában: egyedül 2019 első negyedévében 114 új lakóprojekt és ezzel együtt 3396 lakás kapott építési engedélyt. Július elsejétől azonban fellendülés várható a használt ingatlanok piacán is.
Tovább a teljes cikkre

Egy nagyobb falunyi embert költöztet új budapesti irodájába a BP

vg.hu
A BP a budapesti irodáját a HB Reavis által épített Agora Budapestbe költözteti, amely a globális energiavállalat üzleti szolgáltatóközpontjában foglalkoztatott, több mint 1800 fővárosi munkavállalóját érinti – írja közleményében a HB Reavis.
Tovább a teljes cikkre

A megfizethetetlenség határát súrolják a hazai ingatlanok

vg.hu
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ugyan nemrég felhívta a figyelmet a fővárosi lakások túlértékeltségére, szakértők mégsem tartanak az ingatlanárak egy éven belüli csökkenésétől. Ezt azzal magyarázzák, hogy az ingatlanok értéke nagyban függ a magyar gazdaság eredményeitől, valamint a különböző állami támogatások hatásától. Amíg ezekben nincs markáns változás, addig az ingatlanpiaci trendforduló is várat magára.
Tovább a teljes cikkre

Hogyan adózunk lakó ingatlan értékesítése után?

piacesprofit.hu
Hogyan adózunk lakó ingatlan értékesítése után? Mi számít jövedelemnek és mi a jövedelemadó alapja – kiderül ebből az összeállításból.
Tovább a teljes cikkre

Térképen az országos lakásárak – Nehéz elhinni azt, amit látunk

portfolio.hu
Bár tavaly azt hihettük, hogy 2017-re lezárult a lakáspiac meredek fellendülése, a 2018-as adatok ismét gyorsuló forgalombővülést és áremelkedést mutatnak. Egyre több becslés szerint haladja meg azonban a jelenlegi árszínvonal az egyensúlyi szintet.
Tovább a teljes cikkre

Duna House: több mint 12 ezer ingatlan-adásvétel volt májusban

Idén májusban 12 869 ingatlan cserélt gazdát Magyarországon, ami elmarad a 2018 májusitól, amikor 13 967 adásvétel történt a Duna House (DH) saját adatain alapuló becslése szerint.
Tovább a teljes cikkre

Lassan elfordulhatnak a befektetők a lakáspiactól?

profitline.hu
Bár tavaly azt hihettük, hogy 2017-re lezárult a lakáspiac meredek fellendülése, a 2018-as adatok ismét gyorsuló forgalombővülést és áremelkedést mutatnak. Egyre több becslés szerint haladja meg azonban a jelenlegi árszínvonal az egyensúlyi szintet.
Tovább a teljes cikkre

Tízből kilenc adós visszavásárolná lakását a Nemzeti Eszközkezelőtől

profitline.hu
A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET Zrt.) 32 500 ügyfeléből 27 500 család jelezte május végéig, hogy újra tulajdonosává kíván válni korábbi ingatlanjának; összesen közel 31 ezren jeleztek vissza az eszközkezelő felhívására – közölte kedden az MTI-vel a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hivatala.
Tovább a teljes cikkre

Zsíros harminc százalékkal ér többet a magyar ingatlanbefektető társaság?

privatbankar.hu
Legalábbis a korábbi becslésnél. Durván megemelte a BIF részvényekre vonatkozó célárát a menedzsmenttel való elbeszélgetés után az elemző, de még így sem annyira, hogy érdemes lenne venni a papírt. A CIG Pannónia túlértékelt lehet, viszont nagyon szép osztalékkal kecsegtet a jövőben is.
Tovább a teljes cikkre

Így néz ki Budapest legújabb luxusszállodája (képek)

portfolio.hu
Hamarosan megnyitja kapuit a Mellow Mood Hotels fejlesztésében megvalósuló Párisi Udvar Hotel Budapest. Az ötcsillagos szálloda hivatalos megnyitása előtt bejártuk az épületet, az arról készült képeket pedig egy galériában mutatjuk meg.
Tovább a teljes cikkre

