Hírek

A Google az ingatlanpiac digitalizációját is kézbe vette

Realista.hu
A Google tavaly elindította a Digitális Épületek projektjét, amelynek célja, hogy globális ingatlanportfólióját feltegye a virtuális térbe, és ott transzparensen egységesítse az intelligens technológiák, alkalmazások, digitális programok tudástárát. Első körben a vállalat a Kaliforniai-öböl régiójában elhelyezkedő 130 épülete adatainak rendszerezését kezdte meg.
Tovább a teljes cikkre

Otthonfelújítási hitel 3%-os kamattal, állami támogatással

Profitline.hu
A 2021. január 1-től elérhető Otthonfelújítási támogatáshoz szorosan kapcsolódva 2021. február 1-től egy államilag támogatott kedvezményes, állami kamattámogatott lakásfelújítási hitel is elérhető. A támogatott hitel célja, hogy segítsen azoknak, akik szeretnék lakásukat felújítani (és ahhoz igénybe venni az akár 3 millió Ft összegű vissza nem térítendő állami támogatást), de annak költségeit önerőből nem tudják megfinanszírozni.
Tovább a teljes cikkre

Hatalmas irodaállomány érkezett a piacra. Visszaesett a tranzakciók száma, nőtt az üresedés

Realista.hu
A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma közzétette 2020 negyedik negyedévére vonatkozó irodapiaci adatait. Tavaly összesen 230 ezer m2-nyi új irodaterületet adtak át, az üresedés elérte a 9%-ot, és a bérbeadások nagyságrendje drasztikusan visszaesett.
Tovább a teljes cikkre

Elszállt az EURÓ árfolyama, emelkednek a bérleti díjak

Profitline.hu
A biztonságra való törekvés lesz a meghatározó 2021 során a kereskedelmi ingatlanok bérlőinél. Visszajön egy-két régi belső kialakítási forma, a bérlők zöme pedig várhatóan elodázza a költözést, s inkább átmeneti megoldásként meghosszabbítja szerződését – derül ki a VLK Cresa tanácsadó cég év elejei felméréséből.
Tovább a teljes cikkre

Idén erre számítanak a magyar ingatlanpiac meghatározó vállalatai


A realista.hu már évek óta összegyűjti a legjelentősebb hazai ingatlanpiaci szereplők véleményét, hogy mire számítanak az idei évben, milyen trendek erősödhetnek meg. Úgy tűnik, hogy a járvány még erőteljesen befolyásolja 2021 első néhány hónapját, azonban a második félévben már ismét növekedéssel számolhatunk. Lássuk az előrejelzések második részét!
Tovább a teljes cikkre

Csökkent az új lakások ára

Profitline.hu
Az ingatlanpiacon árcsökkenést és kínálatbővülést eredményezett az állami lakásprogram, azon belül a kedvezményes lakásépítési áfa visszaállítása: az intézkedés bejelentése után az új lakások és házak kínálata országosan 4 százalékkal nőtt, miközben a kínálati árak a fővárosban és vidéken is csökkentek – közölte az Ingatlan.com szerdán az MTI-vel.
Tovább a teljes cikkre

10 százalék körüli fix hozam? Idén is működik a nagy szuperállampapír-trükk

Portfolio.hu
A lakás-takarékpénztári szerződések állami támogatásának megszüntetése óta a szuperállampapírral kombinált babaváró hitel a talán legmagasabb, kiszámítható hozamú rendszeres megtakarítási forma Magyarországon. Ha például valaki fiatal házasként idén februárban fogja felvenni a kölcsönt, majd azonnal befekteti MÁP+ kötvénybe, e tőkeáttételes ügylet révén csaknem 10 százalékos hozamot érhet el. Mégpedig úgy, hogy gyermek sem kell ehhez, bemutatjuk, hogyan.
Tovább a teljes cikkre

Mennyire éri meg 2021-ben lakásba fektetni a pénzünket? – Hozamok és bérleti díjak Magyarországon és Európa városaiban

Portfolio.hu
Az elmúlt években folyamatosan annak lehettünk tanúi, hogy a lakásárak jelentős emelkedésével párhuzamosan a lakáspiaci hozamok az ország egész területén csökkennek. Hol állunk most Budapest kerületeit és az ország nagyobb városait nézve? Mi a helyzet Európa többi városában? Mennyibe kerül ma a lakhatás a jövedelmek és a lakbérek összefüggésében? Az alábbi cikkünkben ezekre a kérdésekre kerestük a választ.
Tovább a teljes cikkre

Nőtt az MNB Alapítvány vagyona

Portfolio-hu
Eredményesen zárta 2020 negyedik negyedévét az MNB Alapítvány. Az Optima Befektetési Zrt., mint az alapítványi vagyon kezelője, 657 millió forinttal gyarapította az alapítványi összvagyont, így az a negyedik negyedév végén összesen 279,1 milliárd forintot tett ki – derült ki a közleményükből. A vagyonnövekedés mellett az Alapítvány 10,7 milliárd forint értékben 1562 oktatási, tudományos pályázatot támogatott.
Tovább a teljes cikkre

Megjöttek a bankokba az új “szereplők” és még többen lesznek

Realista.hu
Már több banktól lehet olyan személyi kölcsönt igényelni, amely megfelel a Magyar Nemzeti Bank fogyasztóbarát minősítéséhez szükséges feltételeknek. A minősítési rendszert a fogyasztóbarát lakáshitelek mintájára vezette be a jegybank idén januártól. A money.hu szakértői szerint bár voltak a piacon olyan személyi kölcsönök, amelyek tudják ugyanazt, mint a fogyasztóbarát társaik, de utóbbiak átláthatóbb helyzetet és fokozottabb versenyt hozhatnak ezen a piacon.
Tovább a teljes cikkre

2021-ban bővül a falusi csokos települések listája

Realista.hu
Jelentősen bővül jövőre azoknak a településeknek a száma, amelyeken az állami lakástámogatási rendszer keretében elérhető falusi csok keretében vásárolhatnak, korszerűsíthetnek ingatlanokat az arra jogosultak. Eddig közel 2500 település szerepelt a listán, de egy most megjelent jogszabály további 192 településsel bővítette a listát – derül ki az ingatlan.com összefoglalójából.
Tovább a teljes cikkre

Az idősebb gyermeket örökbefogadók is kaphatnak otthonteremtési támogatást

Realista.hu
A 2019. július elseje előtt született gyermeket örökbefogadó családoknak is megnyílik a babaváró támogatás és a jelzáloghitel elengedésének lehetősége egy módosításnak köszönhetően – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter Facebook-oldalán.
Tovább a teljes cikkre

2021-ben is olcsón kaphatunk lakáshitelt

Gazdasagportal.hu
Aki most szeretne lakáshitelt felvenni, az kedvező kamatokkal találkozhat minden népszerű kamatperiódus esetén. Egy 15 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel havi törlesztője például 10 éves kamatrögzítéssel 88 ezer forintnál kezdődik, míg végig fix kamat választásakor 93 ezer forint fizetnivalóra számíthat az igénylő. Persze az ár nagyban függ attól, hogy mennyire választ körültekintően hitelt az ember.
Tovább a teljes cikkre

Határokon átívelő vizsgálatot indít az európai felügyelet a befektetési alapoknál

Portfolio.hu
Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (Esma) összefog a nemzeti felügyeleti szervekkel, hogy megvizsgálják, milyen költségeket és díjakat alkalmaznak Európa-szerte a befektetési alapok – derül ki az Esma közleményéből.
Tovább a teljes cikkre

Létezik, hogy drágább lenne itthon a lakásbérlés, mint a szomszédos Ausztriában?

