Hírek

Mit várunk egy új otthontól?

Realista.com
Új év, új lakástrendek, új lakóingatlanok. Megnéztük, hogy a Lake11 Home & Park beruházás mennyire tér el a standardoktól és mennyire ismeri a legfrissebb fogyasztói igényeket.
Tovább a teljes cikkre

A támogatott kölcsönök éve lesz 2022 a lakáshitelpiacon

Realista.com
Közel 60 százalékkal ugrott meg a támogatott hitelek folyósítása 2021. első 11 hónapjában. A 229 milliárd forintos összeg a teljes hitelpiaci kihelyezésnek már közel 20 százalékát teszi ki. Miután a piaci lakáshitelek drágulása miatt egyre többeknek jelent majd nehézséget a hitelfelvétel, a money.hu értékelése szerint a támogatott konstrukciók az idén a kihelyezések több, mint harmadát tehetik ki – ez a szegmens támaszthatja meg a lakáshitel-piacot.
Tovább a teljes cikkre

A rekordok éve lesz az idei az albérletpiacon

Piacesprofit.hu
Tovább nőttek az albérletárak decemberben is a budapesti kiadó lakások piacán, és ez a trend 2022-ben is folytatódik – derül ki a Rentingo.com legfrissebb, 2022-re vonatkozó albérletpiaci elemzéséből és előrejelzéséből. A 2020-as látványos bezuhanása után a koronavírus-járvány újabb hullámai egyre kevésbé befolyásolták az árakat, sőt 2021 végére a piac függetleníteni tudta magát a pandémiától.
Tovább a teljes cikkre

Már felmérés is bizonyítja: az agglomerációba menekülnének a fővárosiak

Portfolio.hu
Több cikk is megjelent a témával kapcsolatban a Portfolio-n, hogy a fővárosiak egyre inkább elhagynák Budapestet az agglomeráció kedvéért. A költözési hajlandóságot és annak erősségét most a Publicus Népszavának készített felmérése is bizonyítja, mely szerint a budapestiek közel harmada, 31%-a már idén költözne, az ő kétharmaduk pedig az agglomerációt megcélozva el is hagyná a várost (a maradék egy harmad a városon belül váltana). A kiköltözők túlnyomó részét esetleges zöldterület bővülések és az autómentesítés sem győzné meg a maradásról, ami mutatja, hogy többről van itt szó mint a friss levegő hiányáról.
Tovább a teljes cikkre

Lakásfelújítás, lakásvásárlás: változtak a támogatási feltételek, több határidő is lejár idén

Privatbankar.hu
Január elsejétől számos ponton megváltoztak a kormányzati otthonteremtési támogatások igénylésének és felhasználhatóságnak feltételei. Az elsősorban a CSOK-ot és lakásfelújítási támogatást érintő változások mellett azonban több véghatáridő is közeleg 2022-ben.
Tovább a teles cikkre

Kijöttek a legfrissebb számok: ennyi lakás cserélt gazdát 2021-ben Magyarországon

Portfolio.hu
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését, amely szerint 2021 decemberében, országosan 11 422 ingatlan-adásvétel bonyolódott, így a tavalyi évben összesen 150 975 lakóingatlan cserélt gazdát Magyarországon. Ez az érték mintegy 15 százalékkal haladja meg a 2020-as számot.
Tovább a teljes cikkre

Idén tovább emelkednek az ingatlanárak

VG.hu
A lakáspiac az élénkülés jeleit mutatja és ennek folytatódása várható a közeljövőben is. Tavaly év végén az ingatlanos cégek várakozásai alig változtak az előző negyedévhez képest, de a lakosság érezhetően optimistábbá vált. Az országos és a fővárosi lakáspiaci index értéke is két és féléves csúcsára emelkedett.
Tovább a teljes cikkre

Milliókat bukhat, aki nem újítja fel időben a lakását

Realista.com
Egy évvel ezelőtt új elemmel, a lakásfelújítási támogatással bővült az állami lakásprogram, ennek köszönhetően a gyermeket váró vagy nevelő családok a lakásfelújításra fordított összeg felét, maximum 3 millió forintot utólag vissza nem térítendő támogatásként megkaphatják az államtól. Ráadásul ehhez kedvezményes hitelt is igényelhetnek.
Tovább a teljes cikkre

Megállíthatatlan a lakásár-drágulás Magyarországon: megéri Budapesten kivárni 2022-ben?

Penzcentrum.hu
Erősen indult 2021 az ingatlanpiacon, és a lendület az év végéig kitartott. Tavaly nyolcadik évébe lépett a megelőző évi bázishoz viszonyított töretlen reálár-drágulás és ezzel párhuzamosan a kereslet is dinamikusan bővült. Év közben a januártól bevezetett új otthonteremtési támogatási elemek, a koronavírus járvány, majd az év végéhez közeledve az erősödő inflációs félelmek is formálták a keresletet, kínálatot és az árakat
Tovább a teljes cikkre

Hiába a kamatstop: ezzel rengeteg lakáshiteles spórolhat 2022-ben a törlesztőjén

Penzcentrum.hu
2021-ben nagyon jól jártak azok, akik kiváltották – egy másik kölcsönből előtörlesztették – meglévő hitelüket, ugyanis egyes meglévő és új hitelek kamata is érdemben elkezdett emelkedni. Természetesen lehet szomorkodni az elszalasztott lehetőségen, de ennél azért jóval többet is lehet tenni. Hiszen az elkövetkező hónapokban még mindig sokaknak megéri lecserélni meglévő kölcsönüket, még a meghirdetett kamatstop mellett is.
Tovább a teljes cikkre

Visszatérnek a befektetők a lakáspiacra

VG.hu
Érezhetően kikoptak az elmúlt egy-két évben a befektetési céllal vásárlók az ingatlanpiacról, de most újra szállingóznak vissza.
Tovább a teljes cikkre

A zöld hullám miatt fújt riadót az ingatlanpiac – Mindenkinek jobb, ha felkészül

Portfolio.hu
Az ENSZ és az Európai Unió által meghirdetett fenntarthatósági célok elérésében az ingatlanszektornak kulcsfontosságú szerepe van. Nem véletlenül, hiszen az Európai Unióban az energiafelhasználás 40 százalékáért és a szén-dioxid kibocsátás 36 százalékáért az épületek felelősek, így a zéró kibocsátású gazdaságra történő átálláshoz jelentős változásra van szükség az ingatlanpiac minden szegmensében. A fenntarthatóság kihívásairól Kui Szilárd, local partner, a DLA Piper Hungary ingatlanjogi csoportjának vezetője, valamint Borbély Gábor, partner, a finanszírozási praxis vezetője beszélgetett.
Tovább a teljes cikkre

Nesze neked lakásár-csökkenés Magyarországon: már most látszik, rossz lóra tett, aki kivárt

Penzcentrum.hu
Idén is több jelentős gazdasági hatás befolyásolta a hazai ingatlan- és jelzálogpiac alakulását. Minimálbér- és kamatemelés, zöldhitel és rozsdaövezeti programindítás, otthonteremtési kedvezmények – mind-mind hozzájárultak az aktív piachoz, amely nagyságrendileg 150 ezer tranzakcióval zárhat év végén. De vajon ezek után mit hozhat 2022? Szakemberek most összefoglalták a várakozásaikat.
Tovább a teljes cikkre