Egyre kijjebb szorítja a lakásvásárlókat a budapesti ingatlanok drágulása

nepszava.hu
A bérek emelkedése jócskán elmaradt az ingatlanpiaci áremelkedéstől. A saját otthont keresők egyre nagyobb része kerül csapdába.
Tovább a teljes cikkre

Ezek a legveszélyesebb kerületek Budapesten: olcsóbb ott lakást venni?

penzcentrum.hu
Újabb hasznos szolgáltatás áll a lakáskeresők szolgálatába: interaktív rendőrségi térképen akár utcára lebontva is látható a különböző bűnesetek száma. Az adatokból kiderült, hogy 2012 óta az országban folyamatosan csökken a bűncselekmények száma. Budapest még mindig bőven az egyik legérintettebb város, majdnem itt a legnagyobb az ezer lakosra jutó esetek száma. Ám mindez nem befolyásolja döntően az ingatlanárakat, vagy egyes területek népszerűségét.
Tovább a teljes cikkre

Még mindig a befektetők veszik a legtöbb budapesti lakást

portfolio.hu
Minden második lakást befektetési céllal értékesítenek a fővárosban, azonban egyes népszerű projektek esetében akár a 70 százalékot is elérheti a befektetők aránya – derül ki az Otthon Centrum felméréséből. A befektetők körében legkeresettebbek az V., VI., VII., VIII., IX., XI. és XIII. kerületek: itt könnyen találunk olyan társasházat, ahol csupán 30 százalék a saját célra vásárlók aránya.
Tovább a teljes cikkre

Kétszer ennyi lakásra lenne szükség egy egészséges ingatlanpiacon

mfor.hu
Balla Ákos ingatlanszakértő szerint bár soknak tűnhet, hogy 2019-ben több mint 20 ezer új lakás épül Magyarországon, ez a szám valójában elmarad a kívánatostól.
Tovább a teljes cikkre

Bécsben drágább a lakás vagy Budapesten?

hvg.hu
A portfolio.hu összehasonította a két fővárosban épülő új lakások árait. Az összehasonlításhoz mindkét városból két hasonló elhelyezkedésű és típusú projektet vettek alapul, amelyek mindegyikében többszáz lakás épül. A cél az volt, hogy a projektek hasonlóságán túl a lakások esetén is a hasonló méretű, tájolású és felszereltségű kínálatot hasonlítsák össze.
Tovább a teljes cikkre

Térképen mutatja be az MNB, hol robbantak fel a lakásárak az országban

portfolio.hu
Magyarország egyes régiói között érdemi eltérések tapasztalhatók a lakásárak hosszú távú alakulását tekintve. Az MNB Lakáspiaci Jelentéséből kiderül, hogy az egyes régiókban mekkora árváltozás ment végbe az elmúlt 10 év során.
Tovább a teljes cikkre

A Kika eladta a hazai áruházait

A Kika lakberendezési áruházlánc tulajdonosa, az osztrák Signa Csoport eladta magyarországi, csehországi, szlovákiai és romániai üzleteit az XXXLutz osztrák cégnek – jelentette a Die Presse című osztrák napilap pénteken.
Tovább a teljes cikkre

Debrecen megvásárolta a BMW-gyár területét

Önkormányzati tulajdonba került Debrecenben a leendő BMW autógyárnak is helyet adó északnyugati gazdasági övezet 400 hektáros területe.
Tovább a teljes cikkre

http://realista.hu/ingatlanpiac/debrecen-megvsrolta-a-bmw-gyr-terlett/136255

Biztos, hogy olyan sok új lakást vesznek Magyarországon?

