Hírek

Úgy bepörgött az ingatlanpiac, hogy újabb cég indít licitáló rendszert

Portfolio.hu
Kelendőek az olcsóbb ingatlanok, tisztul a piac, így május-júniusban további 2-7 százalékkal csökkent az ingatlan-hirdetések száma a vezető hazai ingatlanhirdetési portálokon. Ettől függetlenül ugyanúgy igen nehéz kitűnni a sok tízezer ajánlat közül, ezért az Ingatlantájoló vadonatúj fejlesztésként most hirdetés-kiemelési licitrendszert indított, áll a cég közleményében.
Tovább a teljes cikkre

Elmondták a szakemberek, mi lesz a lakáshitelekkel a pandémia után

Portfolio.hu
Nem okozott jelentős visszaesést a pandémia sem az ingatlanárakban, sem a jelzáloghitelezés területén, a digitalizációs igény viszont növekedett – mondták el magyar bankok ingatlanhitelezési vezetői a Portfolio Hitelezés 2021 konferenciáján. Szó volt arról is, hogy a moratóriumos hitelek körülbelül 5-10%-a válhat nem teljesítővé a pandémia alatt, illetve hogy hosszabb távon is megmarad majd a személyes ügyintézés a digitális csatornák fejlődése ellenére.
Tovább a teljes cikkre

Még kedvezőbbé teszi a lakáshiteleket a megugró infláció. De hamarosan változik a helyzet!

Profitline.hu
2021. májusában az infláció 5,1% volt, ez megegyezik az áprilisi átlagos áremelkedés mértékével. Vagyis továbbra is 8 éves rekordon van a drágulás Magyarországon. Az érték nem okozott meglepetést – az elemzők nagyságrendileg ekkora áremelkedésre számítottak -, az viszont döntő lehet, hogy a nyár folyamán az infláció hogyan alakul. A Bankmonitor szakértőinek vizsgálata alapján a lakáshitel árai nem emelkedtek érdemben májusban, emiatt a legolcsóbb hitelek THM értéke az infláció mértékének a felét sem éri el. A helyzet azonban júniusban megváltozik.
Tovább a teljes cikkre

Kevesebb ingatlan cserélt gazdát – ennyit drágultak a lakások tavaly

Piacesprofit.hu
Csaknem 20 százalékos forgalomcsökkenés mellett 9,1 százalékkal drágultak az ingatlanok tavaly.
Tovább a teljes cikkre

Nyári szabadságra ment a moratórium

Realista.hu
A hiteltörlesztési moratóriumot a kormány további egy hónappal, szeptember végéig a jelenlegi feltételek mellett meghosszabbította. Bár a moratórium így „nyári szabadságra” ment, az ügyfeleknek nem árt számolniuk, mit is jelenthet, ha akár 2022. végéig tovább él a fizetéskönnyítő lehetőség. A money.hu szakértői szerint rugalmasabb szerződésmódosítási feltételekkel vagy a hitelcsere lehetőségével az ügyfelek még inkább nyertesei lehetnek a moratóriumnak.
Tovább a teljes cikkre

Tudja, mi az a törlesztőrészlet pazarlás? Most elmondjuk!

Realista.hu
Akár 10 milliárdos nagyságrendű megtakarítást érhetnének el a magyarországi lakáshitelesek, ha a legkedvezőbb megoldást választanák a money.hu hipotetikus becslése szerint.
Tovább a teljes cikkre

5 fontos kérdés, ha egy vállalkozás hitelből vásárolna ingatlant

Piacesprofit.hu
Sok vállalkozást foglalkoztat az ingatlanberuházás és fejlesztés gondolata. A lelkesedés érthető jelenleg még elérhető fix 0 százalék és 2,5 százalék közötti támogatott kamatszint mellett, miközben az infláció már 5 százalék felé kúszott. Hitelt felvenni ezért már önmagában is nettó pénzügyi nyereség. Pláne, ha a jóval infláció alatti kamatszintet az ingatlanhiteleknél szokásos 10 éves futamidőre kaphatjuk meg! A fő kérdése persze az, hogy mennyi hitelt kaphat egy cég és milyen feltételeknek kell megfelelni? A Bankmonitor összeszedte a leggyakrabban felmerülő kérdéseket.
Tovább a teljes cikkre

Elmarad a lakáspiaci recesszió

VG.hu
A lakásárak tavaly 9,1 százalékkal nőttek országos szinten a NAV ingatlanforgalmi adatai alapján. Minden településtípuson drágulás volt, de ennek üteme és mértéke eltért, a legszembetűnőbben Budapesten, ahol csak 3 százalékos volt az áremelkedés. Országos átlagban csaknem ötödével, 19 százalékkal csökkent az ingatlanforgalom.
Tovább a teljes cikkre

Hamarosan még többet érhet a szuperolcsó csokos lakáshitel

Index.hu
Bár nagyon alacsony kamattal lehet piaci lakáshitelhez jutni jelenleg, ám a csok mellé felvehető lakáshitel ennek ellenére verhetetlen a maga kategóriájában, vagyis a végig fix kamatú kölcsönök között. Amennyiben pedig a piaci hitelkamatok emelkedni kezdenek – amire a Bankmonitor szakértői szerint komoly esély van –, akkor a csokhitelek pénzügyi előnye tovább fog nőni.
Tovább a teljes cikkre

Itt vannak a leggyorsabban tulajdonost cserélő lakások

Portfolio.hu
Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy egy átlagos lakás milyen gyakran cserél gazdát, és vajon az ország mely térségeiben adják el gyakrabban a lakásaikat a tulajdonosok, akkor a választ a lakásállomány forgási sebességében érdemes keresni. Ez a mutató nem csak a tranzakciószámok alapján értékeli az ország egyes településeit, vagy a főváros kerületeit, hanem a területi meglévő lakásállományt is figyelembe veszi. Így a különböző méretű településekről is el lehet dönteni, hogy mennyire népszerűek a vásárlók körében. Előljáróban annyit, hogy néhány fővárosi kerület mellett a Tatabányai járás az, ahol a legaktívabbak voltak a vásárlók – az OTP Lakóingatlan Értéktérkép adatai alapján.
Tovább a teljes cikkre

A bankszövetség csak a rászorulókat segítené

Realista.hu
A moratórium meghatározó célja és a bankszektor alapvető feladata az, hogy célzott és hatékony segítséget nyújtson kifejezetten a rászorulóknak, ezen a célon túlmutató programot a bankszövetség a továbbiakban szakmailag nem támogathat, hiszen nem indokolható a bankszektor extra költségviselése olyan ügyfelek után, akik megfelelő jövedelemmel vagy elegendő tartalékkal rendelkeznek vállalt kötelezettségeik teljesítéséhez – közölte a Magyar Bankszövetség az éves rendes testületi üléséről készített beszámolójában szerdán az MTI-vel.
Tovább a teljes cikkre

Hol lehet még olcsón újépítésű lakást venni?

