Hírek

Mi lehet önerő egy lakásvásárlásnál? Megjött az MNB válasza!

index.hu
Az MNB április 24-én kiadott körleveléből kiderül, hogy mit is tekinthetnek a bankok önerőnek egy lakáshitel igénylésekor. Természetesen a vásárlásra fordított saját megtakarítás mindig megfelel az MNB elvárásainak, de mi a helyzet a személyi kölcsönnel, a csok támogatással, vagy épp a babaváró hitellel?
Tovább a teljes cikkre

Magyar Nemzet: májusban már kinyithatnak a szállodák, éttermek és üzletek

blikk.hu
Májusban fokozatosan kinyithatnak a szállodák, az éttermek és a kávézók, a hetek óta zárva tartó kisebb üzletek, illetve megváltozhat a nyugdíjasoknak fenntartott idősáv az élelmiszerboltokban – értesült a Magyar Nemzet.
Tovább a teljes cikkre

Eltűntetheti a nagyvárosok rozsdafoltjait a kedvezményes lakásáfa?

profitline.hu
Bár a részletes szabályozásra még várni kell, az OTP Ingatlanpont szakértői úgy látják, hogy az öt százalékos áfa visszaállítása a rozsdaövezetekben épülő új lakásokra kedvező folyamatokat indíthat el a piacon. A legnagyobb barnamezős területtel rendelkező Budapest mellett számos vidéki nagyváros is kihasználhatja a lehetőséget a jelenleg elhanyagolt, de kedvező fekvésű, egykor jellemzően ipari, kereskedelmi funkciójú településrészek bevonására a lakáscélú fejlesztésekbe.
Tovább a teljes cikkre

Így alakítanák át a kereskedelmi ingatlanok bérleti díját

realista.hu
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) 7 pontos javaslatcsomagot dolgozott ki a vállalkozások ingatlanbérleti helyzetének kezelésére, amelyben azt kérik a kormánytól, hogy a válság alatt a kereskedelmi ingatlanok bérleti díját a bérlők havi árbevételének függvényében határozzák meg, a bérbeadók bevételkiesését pedig adókedvezményből pótolnák.
Tovább a teljes cikkre

Az ipari és logisztikai piac válhat a befektetők következő célpontjává

realista.hu
Egy, a lakossági ingatlanpiacon történt kiemelt tranzakciónak köszönhetően a lakáscélú ingatlanok vezetik a befektetési piacot a CEE régióban 2020 első negyedévében, az irodapiac (27%-os részesedéssel) megőrizte első helyét a kereskedelmi szektorban és alig maradt el tőle az ipari és logisztikai piac 26%-os részesedéssel.
Tovább a teljes cikkre

Elindult a háború a bérlők és a bérbeadók között

portfolio.hu
A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség az üzlethelyiségek bérbeadói és bérlői között kialakult, sok esetben súlyos konfliktusok mielőbbi kezelése érdekében arra kéri a kormányzatot, hogy az üzlethelyiségek és szolgáltató helyek bérleti szerződéseire vonatkozóan rendeleti úton teremtsen tiszta jogi környezetet, amelynek segítségével a magyar kereskedők túlélhetnék a koronavírus okozta válságot és legalább a lehetősége megmaradna annak, hogy aktív résztvevői lehessenek a kereskedelem és a gazdaság újraépítésének.
Tovább a teljes cikkre

Mennyiért bérelhetünk ma irodát Budapest különböző részein?

portfolio.hu
A korábbi negyedévekkel ellentétben 2020 első három hónapjában emelkedni kezdett az üresen álló irodaterületek aránya a budapesti piacon, amire az elmúlt 24 negyedévben (2014-2019) mindössze háromszor volt példa. A korábbi 5,6 helyett a 6,2 százalék azonban még mindig alacsonynak mondható. Ezúttal a Cushman & Wakefield felmérése alapján azt néztük meg, hogy ehhez az üresedéshez milyen bérleti díjak társultak 2020 elején.
Tovább a teljes cikkre

Az Appeninn az idén sem fizet osztalékot

napi.hu
Az ingatlanbefektetésekkel és vagyonkezeléssel foglalkozó Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. igazgatósága úgy döntött, hogy továbbra is a vállalat dinamikus növekedésére fókuszál, ezért a cég a teljes egyedi adózott eredményt, 1,661 milliárd forintot eredménytartalékba helyezi – közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
Tovább a teljes cikkre

Ennyibe kerül ma a legolcsóbb és a legdrágább új lakás Budapesten

portfolio.hu
A Budapesti Lakáspiaci Riport 24 ezer lakást tartalmazó adatbázisa alapján most azokat a lakásokat gyűjtöttük össze, amelyek valamilyen szempontból – ár, méret, szobaszám, elhelyezkedés – kitűnnek a tömegből. A kínálatból a még elérhető lakások között szemezgettünk, igazi érdekességekre bukkanva.
Tovább a teljes cikkre

Nőhet az ingatlankínálat a következő években – trend-elemzés

profitline.hu
A fejlett társadalmak, mint tudjuk, elöregedő társadalmak. Ebből azonban nem csak az következik, hogy az egészségügy szerepe növekszik meg, hanem az is, hogy az ingatlanpiacon rendkívül mélyreható változások lesznek, jelentősen nőhet az ingatlankínálat. A kereslet-kínálati viszonyok jelentős változására kell tehát felkészülni a következő években, függetlenül a rövid távú kihívásoktól. Az Otthontérkép Csoport friss globális (és hazai) lakáspiaci elemzése következik.
Tovább a teljes cikkre

A rozsdaövezeti lakásáfa gyógyítja meg a budapesti ingatlanpiacot?

privatbankar.hu
Visszatér a tavaly kifutott kedvezményes lakásáfa: a rozsdaövezetekben épülő ingatlanokra lesz érvényes. Az ingatlan.com szerint hosszabb távon és megfelelő lakásszám esetén ezek az új rozsda-lakások kiegyensúlyozottabbá tehetik a budapesti ingatlanpiacot, mert a növekvő kínálat a versenyhelyzetet fokozhatja az új lakások piacán.
Tovább a teljes cikkre

2015-ös szintre ugrottak vissza az albérletárak

profitline.hu
A koronavírus-járvány hatásai április elején már egyértelműen érezhetővé váltak a magyarországi ingatlanpiacon is. A kereslet kicsi, az ingatlan sok, a bérbeadók kezdenek egymás alá kínálni. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint 35-50 százalékkal estek rövid idő alatt az árak a lakóingatlanok és üzleti ingatlanok piacán egyaránt.
Tovább a teljes cikkre

