5. mesterkurzus (2018.01.30) – A kilátás-elvonás hatása az ingatlanértékre

A kilátáselvonás esetében az érintett ingatlan elé valamilyen, a kilátást zavaró építményt, épületet emelnek, így elvész a korábban meglévő panoráma, csökken a benapozás vagy az intimitás.

A mesterkurzuson ezzel a speciális problémával foglalkoztunk, egyrészt a résztvevők tapasztalatait, másrészt a nemzetközi szakirodalom megállapításait felhasználva. A vonatkozó szakirodalom több tucat esettanulmányt ismertet, igaz, jellemzően nem a kilátás-csökkenést, hanem a panoráma értékét vizsgálják a szerzők. Ugyanakkor ennek a szakirodalomnak a feldolgozása is segít abban, hogy kialakítsuk saját álláspontunkat a hazai viszonyokra koncentrálva.

A résztvevők – eddigi tapasztalataik, a közös munka és a bemutatott nemzetközi szakirodalom alapján egy úgynevezett delphi módszerrel készült szakértői vélemény megalkotásában is részt vettek, mely a kilátáselvonás hazai eseteire is alkalmazható, és segít az értékmódosító tényezők megállapításában annak jellegétől és mértékétől függően.

A módszer alkalmazásra kerül a 2018.05.18.-i MAISZ-EUFIM szemináriumon is, melyet követően az eredményét a szakmai nyilvánosság számára hamarosan publikálni fogjuk.