Realista.hu
A tavalyi mélyrepülés után ismét szárnyal az újépítésű lakások piaca, ami több tényező együttes hatásának köszönhető. Az áfacsökkentés és otthonteremtési támogatások hatására megélénkült a kereslet, a kivitelezési költségek folyamatos emelkedés miatt ugyanakkor egyre nehezebb „olcsó” újlakást találni. Az OTP Ingatlanpont szakértője az újlakáspiac aktuális kínálatát vizsgálva utánajár, hogy mire számíthat az, aki most szeretne jó áron jó újépítésű lakást találni.
Tovább a teljes cikkre

Elkezdődött az önkormányzati ingatlanok kényszereladása

Portfolio.hu
Közel 36 milliárd forint értékben árusítanának ki ingatlanokat a kormányzati elvonások miatt nehéz helyzetbe került fővárosi önkormányzatok – írja a Népszava. Az ingatlanok között üzlethelyiségek, ipari csarnokok, lerobbant önkormányzati lakások, telkek, műhelyek, pincék és tetőterek is megtalálhatók, de régi iskolaépületre, sőt egész lakóházakra is van példa.
Tovább a teljes cikkre

Megint pörög a magyar ingatlanpiac: csak így érdemes most lakást, házat venni

Penzcentrum.hu
Az ingatlanpiac ismét megélénkült, a szakértők tapasztalatai alapján a vásárlók alaposan felmérik a kínálatot, azonban a legjobb lehetőségek pillanatok alatt elkelhetnek. Ezért érdemes előre felkészülni, tisztázni, hogy milyen célból szeretnénk ingatlant vásárolni, melyek a legfontosabb szempontok számunkra. Ugyanígy fontos tisztában lenni azzal, hogy a szerződéskötéssel nem zárul le az adásvétel folyamata – hívják fel a figyelmet szakértők.
Tovább a teljes cikkre

Ellentmondásos változások a hitelpiacon

Profitline.hu
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Tovább a teljes cikkre

Rekordösszegű lakáshitelt vettek fel a magyarok márciusban

Hvg.hu
Átlépte a 100 milliárd forintos határt a havi lakáshitel-folyósítások összege 2021. márciusban, összesen 104,72 milliárd forintot helyeztek ki a hitelintézetek a lakossági ügyfeleknek. Bár a volumen jelentős részét még mindig használt lakás vásárlására fordítják az igénylők, márciusban látványosan megugrott az új építésű lakásokra és a korszerűsítésre felvett kölcsönök aránya is.
Tovább a teljes cikkre

Milliókat hozhat az állami pénz

Profitline.hu
Az otthonfelújítási támogatás segítségével nemcsak a felújítási kiadásainkat felezhetjük meg, hanem az ingatlanunk értékét is jelentősen növelhetjük, amennyiben ezt a pénzt ingatlanunk szigetelésére fordítjuk. Az így befektetett összeg pedig azonnal el is kezd megtérülni a jelentősen lecsökkent rezsikiadásainknak köszönhetően. A szigetelési munkákhoz a járvány előtt négyzetméterenként 3,5 ezer forintért már jó szakembert lehetett kapni, mára viszont nem ritka az egy négyzetméterre jutó 6 ezer forintos munkadíj sem. Az építőanyagok ára is kilőtt, így különösen fontos, hogy a kiadások a lehető legjobban hasznosuljanak.
Tovább a teljes cikkre

Régen adtak ilyen olcsón lakáshitelt a bankok: már csak pár hónap és vége a jó világnak!

Penzcentrum.hu
A legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitel THM értéke 3,03%, míg a 10 éves futamidejű állampapír referenciahozama 3,15%. Vagyis olcsóbban kaphatunk hitelt, mint az állam! Ilyet eddig nem sűrűn tapasztalhattunk, de vajon meddig maradhat fent ez az egyedi helyzet? Szakértők elemezték a helyzetet.
Tovább a teljes cikkre

Megugrott az új lakások eladása – Főként az erkélyes, teraszos lakások keresettek

Portfolio.hu
Megugrott az értékesített új lakások száma Budapesten: 2021 első negyedévében 64 százalékkal több lakást adtak el, mint egy negyedévvel korábban. A növekedés Angyalföldön kiemelkedő volt, az értékesített új otthonok 39 százaléka a XIII. kerületben talált gazdára. Az elmúlt években megnőtt az igény a terasszal rendelkező lakások iránt. Budapesten átlagosan egy új lakáshoz 14,3 négyzetméteres erkély tartozik, de nemcsak az erkélyes új lakások aránya növekszik, hanem a terasz és erkély területének nagysága is – derül ki a LIVING és az ELTINGA közös, XIII. kerületi újlakás-piaci jelentéséből.
Tovább a teljes cikkre

Nehéz helyzetbe hozhatja a lakáshiteleseket az emelkedő kamat

VG.hu
A járvány miatt adósvédelmi intézkedésként bevezetett hitelmoratórium majdnem 300 ezer lakáshitelt és 1800 milliárdos összeget érintett. Bár vannak tervek a hitelmoratórium meghosszabbítására, az érintetteknek érdemes előre felkészülniük majd az esetlegesen módosított határidő lejártára, onnantól ugyanis nagyobb lesz a havi kiadás a moratóriumos időszakhoz képest. Az adósoknak érdemes mérlegelniük például a hitelkiváltást, amelynek keretében a korábbinál kedvezőbb konstrukcióra cserélhetik a meglévőt.
Tovább a teljes cikkre

Lakásfelújítási támogatás: három jó hír érkezett Novák Katalintól

Portfolio.hu
Újabb kérdésekre válaszolt a családügyi miniszter az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban ma délelőtti Facebook-videójában.
Tovább a teljes cikkre

Elszabadul a pokol a lakáshiteleknél? Lélegzet-visszafojtva figyelik százezrek, mi jön most

Portfolio.hu
Az öt évvel ezelőtti szintre emelkedtek a rövid lejáratú bankközi kamatlábak az utóbbi hónapokban, az MNB alelnökének hétfői nyilatkozata pedig további lendületet adott a jelenségnek. Minél inkább elköteleződik az MNB a monetáris szigorítás mellett, annál több jelzáloghiteles szembesülhet törlesztőrészlete növekedésével (részben a moratórium után), hiszen majdnem minden második adós még mindig változó kamatozású hitelben ül. 411 ezer darab, 1969 milliárd forintnyi jelzáloghitel-tartozást érinthet rövid távon probléma. Utoljára a devizahiteles válság idején tapasztalt érdemi törlesztőrészlet-emelkedést a jelzáloghitelesek többsége, megnéztük, ezúttal mekkora sokkra lehet számítani.
Tovább a teljes cikkre