Portfolio.hu
Az európai országokban rendelkezésre álló bérleti díj adatokat és lakásbérlési statisztikákat összegezte a Mashroom cikke, amiből többek között kiderült, hogy itthon csupán néhány százalék a bérelt lakások aránya és a bérleti díjak magasabbak az osztrák szomszéd átlagos havi lakásbérleti díjainál. Nem csak első, de többedik ránézésre is igen szokatlannak tűnnek ezek az állítások, így összefoglaltuk, hogy milyen tényezők vezethetnek az európai összehasonlító adatokban lévő torzításhoz.
Tovább a teljes cikkre

Kitört a részvényvásárlási láz a koronavírustól Magyarországon, ilyen jó évet ritkán látni

Portfolio.hu
A magyar befektetési alap kategóriák közül egyiknek sem jött olyan jól a koronavírus, mint a részvényalapoknak: bár márciusban megijedt a világ, azt követően rég nem látott részvényvásárlási láz robbant ki a magyar befektetők körében. Aki jól választott, nagyon vonzó hozamokat tehetett zsebre tavaly, a legjobban teljesítő alap az OTP Klímaváltozás lett több mint 70%-kal. És van még ott, ahonnan ez jött.
Tovább a teljes cikkre

1 millió alatt is vehetsz itthon családi házat: mutatjuk, mit kapsz a pénzedért

Penzcentrum.hu
Bár a 2020 a hullámvasutazás éve volt, akadtak érdekes rekordok a lakáspiacon. Tavaly a legolcsóbb ház 300 ezer forintért kereste a gazdáját, a legdrágább eladott panellakás pedig a Balaton partján kelt el 74 millió forintért.
Tovább a teljes cikkre

Lakásvásárlók, építkezők, figyelem! Ezen is sokat spórolhattok 2021-től

Penzcentrum.hu
január 1-től további díjkedvezményben részesülnek azok a magánszemélyek, akik állami kamattámogatott lakáshitelt vesznek igénybe. Többek között az otthonteremtést segíti a közjegyzői díjak csökkentése is.
Tovább a teljes cikkre

Mik voltak a jó befektetések az idén?

Index.hu
Arany, ami fénylik
Mibe fektethetünk világjárvány, válság, korlátozó intézkedések és általános bizonytalanság idején? A válasz néhány évvel ezelőtt nagyon egyszerű lett volna: aranyba! Ha nagy a bizonytalanság, a befektetők általában menekülnek a piacokról, és a legbiztosabbnak látszó befektetést választják. Ez eddig hagyományosan például az arany volt. Az idén azonban bonyolultabb lett a helyzet. Nem feltétlenül kellett menekülni a tőzsdéktől, sőt!
Tovább a teljes cikkre

Ennyi lakás cserélt gazdát a tavalyi évben – Mire számíthatunk 2021-ben?

Portfolio.hu
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2020 decemberében, országosan 10 354 ingatlan adásvétel bonyolódott, vagyis a 2019-esnél 2 százalékkal erősebb volt az év utolsó hónapjában a hazai lakóingatlanpiac.
Tovább a teljes cikkre

Nem kell illetéket fizetni a csokkal vásárolt ingatlanok esetében

Profitline.hu
Novák Katalin a videóban azt mondta, hogy január 1-jén elindult Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja, amelynek egyik eleme, hogy azoknak, akik csokot vesznek igénybe új vagy használt ingatlan vásárlásához, nem kell illetéket fizetniük.
Tovább a teljes cikkre

Amit eddig kevesen tudtak: 10 újabb kérdés-válasz a lakásfelújítási támogatásról

Portfolio.hu
2021.január 1-jétől 2022. december 31-éig akár 3 millió forintnyi állami támogatást is igénybe vehetünk lakásfelújításhoz, a beruházásról szóló számlák összegének 50 százaléka erejéig. Mivel a támogatás egyszer vehető csak igénybe, érdemes egészen a 6 milliós összeg eléréséig gyűjteni a számlákat, emellett vállalkozói szerződés és számlaösszesítő benyújtására is szükség lesz az igénybevételhez. Múltkori cikkünkben 10 alapvető kérdésre válaszoltunk, most egy fokkal speciálisabb kérdéseket veszünk sorra.
Tovább a teljes cikkre

Magyarországon a családok megtakarításaikat döntően ingatlanokba fektetik

Realista.hu
Magyarországon a családok megtakarításaikat döntően ingatlanokba, lakásokba fektetik; a háztartások reáleszközeinek 67,5 százaléka ingatlanokban van – mondta Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatója az M1 aktuális csatorna egyik műsorában.
Tovább a teljes cikkre

Kiszámoltuk, többet kell-e dolgozni egy lakásért, mint 2009-ben

Hvg.hu
2009-ben az átlagos négyzetméterárakkal számolva még 83 havi átlagfizetésből jött ki egy 60 négyzetméteres lakás, 2019-re ez 89 hónapra nőtt. Bár az ország legnagyobb részén javult a helyzet, Budapesten közel két évvel kell többet dolgozni egy ilyen elképzelt lakásért. Az ország legszegényebb egyötödének helyzete romlott hatalmasat.
Tovább a teljes cikkre

Majdnem 1,6 billió forint hitel landolt a háztartásoknál

Realista.hu
Bár a koronavírus-járvány felforgatta a mindennapi életet és komoly visszaesést okozott a gazdaságban, a lakossági hitelpiac az összképet nézve tartotta magát. Kockázatok és teendők azért lesznek a jövőben – derül ki az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu összeállításból.
Tovább a teljes cikkre

Most akkor van vagy nincs lakásáfa-hiány?