Megugrottak a telekárak, van, ahol dupláját kell fizetni értük, mint a járvány előtt

Hvg.hu
Felértékelődtek az ingatlanpiacon idén a családi házak, ami a telekpiaci forgalom jelentős növekedésével járt.
Tovább a teljes cikkre

Bár az alku lehetősége csökkent, volt, aki megspórolta egy lakás árát

Realista.com
Az OTP Ingatlanpont legfrissebb értékesítési adatai alapján egy év alatt összességében valamelyest romlott a vevők alkupozíciója, ami az ismét felpörgő piac természetes velejárója. Az őszi (szeptember-novemberi) időszakban, a fővárosban, a megyeszékhelyeken és a kisebb városokban az eladók erősítették pozícióikat, míg a községekben inkább a vevőknek alakul kedvezően a helyzet és egyes régiók között is tapasztalhatóak eltérések. Bár az alku lehetősége szűkül, az ingatlanpiac nem homogén és mind a vevők, mind az eladók szempontjából akadtak egészen kirívó esetek is.
Tovább a teljes cikkre

Meddig érheti meg lecserélni meglévő hiteled?

444.hu
Hiába lehet akár több millió forintot is keresni egy hitelkiváltással, a magyarok mégis úgy ragaszkodnak meglévő lakáshiteleikhez, mint egy kifakult, kinyúlt, ám mégis szeretett ruhadarabhoz. Az alábbiakban azt mutatjuk meg, hogy mennyit nyerhetsz egy hitelkiváltással, illetve mivel jár, ha végül belevágsz a dologba. Annyit azért elárulunk, hogy nem ördöngösség a dolog.
Tovább a teljes cikkre

Durvul a helyzet a magyar ingatlanpiacon: már a legolcsóbb megyében is berobbantak az árak

Penzcentrum.hu
Bár az év bíztatóan indult, talán kevesen voltak, akik januárban kétszámjegyű ingatlanpiaci növekedést mertek volna jósolni 2021-re. A NAV első három negyedéves adatait feldolgozó legfrissebb OTP Lakóingatlan Értéktérkép éves szinten azonban már a forgalom és az átlagárak 10-15 százalékos emelkedését prognosztizálja idénre. A területi eltérések ugyanakkor jelentősek, sőt esetenként meglepőek. Az OTP Ingatlanpont szakértője a lakáspiaci árváltozás és az aktuális árszint legjeit vizsgálja.
Tovább a teljes cikkre

Új ingatlanbefektetési lehetőség a pesti tőzsdén

VG.hu
A szabályozott ingatlanbefektetési társasági formát megcélzó Eprolius Ingatlan részvényeivel pénteken indul a kereskedés.
Tovább a teljes cikkre

Az új lakás vásárlás álmából könnyen rémálom is lehet! – Újabb történet került elő

Portfolio.hu
Az új lakások piacán már évek óta problémát okoznak az elővásárlási szerződések körüli feszültségek – csúszó átadások, megemelt árak, szerződésbe foglaltaktól eltérő méret, vagy kialakítás. A feszültségek általában a vevő, az eladó és a kivitelező között húzódnak, a fő problémát pedig látszólag a tágan értelmezett vis maior kikötések okozzák a szerződésekben – világít rá a Telex tegnapi riportja, ahol a Forest Hill lakóparkfejlesztésen keresztül mutatják be, milyen problémák is üthetik fel rendre a fejüket az elővásárlási szerződések esetén. A jelenség mindazonáltal nem egyedi és olvasóink például már évekkel ezelőtt küldtek be hasonló tapasztalatokat. Bár régen ez nem jelentett túl nagy kockázatot, de manapság már közös (fejlesztő és vevő) rizikójává vált a kivitelezés előtt akár évekkel lefoglalt lakások végső ára. Meg kell szokni és tanulni mindenkinek az új világ kihívásait.
Tovább a teljes cikkre

Súlyos milliókat veszíthetünk! – Ezekre kell figyelni a lakásvásárlásnál

Portfolio.hu
Az újlakások piaca példátlan sebességen pörög, a növekvő kereslet azonban az árak emelkedését is eredményezi, és ezzel együtt növekedik annak is a tétje, hogy valóban jó döntést hozunk-e meg az új otthon megválasztásánál. Jelentős összegektől, akár súlyos millióktól eshetünk el, amennyiben nem vagyunk tisztában azzal, mire kell figyelni egy ingatlan műszaki kivitelezését illetően, vagy ha egyszerűen nem szentelünk elég figyelmet az adásvételi szerződés alapos átvizsgálására. A Metrodom szakértői összeállítottak egy kisokost, amely rávilágít az újlakásvásárlás nyolc legégetőbb kérdésére és a leggyakoribb lehetséges hibaforrásokra.
Tovább a teljes cikkre

Lakáshitelek: újabb magyar bankok emelnek kamatot, eltűnnek a legjobb ajánlatok is

Portfolio.hu
Az UniCredit Bank és a Gránit Bank is kamatemelésről döntött a napokban, ezzel a magyar piacon elérhető legkedvezőbb kamatozású lakáshitelek közül tűnik el több is a kamatkörnyezet emelkedése miatt.
Tovább a teljes cikkre

Egyedül maradt a Fundamenta – hol tart ma a lakáskassza?

Portfolio.hu
Az állami támogatás 2018-as megszűnése ellenére a 2014-2015-ös év teljesítményét tudja felmutatni a lakás-takarékpénztári értékesítésben a Fundamenta-Lakáskassza – mondta a Portfolio-nak adott interjújában Tátrai Bernadett elnök-vezérigazgató, akivel a termék és a működési modell létjogosultságáról, a társaság új tevékenységeiről, az emelkedő kamatkörnyezetről és az ökoszisztéma-lehetőségekről is beszélgettünk.
Tovább a teljes cikkre

Vajon meglesz a kerek szám? – Ennyi lakást vásároltunk az év első 11 hónapjában

Portfolio.hu
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2021 novemberében, országosan 11 022 ingatlan-adásvétel bonyolódott. Ez a tavalyinál mintegy 3 százalékkal gyengébb adat, az idei évben megkötött tranzakciók száma azonban így is a 140 ezret közelíti. Ha a december is hasonló hónap lesz, akkor elérheti a 150 ezret az idei évi tranzakciók száma.
Tovább a teljes cikkre

Indul a roham a bankokba: durván jól járnak, akik így vesznek lakást

Penzcentrum.hu
Mostantól már nem a vásárolni kívánt lakás ára, illetve egyéb tényezők, hanem a kölcsön összege a közjegyzői díj alapja azoknál az ügyleteknél, ahol az állam valamilyen formában támogatást, kedvezményt nyújt. Az igazságügyi miniszter új rendeletét a napi.hu szúrta ki.
Tovább a teljes cikkre

Bezuhant a hitelek folyósítása októberben – a zöld hitel sem segített

Profitline.hu
Októberben nagyot zuhant a lakáshitelek folyósítása. A bankok által kihelyezett 108,2 milliárd forint ugyan még így sem mondható alacsonynak, de az október 4-től induló kedvezményes zöld lakáshitelek még nem jelentek meg a folyósításokban. A személyi kölcsönök összege is csökkent, a babaváró hitel pedig az eddigi harmadik legalacsonyabb értékét érte el októberben.
Tovább a teljes cikkre

Drágulnak a hitelek, de „ingyenessé” tehetők pár hónap múlva

Realista.com
A várható kamatemelkedés miatt, akinek tényleg szüksége van hitelre, jó, ha minél előbb megteszi a szükséges lépéseket. A szja-visszatérítésre jogosult, gyermeket nevelő családok pedig „ingyenessé” tehetik a személyi hitelüket. A money.hu elárulja, ez miként lehetséges.
Tovább a teljes cikkre

Az ingatlanbefektetések volumene elérheti a 2020-as szintet

Realista.com
A logisztika és a lakossági értékesítés továbbra is egyre nagyobb volumeneket mutat, amit csak az értékesítésre rendelkezésre álló termékek szűkössége fékez.
Tovább a teljes cikkre

Zöld hitel: miért érheti meg a banknak ilyen olcsón hitelt nyújtani?