Szárnyalnak a vidéki és az újépítésű lakások

Realista.hu
Az újépítésű ingatlanok és vidék térnyerése, csökkenő forgalom, valamint az ingatlanárak növekedésének tovább mérséklődése jellemezték az elmúlt év magyarországi ingatlanpiacát. A KSH legfrissebb, 2020. IV. negyedévét is vizsgáló lakásárindexe alapján a koronavírus járvány hatása kimutatható, de alapjaiban nem forgatta fel sem a hazai, sem az európai ingatlanpiacot. Az OTP Ingatlanpont szakértői az elmúlt év ingatlanpiaci folyamatait és a jövő kilátásait vizsgálják.
További a teljes cikkre

Lakásfelújítási támogatás: önerő nélkül is járnak a milliók, szinte ingyen adják a bankok

Penzcentrum.hu
Az európai kormányok egyik legfontosabb, hosszú távú célkitűzése, hogy javulást érjenek el a folyamatosan romló demográfiai adatok terén, és minél több gyermek vállalására ösztönözzék a családokat. Magyarországon az otthonteremtési program hivatott arra, hogy támogassa a gyermeket nevelő szülőket, hogy megfelelő körülményeket biztosíthassanak számukra. A program egyik legújabb eleme a 2021 januárja óta elérhető otthonfelújítási támogatás, melynek keretében akár 3 millió forinttal is hozzá tud járulni az államkassza a már meglévő otthonok korszerűsítéséhez, felújításához. A támogatás maximális kihasználásához azonban 3 millió forintnyi önerő is szükséges, mely az otthonfelújítási kölcsön nevű konstrukció biztosít már számos hazai pénzintézetnél.
Tovább a teljes cikkre

Az alacsonyabb jövedelműek már érzékelhetik a lakáshitelek drágulását

Gazdasagportal.hu
A Bankmonitor szakértői már többször jelezték, hogy amennyiben nem változik a piaci környezet, akkor a lakáshitelek kamata emelkedni fog. A drágulás azonban fokozatosan jöhet, a kamatemelkedés nagysága nem lesz drasztikus. A Bankmonitor elemzése alapján a folyamat már el is kezdődött, és bár sokan még nem érzékelik, az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők már a kamatok emelkedésével szembesülhetnek. Ezt jól mutatja, hogy negyedév alatt 500 ezer forinttal emelkedett a teljes visszafizetendő összeg egy 15 millió forintos lakáshitel esetében.
Tovább a teljes cikkre

Eldőlt, mi lesz a törlesztési moratórium sorsa Magyarországon

Portfolio.hu
Megszületett a megállapodás, legalábbis már megvannak annak fő vonalai: a törlesztési moratórium a maihoz hasonló formában június helyett augusztus végéig maradhat velünk – értesült a Portfolio. Politikailag erősen motiváltnak tűnik a másik fontos döntés: aki nyár végéig külön jelzi igényét (opt-in), az a jövő évi választások utánig, 2022 közepéig veheti igénybe a törlesztés szüneteltetésének lehetőségét. A megállapodás szerteágazó hatásaival június 9-ei Hitelezés 2021 konferenciánkon kiemelt témaként foglalkozunk, érdemes regisztrálni.
Tovább a teljes cikkre

Visszatértek a befektetők, normalizálódik az ingatlanpiac

VG.hu
A kimagasló első negyedéves felfutás után normalizálódott az ingatlanpiac aktivitása áprilisban – írja a Duna House a keresletindexe és tranzakciószámbecslése alapján
A 2019-es szinteket hozza jelenleg a piac, ami a lakáspiac szempontjából egy erős tavaszi hónapnak felel meg.
Tovább a teljes cikkre

Megugrott az ingatlanpiaci befektetések értéke

Profitline.hu
A magyarországi ingatlanpiaci befektetések értéke 179 millió euró volt az első negyedévben, 27 százalékkal több az egy évvel korábbinál – közölte a CBRE, a világ legnagyobb kereskedelmi ingatlan- és befektetési vállalata az MTI-vel.
Tovább a teljes cikkre

Durva jelenség a lakáshiteleknél: ennyit értek a családtámogatási intézkedések?

Portfolio.hu
6,5 százalékkal kevesebb folyósítás 4,6 százalékkal nagyobb összegben – röviden ez történt tavaly a lakáshitelek piacán a KSH tegnap közzétett adatai szerint. Előbbi egy hosszabb távú trendre erősített rá: hiába a családtámogatások felpörgetése, az otthonteremtést segítő hitelek állományi darabszáma lényegében 2015 óta stagnál, vagyis az MNB három éve közzétett hosszú távú hitelpiaci jövőképével ellentétben egyelőre nem lett szélesebb a hiteladósok tábora.
Tovább a teljes cikkre

1803 milliárd forint lakáshitelre kérték a törlesztési moratóriumot

Hvg.hu
Négyezer milliárd forint fölé nőtt a magyarországi lakáshitelek állománya.
Tovább a telje cikkre

Megrohanták a magyarok a bankokat: fejvesztve adósodnak el, mintha nem lenne holnap

Penzcentrum.hu
Amióta a koronavírus világjárvány tavaly március óta erőteljes hatást gyakorol a magyar lakosság mindennapjaira, a hitelek felvétele iránt sem volt egetverő a lelkesedés. Azonban úgy tűnik, márciusban visszatért a magyarok bátorsága: a felvett lakáskölcsönök, személyi hitelek, és babaváró támogatások összege meghaladja a tavaly márciusi szintet, amire egy éve nem volt példa.
Tovább a teljes cikkre

Biztató fordulat a hazai lakásépítésekben – Ennyi lakás épült az év első három hónapjában

Portfolio.hu
Kiadta a KSH az idei első negyedévre vonatkozó lakásépítési számait, melyből kiderül, hogy 2021 I. negyedévében 6153 új lakás épült, 29%-kal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 6946 volt, 1,2%-kal kevesebb, mint 2020. I. negyedévében.
Tovább a teljes cikkre

Budapest után vidéken is megállhat a lakásárak emelkedése

Portfolio.hu
Közzétette legfrissebb lakáspiaci számait az MNB, melyből kiderül, hogy míg a vidéki városokban és községekben a tavalyi év során 7-10 százalékkal mentek feljebb a lakásárak, addig Budapesten 2019 közepe óta nem történt érdemi elmozdulás. 2020 harmadik és 2020 utolsó negyedéve között ugyanakkor mindhárom jogállású kategóriában minimálisan csökkentek az árak.
Tovább a teljes cikkre

Államilag támogatott hitelt keresnek sokan lakásvásárláshoz

Profitline.hu
Az idén a lakásvásárlást valamilyen hitelkonstrukció segítségével tervezők körében nőtt a támogatott megoldások – csokos konstrukciók és babaváró kölcsön – iránt érdeklődők aránya.
Tovább a teljes cikkre