Eltűnhetnek a befektetők a hazai lakáspiacról? – Mit változtat meg a járvány?

portfolio.hu
A koronavírus nemcsak a lakásárakra van hatással, hanem a befektetési célú vásárlásoktól kezdve a lakáshitelfelvételi hajlandóságon át a külföldi vásárlók számáig a lakáspiac számos területére kihat. A budapesti és a vidéki lakásárak után éppen ezért a cikksorozatunk harmadik, záró részében ezt a három területet vizsgáltuk meg részletesebben.
Tovább a teljes cikkre

Mi történik az ingatlanpiaccal a járvány alatt? Venni és eladni sem egyszerű

penzcentrum.hu
Bár az elmúlt hetek tapasztalatai alapján jelentősen visszaesett az adásvételek száma a hazai ingatlanpiacon, és az előttünk álló pár hónapban sem várható növekedés, a piac mégsem állt le teljesen. Kisebb számban ugyan, de vannak érdeklődők és vásárlók, az adásvételek lebonyolítása azonban a járvány hatására sok tekintetben megváltozott. Hogy pontosan mik ezek a változások, arról a legnagyobb hazai ingatlanhálózatokat kérdezte a Portfolio.
Tovább a teljes cikkre

Stagnált az ipari ingatlanok iránti kereslet Budapesten és környékén

profitline.hu
Az első negyedévben az ipari ingatlanok iránti bruttó kereslet Budapesten és környékén 79 660 négyzetmétert tett ki, ami stagnálást jelez az előző év azonos időszakához képest – közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) az MTI-vel.
Tovább a teljes cikkre

Formálódik a Hungária: elkészült a hatalmas irodapark első épülete

portfolio.hu
2018 tavaszán kezdte el építeni a VIII. kerületi Hungária körúton elhelyezkedő Aréna Business Campus-t az Atenor ingatlanfejlesztő. A teljes projekt befejeztével egy 72 ezer négyzetméteres irodaparkot fognak átadni, melyből most elkészült az első “A” épület – szerepel a fejlesztő közleményében.
Tovább a teljes cikkre

Videó: mennyivel csökkenhetnek a lakásárak a következő hónapokban?

portfolio.hu
A következő 12 hónap feltehetően nagyon más lesz, mint amit az elmúlt években tapasztaltunk. Friss videónkban erről is kérdeztük Futó Pétert, a Portfolio ingatlanpiaci elemzőjét.
Tovább a teljes cikkre

Milyen lesz a lakáspiac a válság után?

realista.hu
Jelenleg nehéz megjósolni, hogyan alakítja át az ingatlanpiacot a világjárvány. Várhatóan azonban a kényszerű otthoni munkavégzés és a távoktatás nagyon sokak életmódját, ezzel együtt pedig az otthonához való viszonyát is meg fogja változtatni. Az OTP Ingatlanpont szakértője végiggondolta, mire számíthatunk a jövőben.
Tovább a teljes cikkre

Kvázi kivégeztetné az Airbnb-t a hazai szállodaipar – Kemény csörték jöhetnek

portfolio.hu
Pár nap múlva kiderülnek a hatalmas gazdaságélénkítő Orbán-csomag részletei, addig pedig igyekszik minden szakmai szervezet elkészíteni a saját iparágára vonatkozó javaslatokat és azt továbbítani a kormányzat felé. Nincs ez másként a turisztikai szervezetekkel sem, többek között a szállodák szövetsége és a magánszállásadók szövetsége is kiadta a javasolt intézkedéseket, ugyanakkor egy igazán lényeges kérdésben egyáltalán nincs egyetértés: ez nem más, mint a rövid távú lakáskiadás. Utóbbi szervezet igyekszik belevonni a magánszállásadókat is a turizmus leállásának elszenvedői közé, míg a szállodai szövetség a hotelek védelmében olyan javaslattal állt elő, amely lényegében kivégezné a szállodák legnagyobb vetélytársát ezen a piacon.
Tovább a teljes cikkre

Nagyot nőtt Lengyelországban a Duna House, de már látszottak a koronavírus járvány első ingatlanpiaci hatásai

portfolio.hu
A Duna House kedden este tette közzé első negyedéves mérőszámait, amelyből kiderült, hogy a cég szerint az év első negyedévében már látszódtak a koronavírus járvány első ingatlanpiaci hatásai, Lengyelországban ennek ellenére kétszámjegyű növekedést tudott elérni a Duna House mindhárom közvetítő szegmensében.
Tovább a teljes cikkre

A BIF igazgatótanácsa részvényenként 10 forint osztalék kifizetését javasolja

napi.hu
A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt. 2,569 milliárd forint osztalék kifizetését javasolja az április 29-re összehívott éves rendes közgyűlésnek az osztalékként kifizethető szabad eredmény és eredménytartalék terhére, amely részvényenként 10 forintnak felel meg, ebben benne van a társaság tulajdonában álló – az osztalékra jogosult részvényeseket illető – saját részvényekre eső osztalék is – tette közzé a társaság szerdán, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Tovább a teljes cikkre

Tovább nőtt a BILK eredményessége

realista.hu
A BILK Logisztikai Nyrt. 2019-ben 13 316 ezer euró árbevételt ért el, 12,7%-kal többet, mint a megelőző üzleti évben. Az EBITDA 8 982 ezer euro, ami közel 20 százalékkal és csaknem 1,5 egymillió euróval haladja meg az egy évvel korábbi értéket.
Tovább a teljes cikkre

Nincs forgalom a plázában, de az üzleteknek a teljes bérleti díjat fizetniük kell

24.hu
Több mint egy évtizede vagyunk bérlők az egyik nagy budapesti bevásárlóközpontban, eddig nem volt rossz a viszonyunk a bérbeadókkal, de most úgy érezzük, vége az „együtt sírunk, együtt nevetünk” korszaknak
– mondta a 24.hu-nak egy több üzlettel is rendelkező cég vezetője. A neve elhallgatását kérő üzletember szerint a koronavírus miatt kialakult helyzetben szinte semmilyen kompromisszumkészséget nem tanúsítanak a plázák üzemeltetői. Az üzleteket a nullához közelítő bevétel ellenére továbbra is arra kötelezik, hogy a teljes bérleti díjat fizessék, és nem ez az egyetlen teher, ami sújtja őket.
Tovább a teljes cikkre