Portfolio.hu
Arról már rengeteget lehetett olvasni, hogy a zöld hitel kiváló lehetőség az új lakást vásárló, építkező családok számára. Arról azonban jóval kevesebbet szó esett, hogy bizony ez a konstrukció a bankok számára is főnyeremény. Mi lehet az oka annak, hogy az alacsony kamat ellenére is megéri a pénzintézeteknek zöld hitel folyósítani? A Bankmonitor szakértői ennek jártak utána.
Tovább a teljes cikkre

A lakótelepi lakások bizonyultak a legjárványállóbbnak

Profitline.hu
A KSH legfrissebb statisztikái alapján 2020-ban a használt lakóingatlanok közül a panellakások forgalma csökkent a legkisebb mértékben. Az árakat tekintve, míg a tavalyi első három negyedévben alig 4 százalékos növekedés jellemezte a lakótelepi ingatlanokat, addig idén az eladott lakótelepi lakások országos átlagára már 12 százalékkal növekedett éves alapon, állapítható meg a NAV adatait feldolgozó legfrissebb OTP Lakóingatlan Értéktérkép adatai alapján. Az OTP Ingatlanpont szakértője a panellakások piacának éves változásait és aktualitásait vizsgálja.
Tovább a teljes cikkre

Kúsznak felfelé a lakbérek: így állunk a járvány előtti szinthez képest

Portfolio.hu
Októberben a vidéki árcsökkenés miatt országosan tovább lassult, a fővárosban viszont gyorsult a lakbérek év eleje óta tartó emelkedése: az előbbi viszonylatban 0,4, Budapesten 1,4%-kal drágultak a kiadó lakások az előző hónaphoz képest. A fővárosban a januári mélypontot 12, az előző év azonos időszaki szintet 7,9%-kal haladták meg az árak. A kerületcsoportok közül január óta a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb (13%-os) lakbéremelkedés – derül ki a KSH-Ingatlan.com lakbérindexéből.
Tovább a teljes cikkre

Heteken múlik, tudnak-e milliókat spórolni a hitelfelvevők

Realista.com
Az MNB nem egész két hét alatt 1,1 százalékkal emelte az irányadó kamatot, a forrásköltség hipergyors drágulását a bankoknak is gyorsan le kell követniük, így a money.hu árértékelése szerint a hitelkamatok drágulásának hete jön. Ha beválik az elemzők véleménye és év végére 3,5 százalékos lesz az irányadó kamat, akkor – amennyiben az emelés beépül a kölcsönökbe is – egy 20 milliós hitel törlesztőrészlete 150 ezer forint fölé emelkedik majd. Ez 15 százalékkal, 20 ezer forinttal magasabb, mint amilyen kamatszinten november elején kölcsönt lehetett felvenni.
Tovább a teljes cikkre

Rengeteg magyar ugrana rá a szuperolcsó hitelre: csak nem tudják, milyen lakást vehetnek belőle

Penzcentrum.hu
A magyar lakosság környezettudatosságának erősödését jelzi, hogy egy friss kutatás szerint, a válaszadók több mint 70 százalékát érdekelné egy kedvező kamatozású kölcsön, amelyet energiahatékony új ingatlanra lehet felhasználni. Azt viszont már jóval kevesebben tudják, hogy pontosan mit jelent a BB energetikai besorolás, amely az egyik feltétele annak, hogy részt vehessenek a jegybank kezdeményezésére, idén ősszel indított Zöld Otthon Programban.
Tovább a teljes cikkre

Már 1500 milliárd felett jár a babaváró állomány

Realista.com
Átlépte az 1500 milliárd forintot a bankok által folyósított babaváró hitelek állománya. Az egyik legsikeresebb családpolitikai eszköz iránti kereslet negyedévente 140-150 milliárd forint között stabilizálódott. Nem meglepő, hogy a bankok komoly akció versenybe kezdtek az új ügyfelekért. Nagyjából 180-190 ezer között lehet azon családok száma, akik babavárót igényeltek a bankokban. A teljes lakossági hitelállomány közel 17 százaléka köthető jelenleg a babaváróhoz.
Tovább a teljes cikkre

Túlértékelt az ingatlanpiac Európában

Hvg.hu
Ez a véleménye az Európai Központi Banknak, amely jelentésében arra hívja fel a figyelmet, hogy középtávon korrekció következhet be ezen a nagyon érzékeny piacon.
Tovább a teljes cikkre

Hajráznak az ingatlanbefektetők

VG.hu
Felgyorsulhatnak az év végéig a hazai ingatlanbefektetések, a piacon októberig mért ötszázalékos elmaradás a tavalyihoz képest húszszázalékos pluszba válthat, jövőre pedig megközelítheti a 2019-es évi volument is.
Tovább a teljes cikkre

Fontosabb a praktikum a luxusnál az ingatlanvásárlóknak

Profitline.hu
Olyan egységes az áremelkedés az ingatlanpiacon, hogy nehéz szélsőségeket kiemelni, de vannak területek Budapesten, ahol több évre visszatekintve látható, hogy nagyon jelentős drágulás történt. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa példaként említette a köztudatban sokszor lenézett Csepelt, ahol a családi házak árai már felveszik a versenyt a főváros más részein tapasztalhatóval. A szakember azt mondta, a lakásárak oly mértékben emelkedtek, hogy minden eddiginél fontosabb lett az ingatlanok elrendezése, a luxusfunkciók pedig másodlagossá váltak.
Tovább a teljes cikkre

Mitől zöld a zöld hitel?

Realista.com
A magyar lakosság környezettudatosságának erősödését jelzi, hogy legújabb OTP-kutatás szerint a válaszadók több mint 70 százalékát érdekelné egy kedvező kamatozású kölcsön, amelyet energiahatékony új ingatlanra lehet felhasználni. Azt viszont már jóval kevesebben tudják, hogy pontosan mit jelent a BB energetikai besorolás, amely az egyik feltétele annak, hogy részt vehessenek a jegybank kezdeményezésére, idén ősszel indított Zöld Otthon Programban.
Tovább a teljes cikkre

A használt lakások árát is felverheti a szuperolcsó zöld lakáshitel

Hvg.hu
A zöld hitel kiváló lehetőség az új építésű lakást vásárlók és az építkező számára, ám ez a támogatott finanszírozási forma a használt lakások áraira is hatással lesz. Mutatjuk, mi várható.
Tovább a teljes cikkre

Átlagosan 17 millió forint hitelt veszünk fel ingatlanvásárláshoz

Profitline.hu
Az Otthon Centrum ingatlanközvetítő cég több ezer fős minta alapján készített elemzése szerint ügyfeleik 39,4 százaléka vett fel átlagosan 17 millió forint hitelt ingatlanvásárláshoz ebben az évben.
Tovább a teljes cikkre

Okozott-e kényszereladási pánikot a hitelmoratórium vége?