Mit hoz az áfacsökkentés a lakásárakban? – Hat pontban összeszedtük a lényeget

Portfolio.hu
Január 1-jétől indult Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja, amelynek részeként az új építésű ingatlanok vásárlására vagy építtetésére a korábbi 27%-ról 5%-ra csökkent az áfa, amely alapjaiban változtatta meg az ingatlanpiaci kilátásokat. A kisebb áfa azonban nem biztos, hogy sokáig lehet érezhető a vételárakban, ugyanis a családtámogatásai kedvezmények a keresletet is élénkítik, amely jelentősen feltornászhatja az árakat.
Tovább a teljes cikkre

Beindult a nagy visszacsalogatás a budapesti irodaházaknál

Piacesprofit.hu
Az előre menekülő nagy technológiai cégek Budapesten is beruházásokkal akarják vonzóbbá tenni irodáikat, elindult a dolgozók nagy visszacsábítása. Az irodapiac eközben továbbra is stagnál, a fejlesztők nem feltétlenül akarnak kockázatos akciókba kezdeni.
Tovább a teljes cikkre

Miért drágulnak még mindig a lakások, ha elvileg egy éve válság van?

Forbes.hu
És honnan ez a vásárlóerő? Hova tudnak még drágulni a négyzetméterárak? Főleg úgy, hogy már most is teljesen elszakadtak a hazai bérszínvonaltól. Szakértőkkel és ábrákkal igyekszünk elmagyarázni, hogy milyen folyamatok hajtják egyre feljebb az árakat és miért van az, hogy az év elején tízéves rekordra pörgött az adásvételek száma.
Tovább a teljes cikkre

Stagnálásba váltottak a bérleti díjak, gyűlnek a felhők a budapesti airbnb lakások felett

Portfolio.hu
Még mindig vegyes képet mutat az országos bérlakáspiac a kínálati árak alapján – derül ki az ingatlan.com új elemzéséből, amely ismerteti a KSH-ingatlan.com lakbérindexének legújabb – márciusi – eredményeit és több mint 40 ezer hirdetés alapján bemutatja az április végére jellemző kínálatot és átlagos bérleti díjakat is.
Tovább a teljes cikkre

Még mindig megéri ingatlanba fektetni Magyarországon? Nem egyszerű a képlet

Penzcentrum.hu
Egy tavaly decemberben publikált kutatás eredménye szerint Magyarországon a háztartások anyagi javainak 67,5 százaléka ingatlan vagyon. Bár a koronavírus-járvány kezdetén érzékelhető volt a piacon egy erős megtorpanás, egy évvel később már a kissé hektikus körülmények ellenére is visszatértek a befektetők. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa kevés esélyt lát arra, hogy a 2008-as válsághoz hasonlóan feleződjenek az árak, a hozam és a várható értéknövekedés miatt pedig jó üzletnek gondolja a lakásvásárlást, az ingatlanokat ugyanis nem terhelik jelentős adók.
Tovább a teljes cikkre

Fejre állt az új ingatlanok piaca, lakás helyett házat keresnek a legtöbben

Hvg.hu
Ahhoz, hogy az új lakások és házak árai fenntartható módon megfizethetőek legyenek, a kínálat bővülésére van szükség. Ez a folyamat is elindult már az ingatlan.com szerint.
Tovább a teljes cikkre

Mégsem kell egy éven belül felújítani a lakást a kamattámogatott kölcsönhöz

Hvg.hu
A kormány egy nyilatkozatot kér az igénylőktől, hogy maradéktalanul az otthonukra költik a hitelt.
Tovább a teljes cikkre

Az évtized közepére nagyon felpöröghetnek a lakásépítések

Realista.hu
Több alapvető fordulat körvonalazódik az új lakások piacán, amely nagyon erősen kezdte az idei évet – derül ki az ingatlan.com több mint 20 ezer hirdetés adatain, valamint a hivatalos KSH-adatokon alapuló elemzéséből. Robbanásszerű bővülés látható az új építésű lakóingatlanok piacán, a kínálat az egy évvel korábbit 55, a 2019-es szintet 81 százalékkal haladja meg.
Tovább a teljes cikkre

Több lakáshitel dőlhet be, kevesebbet vehetnek fel

Vg.hu
Egy lakás vásárlása komoly anyagi megterhelést jelent a legtöbb háztartás számára. Nemcsak az önerő előteremtése, hanem a lakáshitel törlesztése is nehézséget okoz. A KSH és az MNB adatai alapján Magyarországon a teljes lakáshitel-állomány 2016 után négy év alatt 41 százalékkal (2900 milliárdról forintról 4100 milliárdra forintra) emelkedett, a lakáshitelek darabszáma viszont stagnált – áll a GKI Gazdaságkutató Zrt. közleményében.
Tovább a teljes cikkre

További növekedést vár a lakáshitelpiacon a Duna House

Hvg.hu
Idén a legnépszerűbbek a csok-hoz kapcsolódó államilag támogatott hitelkonstrukciók lehetnek, illetve élénk érdeklődés várható a babaváró kölcsön iránt is.
Tovább a teljes cikkre

Már vártuk! Lecsapott a “fűrész” a lakáspiacon

Portfolio.hu
Megjelent a KSH legfrissebb, 2020. október-december közötti időszakra vonatkozó lakásárindexe. Bár még nem érkezett be az összes adásvétel, így előzetes számokat láthatunk csak, az már szembetűnő, hogy éves, alapon tovább folytatódott az enyhe lakásárnövekedés, míg az egy negyedévvel korábbi értékhez viszonyítva egy leheletnyivel alacsonyabb lett az árindex – ahogy az várható is egy stagnálás közeli időszakban, amikor egyszer kissé lefelé, majd kissé felfelé mozdulnak el az árak, mintha csak egy fűrész élén táncolnának.
Tovább a teljes cikkre

Bírságbombán ülnek azok a párok, akik gyerek nélkül maxolják ki a CSOK-ot

Profitline.hu
A családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódóan 2021. januártól több kedvezmény is elérhető: használt és új lakás vásárlása esetén nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni, új lakás vásárlásánál pedig visszaigényelhető az 5 százalékos általános forgalmi adó, azaz az áfa is. Csak ez a két támogatási forma több millió forintos segítséget jelenthet a családok számára, az óvatosság azonban nem árt, hiszen a csokhoz hasonlóan ezeknél is előfordulhat, hogy vissza kell fizetni az igénybe vett támogatást. Összefoglaltuk, mely esetekben kerülhet sor a visszafizetésre, és hogy ez mekkora terhet róna a családokra.
Tovább a teljes cikkre

Védőernyő alatt a törlesztők

VG.hu
A futamidő jelentős meghosszabbításával és a visszafizetendő többlettel most szembesülő ügyfelek számára is kedvező megoldás lehetne, ha a moratóriumi jogszabály lehetővé tenné, hogy az ügyfél kérhesse: a törlesztés újraindításakor emelkedjen a törlesztőrészlete.
Tovább a teljes cikkre