Privatbankar.hu
Nehéz értelmezni Matolcsy György azon kijelentését, hogy az új lakásokra 2019-ig alkalmazott 5 százalékos áfa 27 százalékra emelése 0,5-0,6 százalékkal csökkentette a GDP-t. Valójában arról van szó, hogy az áfakiesést soha nem lehetett pontosan meghatározni.
Tovább a teljes cikkre

Aktív időszak jöhet a hazai lakáspiacon – A kereslet és a kínálat is erősödhet

Portfolio.hu
Az elmúlt hónapokban bejelentett állami intézkedéscsomag a lejobbkor érkezett, ugyanis a pandémiától függetlenül is megindult egy leszálló ág a hazai lakáspiacon. A fejlesztők izgatottan várják az ismét bevezetésre kerülő 5 százalékos áfát, aminek hatására növekedhet az építési engedélyek száma. Várhatóan ez a növekedés a keresletben is meg fog jelenni, nemcsak a támogatások, hanem a kedvező hitelfelvételi lehetőségek miatt is. A lakáspiac legfontosabb kérdéseiről Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért és devizatartalék-kezelésért felelős ügyvezetője beszélt a Property Investment Forum 2020 konferencián. A cikk a szilveszteri, 18 részes ingatlan-kalendárium része, melynek eddig megjelent videói ide kattintva érhetők el.
Tovább a teljes cikkre

Egyre többen hirdetik euróban az ingatlanjaikat, miért?

Profitline.hu
Ugyan általánosságban még nem terjedt el, de Magyarországon is egyre több olyan ingatlanhirdetéssel lehet találkozni, ahol euróban van meghatározva az eladási ár.
Tovább a teljes cikkre

Több mint 1 milliárd euró két hónap alatt: újabb zöld kötvényt adott ki az ingatlanfejlesztő

Portfolio.hu
A CTP az októberi 650 millió eurós kötvénykibocsátást követően újabb 400 millió euró értékű zöld kötvényt bocsátott ki. Mindkét kibocsátás nettó bevételét zöld fejlesztések finanszírozására fordítják. A vállalat célja, hogy 2021-ig megteremtse a széndioxid-semleges működés feltételeit.
Tovább a teljes cikkre

Kiderült, kiknek és miért nem jár a lakásfelújítási támogatás

Profitline.hu
Több fontos kérdést tisztázott ma Novák Katalin családügyi miniszter a 2021. január elsején induló lakásfelújítási programmal kapcsolatban. A támogatás igénybevételének nem akadálya, ha a családi ingatlan haszonélvezeti joggal terhelt, azok viszont nem vehetik igénybe a támogatást, akik maguk után fizetik az egészségügyi járulékot. A Bank360.hu gyorselemzésben mutat rá a mögöttes okokra.
Tovább a teljes cikkre

Kapkodjuk a fejünket: csak úgy adják-veszik a bankokat és a biztosítókat

Portfolio.hu
A koronavírus ellenére nem hagyott alább a tranzakciós kedv idén a közép- és kelet-európai régió bankpiacán, sőt, a kilátások romlása csak fokozza az összeolvadási és felvásárlási aktivitást. A Deloitte szakértői beszéltek erről a társaság mai online sajtótájékoztatóján, kifejtve: a mérethatékony működés kialakítását megcélzó, a piacon már jelenlévő szereplők vásárolhatnak bankot, új szereplők megjelenése továbbra sem várható. A biztosítási piacon az Aegon-VIG tranzakció az elmúlt évtizedek egyik legnagyobbja, az egyes piacok szerkezete itt is további akvizíciós hullámokat ígér.
Tovább a teljes cikkre

A hazai hiteleknél is őrült év volt a 2020-as


Hvg.hu
Ahogy sok más területen, a lakáshitelek és a személyi kölcsönök piacán is őrült év volt a 2020, mindenre rányomta bélyegét a koronavírus-járvány. Nézzük, mi olvasható ki az idei utolsó folyósítási adatokból, és mi várható 2021-ben.
Tovább a teljes cikkre

Kijöttek a friss számok: ennyit gombolnak le rólunk a magyar alapok

Portfolio.hu
Bár tavaly megemelkedett kissé a magyar befektetési alapok súlyozatlan átlagos költségterhelése, jobban a számok mögé nézve láthatjuk, hogy a nagyobb díjjal működő kategóriák húzták fel az átlagot. Azt, hogy sok alapkezelőnél nőtt a költségterhelés, magyarázhatja, hogy a kockázatosabb eszközökben kezelt vagyon megugrott, ennek okát azonban inkább a vagyonátértékelődésben, semmint a kiugró keresletben érdemes keresni. A friss adatok szerint azok fizetnek a legtöbbet, akik ingatlanalapot vagy alapok alapja konstrukciót vesznek, a legolcsóbbak pedig nem meglepő módon a likviditási és pénzpiaci alapok.
Tovább a teljes cikkre

Az ingyenes értékbecslés csökkentheti az ingatlanra felvehető hitelt

Profitline.hu
A magyar kormány novemberben több olyan intézkedést is bejelentett, amelyek egyszerűbbé, olcsóbbá és gyorsabbá tehetik a lakáshitelek felvételét. Ennek értelmében a földhivatalhoz elektronikusan benyújthatók lesznek egyes dokumentumok, díjmentessé válhat az ingatlanok értékbecslése, egyszerűsödik a közjegyzői ügyintézés és bevezetik a digitális dokumentumkezelést is. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint sok még a kérdőjel az új szabályokkal kapcsolatban, de a cél egyértelműen az, hogy a koronavírus-járvány miatt ne csökkenjen az ingatlanvásárlási kedv.
Tovább a teljes cikkre

Szijjártó Péter tárgyalt: erre a beruházásra ad 600 milliót a kormány

Privatbankar.hu
Megállapodást kötött Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Schneider Electric vezetőivel Párizsban csütörtökön az elektronikai vállalat magyarországi gyárainak bővítéséről.
Tovább a teljes cikkre

Drágul és egyre komplexebb az ingatlanfejlesztés: “A nagyberuházók érdekeit képviseljük”

Portfolio.hu
Az építőipari beruházások teljes körű lebonyolítására hozta létre közös cégét az ingatlan-tanácsadói és építészmérnöki múlttal rendelkező Korintus Balázs, és az építőiparban jártas és építőmérnök végzettségű Laczkovich Gergely. Szakértő mérnök-tanácsadóként bármilyen építési beruházást az egész életciklusa mentén végigkísérnek, kezdve a tervezéstől, a megvalósításon át egészen a használatba vételig. Véleményük szerint a jelenlegi nehezített piaci körülmények között azok a szereplők fognak előnybe kerülni, akik képesek a rugalmas alkalmazkodásra és folyamatos innovációra. Az ügyvezetők szerint egyre inkább kulcskérdéssé válik a költségek és a műszaki tartalom dinamikájának, összhangjának kezelése, valamint az alternatív műszaki megoldások ismerete. Erre a piaci igényre építve fejlesztik cégüket. A jövő mérnöki, projekt lebonyolítói megoldásairól beszélgettünk a 3E International mérnöki szolgáltató alapítóval.
Tovább a teljes cikkre

A hibrid iroda lehet a megoldás a távmunka nehézségeire?