Realista.com
Novembertől sok hiteles számára véget ért a 2020 márciusában elrendelt hiteltörlesztési moratórium, nekik meg kell kezdeniük újra az adósság törlesztését. Ez a fordulópont a lakáspiacot is érinti: az ország online ingatlan-piactereként szolgáló ingatlan.com adatai alapján az látható, hogy egyelőre alaptalanok voltak a lakáspiaci felfordulástól és kényszereladási hullámtól való félelmek – derül ki az ingatlanhirdetési portál legújabb elemzéséből.
Tovább a teljes cikkre

A karácsonyi dömping novemberben zajlik az ingatlanpiacon

Profitline.hu
Számos tényező befolyásolja az ingatlanpiac év végi alakulását, de az elmúlt esztendők tapasztalatai alapján novemberben figyelhető meg egy jelentősebb megugrás a tranzakciók számában.
Tovább a teljes cikkre

Ezekben az országrészekben nőttek legjobban a lakásárak a járvány kezdete óta

Portfolio.hu
A tegnapi KSH lakásárindexet követően az MNB is kiadta 2021 második negyedéves lakásárindexét. Ez alapján a KSH-hoz képest valamivel nagyobb, negyedéves alapon 3,1, éves szinten 13,3 százalékos volt az országos áremelkedés. Bár az adatok még itt is előzetesek, egyelőre úgy tűnik, hogy ha mérsékeltebb ütemben is, de tovább folytatódik az áremelkedés a hazai ingatlanpiacon.
Tovább a teljes cikkre

Egy komplett vásárlói réteg tűnt el a magyar ingatlanpiacról: kidurranhat a lufi?

Penzcentrum.hu
Részben a járványhoz köthető óvatosság és bizonytalanság, valamint a brexit hatása miatt csökkent a külföldiek szerepe a magyarországi lakáspiacon. Bár idén a Németországból, Hollandiából érkező kereslet nőtt, a külföldi érdeklődések száma csökkent. Ennek eredményeként a külföldi vásárlások az idén sem érik el a 2019-es szintet, amikor a teljes forgalom 5 százalékát adták.
Tovább a teljes cikkre

Hiába az állami ingyenmilliók: annyira brutális a drágulás, hogy a magyarok inkább lemondanak erről

Penzcentrum.hu
Az állami támogatások hatására nagyot fejlődött idén a felújítási piac, az építőanyagok elmúlt hetekben tapasztalt áremelkedése miatt azonban némiképp megtorpant a lakásfelújítási kedv – írta szerdai számában a Világgazdaság.
Tovább a teljes cikkre

Kettévált itthon a lakásépítési piac

VG.hu
Kismértékben csökkent az átadott, és nagymértékben nőtt az építeni tervezett lakások száma az év első három negyedévében országosan, de a fővárosi és vidéki adatok eltérő folyamatokat tükröznek a KSH csütörtöki gyorsjelentése szerint.
Tovább a teljes cikkre

A kamatemelés ellenére is rekordközeli értékben vettünk fel lakáshitelt

Profitline.hu
Szeptemberben ismét nőtt a lakáshitelek folyósítása az MNB közlése alapján. A 125,4 milliárd forintos havi hitelkihelyezés alig marad el a nyár eleji rekordtól, vagyis a jelzáloghitelek terén még a drágulást okozó alapkamat-emelés sem tudta lehűteni a kedélyeket. A babaváró kölcsön is normalizálódott az előző havi alacsony érték után, a személyi kölcsönök folyósítása pedig az elmúlt hónapokban megszokott stabilitást folytatta az ősz elején is.
Tovább a teljes cikkre

A lakásépítések bukfencet vetettek 2021-ben

Hvg.hu
Budapesten jelentősen nőtt az átadott lakások száma, az ország összes többi részén csökkent. Ezzel együtt az új családi házak száma visszaesett, a lakóépületekben épült lakásoké nőtt. A kiadott építési engedélyek a jövőre fordított trendet vetítenek előre: visszaesés Budapesten, növekedés mindenhol máshol.
Tovább a teljes cikkre

Tragikusan elavult a magyar lakásállomány. Energiahatékonyságból bukásra állunk

Realista.com
Nagyon kevés hazai ingatlan felel csak meg az új lakásoknál a jövő júniustól elvárt energiahatékonysági szintnek, a Takarék Index vizsgálata szerint 2016 és 2020 között csak a lakó- és szállásjellegű ingatlanok 2,6 százaléka kapott ilyen minősítést. Nem csak a magyar ingatlanok energiahatékonyságával van probléma, Európa több országában hasonlóan rossz a helyzet, pedig a korszerű ingatlanokkal jelentősen lehet csökkenteni a rezsiköltségeket, és mérsékelhető az ország energiaszükséglete is, mivel a háztartások a legnagyobb energiafogyasztók. Az új lakások esetén jövőre életbe lépő szigorú szabályozás és a most indult Zöld Otthon Program segíthet a lakásállomány megújításának felgyorsításában.
Tovább a teljes cikkre

Figyelje a számláját, napokon belül önnek is utalhat a bankja!

VG.hu
Már csak néhány nap, és több százezer ügyfél kaphat vissza pénzt a bankjától. Mint ismert: október 31-én lejárt a 2020 márciusában bevezetett hitelmoratórium általános szakasza, november 1-jétől már csak azoknak nem kell törleszteniük, akik jogosultak voltak a hosszabbításra, például nyugdíjasok, gyermeket nevelnek vagy várnak, közfoglalkoztatottak, illetve az előző évhez képest csökkent a jövedelmük.
Tovább a teljes cikkre

KPMG-felmérés: felértékelte a járvány az ingatlanhitelezést

Portfolio.hu
Számottevően, 22 százalékkal csökkentek 2021 első félévében az ingatlanbefektetések Közép- és Kelet-Európában az előző év azonos időszakához képest, a bankok számára azonban jelentősen nőtt az ingatlanhitelezés jelentősége a járvány időszakában – állapította meg a KPMG felmérése. Miközben a magyarországi bankok legszívesebben a logisztikai fejlesztésekhez nyújtanának finanszírozást, addig a megkérdezett hazai ingatlanfejlesztők a lakófejlesztéseket találták a legvonzóbbnak.
Tovább a teljes cikkre

Valósággal felrobbant az új lakások piaca a Zöld Otthon Programnak köszönhetően

Portfolio.hu
A Zöld Otthon Program indulását megelőző kivárás a múlté, és újra teljes sebességgel száguld az év eleje óta élénkülő újlakáspiac. Az országosan tapasztalható keresletnövekedéssel együtt emelkednek az árak, a szigorodó energetikai előírásoknak való megfelelés mellett a szemlátomást átalakuló vásárlói preferenciák is formálják ezt a piaci szegmenst. Az OTP Ingatlanpont szakértője az újépítésű ingatlanok piacának változásait, aktualitásait és kilátásait elemezte.
Tovább a teljes cikkre