portfolio.hu
A 2018-ban épített lakások több mint felét értékesítési céllal építették (54 százalék), míg a saját használatra épített lakások aránya inkább a kisebb településeken meghatározó – derül ki a KSH elemzéséből. Bár úgy tűnik, hogy egyre több új lakás talál gazdára, érdemes megnézni az elmúlt egy évtizedben azt, hogy mikor mennyit tett ki az új értékesítések arány az összes eladáson belül.
Tovább a teljes cikkre

Így adózik a bánatpénz

adozona.hu
Ingatlanforgalmazó társaság az adásvételi szerződés megkötése előtt vételi ajánlatra irányuló szerződést köt. A vételi ajánlat megkötésekor ajánlati biztosítékot fizet a jövőbeni vevő a társaság részére, az ingatlanforgalmazó végül nem köti meg a szerződést az ajánlati biztosítékot adóval.
Tovább a teljes cikkre

Indítja első városi drónszolgáltatását a DHL Express

origo.hu
A DHL Express szállítmányozó vállalat és az intelligens, automatizált légi járművekre specializálódott EHang között kialakult stratégiai együttműködés célja, hogy létrehozzanak egy teljesen automatikus, intelligens, okosdrón segítségével végrehajtott szállítási szolgáltatást. Céljuk, hogy a drónokkal megoldják a háztól házig kézbesítés akadályait Kína nagyvárosaiban.
Tovább a teljes cikkre

Tovább drágul a fővárosi agglomeráció

profitline.hu
Budapesttel párhuzamosan az agglomerációban is folyamatosan emelkednek az ingatlanárak, érdemes azonban körültekintően körbenézni, mert jelentős különbségek mutatkoznak. A legdrágább szektorban az átlagos négyzetméterár már a 400 ezer forintot súrolja, ezzel szemben a legolcsóbb településeken még csak 250 ezer forint környékén mozog az ár négyzetméterenként a Duna House elemzése szerint.
Tovább a teljes cikkre

Ennyi volt, kipukkadt a lakáslufi? – 2015-ös szintre zuhant vissza a piac

portfolio.hu
Még a 2016-os szintnél is alacsonyabb jelenleg a lakásépítések volumene, az idei év első negyedévében az Aktivitás-Kezdés mutató csupán 37 milliárd forintot tett ki, ez több mint 62 százalékkal alacsonyabb a 2018 elején mértnél, de 2016 azonos hónapjaihoz képest is több mint 6 százalékos visszaesést jelent – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből (ELTINGA, Buildecon, ibuild.info).
Tovább a teljes cikkre

Van egy alig látható buktató a csok-szabályokban, amin borulhat a támogatás és a hitel

hvg.hu
A jelenlegi túlfűtött piaci helyzetben könnyen belefuthat az ember abba, hogy túlárazott ingatlant vásárol meg. A döntés azzal járhat, hogy eleshet a csok és a csok-hitel lehetőségétől.
Tovább a teljes cikkre

Mától él az új szabály: fél évet várhatsz a pénzedre, ha új ingatlanalapot veszel

portfolio.hu
Mától, azaz május 15-től kell megfelelniük az alapkezelőknek azon MNB ajánlásnak, amely szerint az új ingatlanalapok és sorozatok esetében a visszaváltási idő hat hónapra hosszabbodik, ami azt jelenti, hogy visszaváltás esetén fél évet kell várni a pénzre. A meglévő alapok és sorozatok esetében forgalmazási maximumot vezetnek be.
Tovább a teljes cikkre

Ingatlan eladás utáni adózás – mutatjuk a tudnivalókat

otthonokesmegoldasok.hu
Az ingatlan eladás utáni adózás alapvető velejárója egy adásvételi folyamatnak. Bizony el lehet tévedni ennek útvesztőjében, de az alábbi rövid összefoglaló segíteni fog ezt elkerülni.
Tovább a teljes cikkre