Népszerűek a fenntartható a befektetések a Raiffeisen Alapkezelőnél


Privátbankár.huA 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak közül a Raiffeisen Alapkezelő alapja kapta A Legjobb Ingatlan Alap 2021 elismerést – a cég vezérigazgatója adott rövid helyzetértékelést.
Tovább a teljes cikkre

Nincs megállás, tovább nőnek idén a lakásárak

Piacesprofit.hu
Eddig csak az volt biztos, hogy drágábban lehet építkezni a növekvő kivitelezési költségek miatt. Most már az is megerősítést nyert, hogy a külső hatások miatt mind az új, mind a használt lakások ára emelkedett az elmúlt három hónapban.
Tovább a teljes cikkre

Valóban 10 százalék feletti lakásár-emelkedés jöhet? – Lehet az 20, de akár 0 százalék is

Portfolio.hu
A napokban körbejárta az ingatlanpiaccal foglalkozó sajtót a Duna House azon elemzése, miszerint a következő évben ismét kétszámjegyű, vagyis 10 százalék feletti lehet a lakásárak emelkedési üteme. Ezzel szemben az Ingatlan.com mai közleménye úgy fogalmaz, hogy a 10 százalékos drágulás már a múlté. Kinek lehet igaza? Mi történik körülöttünk most a lakáspiacon? Nézzük a részleteket!
Tovább a teljes cikkre

Ide menekítik a befektetők a pénzüket az ingatlanalapokból: tudnak valamit?

Penzcentrum.hu
Márciusban 2 százalékkal, 137 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapok vagyona, amely ezzel először lépte át a hétezer milliárd forintot, a hónap végén a Bamosz tagjai 7110 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) csütörtökön.
Tovább a teljes cikkre

Szárnyal az ingatlanpiac, berobbant a jelzáloghitel

Profitline.hu
A Duna House közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2021 márciusában, országosan 15 630 ingatlan adásvétel bonyolódott, valamint 93 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
Tovább a teljes cikkre

Visszatérhetnek a befektetők az ingatlanpiacra, de a rövid távú haszon már a múltba vész

Privatbankar.hu
Az infláció várható gyorsulása miatt ismét a befektetőké lehet a terep az ingatlanpiacon. Lakásokat, földszintes bevásárló parkokat és raktárakat célozhatnak meg. A jó adottságú irodaházakat sem vetik meg, noha itt már nehezebb a terep.
Tovább a teljes cikkre

Olcsóbbak lehetnek a közepes vagy rossz állapotú használt lakások – legalábbis erre számítanak sokan

Privatbankar.hu
Miközben az ingatlanos cégek és a lakosság is folyamatosan egyre optimistább a lakáspiaccal kapcsolatban, mind többen számítanak a használt lakások kisebb árcsökkenésére, különösen Budapesten – derül ki a GKI és a Masterplast felméréséből. Várhatóan a rossz vagy közepes állapotú ingatlanok értéke csökkenhet, de legalábbis nőhet a lemaradásuk a jó vagy újszerűek mögött. Az új építésű lakások ára ugyanakkor csak elvétve mérséklődött az 5 százalékos áfa miatt. A projektek többségénél stagnálnak, néhánynál még növekedtek is az árak.
Tovább a teljes cikkre

Meddig szárnyalnak a lakásárak, mi lehet a jó ingatlanbefektetés?

Portfolio.hu
A lakásáfa csökkentés ellenére tovább emelkedett az új lakások ára a fővárosban, és az átlagos négyzetméter árak már a 970 000 Ft-ot közelítik. Folytatódhat-e az elmúlt években tapasztalt növekedési dinamika? Hol van a plafon, és mely területeken vannak most a jó ingatlanpiaci befektetések? Ezekről a témákról beszélget Ditróy Gergellyel a Portfolio ingatlanpiaci szakértőjével Bence Balázs. A lakáspiac aktualitásain túlmenően az átalakulóban lévő pláza és irodapiaci helyzetet is szóba kerül.
Tovább a teljes cikkre

Ezeket a vidéki városokat favorizálják a fiatalok: így változott a lakásvásárlási szokásuk

Hellovidek.hu
A saját erő nagysága mellett a hitelképesség, az életmódhoz köthető igények, a munkahelytől való távolság a legdöntőbb szempont a fiatalok lakásvásárlásakor, ám újabban már az is elvárás, hogy lehetőleg hasonló életkorú társaikkal élhessenek együtt. Az első lakás vásárlásához a legtöbb fiatalnak hitelt kell felvennie – olvasható az Otthon Centrum sajtóközleményében.
Tovább a teljes cikkre

Lakásfelújítás: bukhatunk az állami támogatásból, mutatjuk, mire érdemes figyelni!

Profitline.hu
A lakásfelújítási támogatás akár 3 millió forinttal is segítheti otthonunk korszerűsítését, de költségeinket mindenképpen számlákkal kell igazolnunk. A számlára vonatkozó feltétel pedig az, hogy az anyagköltségnek és munkadíjnak fele-fele arányban kell szerepelnie. A való életben persze ritkán jön ki a tűpontos felezés, de mindenképpen érdemes ezt megközelíteni, mert egyik vagy másik költségelem túlcsordulása veszteségként jelentkezik számunkra, hiszen erre nem igényelhetjük a támogatást. A Bank360 elemzésében egy szoba, az előtér és a fürdőszoba felújításán keresztül szemléltetjük, hogyan csökkenthetjük a veszteséget a különböző felújítási munkák összehangolásával.
Tovább a teljes cikkre

Itt kiszámolhatod, mennyire éri meg az ingatlanbiztosításod!

Piacesprofit.hu
A Magyar Nemzeti Bank honlapján kalkulátort indított a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások összehasonlítására.
Tovább a teljes cikkre

Átárazott új lakások: a valóságban is megkapták a vásárlók az áfacsökkentést?