Piacesprofit.hu
Nem nőtt számottevően az otthonról dolgozók száma a koronavírus első hullámához képest, a kollégák teljesítményének nyomonkövetése azonban még mindig problémát okoz a magyar cégeknél – derült ki egy friss kutatásából.
Tovább a teljes cikkre

Már nem is olyan jó befektetés a panel: csökken a lakásárak emelkedésének üteme

Penzcentrum.hu
2020 a konszolidáció éve volt a lakótelepi ingatlanok piacán is, mindössze 4 százalékos volt a drágulás a 2020. januári és szeptemberi időszak között, 2019 hasonló időszakához képest. Ez a tavalyi évben mért 17 százalékos áremelkedéshez képest látványos visszaesést jelent – derül ki a NAV lefrissebb tranzakciós adataiból.
Tovább a teljes cikkre

A járványhelyzetnek még nincs vége az ingatlanpiacon: “Keménynek hangzik, de nem léphetünk tovább”

portfolio.hu
A világjárvány első hulláma után bebizonyosodott, hogy egy nehéz és kiszámíthatatlan helyzetben még fontosabb a folyamatos kommunikáció, az irodaházak és a retail bérlők és bérbeadók is sikeres tárgyalásokat folytattak és megoldást találtak a bizonytalanságokra. Ugyanakkor még egyáltalán nincs vége a kihívások sorozatának, és bármilyen keményen is hangzik, még nem jött el az idő, hogy távább lépjünk – véli Robert Snow, a GTC Csoport igazgatósági tanácsának tagja, a GTC Magyarország vezérigazgatója, illetve Yovav Carmi, a GTC Csoport igazgatósági tanácsának elnöke. A kereskedelmi-ingatlanpiacról, illetve a jövőbeli várakozásokról beszélegettünk a szakértőkkel. Kiderült, hogy az irodapiac tekintetében sok cégnél már látják, hogy vissza akarnak térni az irodákba, de nagyobb területigénnyel mint korábban, a kiskereskedelemben pedig még mindig erősnek tartják az offline vásárlók jelenlétét.
Tovább a teljes cikkre

Még mindig jelentős a változó kamatozású jelzáloghitelek száma

Realista.hu
Még mindig jelentős a változó kamatozású jelzáloghitelek száma, ezért a hitelintézetek ismét felhívják az ügyfelek figyelmet ennek kockázatra, és javaslatot tesznek az átváltásra fix kamatozású termékre – mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője hétfőn az M1 aktuális csatornán.
Tovább a teljes cikkre

Ez most más, mint a 2008-as válság: az ingatlanfejlesztők és a finanszírozók is felkészültebbek

Portfolio.hu
A Covid-válság keményen érintette az ingatlanfinanszírozást is, a szakértők szerint azonban jobb a helyzet most, mint a 2008-as válság idején volt. Hogy mit érdemes most fejleszteni, milyen a környezet a lakás és irodafinanszírozás, a szállodaipar és a retail területén, arról banki szakértők beszélgettek Nagy Gergely, az OTP Csoport Budapesti Régió ügyvezető igazgató-helyettesének moderálásval a Property Investment Forum 2020 konferencián.
Tovább a teljes cikkre

Továbbra is jó üzlet az ingatlan: De vajon mi most a tuti taktika a nagybefektetők szerint?

Portfolio.hu
Az ingatlanpiac teljesítményével a legnagyobb befektetők összességében elégedettek, vannak olyan eszközosztályok, amelyek jobban, mások kevésbé jól teljesítettek az elmúlt egy évben. A Property Investment Forum befektetésekről szóló kerekasztal-beszélgetésében a résztvevők elmondták, hogy ők melyik szegmensben látnak potenciált, vagy éppen mi az amit várnak a következő időszakban az iroda, a hotel, vagy a logisztikai ingatlanok piacán.
Tovább a teljes cikkre

Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak

Privatbankar.hu
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Tovább a teljes cikkre

Már igényelhetik a szálláshely-szolgáltatók a kompenzáló támogatást

Vg.hu
Mostantól visszaigényelhetik november 11. és december 10. közötti foglalásaikra a bevételkiesésük 80%-át a szálláshely-szolgáltatók. Az érintettek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felületén keresztül, elektronikus űrlap kitöltésével igényelhetik a támogatást, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség még ebben az évben folyósít.
Tovább a teljes cikkre

Így juthatsz 3 millió Ft lakásfelújítási támogatáshoz – kiszámoltuk!

Profitline.hu
Kifejezetten jól járhat a Bank360.hu elemzői szerint, akinek a lakásfelújítási támogatás időszakában jár le a lakástakarék szerződése. A pénzügyi szakportál elemzői szerint ugyanis a következő két évben közel négymillió forint állami támogatást is felhasználhat az, aki lakásfelújítás előtt áll – ehhez nem kell mást tenni, mint kombinálni a januárban induló lakásfelújítási támogatást és a lejáró lakástakarék szerződést. Ezzel kapcsolatban egy fontos kérdés is felmerül, amire a november 25-én megjelenő részletszabályok nem térnek ki.
Tovább a teljes cikkre

Ilyen lesz a hazai ingatlanpiac a koronavírus-járvány után

Portfolio.hu
A járvány első hullámát átvészeltük, de vajon hogyan menjünk tovább? Sokan nehéz helyzetben vannak, így fontos kérdés, hogy mit lehet tenni ott, ahol az állami segítség nem elegendő. Míg az előző válság pénzügyi válság volt, a mostani nem az, most van likviditás, így a kérdés, hogy milyen termékbe érdemes most befektetni, hiszen egyértelmű, hogy pénz van a piacon – tette fel a kérdést Kibédi Varga Lóránt MRICS, Managing Director, CBRE Hungary, a Property Investment Forum 2020 online konferencián. A szakértők emellett a kivitelezési költségek változásának hatásairól is beszéltek.
Tovább a teljes cikkre

Sokan elfelejtik, pedig nem kéne: az ország legjobb lakáshitele fix 3%-on pörög

Portfolio.hu
Átlagosan 4% körüli kamatozással vesznek fel manapság lakáshitelt a magyarok, a legtöbben 5 és 10 éves kamatperiódus mellett. Pedig van egy lakáshitel, amely sok banknál elérhető állami kamattámogatással is, ennél jóval kedvezőbb, 3%-os, ráadásul végig fix kamat mellett. A költözésen kívül lényegében csak két gyermek kell hozzá, ennek ellenére sokan nem tudnak róla: a lakáshitelek mindössze egyhatodát veszik fel „CSOK-hitel” formájában a magyarok.
Tovább a teljes cikkre