Hatalmas ingatlanvásárlást jelentett be az MNB Alapítvány: 6 országban, 41 irodaházat érint az üzlet

portfolio.hu
A napokban aláírt feltételes részvényeladási szerződés alapján az MNB Alapítvány vagyonát kezelő Optima Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt alap megvásárolta a Globe Trade Centre (GTC) S.A.-nak a többségi tulajdonrészét.
Tovább a teljes cikkre

Hogyan hat a koronavírus az ingatlanfinanszírozásra?

portfolio.hu
A Porfolio Csoporthoz tartozó Property Forum legújabb virtuális rendezvényén régiós bankárok vitatják meg, hogy milyen hatással lehet a koronavírus az ingatlanfinanszírozásra rövid, illetve hosszú távon.
Tovább a teljes cikkre

Bérleti díj csökkentése vagy elengedése veszélyhelyzetben

adozona.hu
A veszélyhelyzetben hozott intézkedések közt az egyik, hogy a nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó bérleti szerződéseket 2020. június 30-áig nem lehet felmondással megszüntetni, a bérleti díj pedig a veszélyhelyzet fennállása alatt nem emelhető abban az esetben sem, ha azt a szerződés egyébként lehetővé tenné. Mi a helyzet akkor azonban, ha a bérbeadó szeretné a bérleti szerződést módosítani úgy, hogy a bérleti díjat csökkenti vagy teljesen elengedi? Olvasói kérdésre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.
Tovább a teljes cikkre

Visszaesett az induló ingatlanprojektek száma

hirado.hu
A koronavírus hatásai már érezhetőek az ingatlanpiacon, ezt támasztja alá, hogy Budapesten idén az első negyedévben 27 új projekt indult el, ami az előző év azonos időszakához képest 37,2 százalékos visszaesés – közölte az Otthon Centrum hétfőn az MTI-vel.
Tovább a teljes cikkre

Kell most bérleti díjat fizetni? Kihívás előtt a boltosok

piacesprofit.hu
A koronavírus járvány terjedésének megállítása érdekében hozott rendelkezések komoly kihívás elé állítják a nem napi fogyasztási cikkeket értékesítő üzleteket – például a ruhaboltokat. Bár 15 óráig nyitva tarthatnak, a kijárási korlátozás értelmében lényegében tiltott a látogatásuk. Felmerül tehát a kérdés, hogy ilyen helyzetben is kötelesek-e bérleti díjat fizetni?
Tovább a teljes cikkre

Közel negyedével esett vissza az ingatlanpiac a járvány miatt

hvg.hu
Az ingatlanpiaci tranzakciók száma 23 százalékkal csökkent tavaly márciushoz képest, a visszaesés a koronavírus-járvány számlájára írható.
Tovább a teljes cikkre

Így szakadt szét a magyar lakáspiac – térképen a hatalmas különbségek

napi.hu
Az elmúlt évben 21 127 új lakás kapott használatbavételi engedélyt Magyarországon, 20 százalékkal több, mint 2018-ban. Csakhogy amíg Győr-Moson-Sopron megyében tízezer lakosra 54,7 új lakás jutott, Nógrádban 3,9 darabon “osztozhattak” tízezren. Országos átlagban tízezer lakosonként 21,6 új lakás épült, ezt 14 megyében nem sikerült teljesíteni, négy megyében még az országos átlag negyedét sem érte el a mutató a KSH friss megyei összesítése szerint.
Tovább a teljes cikkre

A kormányra várnak a szellemvárossá vált plázák becsődölt boltosai

hvg.hu
Központi intézkedéseket kell hozni a bevásárlóközpontokra is, mert hiába tűntek el a vásárlók a koronavírus miatt, a plázatulajdonos cégek pont úgy tartják a markukat a bérleti díjért, mintha mi sem történt volna – ezt állítják bérlők. Megszereztük több nagy fővárosi pláza belső tájékoztatását, amelyekben arra hivatkoznak, hogy részükről minden adott a bevásárlóközpontok működéséhez. Sőt, olyan is van, ahol még pluszpénzt is kérnek, mert többet kell takarítani a járvány idején. De hogy tudná ezt kitermelni a kijárási korlátozás miatt ellehetetlenült ruhaboltos vagy a hetek óta zárva tartó thai masszázsszalon üzemeltetője?
Tovább a teljes cikkre

A koronavírus nélkül is totálisan átalakulhat a rövid távú lakáskiadás

portfolio.hu
Miközben szinte kiszáradt a rövidtávú lakáskiadási piac, megint aktuális lett ennek a biznisznek a teljes újragondolása. Egyértelmű, hogy a koronavírus nélkül is jelentősen át kell alakítani. Az állam nagyobb szigort ígér, az ágazat egyik szerveződése pedig nemrégiben javaslatokat készített, amik továbbra is aktuálisak. Nézzük ezeket közelebbről!
Tovább a teljes cikkre

1 millió forint fölé kúszott az új lakások négyzetméterára Budapesten

piacesprofit.hu
A koronavírus hatásai már érződnek, de egyelőre még nem drámaiak, derült ki az Otthon Centrum legfrissebb elemzéséből: a piacon majdnem ugyanannyi új lakást kínálnak eladásra, mint egy évvel ezelőtt, amikor még híre sem volt a járványnak, de ez változni fog. Budapesten 2020 első negyedévben az egy évvel ezelőttihez képest majdnem negyven százalékkal kevesebb új projekt indult, míg a megyeszékhelyeken huszonegy százalékos a visszaesés.
Tovább a teljes cikkre

Csődbe mehetnek a főváros legnépszerűbb bevásárlóutcái

atv.hu
Rövid időn belül csődbe mehetnek a főváros legnépszerűbb bevásárlóutcái – erre figyelmeztet az érintett vállalkozások érdekképviselete. Úgy vélik, az üzletek többségének a járvány végére le kell húznia a rolót, mivel az alkalmazottaik nettó bérét sem tudják fizetni a nullához közelítő forgalom miatt. Hasonló helyzetbe kerülhetnek az éttermek és szállodák is, a szállodaszövetség elnöke szerint a vendéglátóhelyek többsége most a túlélésre rendezkedett be.
Tovább a teljes cikkre

Befagy a lakáspiac, aki teheti, hátrahőköl az eladásból

index.hu
Ahogy azt a terület szakértői is megjósolták, a lakáspiacot sem hagyja érintetlenül a koronavírus-járvány. Az ingatlan.com az Index részére kinyert adataiból már látszik, hogy a vírus magyarországi megjelenésének első heteiben országosan csökken a hirdetésszám, és fokozatosan nő az érték, amit a hirdetők elengednek az eredetileg várt árból.
Tovább a teljes cikkre