Portfolio.hu
Az új lakások mintegy 40 százalékát árazták át a fejlesztők 2020 vége és 2021 eleje között, ugyanakkor ez a jelenség a sok ellentétes irányú és mértékű ármozgásnak köszönhetően, nem volt szembetűnő az átlagárakban. Bár sok lakásnál, ahol tavaly még 27 százalékos áfával kellett számolni valóban csökkentek az árak idéntől, a kedvezmény mértéke azért nem 22 százalékpont volt. Az elmúlt hónapok árváltozásai jól szemléltetik, hogy milyen valós hatása van egy adócsökkentésnek, aminek az egyik kihangsúlyozott célja az lenne, hogy a vásárlókat juttassa kedvezőbb helyzetbe.
Tovább a teljes cikkre

A kis lakások helyett a nagyobbak kelendőbbek

Vg.hu
Hónapról hónapra több lakást értékesít a Metrodom csoport, a lakásépítő társaságnál novemberben robbant be a kereslet, aminek hatására a tavaly nyári 30-40 szerződéssel szemben most havi 70-et kötnek az új állami támogatásokat kihasználni igyekvő vevőkkel.
Tovább a teljes cikkre

A járvány kevésbé érinti az ingatlanbefektetési piacot

Realista.hu
Bár sok szektort élénken érint a pandémia hatása, az üzleti ingatlanok esetében mintha semmi sem változna. Vajon érdemes ma ezen a piacon befektetni?
Tovább a teljes cikkre

Ha van egy örökölt ingatlanom, akkor ezt tehetem vele

Realista.hu
Akadnak jó páran, akik örökléssel jutnak egy ingatlan tulajdonjogához. De mit kezdjenek a birtokukba csöppent ingatlannal? Adják ki vagy inkább adják el?
Tovább a teljes cikkre

50 százalékkal is alulértékelheti a piac a Duna House részvényeit

Portfolio.hu
Interjút adott a Világgazdaságnak Guy Dymschiz, a Duna House társ-vezérigazgatója, aki arról beszélt, hogy Magyarországon a kormányzati támogatások hajtják az ingatlanpiacot és inkább a saját használatra vásárlók vannak jelen a piacon, azonban az inflációs várakozások manifesztálódhatnak, így a befektetési célú vásárlók is újra visszatérhetnek a piacra, mivel a magas inflációs környezet általában felfelé hajtja az ingatlanpiacot. Emellett szó esett a részvényárfolyamról is, Guy Dymschiz szerint a piac 30-50 százalékkal alulértékeli a Duna House-t.
Tovább a teljes cikkre

Olyat produkált 2021-ben a lakások ára Budapesten, amire kevesen számítottak

Penzcentrum.hu
Hiába reménykedtek benne sokan, hogy nem emelkedik tovább az új lakások ára Budapesten, úgy fest a dolog, hogy még a Covid-válság sem tudta megtörni az elmúlt évek trendjét. Az elmúlt bő 3 év fővárosi lakásár-statisztikái alapján mutatjuk, mi is történt valójában az új építésű lakóingatlanok piacán.
Tovább a teljes cikkre

Már felújítási személyi hitelt is kínálnak a bankok

VG.hu
Az utólagos elszámolású lakásfelújítási támogatáshoz igényelhető kamattámogatott hitelek indulása mellett várható volt, hogy a bankok hamar megjelennek a feltételekhez igazított, gyorsabban és könnyebben elérhető személyihitel-konstrukciókkal is.
Tovább a teljes cikkre

Bejelentették: 2023-ra áll össze az új magyar szuperbank

Portfolio.hu
A Magyar Bankholding Zrt. elfogadta a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülésére vonatkozó ötéves üzleti stratégiát, amelynek értemében 2023-tól alkot egységes pénzintézetet a három szereplő, és a következő öt évben a teljes profitját visszaforgatja a működésébe – közölték.
Tovább a teljes cikkre

Itt az Airbnb rendelet: megszorongatják a lakáskiadókat

Penzcentrum.hu
Rendeletben szabályoznák a rövidtávú lakáskiadást Terézvárosban: a polgármester közlése szerint ennek a legfontosabb eleme, hogy a tulajdonosnak felelősséget kell vállalnia a bérlőkért a nap 24 órájában. Emellett a társasház engedélyét is meg kell szerezni a lakáskiadáshoz.
Tovább a teljes cikkre

Lakásfelújítási milliók: egymás után rohamozzák a családok a bankokat

Portfolio.hu
A Portfolio becslései szerint már több mint 10 milliárd forint összegben igényelték a fix 3%-os kamatozású otthonfelújítási hitelt annál a kilenc hitelintézetnél, amely február 1-je óta bevezette termékkínálatába a kölcsönt. A járványügyi korlátozások idején is népszerű a hitel, a piac akár az évi 100-200 milliárd forintos kihelyezést is elérheti, így akár minden ötödik lakáshitel felújításra mehet. Az egyes bankok beszámolói alapján a hitelfelvevők nagy része kihasználja a maximális, 6 milliós összeget és a 10 éves futamidőt, a legnagyobb nehézséget pedig a számlákkal kapcsolatos ügyintézés mellett a tb-igazolás beszerzése jelenti számukra. Cikkünkben azt is összefoglaljuk, milyen költségekkel kalkulálhatnak a hitelfelvevők.
Tovább a teljes cikkre

Kevesen tudják: így lehet kimaxolni a lakásvásárlási támogatásokat

Penzcentrum.hu
Nincs könnyű dolguk a családoknak, ha a lehető legtöbbet akarják kihozni a számos elemből álló otthonteremtési rendszerből. Bár a legutóbb januárban kibővített program rendkívül népszerű az ügyfelek körében, sokan nincsenek tisztában azzal, hogyan maximalizálhatják a kedvezményeket.
Tovább a teljes cikkre

Nincs drága lakás, jó fizetés mellett – Mutatjuk, hol a legkönnyebb és a legnehezebb lakáshoz jutni

Portfolio.hu
Örök igazság, hogy a drágább ingatlanárak miatt a nagyvárosokban élőknek hosszabb ideig kell spórolniuk egy lakásra, még, ha a fizetések magasabbak is, mint az ország egy elmaradottabb részén. A Takarék Index elemzése szerint míg több megyében, például Nógrádban, Hevesben, Békésben, három-öt évi nettó átlagbérből lehet venni egy 60 négyzetméteres lakást, addig a fővárosban átlagosan több mint 11 évi kereset lehet ehhez szükséges. Az is sokat számít, hogy valaki milyen szektorban dolgozik, a villamosenergia-, illetve gázellátáshoz köthető állások sok megyeszékhelyen a legjobban fizető területnek számítanak.
Tovább a teljes cikkre

Így szakad ketté a hazai lakáspiac: brutális különbségek a vidéki lakásárakban

Penzcentrum.hu
Bár a koronavírus-járvány még rövid távon bizonytalanságokat okoz a lakáspiacon, az új építésű lakásokra komoly élénkülés vár, de tarolnak az új építésű házak is – derül ki egy friss elemzésből.
Tovább a teljes cikkre

Melyik a legolcsóbb hitel márciusban, ha felújítanánk a lakást?