Irodát és raktárt még mindig megéri bezsákolni

Privatbankar.hu
Likviditási akadálya nem lesz annak, hogy újabb jelentős ingatlanbefektetési tranzakciók történjenek a következő pár hétben-hónapban. A sok pénzt azonban sokkal szelektívebben fogják elkölteni az intézményi és a magánbefektetők – mondtak ítéletet a helyzetről vezető befektetési szakemberek a Portfolio Property Investment Forum 2020 című konferenciáján.
Tovább a teljes cikkre

Otthonteremtési akcióterv: kiderült, hogyan vehető igénybe az illetékmentesség és az 5 százalékos áfa

profitline.hu
A kormányzati intézkedéscsomag múlt hét végén újabb elemmel, az ingatlanvásárláshoz kapcsolódó közjegyzői díj maximalizálásával bővült, valamint a parlament elé terjesztették az illetékmentességet és lakásáfát szabályozó törvénytervezetet. Az OTP Ingatlanpont szakértőjével azt foglalja össze, hogy a frissen közzétett részletek hogyan befolyásolhatják a vásárlók döntéseit.
Tovább a teljes cikkre

A családi házban élők közel háromnegyede lát esélyt az otthonfelújítási támogatás felhasználására

portfolio.hu
Élénk az érdeklődés az otthonfelújítási támogatás iránt a családi házban élő, legalább egy gyermeket nevelő családok körében. A megkérdezettek csaknem háromnegyede szerint van rá esély, hogy az 50 százalékos segítség kihasználásával tegyék rendbe otthonukat vagy annak egy részét – mutat rá a Wienerberger Téglaipari Zrt. friss kutatásának eredménye. A válaszok szerint a belső falak szebbé tétele mellett a tetőrekonstrukció az, amit a legtöbben elvégeznének.
Tovább a teljes cikkre

KSH: így változtak a lakásárak a járvány tavaszi hulláma alatt

portfolio.hu
Új, frissített adatokkal jött ki a KSH az országos lakásárakkal kapcsolatban. Bár még mindig nem érkezett be a 2020 II. negyedévére vonatkozó összes adásvétel adata, már pontosabb képest látunk a néhány héttel ezelőttihez képest. Íme a legfrissebb számok.
Tovább a teljes cikkre

Az ingatlanügynökségek is nagy bajban vannak a járvány miatt

piacesprofit.hu
A járvány miatt folytatódnak a megszorítások a világ két legnagyobb globális ingatlantanácsadó cégénél. A JLL és a CBRE is elbocsátásokra és más költségcsökkentésekre kényszerült. Mindkét vállalkozás hosszú évek óta jelen van a magyar piacon is, de a globális központok döntései vélhetően nem érintik az itteni képviseleteket.
Tovább a teljes cikkre

Negatív rekord az építőiparban, évek óta nem láttunk ilyen alacsony számokat

portfolio.hu
Az előző negyedévekben az EBI Építésaktivitási Jelentés elemzői részletesen foglalkoztak a járvány építőiparra gyakorolt negatív hatásaival, a legfrissebb számok alapján elmondható, hogy a gyengére sikerült első félév után továbbra sem látszik a javulás a szektorban.
Tovább a teljes cikkre

Mikor kell a lakásáfát hozzáadni az árhoz?

Realista.hu
A mindennapi szerződéseink értelmezésében az áfa sok komplikációt tud okozni. Tartalmazza-e például a vételár az áfát, ha arról a felek külön nem rendelkeztek? A garanciális visszatartás áfás vagy áfa-mentes összegből teljesítendő-e? A vagyonszerzési illetéket az ingatlan bruttó vagy nettó összege után kell-e megfizetni? A kérdéseknek ráadásul különös aktualitást ad az újépítésű lakásokra kivetett áfa mértékének csökkentése. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda elemzi a szabályokat.
Tovább a teljes cikkre

Eladja óriási ingatlankomplexumát az Aegon

Portfolio.hu
Nemcsak a közép- és kelet-európai érdekeltségek tervbe vett eladásával, hanem ingatlanértékesítéssel is javítani igyekszik tőkehelyzetén az Aegon NV. Be is jelentettek most egy jókora ingatlantranzakciót.
Tovább a teljes cikkre

Tavaly 20 százalékkal kevesebb adásvétel volt a budapesti lakáspiacon

Profitline.hu
A budapesti lakáspiacon tavaly 29 305 tranzakciót bonyolítottak le, ami 19 százalékkal elmarad a 2018-as adatoktól, ez azt támasztja alá, hogy már a járvány kirobbanása előtt is mérséklődött a lakáspiac pörgése – közölte az Otthon Centrum a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján szerdán.
Tovább a teljes cikkre

Itt a fordulat: raktárra már szívesebben adnak hitelt, mint irodára

Privatbankar.hu
A koronavírus-járvány kitörése után az ipari-logisztikai eszközkategória vált a legvonzóbb hitelkihelyezési területté az ingatlanhiteleken belül a kelet-közép-európai bankok többsége számára – derül ki a KPMG Ingatlanhitelezési Barométere (PLB) legújabb kiadásának eredményeiből. A járvány előtt a leginkább preferált kategória az irodai szegmens volt.
Tovább a teljes cikkre

A Fundamenta túlélte, a szegények rosszul jártak: ez történt a lakástakarékok beszántása utáni két évben

Hvg.hu
Szinte napra pontosan két év telt el a lakástakarékok állami támogatását megszüntető törvény megszavazásától addig, hogy már csak egyetlen szereplő maradjon a piacon, amely új szerződéseket is kínál, nem csak a régiek után fizet. Két éve ilyenkor azt még nem értettük, miért rohannak a képviselők, most már sejtjük. Az is kiderült: a csokra valóban több pénzt ad a kormány, mint korábban a lakástakarékoknak, de ez az összeg nem jár mindenkinek, és sokkal kevesebb célra használható fel.
Tovább a teljes cikkre

Fellendülést hoznak az otthonteremtési támogatások a lakás- és hitelpiacon is

Profitline.hu
Az elmúlt hetekben bejelentett otthonteremtési támogatások jelentős fellendülést hoznak a lakás- és hitelpiacon a Duna House elemzése szerint: az újépítésű kedvezményes lakásáfa a kínálati oldal erősödésében, míg a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) átalakítása a támogatási forma népszerűségén és így a fizetőképes kereslet pozitív elmozdulásában fog megmutatkozni. A kereslet a kedvezménnyel érintettek körében 10-20 százalékkal is nőhet 2021-ben.
Tovább a teljes cikkre

Ennyibe kerülnek ma az építési telkek Budapesten – Mi várható a következő években?