Drága moratórium – 20 milliós lakáshitelnél 738 ezer forint és plusz 7 hónap lehet az „ár”

nepszava.hu
Bár a törlesztőrészlet nem nőhet a későbbiekben, összességében többet kell majd visszafizetniük azoknak, akik élni szeretnének a hiteltörlesztési moratóriummal.
Tovább a teljes cikkre

Teljes körkép arról, hogy mit tehet a koronavírus a hatalmas logisztikai központokkal

portfolio.hu
Az ellátási láncok működése továbbra is kulcsfontosságú, miközben rövid távon a piaci körülmények bizonytalanok, egyre valószínűbb, hogy a gazdaság csökkenésbe fordul. A Prologis öt olyan területet azonosított, amelyek a piaci körülményekre hatással vannak, és két keresletösztönző tényezőt: egyrészt igény van a további készletek iránt, amely abból fakad, hogy az ellátási láncok a hatékonyság helyett az ellenállóságra törekszenek, másrészt az e-kereskedelem újból felgyorsulni látszik.
Tovább a teljes cikkre

Ellepték a kínai lakásvásárlók Budapestet – Ennyi lakás került tavaly külföldi kézbe

portfolio.hu
Közel 500-zal több lakóingatlant vásároltak tavaly külföldiek Magyarországon mint egy évvel korábban – írja a HVG, a Miniszterelnökség által közzétett adatok alapján. A tavalyi évben így összesen 3732 nem mezőgazdasági ingatlan került külföldiek kezébe, melyből 1696 lakás kínai vásárlókhoz köthető. A vizsgálatban feltehetően az EU állampolgárok vásárlásai nincsenek benne.
Tovább a teljes cikkre

Ingatlanalapok jelenthetik a menedéket a hozamesés elől?

portfolio.hu
Az utóbbi napokban a tőzsdéket a koronavírus miatti eladási hullám jellemezte, melynek következtében a világ részvényindexei jelentősen visszaestek. A FED rendkívüli kamatvágásokkal (két hét alatt kétszer nyúlt ehhez az eszközhöz), és eszközvásárlással valamint egyéb eszközökkel csökkenteni próbálta a vírus miatt kibontakozó válsághelyzet hatásait – szerepel a Diófa Alapkezelő közleményében.
Tovább a teljes cikkre

Koronavírus: gyors felpattanás jöhet a logisztikai ingatlanoknál

portfolio.hu
Rövidtávon előfordulhat, hogy csökken a kereslet és bizonyos alapterület felszabadul a logisztikai ingatlanok piacán. Mégis előfordulhat, hogy ez csak rövid ideig tart, mivel egyes ügyfelek versenyezni fognak ezekért a helyekért. Céljuk az üzletmenet folytonossága és a magasabb szolgáltatási szintek megvalósítása, s ezért bővíteni akarják majd a rendelkezésükre álló alapterületet – legalábbis így véli a Prologis, a világ legnagyobb ipari és logisztikai ingatlanfejlesztője és szolgáltatója, amely Magyarországon is messze piacvezető.
Tovább a teljes cikkre

Ezt hozza a hiteltörlesztési moratórium és a kamatplafon bevezetése

realista.hu
Komoly adósvédelmi intézkedést vezet be a kormány a koronavírus-járvány negatív hatásainak enyhítése érdekében. A hitelesek számára a legfontosabb döntés, hogy a magánszemélyek és vállalkozások által felvett hitelekre fizetési moratórium vonatkozik az év végéig, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy december végéig nem kell törleszteniük a kölcsönöket.
Tovább a teljes cikkre

Koronavírus és ingatlanpiac: “egyáltalán nem az történik, mint amire számítottunk”

hvg.hu
Amíg nem tudni, mikorra sikerülhet megfékezni a világjárványt, akár egymást kioltó hatásokkal is számolni kell, ugyanakkor a helyzet fokozódásával az árszínvonal rövid távú csökkenése egyre reálisabb forgatókönyv. A hosszú távon továbbra is az árszínvonal emelkedését váró elemzők annak ellenére osztották meg gondolatkísérleteiket, hogy a koronavírus gazdasági hatásai napról napra formálják a piacot. Szakértőket kérdeztünk arról, milyen lehetséges forgatókönyvek születhetnek a következő hetekben.
Tovább a teljes cikkre

Mi lesz most? Összezuhan az építőipar?

portfolio.hu
Többféle iparág szempontjából igyekszünk bemutatni, hogy a koronavírus miatti intézkedések és lépések miként befolyásolhatják az adott szektort, már beszámoltunk az ennek legjobban kitett turizmuson belül az Airbnb-s piacról és az ingatlanpiaci vonatkozásokat is számba vettük. Most egy építőipari tanácsadó bejegyzése alapján foglaltuk össze, hogy milyen hatásai lehetnek ebben a szektroban a folyamatosan szigorodó intézkedéseknek. Az anyagszállítás és a külföldi munkaerő nehézkesebb bejutása miatt csúszásokra számíthatunk, miközben az átmenetileg leállított projekteknél felszabaduló, és a más iparágaból atcsoportosuló munkaerő ezt akár ki is egyenlítheti.
Tovább a teljes cikkre

Koronavírus az építőiparban: a nagy projektek lehetnek leginkább veszélyben

profitline.hu
A koronavírus terjedése az építőipart és az ingatlanfejlesztőket is komoly kihívások elé állítja. A szektorban hosszabb ideje meglévő kapacitáshiányt és a teljesítési határidők elhúzódását jó eséllyel tovább növeli majd a járvány terjedése. A Kapolyi Ügyvédi Iroda szerint a nagy irodaházak, ipari épületek, szállodák építésével kapcsolatos projektek azért lehetnek különösen kitéve veszélyeknek, mert jelentős létszámú munkaerőt foglalkoztatnak, illetve a kivitelezéshez számos esetben külföldről behozott építőanyagokat, eszközöket használnak fel. A koronavírus-krízis azonban akár olyan helyzetet is eredményezhet, ami vis maiornak tekinthető, így az építőiparban érintett vállalkozások erre hivatkozva mentesülhetnek a határidők teljesítése alól.
Tovább a teljes cikkre

Mennyi lesz idén az országos ingatlanbefektetési volumen?