Hvg.hu
A január óta elérhető állami lakástámogatásoknak köszönhetően megnőtt az érdeklődés a felújításra is fordítható hitelek iránt – a kérdés, hogy melyiket érdemes választani, hiszen több lehetőség is van. A Bank360.hu elemzői összehasonlították a jelenleg elérhető hitelajánlatokat, hogy kiderüljön, miből és hogyan éri meg finanszírozni egy hatmillió forintos felújítást.
Tovább a teljes cikkre

Ez történt egy év alatt a lakáshitelek piacán

Realista.hu
Rendhagyó tizenkét hónapon van túl a magyarországi lakáshitelezés a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásai miatt. Fontos szerepet kapott a múlt év márciusában elrendelt hiteltörlesztési moratórium – derül ki a money.hu hitelmoratórium bevezetésének egyéves évfordulója apropóján készített összeállításából.
Tovább a teljes cikkre

Lakásbelső felújítására költené a többség az állami támogatást

Hvg.hu
Felmérték egy online kérdőívvel, hogy a lakásfelújítást tervezők mekkora hányadát győzte meg az állami támogatás, és azt is, hogy mit kívánnak leginkább felújítani.
Tovább a teljes cikkre

Ennyiért újíthatja fel lakását, akinek nem jár támogatás

Napi.hu
Ha valamilyen okból nem elérhető az otthonfelújítási hitel, akkor jöhet a személyi kölcsön.
Tovább a teljes cikkre

Ennyit alkudhatsz a leendő lakásod árából – Hol, milyen engedményre számíthatunk?

Portfolio.hu
Javította a vevők alkupozícióját az egy éve tartó koronavírus járvány – mutatta ki az Otthon Centrum felmérése, amely a cég tavaly április óta megkötött tranzakcióit összegezte. Ehhez hasonló megállapításra jutott a Duna House is, amely épület típusa és országon belüli elhelyezkedése alapján vizsgálta meg, hogy mennyit lehet alkudni.
Tovább a teljes cikkre

Újratervezett fejlesztések és egyre több pénz a hazai ingatlanpiacon

Portfolio.hu
Átfogó elemzést tett közzé az ESTON International a magyarországi kereskedelmi ingatlanokra vonatkozóan, melyben az irodapiac és az ipari ingatlanok piaca mellett az ingatlanbefektetési volument is körbejárja, az aktuális helyzet bemutatása mellett előrejelzést adva a következő évekre.
Tovább a teljes cikkre

Felpörgött a hitelezés a CIB Banknál

Piacesprofit.hu
Több mint tíz százalékkal, történelmi csúcsra emelkedett a CIB Bank kis- és középvállalkozói szektornál lévő hiteleinek állománya 2020-ban, és ezen belül a beruházási célú kihelyezések több mint ötven százalékkal növekedtek. Az újonnan megkötött hitelszerződések száma közel 60 százalékkal nőtt, és a vállalt bankgaranciák mértéke pedig több mint negyedével emelkedett.
Tovább a teljes cikkre

Ez történhet az ingatlanbefektetési piacon

Realista.hu
2020-ban jelentősen visszaesett az ingatlanbefektetések volumene. Az egy évvel korábban regisztrálthoz képest 39%-kal kevesebb tranzakciót sikerült lezárni, összesen alig több mint 1 milliárd euró értékben. Elmaradtak a többszázmilliós épület-értékesítések, az átlagos tranzakcióméret megközelítőleg 25 millió euró volt.
Tovább a teljes cikkre

Újabb rekordot döntött a lakáspiac

Napi.hu
Idén februárjában, országosan 14 569 ingatlan adásvételre került sor, valamint 65-70 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott a Duna House (DH) havi tranzakciószám becslése szerint.
Tovább a teljes cikkre

Vihar előtti csend látható a lakáshiteleknél?

Hvg.hu
Olcsók a lakáshitelek, de vannak már drágulásra utaló jelek: a bankok kamatköltségének tekinthető BIRS mutató – azt a kamatszintet mutatja, amelyen a bankok egymásnak adnának kölcsön – ugyanis jelentősen megemelkedett. A legnépszerűbb kölcsönhöz kapcsolódó 10 éves BIRS közel 2 éve nem állt magasan, mint jelenleg. De mi lesz a lakáshitelek törlesztőrészletével?
Tovább a teljes cikkre

Tőzsdére megy a Magyarországon is aktív ingatlanfejlesztő


Bejelentette részvénykibocsátási szándékát a CTP. A társaság a Euronext Amsterdam-on kéri tőzsdei jegyzését. A cég az öt legnagyobb európai logisztikai ingatlanfejlesztő vállalat egyike, ami Kelet-Közép-Európában, így Magyarországon is aktív tevékenységet folytat.
Tovább a teljes cikkre

Óvatos rajt a lakáshitelpiacon

Profitline.hu
A lakáshitelek piaca 26 százalékkal zsugorodott az év első hónapjában, közel 59 milliárd forint összegben köttettek szerződések.A személyi kölcsönök piacán 46 százalékkal 22 milliárd forintra csökkent a hitelszerződések összege. A lakáshitelesek számára egyre fontosabb a kiszámíthatóság és a biztonság, ez abból is látszik, hogy az új lakáshiteleknél a kamatfixálás átlagos időtartama januárban már majdnem elérte a 10 évet.
Tovább a teljes cikkre

Egyik pillanatról a másikra 10 százalékot ugrottak az albérletárak: mi történt?

Penzcentrum.hu
A korlátozó intézkedések tavaly márciusi bevezetése óta Budapest egyes kerületeiben akár tíz százalékkal is emelkedtek az albérletárak, mutatta ki egy friss összegzés, amely a tavalyi második negyedév adatait vetette össze az utóbbi négy hónap bérleti díjaival.
Tovább a teljes cikkre

A CTP bejelentette részvénykibocsátási szándékát, a társaság a Euronext Amsterdam-on kéri tőzsdei jegyzését

Profitline.hu
A CTP B.V. („CTP” vagy „a Vállalat” vagy leányvállalataival együtt „a Csoport”), a vertikálisan integrált piacvezető európai logisztikai ingatlanbefektető és -fejlesztő cég bejelentette szándékát, hogy elsődleges ajánlattételt („Ajánlat”) indít, és kéri részvényeinek („Részvények”) jegyzésre és kereskedésre történő bevezetését a Euronext Amsterdam tőzsdén, a Euronext Amsterdam N.V („Euronext Amsterdam”) szabályozott piacán („Jegyzés”).
Tovább a teljes cikkre

Csak ősztől lehet jobban válogatni az új lakásokból, drágábban

Privatbankar.hu
Lassan belehúznak a lakásfejlesztők, de a kínálat csak ősztől kerülhet emelkedő pályára. Az is biztos, hogy hiába az öt százalékos áfa, a drágulás folytatódik.
Tovább a teljes cikkre

A lakásfelújítások nagy részében elmarad a szerződéskötés

VG.hu
A lakásfelújítások 70 százalékában nem kötnek írásos szerződést az építőipari vállalkozókkal a megrendelők, és nem néznek utána a kivitelezőnek – mondta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.
Tovább a teljes cikkre

Robbanás a hazai lakáspiacon: 2026-2027-ig tarthat az építkezési hullám

Penzcentrum.hu
Ingatlanfejlesztők előrejelzése szerint az idei évet – hasonlóan a tavalyihoz – is a lakások tömeges átadása fogja jellemezni. Ennek oka, hogy most tetőzik a 2016-tól hatályos kedvezményes áfakulcs.
Tovább a teljes cikkre