Megjelent a falusi csokról szóló rendelet

szakszervezetek.hu
Megjelent a Magyar Közlönyben a falusi csokot szabályozó kormányrendelet, így most már jogi alapja is van a már egy ideje bejelentett programnak. A falusi csokról eddig már tudni lehetett, hogy olyan, 5000-nél kevesebb lakosú településeken lehet majd fölvenni, ahol az elmúlt években csökkent a lakosságszám, hogy a sima csokkal ellentétben használt lakás vásárlására is lehet majd költeni az összegeket.
Tovább a teljes cikkre

Így változnak a lakásárak – egy ábrán

profitline.hu
Használt lakások árváltozása; új lakások árváltozása; előző év azonos negyedéve = 100%
Tovább a teljes cikkre

MNB: Budapesten már jelentős a lakások túlértékeltségének kockázata

portfolio.hu
Élénk kereslet mellett 15,2 százalékkal emelkedtek a lakásárak 2018-ban, míg Budapesten 22,9 százalékos volt az éves drágulás, ami gyorsabb dinamikát jelent 2017-hez képest. A községekben ugyanakkor csak 2,3 százalékkal mentek feljebb az árak, így tovább nőtt a főváros és a vidék közti árolló – derül ki az MNB legfrissebb lakáspiaci jelentéséből.
Tovább a teljes cikkre

A 60 millió forintot közelíti a használt budai lakások átlagos ára

hvghu
Legalább 2, de inkább 3-4 kemény hónapra készülhet fel az, aki lakást szeretne eladni.
Tovább a teljes cikkre

Év végén adják csak át, de a Váci úti épület kétharmada már most bérlőre talált

portfolio.hu
A CPI Hungary Balance Office Parkjának legújabb fejlesztésű Balance Hall irodaépületének bérbeadottsága 2019 májusában elérte a 65 százalékos kiadottságot. A 16 ezer négyzetméteres irodaházat 2019 végén adják majd át.
Tovább a teljes cikkre

A várt eredmény a Graphisoft Parktól

vg.hu
A Graphisoft Park várakozásai szerint alakultak a társaság első negyedéves eredményei. A szerdai tőzsdezárás után közzétett beszámoló szerint
Tovább a teljes cikkre

A WING megvette a Liget center irodaházat

iroda.hu
Az M7 Real Estate páneurópai befektető és vagyonkezelő az M7 Közép-Európai Ingatlanalap megbízásából eladta a budapesti Liget Center irodaépületet a WINGHOLDING Zrt. részére.
Tovább a teljes cikkre

1,5 milliárd euró befektetés érkezhet a hazai ingatlanpiacra idén

privatbankar.hu
A CBRE 2019-es Ingatlanbefektetési Kilátások című kutatása szerint a befektetői volumen bár konzervatívnak mutatkozik főként a kínálat hiánya miatt, az üzleti aktivitás az eladói oldalon jellemzően erősödni fog.
Tovább a teljes cikkre

Hatalmas árkülönbségek: budapesti panellakás árából luxus házat vehetsz vidéken

tv2.hu
Óriási a szakadék a főváros és a vidék lakásárai között. Amíg Budapesten már több mint 30 millió forintba kerül egy békásmegyeri panellakás, addig az ország keleti részén, ebből az összegből egy 4 szobás, medencés családi házat lehet venni. A témában a Mokka vendége volt Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.
Tovább a teljes cikkre

Új építésű lakást keres? Mutatjuk, mire számíthat

napi.hu
A fővárosban a IX. kerületben építették a legtöbb lakást tavaly, második a XI. kerület, a harmadik helyen pedig a XIII. kerület áll. A Duna House (DH) barométere szerint jelenleg is ebben a három kerületben folyik a legtöbb építkezés, a következő évek nyertese is vélhetően Angyalföld lesz.
Tovább a teljes cikkre