portfolio.hu
2019-ben az előző évhez képest némileg visszaesett az ingatlanbefektetések volumene (1,75 milliárd euró), de a tranzakciók összértéke 2016 óta stabilan meghaladja a 1,5 milliárd eurót. Erős és kiegyensúlyozott kereslet mutatkozott az iroda- és a kiskereskedelmi ingatlanok iránt, emellett jelentősebb mértékben bővült a hotelértékesítések volumene – derül ki az Eston elemzéséből. A kérdés az, hogy idén mire számíthatunk a befektetési volumen tekintetében.
Tovább a teljes cikkre

A koronavírus a raktárpiacnak is betehet

portfolio.hu
Jelentősen nőtt a bérbe adott ipari ingatlan terület tavaly Budapesten. A hosszabbításoké volt a főszerep – derül ki a Cushman&Wakefield 2019 negyedik negyedévet jellemző és az egész évre is vonatkozó jelentéséből. A koronavírus miatt azonban jelentősen lassulhat a fejlesztések üteme.
Tovább a teljes cikkre

Minden, amit tudnod kell a hazai irodák helyzetéről

portfolio.hu
A kereskedelmi ingatlanpiac egy meghatározó részét az irodaházak teszik ki, a befektetési portfóliókban, az építési aktivitásban, és lényegében a legtöbb cég működésében, más-más aspektusból, de fontos szerepet kap az irodapiac teljesítménye. Éppen ezért foglalkozunk sokat a témával, a korábban már bemutatott legfrissebb adatokat, most egy összesítő táblázatban mutatjuk be, a Cushman&Wakefield adataira támazkodva.
Tovább a teljes cikkre

Ki gondolta volna 2015-ben, hogy itt drágulnak majd legjobban a lakótelepi lakások?

profitline.hu
Több mint duplájára emelkedtek három év alatt a négyzetméterárak az egyik magyarországi lakótelepen. Az OTP Lakóingatlan Értéktérképe szerint ez volt az országos drágulási rekord 2015 és 2018 között. Még nagyobb meglepetés a helyszín: a csúcs ugyanis nem valamelyik fővárosi kerületben, hanem a rendszerváltás gazdasági sokkját megsínylő Tatabánya Dózsakert nevű lakótelepén született. Az OTP Ingatlanpont szakértői ezúttal a város és környéke ingatlanpiaci helyzetét vizsgálták meg.
Tovább a teljes cikkre

AZ ÉVTIZED INGATLANPIACI ÁREMELKEDÉSÉNEK LEGNAGYOBB DOBÓI

gazdasagportal.hu
A válság tízéves évfordulója és a 2014 óta tartó lakáspiaci árrobbanás is hozzájárult az ingatlanpiac szárnyalásához. A mostani és a tíz évvel ezelőtti helyzet közötti különbség megdöbbentő. Az országon belül persze eltérő a differencia, a házak esetében Budapesten, míg a lakásoknál Egerben drágultak legnagyobb ütemben a meghirdetett árak.
Tovább a teljes cikkre

Adómentes ingatlanértékesítési esetek

adozona.hu
Ingatlan átruházásakor annak olyan esetek, amikor az idő múlására nem kell figyelemmel lenni, mivel az ingatlan átruházásából származó bevételből származó jövedelem részben, vagy egészben adómentes az szja-törvény alapján. A 2019. évi bevallás kitöltése előtt célszerű az alábbi rendelkezéseket is tudni.
Tovább a teljes cikkre

Mi lesz az ingatlanalapok forradalmával?

realista.hu
A hazai ingatlanalapok továbbra is a piac jelentős szereplői, azonban tavaly az első háromnegyed évben éves összevetésben a nyilvános ingatlanalapok nettó eszközállománya stagnált, míg a likvid eszközállomány csökkent. A 2016-ban kezdődő felfutást most egy nyugalmi állapot követi. De ki tudná megmondani, hogy mit hoz a jövő?
Tovább a teljes cikkre

KARBANTARTÁSI KÖLTSÉGEK ELSZÁMOLÁSA – MUTATJUK, HOGY SPÓROLHATSZ

otthonokesmegoldasok.hu
Lehet, hogy eddig bérelted a lakásodat, most már te vagy az, aki kiadja? Akkor neked jól fog jönni az alábbi kisokos, mely témája a karbantartási költségek elszámolása. Segítünk neked, hogy spórolni tudj a kiadásaidon.
Tovább a teljes cikkre

Itt lehet a leggyorsabban eladni egy lakást Magyarországon: panelek előnyben

penzcentrum.hu
Egy friss rangsor megmutatja, hogy egyes ingatlantípusok hol kelnek el a leggyorsabban Magyarországon. A nagyvárosok ranglistáját ezúttal is Budapest vezeti, de Szeged és Debrecen is a top ötben szerepel. Országos átlagban 69 nap alatt lehet eladni egy panellakást. Mindez azt mutatja, hogy töretlen az ingatlantípus iránti kereslet, vagyis a korábbiakhoz hasonlóan a panellakások pörögnek a leggyorsabban a piacon.
Tovább a teljes cikkre

Meredeken zuhannak a számok a lakáspiacon – Várható volt, nincs is min meglepődni

portfolio.hu
Ahogy folynak be az újabb és újabb lakáspiaci adatok, úgy rajzolódik ki egyre tisztábban a kedvezményes áfa (egyelőre nem minden projektet érintő) kivezetésének a hatása. A 2019-es évet elnézve értékben már csak kétharmad annyi lakást kezdenek el építeni, mint amekkora értékben még 2018-ban épültek. Ha pedig 2019 utolsó három hónapját nézzük, még durvábbak a számok, az eddigi (2018 utolsó negyedéve) 100 milliárd helyett már csak 50 milliárd forint volt a fejlesztők által elindított lakóprojektek összértéke – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.
Tovább a teljes cikkre

Jobban drágulnak a lakások, mint ahogy a fizetések nőnek

hvg.hu
Majdnem kilenc évi átlagfizetésből jön ki egy átlagos árú budapesti lakás.
A fizetések nagyot nőttek az elmúlt években, a nettó bérek megyei szinten 46-59 százalékkal lettek magasabbak. Csakhogy a lakásárak is jelentősen nőttek – ezért az ingatlan.com most azt vizsgálta még, hogy 2015 és 2020 februárjában hány havi nettó fizetés kell egy átlagos árú, 50 négyzetméteres használt lakás megvásárlásához.
Tovább a teljes cikkre