Az otthonfelújítási támogatás és az áfakedvezmények meghosszabbítását javasolják

Realista.com
Hosszú távú tervezhetőséggel a bevezetett otthonteremtési intézkedések még több pozitív gazdasági és társadalmi hatással járnának. Ezért a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) javasolja az otthonfelújítási támogatás és az áfakedvezmények meghosszabbítását, valamint egy legalább egy évtizedre szóló otthonteremtési program kialakítását.
Tovább a teljes cikkre

Napról napra drágulnak a lakáshitelek

Realista.com
Amilyen kamatot 4 hónapja egy átlagos adósnak kínáltak a bankok, az ma már top-ajánlatban sem érhető el a piacon. A kamatok mellett a feltételek is folyamatosan változnak, ezért érdemes a hitelfelvétel előtt összehasonlítani az ajánlatokat.
Tovább a teljes cikkre

Ingatlanpiac: vége a türelmi időnek

Napi.hu
Elmaradt az elvárt roham: a külföldiek csak szállingóznak a magyar albérletpiacra, az egyetemisták a pénzügyi instabilitás miatt inkább otthon maradnak. A pandémia nagy vesztesei az Airbnb-lakások, amely nagy részben átrajzolta a hazai ingatlanpiacot.
Tovább a teljes cikkre

Nincs megállás a lakáspiacon – a panellakások árai is kilőttek

Portfolio.hu
A pandémia miatt a legkedvezőbb árú és legnépszerűbb ingatlantípusnál, a panellakásoknál is visszaesett a kereslet tavaly, ami magával húzta az árak korrekcióját, visszaesését is. Az idei évben azonban nem csak visszaálltak a 2019-es szintre, de még tovább is emelkedtek az egy négyzetméterre kalkulált összegek. A Duna House ez évi tranzakciós adatai alapján a legdrágábban – Vizafogó helyett – már Gazdagréten lehet panelt vásárolni Budapesten, ugyanakkor a legnépszerűbb a Füredi úti lakótelep.
Tovább a teljes cikkre

A lakásvásárlóknak adnak segítséget jótállás ügyben

Realista.com
A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) ingyenes szolgáltatást indít, hogy az új lakást vásárlók megismerjék a lakásépítéssel kapcsolatos legfontosabb jótállási tudnivalókat.
Tovább a teljes cikkre

Megrohanták a bankokat a csúcsszuper zöld lakáshitelekért – mi lesz itt a következő hónapokban?

Portfolio.hu
A lakáshitelezés 10-20%-át adhatja a Zöld Otthon Program a következő időszakban, növekedési többletet viszont inkább csak közép- és hosszútávon generálhat a hitelpiac számára – vélik a Portfolio által megkérdezett banki szakértők. Miközben a kezdeti érdeklődés jelentős, van, aki szerint a megfelelő energiahatékonysággal rendelkező lakások kínálata szűk keresztmetszet lehet, mások a hitelközvetítő jutalékok közelmúltbeli, MNB-s vezetői körlevélben megjelent korlátozásában látnak jelentős visszafogó erőt a zöld lakáshitelek piacán.
Tovább a teljes cikkre

Fontos könnyítést lengetett be az MNB a fiatal lakásvásárlóknak

Portfolio.hu
Fontos könnyítést lengetett be az MNB a ma kiadott makroprudenciális jelentés publikálásával együtt: az elszálló lakásárak miatt a fiatalabb korosztály első lakáshoz jutásának támogatása érdekében lazíthatnak a hitelfedezeti mutató szabályain. A hitelfedezeti mutató korlátjának 5-10 százalékponttal való esetleges emelése évente akár 20 ezer ügyfél lakáshoz jutását könnyíthetné meg. A jelentésben a hitelezési pályáról, a moratóriumról, a zöld hitelekről is részletes elemzéseket tett közzé a jegybank.
Tovább a teljes cikkre

Kevesen élnek a meghosszabbított hitelmoratóriummal

Realista.com
Az ügyfelek közül kevesen élnek a meghosszabbított hiteltörlesztési moratóriummal, amelyet novembertől már csak a rászorulók vehetnek igénybe – közölték a pénzintézetek az MTI érdeklődésére szerdán.
Tovább a teljes cikkre

Veszik-e még a külföldiek a magyar ingatlanokat?

Forbes.hu
Az egymilliós négyzetméterárakkal is olcsó Budapest a nemzetközi mezőnyben. A németeknek még mindig a Balaton a Riviéra. Az EU-n kívülről a kínaiak vásárolnak sok ingatlant, főleg Angyalföldön.
Tovább a teljes cikkre

A piaci verseny miatt emelkedni fog a zöld otthonok aránya

Profitline.hu
A jogszabályi előírásoknak és a piaci versenynek köszönhetően folyamatosan emelkedni fog a magasabb energetikai hatékonyságú zöld otthonok aránya a magyarországi ingatlan állományban – közölte Kricsfalussy Tamás, a Metrodom Csoport értékesítési igazgatója az MTI-vel.
Tovább a teljes cikkre

Ilyen lakáshitel még nem volt Magyarországon: nem csak a családosok, fiatalok járnak jól vele

Penzcentrum.hu
Mi köze egy banki jelzáloghitelnek a környezetvédelemhez, és mitől lesz egy lakáskölcsön zöld? Összeszedtünk mindent, amit az új, 2,5%-os Zöld Hitel-konstrukcióról tudni lehet. Illetve megvizsgáltuk azt is, hogy hat mindez majd a jelenlegi hitel- és ingatlanpiacra: várhatóan tovább drágulnak a kivitelezési költségek, és így a lakásárak Magyarországon? De cikkünkből kiderül az is, hogy az új konstrukcióval a magyar családok akár havonta 10-20 ezer forintot is megspórolhatnak.
Tovább a teljes cikkre

Horror a magyar lakáspiacon: már a fél EU-t lehagytuk drágulásban

Penzcentrum.hu
Éves összehasonlításban 6,8 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak az euró zónában és 7,3 százalékkal az Európai Unió 27 tagállamára vetítve – derült ki az Eurostat friss adataiból. És a felmérésből az is nyilvánvalóvá vált, hogy hazánkban a többi országhoz mérve egészen brutális volt az ingatlanárak emelkedése, az EU-s átlagot közel 50 százalékkal, sok ország számait pedig ennél is nagyobb mértékben szárnyalta túl.
Tovább a teljes cikkre

Mi folyik a magyar lakáspiacon? Jókora drágulást jósolnak 2022-re

Penzcentrum.hu
A járvány első hulláma jelentősen rontotta a lakáspiaci kilátásokat. A második és a harmadik hullámnak már nem volt negatív hatása, a kilátások a tavaly második negyedévi mélypont óta fokozatosan javulnak. A negyedik hullám sem jelent érezhető fenyegetést: a jelen felmérés során az egy negyedévvel ezelőttihez képest az ingatlanos cégek és a lakosság is derűlátóbbá vált. Az országos és a fővárosi lakáspiaci index értéke is kétéves csúcsára emelkedett. A használt lakások árai a következő 12 hónapban 3-4%, az új lakásokéi 7-8%-kal emelkedhetnek – derül ki a GKI és a Masterplast közös felméréséből.
Tovább a teljes cikkre