Azt hiszed, sok lakás épül Magyarországon? – A szomszédos országok nyomába sem érünk

portfolio.hu
A lakásépítések mennyisége nemcsak fontos konjunktúramutató, hanem az otthonteremtési lehetőségek fontos előrejelzője is. A KSH legfrissebb lakásépítési számaira a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) részletesebb elemzéssel reagált.
Tovább a teljes cikkre

Brutálisat nőtt a budapesti lakásépítések száma – Erősen indult az idei év

portfolio.hu
2019 I. negyedévében 3661 új lakás épült, 7,9%-kal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 9639 volt, 2,1%-kal kevesebb, mint 2018 azonos időszakában. Budapesten azonban egy év alatt másfélszeresére nőtt az épített lakások száma – derül ki a KSH legfrissebb közleményéből.
Tovább a teljes cikkre

Lakást adna ki? – Így számoljon!

napi.hu
Egy budapesti lakás kiadásával az idén 5,5 százalékos bruttó hozamot lehet elérni, ami elmarad a 2018-ban mért 6,1 és a 2017-es 6,7 százaléktól, de más befektetésekhez képest még mindig csábító lehet – állapítja meg az ingatlan.com elemzése.
Tovább a teljes cikkre

Létezik-e olyan, hogy átlagos ingatlanalku?

profitline.hu
Egy ingatlan-adásvétel esetében a siker egyértelműen az, ha az üzlet megköttetik, ám az, hogy az eladó és a vevő is elégedetten álljon fel az asztaltól, ahhoz azért több dolog is szükséges. A legfontosabb mindenképpen a megfelelő vételár, amely mindkét fél számára elfogadható. De hogyan jussunk el idáig?
Tovább a teljes cikkre

Ennyi lakás cserélt gazdát egyetlen hónap alatt Magyarországon

portfolio.hu
A Duna House ismét közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2019 áprilisában, országosan 13 492 ingatlan adásvétel bonyolódott. Ez 2,4 százalékkal haladja meg a tavaly áprilisi értéket.
Tovább a teljes cikkre

Elárulták, hova teszik a pénzüket az ingatlanpiac nagyágyúi

portfolio.hu
A tavalyi évhez képest valamivel kevesebb, 1,3-1,5 milliárd eurónyi befektetési tőke érkezhet idén Magyarországra – hangzott el a CBRE sajtótájékoztatóján. Az üzleti környezet a többség szerint a tavalyihoz hasonló, de a megkérdezett szakértők harmada összességében enyhe javulást lát az előző évhez képest, ennek ellenére van, aki már óvatosságra int a piac túlárazottsága miatt.
Tovább a teljes cikkre

Ennyit drágultak a lakásaink egy év alatt

portfolio.hu
2018-ban tovább nőtt a lakáspiaci forgalom, és a felfutó lakásépítés hatása is egyre érezhetőbbé vált. Az eladott új lakások számának növekedése az előzetes adatok alapján másfélszeresre, a használt lakásoké pedig 6,4 százalékra becsülhető. Az összes eladott lakásnak már közel 5 százaléka volt új építésű – derül ki a KSH legújabb elemzéséből.
Tovább a teljes cikkre

Lakáseladás után mennyit kell adózni? – segítünk számolni

otthonokesmegoldasok.hu
Piacra dobnád otthonod? Van egy dolog, amivel mindenképpen számolnod kell. Lakáseladás után ugyanis illetékfizetési kötelezettség terhel. Mutatjuk is, mekkora.
Tovább a teljes cikkre

Olyan alacsonyak az ingatlanárak a falvakban, hogy mindenképpen elég lesz a csok összege

atv.hu
Az érintett kistelepülések többségében elég lehet ingatlanvásárlásra a falusi családi otthonteremtési kedvezmény nagycsaládosoknak szóló támogatási összege, a nem városközeli községekben öt és fél millió forintért házat lehet venni – írta csütörtöki lapszámában a Magyar Nemzet.
Tovább a teljes cikkre