Februárban ismét jól teljesített az ingatlanpiac

profitline.hu
Februárban országosan 13 117 ingatlan adás-vétele történt meg a Duna House adatai szerint, az idei második havi tranzakciók száma 2018-hoz képest közel 2 százalékkal több, míg a tavalyihoz képest minimális, 3 százalékos visszaesést mutat.
Tovább a teljes cikkre

Így változtak a bérleti díjak a világ körül – Mire számíthatunk idén?

portfolio.hu
Világviszonylatban 6 százalékkal emelkedtek tavaly a bérleti díjak a logisztikai ingatlanok piacán, ami a korábbi éveknél is erősebb növekedést jelent. Észak-Amerikában a helyszűkében lévő nagyvárosokban volt a leggyorsabb, 8 százalékos az árak emelkedése, míg Európában az erősödő piaci körülmények a bérleti díjak 5 százalékos emelkedését eredményezték. A világ legtöbb részén csökkentek a bérleti díjakból adott engedmények – derül ki a Prologis átfogó elemzéséből.
Tovább a teljes cikkre

Fontos változás március 1-jével az építési engedélyeknél: megszűnik a zsarolási helyzet

portfolio.hu
A szomszédok és az egyéb érdekeltek eddig viszonylag könnyen megtámadhatták egy-egy komolyabb beruházás építési engedélyét a kérelmezési eljárásban. Ez a helyzet nem csekély zsarolási potenciált biztosított ezen személyek részére. Az építési szabályok március 1-jével hatályba lépő módosításával azonban ez a kiszolgáltatottság, úgy tűnik, megszűnik.
Tovább a teljes cikkre

Új helyzet állt elő az ingatlanpiacon, évek óta nem volt ilyen – nagyinterjú mindenről, amit most tudni kell a lakásvásárláshoz

forbes.hu
Sokan érzik, hogy nem jutnak egyről a kettőre – főleg az első lakás vásárlásáról álmodozó fiatalok közül. Mi lehet a megoldás? Milyen mutatókat érdemes nézni, ha valaki lakást akar venni? Új helyzet állt elő a magyar ingatlanpiacon, megváltoztak az alkupozíciók, de a „helyiek” egyre inkább szorulnak ki a nagyvárosokból, Budapest belvárosi kerületeiben lassan már nem alapvetés a saját ingatlan. Hogyan hat ez a piacra? A lakhatási válsággal már egyre többet foglalkozik a politika is – de hogy lehet válság, ha Magyarországon 10-ből 9 ember saját tulajdonú ingatlanban él?
Tovább a teljes cikkre

Eladták a budapesti New York Palotát

forbes.hu
Francia befektetési csoport a vevő, az akvizíció a budapesti New York Palace és New York Residence hoteleket is érinti.
Tovább a teljes cikkre

Közel 5 millió eurós adózott nyereséget ért el a Graphisoft Park SE

profitline.hu
A Graphisoft Park SE szabályozott ingatlanbefektetési társaság (SZIT) 4,94 millió euró adózott nyereséget ért el tavaly a pro forma (korábbi gyakorlattal készült) adatok szerint, ez 491 ezer euróval magasabb 2018-hoz képest – közölte a társaság a BÉT honlapján csütörtökön közzétett konszolidált, IFRS szerinti jelentésében.
Tovább a teljes cikkre

Nagy értékű irodaépülettel bővítette portfólióját az Appeninn

portfolio.hu
A tranzakció sikeres zárását követően hivatalosan is az Appeninn portfóliójába került az a Montevideo utcai irodaház, amely megvásárlására január végén írt alá adásvételi szerződést az ingatlanpiaci társaság. Az ingatlan megszerzésével több mint 6000 négyzetméternyi kiadható irodaterülettel bővült a társaság által tulajdonolt portfólió ebben a szegmensben, derült ki a társaság közleményéből.
Tovább a teljes cikkre

DUNA HOUSE-CSOPORT: 265,3 MILLIÓ FORINT ADÓZOTT EREDMÉNY A NEGYEDIK NEGYEDÉVBEN

gazdasagportal.hu
Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport 265,3 millió forint konszolidált adózott eredményt ért el 2019 negyedik negyedévében, 10 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, tavaly az egész évben pedig 1,023 milliárd forintot, ami 40 százalékkal alatta marad a 2018. évinek – közölte a cég kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Tovább a teljes cikkre

2022 végéig 800 ezer lakást újíthat fel a lakosság

profitline.hu
Mintegy 750-800 ezer lakás újulhat meg 2022 végéig, a magyar háztartások mintegy 11 százaléka tervez nagyobb összeget költeni lakására az idén, a következő három évben pedig a lakásállomány közel 20 százalékán végezhetnek felújítási munkákat – ismertette Petz Raymund, a GKI Gazdaságkutató Zrt. igazgatója a GKI és a Masterplast Nyrt. közös felmérését bemutató szerdai budapesti sajtótájékoztatón.
Tovább a teljes cikkre

Brutális növekedés: gombamód nőnek ki a földből a szállodák Magyarországon

portfolio.hu
Jelentős növekedés volt tapasztalható a szállodaépítésekben a tavalyi évben, 2019-ben minden eddigi rekordot megdöntött az építési fázisba lépő beruházások összértéke. Összesen 77 milliárd forintot tett ki a megindult kivitelezések összege, ami már a 2017-es és 2018-as jobb eredményeket produkáló évhez képest is 77-83 százalékos bővülést jelentett, az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint.
Tovább a teljes cikkre

Rémisztő számok: sokkal kevesebb új lakást adhatnak át Magyarországon

penzcentrum.hu
Rekordot döntöttek a lakásépítések, legalábbis az elmúlt tíz évet nézve 2019-ben adták át a legtöbb lakást, összesen 21 127 darabot, ami 20 százalékos növekedésnek felel meg. A kiemelkedő eredményben az állami támogatások és a kedvezményes lakásépítési áfa játszott szerepet. Friss adatok szerint azonban az eladási céllal épülő új lakások kínálatában visszaesés várható, 2021-ben és 2022-ben harmad-, negyedannyi lakást adhatnak át a beruházók, mint 2018-ban és 2019-ben. Ugyanakkor az új lakásokra továbbra is van kereslet, amely idén februárban 5 százalékkal nőtt éves szinten.
Tovább a teljes cikkre

Tech forradalom az ingatlanpiacon – Eljött a digitális épületek kora

24.hu
Az irodaházak és plázák üzemeltetői a bérlőknek kínált felszereltséggel is igyekeznek minél inkább a technológiai fejlődést követni. Ennek következtében a beépített digitális infrastruktúra és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások tárháza rohamos ütemben bővül.
Tovább a teljes cikkre