Ötezer lakás épülhet az NHP új programjával

Napi.hu
Elindult a Növekedési hitelprogram (NHP) hatodik üteme, a Zöld otthon program, amely 200 milliárd forintos kerestből akár ötezer új energiahatékony lakás vásárlásban segíthet – mondta Patai Mihány, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Világgazdaságnak.
Tovább a teljes cikkre

Megváltozott a bérlői igény a kiadó lakásoknál az elmúlt években

Realista.ingatlan.com
Jelentős mértékben megmozgatta a járvány a bérlakások piacát a tavalyi évben, ugyanakkor idén nyáron már megkezdődött a visszarendeződés. Ami persze csak a hosszú távra kiadott ingatlanokat érintette, rövid távú lakáskiadásról továbbra sem beszélhetünk.
Tovább a teljes cikkre

A magyar lakások drágulása a harmadik legnagyobb az EU-ban

Hvg.hu
Az EU egészében harmadával többe kerülnek átlagosan a lakások most, mint 2010-ben, Magyarországon eközben 100 százalékosnál is nagyobb volt a drágulás.
Tovább a teljes cikkre

Nőttek a lakásárak – Vége a stagnálásnak, már növekvő pályán a lakáspiac?

Portfolio.hu
Kiadta a KSH a legfrissebb, 2021. április-június közötti időszakra vonatkozó lakásárindexet. Bár még nem érkezett be az összes adásvétel, így előzetes számokat láthatunk csak, az már szembetűnő, hogy az egy negyedévvel korábbi, és az egy évvel korábbi árakhoz képest is tovább drágultak a használt lakások. Korábban a negyedéves statisztikák felváltva csökkenésbe, majd növekedésbe csaptak át, elindítva ezzel egy hullamzó mozgást a negyedéves árváltozásban, és egy stagnáló időszakot eredményezve az éves összehasonlításokban. A legfrissebb, előzetes adatokban viszont már negyedéves szinten sincs csökkenés, helyette enyhe, 1,3%-os áremelkedés látható. Éves szinten pedig már kétszámjegyű a drágulás.
Tovább a teljes cikkre

Moratórium: a kilépéssel csökkenthetjük is hitelterheinken

Realista.ingatlan.com
A hiteltörlesztési moratórium jelenlegi szakaszában nem csak a védernyő alatt maradásról érdemes dönteni. A money.hu szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy azon ügyfelek számára, akik korábban magas kamatozású, vagy épp változó kamatozású hitelt vettek fel, a bankkal történő kapcsolatfelvétel arra is lehetőséget ad, hogy a moratórium után olcsóbb, vagy kedvezőbb kondícióval bíró kölcsönre történő hitelcserével csökkentsék terheiket. A vállalati ügyfelek esetében ez bevett gyakorlat volt az elmúlt hónapokban.
Tovább a teljes cikkre

Erre költenék az szja-visszatérítést: lakáscélokra, gyerekekre menne a jövőre érkező extra pénz

Profitline.hu
Tízből négy gyermeket nevelő háztartás valamilyen lakáscélra költené a jövő év elején érkező szja-visszatérítést az ingatlan.com felmérése szerint. A válaszadók 22 százaléka a lakóingatlanának korszerűsítésére fordítaná a pénzt, így – ha az otthonfelújítási támogatást is igénybe veszik – duplán kaphatnak állami támogatást. Emiatt a jövő év első felében újabb lakásfelújítási boom indulhat. A megkérdezettek 18 százaléka ingatlanvásárlásra, 12 százalékuk a gyermekekre költené a kérdéses összeget. ugyanennyien pedig a hiteltartozásaik csökkentésére szánnák az extra pénzt.
Tovább a teljes cikkre

Ezért nem várnak visszaesést a hazai lakáspiac szakértői

Portfolio.hu
Tíz éve mindenki a piac fellendülésére várt, de azt valószínűleg senki sem gondolta volna, hogy a lakásárak 2021-re egyes területeken akár megháromszorozódhatnak. Az idei év kezdetén a 2020-as konszolidáció, a kivárás és a koronavírus járvány hatása miatt a forgalom legfeljebb lassú növekedése látszott a legvalószínűbb forgatókönyvnek, azonban – elsősorban az újonnan bevezetett otthonteremtési támogatások hatására – a piac a vártnál gyorsabban talpra állt és az árak már tavasszal növekedésnek indultak. Ma pedig nem látható olyan tényező, ami miatt az ingatlanpiac ismételt megtorpanására lehetne számítani – állapították meg az OTP Ingatlanpont szakértői.
Tovább a teljes cikkre

Óriási meglepetés a magyar ingatlanpiacon: ezeket a lakásokat most 5-15 százalékkal drágábban lehet eladni

Penzcentrum.hu
A fenntarthatóság jegyében épülő lakásokat, házakat nemcsak gyorsabban, hanem 5-15 százalékkal drágábban is el lehet adni. Egyre több a tudatos vevő, ez a szempont nem mindig érvényesül, mert a potenciális vevőknek nincs elég pénzük ahhoz, hogy ilyen ingatlant vásároljanak.
Tovább a teljes cikkre

Továbbra sem várható visszaesés az ingatlanpiacon

Profitline.hu
„2011-ben még elképzelhetetlennek tűntek a mai lakásárak, és a mélypont közeli piacon mindenki arra várt, hogy mikor indul végre újra a növekedés. A ma legdrágábbnak számító V. kerületben 10 éve még átlagosan 347 ezer forintos négyzetméterárral találkozhattunk és az áremelkedésre egészen 2014-ig kellett várni” – jellemezte az egy évtizeddel korábbi ingatlanpiacot Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.
Tovább a teljes cikkre

Mi történik az új lakások piacán? – Kilenc pontban foglaltuk össze a lényeget

Portfolio.hu
Nemrég írtunk arról, hogy a budapesti új lakások átlagos négyzetméterára idén nyáron elérte a lélektani 1 millió forintos határt, emellett azonban más is történt az elmúlt negyedévben a hazai újlakáspiacon. Az alábbiakban a Budapesti Lakáspiaci Riport segítségével ezeket gyűjtöttük össze.
Tovább a teljes cikkre

Itt vannak a részletek: így veheted fel a legújabb, szuperolcsó hitelt

Penzcentrum.hu
Az október 4-től elérhető zöld hitel – hivatalos nevén NHP Zöld Otthon Program (NHP ZOP) – biztosan óriási siker lesz az új építésű lakást vásárlók körében, hiszen 2,5 százalékos kamattal végig fix lakásitelt nem találni a piacon. Éppen ezért nagyon izgalmas a most publikált terméktájékoztató, ami több meglepetést is tartalmaz. A Bankmonitor szakértői összeszedték ezek közül a legfontosabbakat.
Tovább a teljes cikkre

Új vagy használt lakás? Segítünk megválaszolni a kérdést

HVG.hu
Nincs egyértelmű válasz arra, hogy egy új vagy egy használt lakás vásárlása éri meg jobban. Számos tényező mentén vizsgálhatjuk, hogy miben jobb az egyik opció a másiknál, és az ár csak egy a sok közül. Ráadásul a vételár igen becsapós lehet, így érdemes a dolgok mögé nézni.
Tovább a teljes cikkre