Lakásfelújítási támogatás 2021: egy helyen minden az állami ingyenmilliókról

Portfolio.hu
2021. január 1-je óta akár 3 millió forintot is felvehetnek az államtól otthonfelújítási támogatás formájában mindazok, akik saját tulajdonú ingatlanukban 25 év alatti gyermeket nevelnek, és felújítják a lakásukat. A Portfolio számos alkalommal foglalkozott már a támogatással, ebben a cikkünkben összefoglaljuk a feltételeket.
Tovább a teljes cikkre

Fontos kérdésre ad választ az ingatlanadó kalkulátor

VG.hu
Egy lakás eladásakor sok kérdés merül fel az adókkal kapcsolatban. Ki fizet, mennyit és mikor? Az érdekeltek ezekről többet tudhatnak, ha igénybe veszik azt az internetes ingatlanadó kalkulátor szolgáltatást, amit az ingatlan5.hu portál hozott létre.
Tovább a teljes cikkre

Még egy nagyszerű hír az MNB-től a lakásbiztosítással rendelkezőknek

Napi.hu
Az MNB értesítette a Generali Biztosító Zrt.-t minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítási pályázata pozitív elbírálásáról. Az új konstrukció forgalmazása így akár azonnal indulhat. A piaci szereplőktől kapott jelzések szerint a közeljövőben további intézmények tervezik pályázatukat benyújtani.
Tovább a teljes cikkre

Mintegy 1,6 millió ügyfél él a moratórium lehetőségével

VG.hu
Az érintett 2,7 millió lakossági ügyfélből jelenleg 1,6 millió él a meghosszabbított és egyben általános törlesztési moratórium lehetőségével – írta szerdai számában a Magyar Hírlap, amelynek ezzel kapcsolatos kérdéseire a Money.hu szakportál válaszolt.
Tovább a teljes cikkre

Nem igazán érdekli a magyar ingatlanbefektetőket a társadalmi felelősségvállalás

Portfolio.hu
Míg Lengyelországban az ingatlanbefektetők több mint 20 százaléka támogatja a társadalmilag felelős befektetéseket (ESG-minősített projektek), ami világszerte is a legmagasabbak közé tartozik, addig Magyarországon és Csehországban azon befektetők aránya magas, 40 százalék körüli, akiket az ESG szempontok a befektetési döntések során egyáltalán nem motiválnak – tette közzé az RICS Global Commercial Property Monitor eredményeit a Property Forum.
Tovább a teljes cikkre

Óvatosak lettek a magyarok a válság miatt: pénztárcájukon is durván meglátszik

Penzcentrum.hu
Az elmúlt évben 4248 milliárd forinttal nőtt a háztartások nettó pénzügyi vagyona, amiből a negyedik negyedévi növekedés 41,7 százalékot 1772 milliárd forintot tett ki – derül ki a pénzügyi számláknak az MNB honlapján szerdán közzétett előzetes adataiból. A háztartások nettó pénzügyi vagyona 4808 milliárd forinttal nőtt 2019-ben.
Tovább a teljes cikkre

Megkapta a minősítést az MNB-től a negyedik fogyasztóbarát lakásbiztosítás is

Portfolio.hu
Az Union, a Wáberer és a KÖBE után a Groupama Biztosító is megkapta a minősítést az MNB-től, így negyedikként Minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítást forgalmazhat a biztosító.
Tovább a teljes cikkre

Rekordalacsony szinten a lakáshitel-kamatok! Elérkezett a drágulás ideje?

Profitline.hu
Hihetetlenül olcsó a lakáshitel 2021 elején. Jól mutatja ezt, hogy a legnépszerűbb, 10 éves kamatperiódusú kölcsön kamata közel 1 százalékponttal csökkent az elmúlt két évben, így egy 15 millió forintos hitelért 1,8 millió forinttal kell kevesebbet visszafizetni összességében. A Bankmonitor.hu szakértői szerint azonban több jel is arra utal, hogy ez az igen kedvező helyzet nemsokára megváltozhat.
Tovább a teljes cikkre

Csendben elfogadták az új szabályt, ami csúnyán megdobhatja az új lakások árait

Portfolio.hu
Módosították az Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) azon pontját, ami kimondja, hogy egy új építésű lakópark esetében lakásonként mennyi parkolóhelyet köteles a beruházó építeni. A fejlesztői oldalon egy plusz költségtényező a több beállóhely, ráadásul a sor végén a vásárlónak sem túl jó hír, hiszen a drágább kivitelezés a lakás árában is lecsapódik, attól függetlenül, hogy vesz valaki beállót, vagy sem. Megkérdeztük a piaci szereplőket, a fejlesztői érdeképviseletet és a döntéshozáshoz közel álló szakértőkkel is egyeztettünk. Kiderült, hogy különböző értelmezések, információk keringenek a kérdésben, és nem egyértelmű, hogy a szabályozás milyen jogokat, kiskapukat, vagy kötelezettségeket róhat az önkormányzatokra, vagy éppen egy fejlesztésre.
Tovább a teljes cikkre

Ezért változnak az otthonválasztás szempontjai

VG.hu
Az ingatlanárakra gyakorolt közvetlen hatás mellett a koronavírus járvány miatt bevezetett óvintézkedések, a kijárási korlátozás, a home office és a távoktatás is olyan folyamatokat indítottak el a lakáspiacon, amelyek akkor is velünk maradhatnak, ha az élet már visszatért a megszokott kerékvágásba.
Tovább a teljes cikkre

Több milliós bukás lehet a lakásfelújítás vége, ha nem figyelsz a részletekre

Profitline.hu
Sok tízezren készülődnek, vagy talán már el is kezdték az otthonuk felújítását, hiszen 2021-ben komoly lakásfelújítási támogatás vált elérhetővé a kormányzat döntésének következtében. Az egyik leglényegesebb szempont a maximum 3 millió forintos otthonfelújítási támogatással kapcsolatban, hogy a megcélzott összeg megszerzéséhez rendben legyenek a felújítást érintő számlák. Ezen súlyos milliós tétel áll vagy bukik majd.
Tovább a teljes cikkre

Öt éve nem indult ilyen kevés lakásfejlesztés – Segíthet az 5 százalékos áfa?

Portfolio.hu
A koronavírus okozta gazdasági válság és a tavalyi év elején 27 százalékosra növekedett áfakulcs együttesen kiugróan alacsony Aktivitás-Kezdést eredményezett a társasházi lakáspiacon. Az utolsó félév olyannyira lecsökkent számokat produkált melyhez hasonlót egészen 2014-2015-ig visszatekintve nem találunk. Az idei évtől újonnan visszahozott 5 százalékos áfakulcs azonban megállíthatja a mélyrepülést és növekedést generálhat a szektorban, így az idei évben jóval magasabb Aktivitás-Kezdés számokhoz térhet vissza a piac – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.
Tovább a teljes cikkre