Portfolio.hu
A frissen bejelentett 5 százalékos lakásáfa kapcsán sokat foglalkoztunk annak lakásárakra gyakorolt hatásával, azonban az ingatlanpiacnak van egy másik fontos területe, amire ugyancsak erős hatással lesz a bejelentés, ez pedig az építési telkek piaca. A lakásfejlesztések mellett ráadásul a kereskedelmiingatlan-fejlesztések építési telkek iránti igénye is nagyon erős volt az elmúlt években, így szakértők segítségével arra kerestük a választ, hogy pontosan mi is történt az elmúlt években a budapesti telekpiacon a kereslet, a kínálat és az árak összefüggésében.
Tovább a teljes cikkre

Az OTP támogatja a fizetési moratórium meghosszabbítását

Realista.hu
Számos családnak és vállalkozásnak jelenthet segítséget, hogy az Országgyűlés megszavazta a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbítását, az OTP Csoport ezért is támogatja az intézkedést.
Tovább a teljes cikkre

2021-től illetékmentesek lesznek a csokkal vásárolt ingatlanok

profitline.hu
Januártól teljes illetékmentességet biztosít a kormány azoknak, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolnak új vagy használt ingatlant – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.
Tovább a teljes cikkre

Igaz lehet? Brutális lakásáresést mért a KSH!

portfolio.hu
Az ország két táborra oszlik a lakásárak kérdésében. Vannak, akik azért imádkoznak, hogy végre újra gombokért lehessen belvárosi luxusgarzonokat és új építésű óriásteraszos penthouse-okat vásárolni, és van a kitartó árnövekedésben (de lagalább stagnálásban) bízó vagy azt vélelmező tulajdonosok és eladók tábora, akik mérlegelve a körülményeket, továbbra is azt szajkózzák (köztük jómagam is, de kizárólag szakmai meggyőződésből), hogy márpedig nincs oka és nincs realitása a lakásárak bezuhanásának. A mostani adat lehet egyesek számára meglepő, másoknak a várva várt igazolás, de két dolgot mindenképp tegyünk hozzá. Az egyik, hogy előzetes adatokról van szó, vagyis változhat még (elvben bármelyik irányba, de gyakorlatig inkább a drágulás felé), hiszen érkeznek be folyamatosan, a másik, hogy egy olyan időszakra vonatkozik (2020 Q2), ahol látványosan alacsonyabb volt a tranzakciók száma éves összevetésben (-34%), és történhetett ezen időszak alatt magasabb arányú üzleti felfogású gyors értékesítés, menekülés, kiszállás a jövedelemtermelő eszközből (a vírus miatt elhúzódó válságra adott reakció), illetve a moratórium ellenére tényleges kényszerértékesítések. Október végéig izgulhatunk a végső számokért.
Tovább a teljes cikkre

Erőre kapott az építőipar, de még nem látjuk az alagút végét

realista.hu
A KSH friss adatai szerint augusztusban az építőipari termelés volumene 13,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, viszont a májusi mélyponthoz képest javult az iparág helyzete. A kereskedelmi ingatlanfejlesztések egyelőre ütemterv szerint haladnak, de a lakáspiacon hektikus a helyzet.
Tovább a teljes cikkre

Átlagosan 200 nap, mire elkel egy belvárosi lakás Budapesten

hvg.hu
A lakásárindex országosan inkább stagnált, a fővárosban alacsonyabbak voltak a négyzetméterárak, mint tavaly, a hitelek átlagos nagysága nőtt – derül ki az ingatlanpiac harmadik negyedéves adataiból.
Tovább a teljes cikkre

Hatalmas a kereslet a logisztikai ingatlanok iránt – Rekordközeli szinten az üresedés

portfolio.hu
2020 harmadik negyedévében nem adtak át új logisztikai létesítményt, így a teljes állomány a negyedév végén 2 351 110 négyzetméter volt. A harmadik negyedévben a teljes bérlői kereslet 176 870 négyzetmétert tett ki, ami csaknem 30 százalékkal haladja meg az egy évvel korábban mért értéket – derül ki a BRF legfrissebb elemzéséből.
Tovább a teljes cikkre

Másfél éves csúcsot döntöttek az ingatlanalapok

realista.hu
Szeptemberben a tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként 1,7 százalékkal, 109 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai 6433 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
Tovább a teljes cikkre

Itthon a következő 10 év legbiztosabb biznisze lehet a lakásfelújítás

privatbankar.hu
Az Európai Bizottság épületkorszerűsítési stratégiát tett közzé, mely az épületek energia-hatékonyságát kívánja javítani az üvegházhatásúgáz-kibocsátások csökkentéséért és az energia-szegénység mérsékléséért. Magyarországon inkább a lakóingatlanok korszerűsítése van napirenden, és kevésbé a kereskedelmi és középületeké. Nálunk a következő tíz évben több mint egymillió családi házat lehetne felújítani.
Tovább a teljes cikkre

Befagyott az építőipar: Az áfa a lakások kulcsa

nepszava.hu
Ötödével kevesebb az építőipari megrendelés, alig kérnek engedélyt ipari- és lakóingatlanok építésére. Mindezért nem csak a koronavírus a felelős.
Tovább a teljes cikkre

Itt a nagy lakásárkörkép: egyetlen ábrán 20 év árváltozásai

portfolio.hu
A hazai lakásárak alakulásával nagyon gyakran foglalkozunk, az MNB, a KSH és a Takarék Csoport is negyedéves rendszerességgel közöl adatokat erről. Emellett az OTP Jelzálogbank is rendszeresen – féléves gyakorisággal – készíti el Lakóingatlan Értéktérképét, amiben a lakásárindex helyett az aktuális négyzetméterárakra helyezi a hangsúlyt. A kétféle megközelítést együtt vizsgálva ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy az árindexek mögött milyen tényleges négyzetméterárak húzódtak meg az ezredforduló óta az ország különböző részein.
Tovább a teljes cikkre

Hamarosan rengeteg lakás feltűnhet a budapesti piacon?

piacesprofit.hu
Átalakulás és kínálatbővülés jöhet a használt lakások piacán egyrészt a járványhatás miatt megtorpanó albérletpiac, másrészt a hitelmoratórium részleges lejárta miatt.
Tovább a teljes cikkre

Budapest vagy inkább az agglomeráció? Itt a 10 legnépszerűbb település!

profitline.hu
Az elmúlt években meredeken emelkedő budapesti ingatlanárak, valamint az önálló, kertes házak iránti kereslet növekedése ismét népszerűvé tette az agglomeráció településeit a vásárlók körében.
Tovább a teljes cikkre

Az 5 százalékos áfa is visszaigényelhető lesz csok mellett

profitline.hu
Ha otthon és munka van, sokkal könnyebb az élet – hangoztatta a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, amelyben bejelentette: januártól a csokkal vásárolt új építésű ingatlanoknál az 5 százalékos áfa is visszaigényelhető lesz.
Tovább a teljes cikkre