126 forint osztalékot fizet törzsrészvényekre a Graphisoft Park

profitline.hu
A Graphisoft Park SE Ingatlanfejlesztő Európai Részvénytársaság a törzsrészvényekre 126 forint, a dolgozói részvényekre pedig 42 forint osztalékot fizet részvényenként a 2018-as év után, erről döntött a társaság április 29-én megtartott éves rendes közgyűlése.
Tovább a teljes cikkre

Lakáspiac: megtorpant az áremelkedés?

napi.hu
Mérséklődött a lakásárak éves növekedési üteme, a fővárosban azonban változatlanul erőteljes, 20 százalék feletti lakásár-dinamika tapasztalható – derül ki az MNB legfrissebb lakásárindexéből.
Tovább a teljes cikkre

Milliós négyzetméterárat hoz a BMW Debrecenbeszerző

hvg.hu
Már építik a luxuslakásokat, közel az egyetemhez.
Az átlagosnál jóval többe, egymillió forintot is meghaladó összegbe kerül majd a lakások négyzetmétere Debrecenben, az egyetem közelében tervezett Egyetem Towerben – mondta a Világgazdaságnak az értékesítő cég értékesítési igazgatója.
Tovább a teljes cikkre

Ennyiért bérelhetünk irodát Budapesten

portfolio.hu
Kijöttek a legfrissebb számok2019. április 26. 08:00    nyomtatás    Nemrég jött ki a BRF legfrissebb jelentése az irodapiac aktuális számairól, ami azonban nem tartalmazta az idei első negyedéves bérleti díjakat. Erre kínál megoldást a Cushman & Wakefield ábrája, ami a legfőbb mutatók mellett a bérleti díjak szintjeit is feltünteti.
Tovább a teljes cikkre

Több mint hatszorosára nőtt az Appeninn profitja

portfolio.hu
Az Appeninn április 23-i közgyűlése után a befektetők megismerhették a társaság 2018-as üzleti évének részletes számait, az Appeninn éves beszámolójából kiderült, hogy a társaság bevétele tavaly 42 százalékkal 7 millió euróra emelkedett, míg a profit is nagyot nőtt, a társaság tárgyévi átfogó eredménye 543,8 százalékkal 16,4 millió euróra emelkedett 2018-ban.
Tovább a teljes cikkre

Magasabbak a bérek Budapesten, de vidéken könnyebb összespórolni egy lakást

profitline.hu
Több mint kétszer annyi ideig kell dolgoznia egy budapesti fiatalnak ahhoz, hogy fizetéséből lakást vegyen, mint egy észak-magyarországinak – derült ki a TAKARÉK Index elemzőinek kutatásából. A vizsgálat szerint az ingatlanárak jelentős regionális különbségei miatt a fővárosban az állami támogatások egy új lakás értékének harmadát, egy községben majdnem a kétharmadát is kitehetik egy háromgyermekes családnál.
Tovább a teljes cikkre

Fontos bérbeadások köttettek a Váci úti irodafolyosón

portfolio.hu
A CPI Property Group Árpád híd pesti hídfőjénél lévő 3 toronyból álló irodaparkjában újabb bérleti szerződések köttettek a 2019-es év első negyedévében.
Tovább a teljes cikkre

Lerohanták a vevők a nyaralópiacot

napi.hu
Drasztikusan megnőtt a nyaralók iránt érdeklődők száma: a Balaton melletti megyék közül Veszprémben 100 százalékos a növekedés. A nyaralóvásárlást tervezőknek a jövőben a tavakhoz közeli, a falusi csoknak megfelelő településen az állandó lakóingatlant keresőkkel is fel kell venniük a versenyt – olvasható az ingatlan.com friss elemzésében.
Tovább a teljes cikkre