Lassult a lakbérek emelkedése: ennyiért bérelhetünk lakást az egyes városokban

Portfolio.hu
Lassult a lakbérek emelkedése augusztusban: az előző hónaphoz képest országosan és a fővárosban is 1% körüli mértékben drágultak a kiadó lakások. A hét hónapja tartó folyamatos emelkedés ellenére az árak az egy évvel korábbi szintet átlagosan mindössze 3–4%-kal haladták meg. A budapesti kínálat gerincét adó belső kerületekben ennél mérsékeltebben, 2,6%-kal emelkedtek a lakbérek egy év alatt, a legjelentősebb fővárosi növekedés a pesti átmeneti kerületekben (5,0%) volt – derül ki a KSH-Ingatlan.com legfrissebb lakbérindexéből.
Tovább a teljes cikkre

A magyarok 40 százaléka takarékoskodna korszerű hőszigeteléssel

Realista.com
Az elkövetkező 3 évben slágertéma lehet a hőszigetelés. A lakosság 32 százaléka tervez ilyen jellegű munkálatot – derül ki az újHÁZ Centrum legfrissebb reprezentatív felméréséből. A lekérdezés adatai alapján a magyarok 68 százaléka rendelkezik valamilyen hőszigeteléssel – melyből 29 százalék teljes körű -, közel egyharmaduknál azonban semmilyen hőszigetelés nincs az ingatlanban. Az építőanyag-kereskedelmi hálózat megvizsgálta azt is, hogy mely szempontok számítanak a leginkább az ingatlantulajdonosoknak a munkálatok tervezésénél; egyértelműen kiderült, hogy a takarékosság jelenti a döntő érvet a korszerű hőszigetelés mellett, az emberek majdnem fele 40 százalékot meghaladó rezsicsökkenést, 61 százalékuk pedig maximum 5 éves megtérülést vár ezektől a korszerűsítésektől.
Tovább a teljes cikkre

Otthonteremtés másként – Három év alatt állna fel a Fővárosi Lakásügynökség

Nepszava.hu
Addigra 2500 ingatlanból álló állományt hoznának össze.
Tovább a teljes cikkre

Tíz év alatt szinte minden területen duplázott a lakáspiac

Portfolio.hu
A lakóingatlan-piac számos meglepetést tartogatott az idei évben: míg januárban a legfőbb kérdés az volt, hogy meddig csökkenhetnek az árak, ősszel már ismét azt kellett latolgatni, hogy meddig drágulhatnak még az ingatlanok. A folyamat azonban korántsem példa nélküli, az elmúlt tíz évben számos alkalommal gondolhattunk arra, hogy már tényleg nincs hová növekednie az áraknak. Az OTP Ingatlanpont szakértője az elmúlt évtized főbb magyarországi lakáspiaci mérőszámait elemezte.
Tovább a teljes cikkre

Lakásfelújítási támogatás 2021: változnak a támogatás szabályai, íme az új tudnivalók

Portfolio.hu
Novák Katalin augusztusi és tegnapi bejelentésének megfelelően több ponton is módosította a kormány az otthonfelújítási támogatásról szóló rendeletet. A Magyar Közlönyben megjelent, szeptember 29-én életbe lépő módosítások szerint bővült azoknak a felújítási munkálatoknak a köre, amelyek elszámolhatók a legfeljebb 3 millió forintos lakásfelújítási támogatás igénybevételéhez. A legtöbbeket érintő változás az, hogy a Magyar Államkincstár csak elektronikus benyújtás esetén lesz köteles 30 napon belül elbírálni a kérelmet, minden más esetben 60 nap lesz a határidő.
Tovább a teljes cikkre

Október végéig tart a hitelmoratórium

Realista.com
Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése szerint: novembertől jövő év június 30-ig a rászorulók továbbra is igénybe vehetik a hiteltörlesztési moratóriumot.
Tovább a teljes cikkre

Egyedülálló a magyar ingatlanpiac, ami lehetőség, de kihívás is egyben

Portfolio.hu
Egy adott ország ingatlanpiacát számtalan külső tényező is befolyásolja, így egyáltalán nem alapvetés, hogy egy olyan kis régióban, mint a CEE, ugyanúgy prosperál-e az adott szektor minden országban. Melyek a hazai piac erősségei és gyengeségei a régió többi országához képest? Mennyire volt sikeres nálunk a Covid okozta krízis átvészelése? Mik a legjobb fejlesztési és befektetési lehetőségek a következő időszakban? -Ezekről a kérdésekről szólt a 2021-es Property Investment Forum egyik délelőtti kerekasztal-beszélgetése.
Tovább a teljes cikkre

Bankszövetség: aki teheti, kezdje újra törleszteni a hiteleit!

Realista.com
Aki teheti kezdje el újra törleszteni a hiteleit; a bankok támogatják az ügyfeleket a felelős egyéni döntés meghozatalában a 2022. június 30-ig meghosszabbított moratóriumban történő részvételről – mondta Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke sajtótájékoztatón kedden Budapesten.
Tovább a teljes cikkre

Ideje a felújítások felé fordulnunk az új lakások helyett?

Portfolio.hu
Egyszerű hype vagy fundamentális változás? Szabályozás nélkül is megoldja a zöld átállást az ingatlanpiac? Valóban minél több új lakásra van szükségünk a hazai ingatlanállomány fenntarthatóvá tételére, vagy ideje lenne már a felújítást is ösztönözni? Ezekről az égető kérdésekről értekeztek az ingatlanszakma fejlesztői és befektetői oldalát egyaránt képviselő szakemberek a tegnapi Property Investment Forum 2021 konferencián. Mint az a válaszokból kihallatszik, ki-ki a maga módján oldaná meg zöld átállást.
Tovább a teljes cikkre

Itt a forró nyarak hozadéka: kelendőbbek lehetnek az északi fekvésű lakások

HVG.hu
A klímaváltozás az ingatlanpiacra is kihat. Lehetséges, hogy a napfényes lakás már nem lesz túl vonzó hívószó a hirdetésekben.
Tovább a teljes cikkre

Itt vehetsz még viszonylag olcsón lakást, de már nem sokáig

Penzcentrum.hu
Bár a lakáspiacon a pandémia hatására árcsökkenést várhattunk a tavalyi évben, éves alapon mégis drágulást mutatnak a statisztikák. Az idén bevezetett Otthonteremtési Program támogatási elemei látványos pezsgést hoztak, jelentősen tompítva a járvány negatív gazdasági hatásait.
Tovább a teljes cikkre

Így lehet olcsó és fenntartható az ingatlan változó energiakörnyezetben is

Portfolio.hu
A Portfolio Property Investment Forum 2021 Konferencia Zöld szekciójában tartott előadást Tóth Zoltán, az E.ON Hungária Csoport egyedi ügyfél és települési megoldások értékesítési vezetője “Fenntartható ingatlanok a változó energiakörnyezetben” címmel. Az előadásból kiderült, hogy a cégcsoport milyen fejlesztések mentén tudja csökkenteni egy bevásárlóközpont, vagy egy irodaház energetikai költségeit, de szó volt a 4D transzformáció jegyében megvalósuló fenntarthatósági törekvésekről is.
Tovább a teljes cikkre