Hasítanak a Duna House hálózatai

privatbankar.hu
Rekord negyedéves adatokról számolt be a Duna House Group (DH). A harmadik háromhavi időszakban az egész csoportban kiugróan magas bevételt ért el, miután a tavaszi visszaesést követően sikerült feltornászni a tranzakciószámot. Az év utolsó negyede azonban kiszámíthatatlan, a bizonytalanság azért alakulhat ki, mert a válság nyomán sokan elhalaszthatják az adásvételi tranzakciót.
Tovább a teljes cikkre

Ezt tette a babaváró hitel a lakáspiaccal

napi.hu
A finanszírozási lehetőségek bővülése – babaváró hitel, pályázati források – nyomán 2020-ban és 2021-ben is növekszik a lakásfelújítások száma, jövőre csaknem 200 ezer lakás eshet át generális felújításon, ami 13 éves csúcsot jelentene – áll a GKI és a Masterplast közös kutatásában.
Tovább a teljes cikkre

Ki beszél itt lakáspiaci összeomlásról? – Tavalyi szinteken az értékesítések száma

portfolio.hu
A Duna House ismét közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2020 szeptemberében, országosan 12 708 ingatlan-adásvétel bonyolódott. Ez a szám a 2018-as szinttel azonos, míg a tavalyinál 5 százalékkal gyengébb forgalmat mutat.
Tovább a teljes cikkre

A cégeknek és a magánépítkezőknek is kedvezni akar az MNB

privatbankar.hu
Egyszerre tolná meg a vállalati és magáncélú építkezéseket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a most közölt 50 pontos program lakásépítési része szerint. Ha megfogadja a kormány, akkor a barnamezős területeken fejlesztők külön jól járnának és több ezer új lakás épülhetne viszonylag rövid időn belül.
Tovább a teljes cikkre

Szakemberhiánnyal és a megrendelések elmaradásával küzd az építőipar

profitline.hu
Az építőipari cégek 60 százaléka a szakemberhiányt, 41 százaléka pedig a megrendelések hiányát tartja üzleti tevékenysége legfőbb akadályának – derült ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) felméréséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.
Tovább a teljes cikkre

Mivel lehet visszacsábítani a kisbefektetőket az ingatlanpiacra?

piacesprofit.hu
Az intézményi befektetők még kerülik a szállodákat és a plázákat, de sorban állnak a raktárakért. A nagyobb magánbefektetők még mindig veszik az irodaházakat, de a kisbefektetők egy része már kiszállna a lakáspiacból. Ám ha beindul a kormány rozsdaövezeti programja, akkor az visszaterelheti a kisbefektetőket az ingatlanpiacra, ami a válságok alatt mindig menedékül szolgál a hosszú távra tervezőknek.
Tovább a teljes cikkre

25 százalékkal kevesebb új lakás projekt indult el a megyei jogú városokban

profitline.hu
A megyei jogú városokban a harmadik negyedévben 31 újépítésű lakás projekt indult el, 25 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakához képest, amikor 41 új projekt indult, a visszaesés a koronavírus megjelenésével és a kedvezményes, 5 százalékos áfa kivezetésével magyarázható – közölte az Otthon Centrum szerdán az MTI-vel.
Tovább a teljes cikkre

Sok magyar szülő erőn felül is segíti a gyermekét: legfontosabb, hogy saját lakáshoz jussanak

penzcentrum.hu
A magyar szülők elsöprő többsége, 80 százaléka fontosnak vagy kiemelkedően fontosnak tartja, hogy gondoskodjon gyermeke jövőjéről és százból mindössze kilencen gondolják úgy, hogy ha már felnőtt a gyerek, álljon meg a saját lábán – derül egy tavalyi kutatásából. A fiatalok önállóságának megteremtése azonban nemcsak a szülők hozzáállásán múlik. Szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy az időben és célirányosan kiválasztott megtakarítási termékkel lerövidíthető a felnőttkori otthonlakás időszaka, ami Magyarországon valamivel meghaladja az Európai Unió átlagát.
Tovább a teljes cikkre

Itt lehetnek a jövő irodaközpontjai Budapesten

realista.hu
A JLL ingatlantanácsadó és a WING Zrt. ingatlanfejlesztő által nemrégiben publikált piackutatási tanulmányaikat összevetve, arra a megállapításra jutott, hogy a jövőben a vállalatok lokációs stratégiájára befolyást gyakorol a jelenlegi gazdasági átalakulás, egyúttal kedvezően hathat a közlekedési főútvonalak csomópontjához közel eső irodapiacok jövőjére.
Tovább a teljes cikkre

Így szabályozzák a lakáskiadást Budapesten: egységben az erő?

penzcentrum.hu
A járvány miatt minden harmadik rövid távra kinált kiadó lakás eltűnt a piacról Budapesten. Míg 2019-ben – az Airbnb adatai szerint – több mint 14 és fél ezer ilyen ingatlan volt a fővárosban, jelenleg már csak 10 ezret hirdetnek. Az eltűnt 5 ezer lakás egy részét hosszú távra próbálják kiadni, így évek óta először érezhetően csökkentek az albérletárak Budapesten. Egy júliusi törvénymódosítás még több tulajdonos kedvét elveheti az airbnbzéstől, az önkormányzatok ugyanis tovább szigoríthatják a vonatkozó szabályozást: meghatározhatják, hogy a lakásokat évente hány napra adhatják ki turisztikai célra. Karácsony Gergely szerint a lakbérek szélsőséges emelkedése miatt szükséges a korlátozás.
Tovább a teljes cikkre

Jó befektetés marad az ingatlan a második hullámban

napi.hu
Az ingatlan- és a részvénypiac a járvány ellenére jól teljesíthet, a jegybankok ugyanis nagyon sok pénzt öntöttek a reálgazdaságba, hogy csillapítsák a visszaesést – véli Biró Gergely, a Diófa Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója. Különösen a környezettudatos befektetések iránti kereslet futhat fel a jövőben.
Tovább a teljes cikkre

Negatív reálkamat várható a legnépszerűbb lakáshiteleknél több éven át

profitline.hu
A jelenlegi igen különleges piaci környezetben – alacsony hitelkamatok és relatív magas infláció – egyre több lakáshitel érhető el negatív reálkamattal, reálköltséggel. Vagyis az infláció mértéke meghaladja a hitel éves költségét. Mit jelent a negatív reálkamat a hiteleknél? Miért különleges ez a helyzet? A Bankmonitor szakértői ezekre a kérdésekre keresték a választ.
irodaház (képek)
Tovább a teljes cikkre