Már az egyik sikerszektort is fenyegetik az elszálló budapesti bérleti díjak

portfolio.hu
A budapesti lakás és iroda bérleti díjak dinamikusan növekednek, ami a munkaerőhiánnyal együtt már a város versenyképességét rontja. A munkavállalóknak és a cégeknek sem annyira vonzó már a mostani helyzet, a vidéki nagyvárosokban pedig egyelőre nincs meg az az infrastruktúra, amiért a viszonylag mobil SSC cégek odamennének Budapest helyett.
Tovább a teljes cikkre

Az ingatlanalapokba 27 milliárdnyi tőke érkezett

realista.hu
Márciusban 0,6 százalékkal, 40 milliárd forinttal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon, a hónap végén a BAMOSZ-tagok együttesen 6337 milliárd forintot kezeltek – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ)
Tovább a teljes cikkre

Azért ez erős: ennyit kaszálhatsz, ha kiadod a lakásod – itt a matek

penzcentrum.hu
Egyre többen döntenek ma lakásvásárlás mellett, sokan befektetési célból teszik azt. Aki pangó millióinak keres helyet, az egy ingatlanbefektetéssel hatalmas hozamokra tehet szert.
Tovább a teljes cikkre

Ez vár az ingatlanpiacra – friss elemzés érkezett

napi.hu
Erős kereslet, nagy volumenű átadások mellett historikus mélypontra, 7,3 százalékra süllyedt tavaly év végére a budapesti irodapiac átlagos kihasználatlansági rátája. A kínálat a következő 3 évben a meglévő állomány 13 százalékának megfelelő új területtel bővül.
Tovább a teljes cikkre

Hét pont, amelyen megcsúszhat a csok-igénylés

hvg.hu
A becsületes magyar családok kaphatják meg a falusi csokot – írta a kormány. Csakhogy több szabály vagy épp a trükközőket segíti, vagy afelé mutat, hogy a tisztességtelenek helyett a szegényeket zárják ki.
Tovább a teljes cikkre

Vajon mennyi iroda van a szomszédos fővárosokban? – És hol áll Budapest?

portfolio.hu
Az idei év elejére a budapesti irodaállomány elérte a 3,6 millió négyzetmétert, a most zajló fejlesztésekkel együtt pedig hamarosan a 4 millió négyzetmétert fogja közelíteni. Bár ez még mindig alacsonyabb, mint a hasonló népességű Varsó irodaállománya – nem is beszélve Bécsről – a fejlesztési volumen kapcsán érdemes egy összehasonlítást tenni a fontosabb szomszédos piacokkal.
Tovább a teljes cikkre

Idén már több mint százmilliárd forintnyi hitelt vettek fel Magyarországon

vg.hu
Az új lakáshitelek túlnyomó részét, 71 százalékát használt lakásra vették fel.
Tovább a teljes cikkre

25 ezer négyzetméternyi iroda épül a Váci úti folyosón

portfolio.hu
Közel 25 ezer négyzetméter bruttó szintterületen valósul meg a Váci úti irodafolyosón a Nordic Light Trio befejező fázisa. A Paulinyi-Reith & Partners által tervezett irodakomplexum harmadik egységének építkezése a Véső utca és a Visegrádi utca sarkán található telken zajlik.
Tovább a teljes cikkre

Növekvő ingatlanállomány, 2,6 milliárd forint osztalék a BIF-nél

portfolio.hu
Jelentősen bővült tavaly a BIF ingatlanállománya, 2019-ben pedig még erősebb fejlesztési tevékenység várható az ingatlancégnél. A vállalat a tavalyi eredménye után közel 2,6 milliárd forint osztalékot fizethet ki.
Tovább a teljes cikkre

A BILK logisztika árbevétele 531 ezer euróval nőtt tavaly

gazdasagportal.hu
A BILK Logisztikai Nyrt., Magyarország egyik legnagyobb logisztikai központja eredményes évet zárt tavaly: növelte raktárkapacitását, árbevételét és üzemi tevékenységének hatékonyságát; 12 millió euró feletti árbevételt ért el, 531 ezer euróval többet az egy évvel korábbinál.
Tovább a teljes cikkre