Ellentmondásos időszak következik a lakáspiacon

Realista.com
Külön utakat jár az új és a használt lakások piaca: utóbbin az országon belül különböző tempójú drágulás látható, miközben a plafon felé közelítenek a fővárosi árak, országosan szűkül a használt lakások kínálata, és az adásvételek száma is csökken. A befektetők irányt válthatnak és Budapest helyett az ország más részeiben próbálhatnak szerencsét – többek között ezek a korábban már látható trendek erősödtek a lakóingatlanok piacán a nyári hónapokban – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely több mint 500 ezer lakóingatlan-hirdetés adatai alapján vizsgálta a piaci kínálatot és keresletet, egyúttal bemutatja a Budapestre és a megyeszékhelyekre szeptember közepén jellemző átlagos négyzetméterárakat.
Tovább a teljes cikkre

Csökkentek a budapesti albérletek árai

Hvg.hu
A júliusi csúcs után, a nyár utolsó hónapjában mérséklődtek az árak. A bringabarát lakások iránt egyre nagyobb a kereslet.
Tovább a teljes cikkre

Nincs megállás: tovább drágulhatnak a lakásárak az ingatlanpiacon

Profitline.hu
A lassan másfél éve kitörő világjárvány következtében a hazai ingatlanpiacon a kettősség volt a kulcsszó. Egyrészt megnövekedett a kínálat a piacon, a kereslet pedig mélypontra süllyedt, amely az ingatlanárak csökkenését idézte elő. Ezzel szemben a 2021-es év nem várt fordulatokat hozott az ingatlanpiacra. Januárban rekordszámú adásvétel történt, és az eladó ingatlanok állománya is a tavalyi év azonos időszakához képest nagymértékben nőtt. De az év második felére fordulva mi várható még a lakáspiacon, és vajon meddig tarthat a drágulás?
Tovább a teljes cikkre

Megállította az újlakás-drágulást az építőanyagok árcsökkenése, de lakásár-csökkenés nem várható

Profitline.hu
Az építőanyagok drágulása megállt, és ez megtorpanást okozott az új lakások árnövekedésében is. Augusztushoz képest lényegében stagnált az új építésű ingatlanok átlagos négyzetméterára a kínálati piacon. A kereslet továbbra is erős, az egy évvel korábbi szintet 80 százalékkal, a két évvel ezelőttit 45 százalékkal haladja meg. Emiatt viszont egyelőre nem lehet arra számítani, hogy az építőanyagárak csökkenése az újlakás-árakat is mérsékelné. Szeptemberben Budapesten 927 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálták az új lakásokat és házakat, Debrecenben 709 ezer, Kecskeméten 661 ezer, Miskolcon 603 ezer, Győrben pedig 571 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár.
Tovább a teljes cikkre

Idén is érdemes kilátogatni a Lakás Kiállításra

Portfolio.hu
Fokozott érdeklődést várnak a szervezők a Lakás Kiállításra, amelyet idén a Momsport Uszoda és Rendezvényközpontban rendez meg a Portfolio szeptember 24-e és 26-a között. Az eseményen a hazai lakáspiac legnagyobb projektjei és fejlesztői képviseltetik magukat és természetesen jelen lesznek a pótolhatatlan szerepet játszó bankok, ingatlanközvetítők és egyéb ágazati szereplők is.
Tovább a teljes cikkre

Nagyon durva a kiköltözési hullám Budapestről: itt vesznek házat, lakást a legtöbben

Penzcentrum.hu
A belföldi népességmozgás évek óta nagyjából állandónak tekinthető iránya és mértéke is megváltozott az elmúlt évben. 2020-ban összességében kevesebben kerestek új állandó lakóhelyet, a városok vándorlási mérlege negatív volt, míg a községek népességvonzó ereje tovább nőtt. A legnépszerűbb megyék Pest, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Somogy voltak. Szakértők most a KSH népmozgalmi adatai alapján vizsgálja az ingatlanpiac változásait.
Tovább a teljes cikkre

Októbertől pöröghet fel az előtörlesztés a moratóriumos hiteleknél

Realista.hu
A money.hu kérdésére adott banki válaszok szerint egyelőre kevesen veszik igénybe a költségmentes előtörlesztés lehetőségét a moratóriumból kilépők közül. Az akár évekre kitolódó futamidő ellen a törlesztőrészlet-emelés ügyfél általi engedélyezése lenne a leghatékonyabb megoldás, ehhez viszont – hogy ne járjon többletköltségekkel – rendeletmódosításra lenne szükség.
Tovább a teljes cikkre

10 százalékkal nőtt az ingatlanpiaci befektetések értéke

Profitline.hu
Magyarországon az ingatlanpiaci befektetések értéke 550 millió euró volt az első fél évben, 10 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest – közölte a CBRE, a világ legnagyobb kereskedelmi ingatlan- és befektetési vállalata szerdán az MTI-vel.
Tovább a teljes cikkre

Nagyot nézhet több százezer magyar lakáshiteles: szeptembertől durván elszáll a törlesztő

Penzcentrum.hu
A jegybanki alapkamat 0,3 százalékpontos emelésével a BUBOR értéke is nőtt, ami közvetlenül befolyásolja a változó kamatozású lakáshitelek árát. A Bankmonitor számításai szerint emiatt szeptemberben egy 3 havi BUBOR-hoz kötött hitel kamata 0,7 százalékponttal fog emelkedni. Ilyenből pedig több százezer van még mindig Magyarországon. A hitelmoratórium pedig sok esetben elfedi a problémát.
Tovább a teljes cikkre

Ingatlaneladások pörgették az illetékbevételeket

VG.hu
Kis megtorpanás után az idén ismét nőtt a lakáseladások száma és az ingatlanok ára is, emiatt megugrottak az illetékbevételek.
Tovább a teljes cikkre

Sebezhető vagy stabil a magyar ingatlanpiac? – Jöjjön a régiós kitekintés!

Portfolio.hu
Egy adott ország ingatlanpiacát számtalan külső tényező is befolyásolja, így egyáltalán nem alapvetés, hogy egy olyan kis régióban, mint a CEE ugyanúgy prosperál egy adott szektor minden országban. Mik a hazai piac erősségei és gyengeségei a régió többi országához képest? Mennyire volt sikeres nálunk a Covid okozta krízis átvészelése? Mik a legjobb fejlesztési és befektetési lehetőségek a következő időszakban? Mindezekről is szó lesz a szeptember 15-ei Property Investment Forum egyik kerekasztal-beszélgetése során.
Tovább a teljes cikkre

Elszabadulhat a pokol a lakáshiteleknél, rég nem látott törlesztőrészletek jönnek

Portfolio.hu
Akár 10 százalékkal is megemelkedhet a hitelek egy részének törlesztőrészlete az eddigihez képest, miután a szigorodó monetáris politika hatására több mint hat éve nem látott csúcspontra emelkedtek a bankközi kamatok az elmúlt hetekben. A jelenség leginkább a változó kamatozású hitellel rendelkező lakáshiteleseket, köztük az egykori devizahiteleseket sújtja. Ők az elmúlt hat év nagy részében a törlesztőrészletük jelentős csökkenésének örülhettek, ezt fordítja most vissza a kamatemelkedés.
Tovább a teljes cikkre