Mikor kötelező az energetikai tanúsítvány és mikor nem?

uzletem.hu
Ma már közismert, hogy lakás vagy lakóház eladása esetén az eladó köteles az épületre vonatkozó energetikai tanúsítványt a vevőnek átadni. Azonban az energetikai tanúsítvány nem csak lakás, ill. lakóház esetén és nem csak eladáskor kötelező. Mikor kötelező az energetikai tanúsítvány és mikor nem? Meddig használható fel az elkészült tanúsítvány? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.
Tovább a teljes cikkre

Ingatlanos aranybányák 5.: az évtized kérdése, hogy lesz-e valaha elit környék a dél-budai Duna-part

portfolio.hu
Elit vagy csak drága? Élhető vagy túlzsúfolt? Vízparti vagy domboldali? Lakni vagy csak dolgozni jó? És ha mindkettőnek megfelel? Még nem tudjuk a válaszokat. Ám Dél-Budán már vannak előjelek, kezdeményezések és vannak kormányzati és önkormányzati szándékok arra, hogy tovább gyorsuljon az ingatlanhasznosítás, a régió gyökeres átformálása. De sok még a terv és sok a kérdőjel is. Az aranybányászok viszont gyorsan akarnak pénzt. Nem keveset, sokat. Sorozatunk mostani részében megnézzük, milyen terepen mozoghatnak, mire számíthatnak a következő évtizedben a XI. kerület Dunához közeli oldalán.
Tovább a teljes cikkre

Ismeretlen terepen az ingatlanbefektetési piac

realista.hu
Az urbanizáció felgyorsulása, az elöregedés, az e-kereskedelem, a technológia térhódítása új befektetési lehetőségeket kínál az ingatlanszektorban. Az ingatlanalapok teljes jogú és likvid befektetési eszközosztállyá váltak, és ez igényt teremt arra, hogy távolabb nézzünk a hagyományos ingatlan befektetéseknél – véli Andrew Weir, a KPMG ingatlanpiaci és építőipari részlegének vezetője a Világgazdaság cikkében.
Tovább a teljes cikkre

Hol, mennyi iroda áll üresen Budapesten? – Részletes felmérés látott napvilágot

portfolio.hu
Év végén több mint 570 ezer négyzetméternyi új iroda kivitelezése volt folyamatban, melynek közel fele (226 ezer négyzetméter) készülhet el 2020 végéig (13 épület). A fejlesztői tevékenység a következő 12 hónapban a Váci úton lesz a legerősebb, ahol öt épületben összesen több mint 125 ezer négyzetméter új iroda valósul meg. Ezzel a budapesti irodapiac domináns részpiacának állománya 2020-ban átlépi az egymillió négyzetmétert – derül ki az Eston legújabb elemzéséből.
Tovább a teljes cikkre

Ingatlanos aranybányák 4.: itt durranhat be, de nagyon a pesti piac

portfolio.hu
A következő évtized nagy ingatlanos ígéretei között feltétlenül ott van a Dél-Pest gerincútjának számító Soroksári út és környéke. Még akkor is, ha eseteg csak 10 év múlva lesz olyan állapotban, hogy a magántőkének megérje felfedezni. Sorozatunk újabb részben az itteni lehetőségeket és az ezek kiaknázásához szükséges feladatokat vesszük górcső alá.
Tovább a teljes cikkre

Lakások tömegének lehet veszélyben a használatbavételi engedélye

portfolio.hu
Kérdéses, hogy megkaphatják-e a használatba vételi engedélyt azok az épületek, amelyeknek az építési engedélyét még a 2019. november 29. előtt érvényes elvárások alapján adták ki. Ezeknél a megújulóenergia-hányad még úgy érte el a minimálisan előírt 25 százalékos arányt, hogy abban 7 százalékig figyelembe lehetett venni a napsugárzásos hőmennyiséget, vagyis az épületet felmelegítő szoláris hőnyereséget – írja a Világgazdaság.
Tovább a teljes cikkre

Újabb irodaházat vett az Appeninn

portfolio.hu
Az I. kerületi Pauler utcában vásárolt irodaházat az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt – közölte a cég a tőzsde honlapján.
Tovább a teljes cikkre

Nagyon szélsőségesek az árak a vidéki ingatlanpiacon

atv.hu
Néhány tízezer forinttól akár a milliós nagyságrendig is terjed a lakások négyzetméterenkénti ára az országban. Sokszor még egy városon belül is hatalmas a különbség az árak között. Debrecenben például a legolcsóbb lakások négyzetméter ára 90-ezer, míg a legdrágábbaké több mint 900-ezer forint.
Tovább a teljes cikkre

Az építőipar idei teljesítményét az irodaház-építések is fékezhetik

profitline.hu
„Az építőiparon belül különösen Budapesten számítanak jelentős tényezőnek az irodaházépítések, ám ezen a téren az idén némi lassulásra kell felkészülni, ami a lakásépítések fékeződése mellett szintén negatívan hat majd az ágazat 2020. évi várható teljesítményére” – kommentálta a KSH 2019. decemberi építőipari gyorstájékoztatójának adatait Tatár Tibor, a Futureal vezérigazgatója. A várható lassulás legfőbb oka az, hogy gyakorlatilag elfogytak, illetve túlzottan megdrágultak a jó helyen lévő, irodaház-építésre alkalmas telkek és projektlehetőségek.
Tovább a teljes cikkre

Elfogytak a telkek. Hol épülnek majd az új irodaházak?

realista.hu
Az építőipar idei teljesítményét az irodaház-építések fékezhetik, de alapvetően az ingatlanbefektetések továbbra is az aranykorukat élik. Fogynak a telkek, emelkednek a bérleti díjak.
Tovább a teljes cikkre

Mennyivel jár jobban az, aki albérlet helyett lakáshitelt fizet? Kiszámolták

piacesprofit.hu
Hosszú távon jobban megéri, ha az albérlet díja helyett inkább a lakáshitel törlesztőrészletét fizeti a vevő – derült ki egy felméréséből: 20 milliós hitel esetén 120 ezer forint körüli havi törlesztés áll szemben a közel 200 ezer forintos belvárosi albérletárral.
Tovább a teljes cikkre

Társasházban lakik és napelemet szeretne? Erre érdemes figyelni!