700 milliós és 18 milliós budapesti lakások – körkép szélsőségek között

infostart.hu
Pörög az új építésű lakások piaca a fővárosban, 23,5 ezer lakóingatlant számlál a Budapesti Lakáspiaci Riport, ám többségüket már el is adták, 7 ezernél is kevesebb eladó otthon van.
Tovább a teljes cikkre

Egyre merészebbek a lakásvásárlók a hitelekkel

piacesprofit.hu
Már egy jó ideje azt hallani az ingatlanközvetítőktől, hogy egyre növekszik a lakásvásárlásra hitelt felvevők száma. Ennek egyik oka az elmúlt években lezajlott ingatlanpiaci áremelkedés, melyet valamilyen módon kompenzálnia kell annak, aki most lakástulajdonhoz akar jutni.
Tovább a teljes cikkre

Több mint 40 százalékkal nőtt 2018-ban az Appeninn árbevétele

profitline.hu
4,9-ről 7 millió euróra, azaz több mint 2,2 milliárd forintra nőttek az Appeninn Nyrt. ingatlan-bérbeadásból származó bevételei a tavalyi évben. A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett társaság kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye – EBITDA-ja – a ma közzétett éves beszámoló szerint meghaladta a 19 millió eurót (több mint 6 milliárd forint). Az évben az ingatlanbefektetési és vagyonkezelő vállalat dinamikus növekedési stratégia megvalósításába kezdett, több budapesti prémium irodaházat, valamint országszerte kiskeresked elmi egységeket is vásárolt.
Tovább a teljes cikkre

Jók a Graphisoft kilátásai idén

vg.hu
Megemeltük 85 forinttal a korábbi 3880 forintos célárunkat, most 3965 forintra tesszük a Graphisoft Park fair értékét, ami a jelenlegi részvényárfolyamnál 9,5 százalékkal magasabb – mondta a Világgazdaságnak Grébel Szabolcs, a KBC junior elemzője.
Tovább a teljes cikkre

Fél éve nem adtak el annyi lakást, mint márciusban

hvg.hu
Idén eddig kevesebb lakás kelt el, mint a tavalyi első három hónapban, de a március erős hónap volt, és folytatódhat a növekedés.
Tovább a teljes cikkre

Mennyire szakadt szét az ország? Lakásárak és fizetések Budapesten és vidéken

realista.hu
Óriási eltérések vannak évek óta az országon belül mind a lakásárakban, mind a nettó fizetésekben, de a 2014-ben elindult lakásdrágulás és béremelkedés üteme nem ugyanolyan mértékű az egyes megyékben. – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. Kiderül, hol volt a legnagyobb a különbség, valamint melyek a legkiegyensúlyozottabb megyék.
Tovább a teljes cikkre

Tíz éve nem történt ilyen Londonban

portfolio.hu
Az első negyedévben 3,8 százalékkal esett a londoni ingatlanok ára, hasonló mértékű csökkenésre legutóbb 2009-ben volt példa – derül ki a pénteken közzétett adatokból. Természetesen ezért is a Brexit felelős, ami jelentősen csökkentette a keresletet a szigetországi ingatlanok iránt.
Tovább a teljes cikkre

Használt vagy új lakás? Nehéz döntés, ha ugyanannyiba kerül

piacesprofit.hu
A lakáskeresők néhol már azzal szembesülhetnek, hogy a használt lakások árai megközelítették az újépítésűekét, annak ellenére, hogy például a főváros egészét tekintve átlagosan másfélszer kell többet fizetni egy új lakás négyzetméteréért. A hirdetések azonban néha csalókák: amíg az egyikbe azonnal lehet költözni, addig a másikra talán még évekig kell várni. Mi jobb választás? Az OTP Ingatlanpont ebben is igyekszik jó tanácsokkal szolgálni.
Tovább a teljes cikkre