Elérte legmagasabb pontját a Dózsa György úti

portfolio.hu
Lezajlott a bokrétaünnepsége, azaz elérte legmagasabb pontját a Codic Hungary fejlesztésében a Dózsa György úton megvalósuló Green Court irodaház. Az épület egy vegyes hasznosítású fejlesztés részeként épül, melyben az irodaház mellett 275 lakás és 18 üzlethelyiség is helyet kap. Az épület várhatóan 2021 végére készülhet el.
Tovább a teljes cikkre

Pár éven belül kihalhat az ingatlanközvetítő szakma

profitline.hu
Míg 2014-ben az ingatlanközvetítők által eladott ingatlanok aránya 60 százalék feletti volt a magyar piacon, addig 2018-ban már 35 százalék alatti, és ha az irodák nem növelik nagy léptekben és gyorsan a közvetítés hozzáadott értékét és szakmai színvonalát a fejlett piacokon már működő standardok alkalmazásával, akkor 5 éven belül az arány akár 10 százalék alá is eshet, amivel gyakorlatilag megszűnik az ingatlanközvetítés mint szolgáltatás jelen formájában, mert nem lesz rá szükség.
Tovább a teljes cikkre

A sokkon túl vagyunk, de a jövő ködös: most indul az új ingatlanpiac

portfolio.hu
A beruházások életútjáról, a jövőben várható piaci intenzitásról, a hozamokról, az irodabérleti piacról, a kiskereskedelem lehetőségeiről beszélgetett a Property Market RELOADED konferencián Gedai Bori, ingatlanpiaci szakértő, Gereben Mátyás, a CPI Hungary országmenedzsere, Salamon Adorján MRICS, az ESTON International vezérigazgatója és Schrancz Mihály, a Property Market Kft. ügyvezető igazgatója.
Tovább a teljes cikkre

Fél évvel meghosszabbítják a hitelmoratóriumot! Milyen hatása lesz ennek egy lakáshitelre?

gazdasagportal.hu
Orbán Viktor miniszterelnök szombati bejelentése alapján az arra leginkább rászorulók részére a törlesztés szüneteltetését fél évvel meghosszabbítják. Vagyis a válság miatt leginkább veszélybe került adósoknak várhatóan 2021. júliusáig nem szükséges a hitelük törlesztőrészletét megfizetniük.
Tovább a teljes cikkre

Kamatmentes lakáshitel: ezzel kik járnak jól?

napi.hu
A Matolcsy György jegybankelnök által a napokban belengetett kamatmentes lakáshitel lehetősége első hallásra rendkívül vonzónak tűnhet egy lakásvásárlás előtt állónak, hiszen a kamatmentes hitelnél olcsóbbat el sem lehet képzelni.
Tovább a teljes cikkre

Ezek most a legolcsóbb új lakások Budapesten

portfolio.hu
Mennyibe kerülnek most a legolcsóbb új lakások Budapesten és hol találjuk ezeket? A Budapesti Lakáspiaci Riport legfrissebb adatai alapján a fővárosi újlakás-piac különlegességeit néztük meg, ahol a legolcsóbbak mellett a legdrágább, a legkisebb és a legnagyobb lakásokat is bemutatjuk.
Tovább a teljes cikkre

Van pár tippünk, hogy hol indulnak a rozsdaövezeti lakásprojektek

privatbankar.hu
A lejtőre került lakáspiac már nagyon kiéhezett arra, hogy a kormány végre eldöntse, hol lesznek a kedvezményes áfával fejleszthető rozsdaövezeti területek. Több olyan fővárosi lokáció is van, amely bekerülhet a programba, s így öt százalékos áfával adhatják majd ott a lakásokat. Kizárt, hogy a nagyobb ingatlanfejlesztők ne lobbiznának azért, hogy már meglévő telkeikkel bekerülhessenek a programba. A kabinet nagyon ígérgeti, hogy bevonja az önkormányzatokat is a kijelölésbe, ám a Fővárossal eddig semmi érdemi konzultációt nem folytatott.
Tovább a teljes cikkre

Lakáshitelek tömege dőlhet be a törlesztési moratórium után Magyarországon

portfolio.hu
A törlesztési moratróium sok problémát elfed, a lejárta után jelentős nem teljesítő hitelállomány alakulhat ki Magyarországon – mondta Felfalusi Péter, az Intrum vezérigazgatója a Portfolio mai hibrid Hitelezés 2020 konferenciáján.
Tovább a teljes cikkre

Ingyenhitellel robbantana Matolcsy az ingatlanpiacon

nepszava.hu
0 százalékos hitel járna a “zöld otthonok építőinek” és vásárlóinak.
Tovább a teljes cikkre

Megbillent az ingatlanpiac: sokan keresnek lakást, de még mindig kevesen adnának el

hvg.hu
A járvány intenzitásával párhuzamosan alakulnak az adásvételek. Az enyhüléskor visszatértek a piacra a vevők, de az eladási kedv még nem zárkózott fel.
Tovább a teljes cikkre

Ekkora lakást vehetsz 20 millió forintért Budapesten és vidéken

penzcentrum.hu
Nagyot nem lehet álmodni 20 millió forintért, de a jelenlegi ingatlanpiacon igenis érezhető kereslet mutatkozik az ekkora összegért kínált lakások iránt. Ennyiért egy 27, a nagyobb vidéki városokban pedig egy 57 négyzetméteres téglalakást lehet vásárolni. Apanelek valamivel olcsóbbak.
Tovább a teljes cikkre

Drágábban és nagyon gyorsan kelnek el az energiahatékony lakások

hvg.hu
A hitelfelvételnél azonban figyelni kell: hiába lesz valakinek az idén készen a háza, ha most szeretne hitelt felvenni rá, már a 2021-től érvényes energetikai előírásoknak kell a terveknek megfelelnie
Tovább a teljes cikkre

Erős volt az első félév a JLL projektmenedzserei számára

realista.hu
A JLL Projektmenedzsment részlege aktív időszakot zárt az év első felében, három különböző megbízás keretében több mint 6.000 négyzetméter fit-out projekt átadásával. Közülök egyes projektek több ütemben készültek el, hosszútávú együttműködés eredményeként.
Tovább a teljes cikkre

Szinte önerő sem kell annak, aki állami támogatásokkal venne új lakást

hvg.hu
Akinek elég magas a jövedelme, az akár 2 milliós önerővel is vehet hitelre közel 70 millió forintos lakást – csak szülessen mellé három gyereke.
Tovább a teljes cikkre

Ingatlancsata – Budapest vagy agglomeráció? Itt a 10 legnépszerűbb település!

profitline.hu
Az elmúlt években meredeken emelkedő budapesti ingatlanárak, valamint az önálló, kertes házak iránti kereslet növekedése ismét népszerűvé tette az agglomeráció településeit a vásárlók körében.
Tovább a teljes cikkre