portfolio.hu
Bár a társasházak helyzete több szempontból komplikáltabb, mint a családi házaké, előbbieknek szintén megérheti a hálózatra visszatápláló napelemet telepíteni a kihasználatlan és arra alkalmas tetőfelületre, mint a családi házaknak. Néhány szempontot azonban mindenképpen figyelembe kell vennünk, ha társasházi lakástulajdonosként napelemes rendszerrel szeretnénk megtakarítást elérni.
Tovább a teljes cikkre

Brutál árrobbanás a magyar nyaralóhelyeken: mi folyik a Balatonon, Velencei-tavon?

penzcentrum.hu
Nincs vége az ingatalnbummnak, ez pedig a nyaralóknál különösen jól látható: a kereslet élénkülése mellett, ahogy az lenni szokott az árak is hirtelen az egekbe szöktek. Ez idén sem lesz másképp, legalábbis a Pénzcentrum által megkérdezett szakértők nem számítanak áresésre. A sláger továbbra is a Balaton és a Velencei-tó, de egyre többen kezdik felfedezni a keleti országrészt is. Cikkünkben sorra vesszük a népszerűbb üdülőterületek árváltozásait: akad olyan balatoni település, ahol a trendekkel ellentétben csökkentek az árak. Illetve az is kiderül, hol lehet még viszonylag olcsón nyaralóhoz jutni Magyarországon.
Tovább a teljes cikkre

Négy év takarékoskodás elég is egy saját lakáshoz?

profitline.hu
Amíg 2018-ban még átlagosan 5,3 évig takarékoskodtak az ügyfelek, mielőtt belevágtak volna az ingatlanvásárlásba, tavaly már 3,8 évre csökkent ez az időtáv. Az OTP Bank által megrendelt online kutatás szerint a felújítást tervezőknél is hasonló a tendencia: míg 2017-ben 3, addig 2018-ban 2,8, tavaly pedig már csak 2,4 év volt a megvalósítást megelőző átlagos takarékoskodási időszak.
Tovább a teljes cikkre

Ingatlanos aranybányák 2.: Angyalföld már most is 24 karátos övezet

portfolio.hu
Még legalább 8-10 évre való ingatlanüzlet van a XIII. kerület több ígéretes területén. Sorozatunk újabb részében most Angyalföld keleti és déli övezeteinek valószínű jövőjét mutatjuk be. Itt is nagy a lendület, mint az első részben leírt Debrecenben, de kevesebb a kockázat, támogató az önkormányzat és a szabályozás.
Tovább a teljes cikkre

A válság óta nem vettünk fel ilyen brutálisan sok hitelt új lakásokra vagy építkezésre

forbes.hu
Az építkezésre és új lakások megvásárlására felvett lakáshitelek is átlépték a 100 milliárdos határt tavaly. Pörög a piac – írja gyorselemzésében a money.hu.
Tovább a teljes cikkre

2019-ben is 20 százaléknál nagyobb növekedés az építőiparban

realista.hu
Az építőipari termelés 21,7 százalékkal emelkedett 2019-ben az előző évihez viszonyítva a 2018-as 21,3 százalékos és a 2017-es 29,7 százalékos növekedés után – közölte a KSH. Idén már jelentős fékeződésre számítanak a szakértők.
Tovább a teljes cikkre

Az ingatlanalapokat gyilkolta a szuperállampapír

azenpenzem.hu
Kevesebb megtakarítást tartott a lakosság befektetési alapokban tavaly év végén, mint egy évvel korábban. A vesztesek egyértelműen az újraszabályozott ingatlanalapok és pénzpiaci alapok lettek, amelyekből szuperállampapírba vándorolt a pénz. A tavaly szépen teljesítő kötvényalapoknak nem tett jót a január.
Tovább a teljes cikkre

Megvan, mibe ölnek milliárdokat Magyarországon a következő években

portfolio.hu
Továbbra is masszív fejlesztések jöhetnek a magyar ingatlanpiacon, de új irány lesz a felújítás és az átpozícionálás. Főleg irodaházak és bevásárlóközpontok élhetik túl így a nehezebb időket – hangzott el több szakértőtől is a Cushman&Wakefield nemzetközi tanácsadó cég szakmai rendezvényén.
Tovább a teljes cikkre

32 hotel épül az országban, irodából pedig még soha nem adtak ki annyit, mint tavaly

index.hu
Országszerte összesen 32 hotel épül, de irodákra is kiemelkedően nagy igény mutatkozik, írja a Népszava.
Tovább a teljes cikkre

Jelentősen csökkent az új lakások iránti kereslet Budapesten

origo.hu
2019 második felében még érezhetőbbé vált a fővárosi újlakás-piac – első félévben már tapasztalható – visszaesése a korábbi évekhez képest. A tavalyi év egészében 30 százalékkal csökkent a forgalom, az újonnan piacra kerülő kínálat pedig 20 százalékkal maradt el a 2018-as évitől.
Tovább a teljes cikkre

11 milliárd forintot fizet ki részvényeseinek a Graphisoft Park

portfolio.hu
A felvett 40 millió eurós hitelösszegből a részvényeseknek 33 millió euró, vagyis jelenlegi árfolyamon 11,1 milliárd forint összeget javasol kifizetni strukturált részvény-visszavásárlási tranzakció keretében a Graphisoft Park.
Tovább a teljes cikkre

Duna House – Dinamikus fejlődés itthon és a régióban is

profitline.hu
A Duna House ingatlanközvetítő hálózata lett a Legdinamikusabban fejlődő Franchise hálózat Magyarországon, derült ki a Magyar Franchise Szövetség tegnap esti díjkiosztó gáláján. Az országos hálózat a tavaly elért hazai fejlődésével érdemelte ki az elismerést, ami mellett januárban a lengyelországi tevékenységénél is további bővülést jelentett be a cégcsoport, az ATG hitelközvetítő felvásárlásával.
Tovább a teljes cikkre

ELTÉRŐ KÖLTSÉGEI VANNAK A LAKÁSHITELEK FIX KAMATOZÁSÚVÁ ALAKÍTÁSÁNAK A BANKOKNÁL

gazdasagportal.hu
Eltérő, pár tízezer forintos költségei vannak a változó kamatozású jelzáloghitel-szerződések fix kamatozásúvá alakításának a különböző bankoknál; a legtöbb pénzintézet ügyfelének csak a közjegyzőnek kell díjat fizetnie a szerződésmódosításkor, de van olyan bank is, amelyik nem ragaszkodik a közjegyzői okirathoz – derül ki az MTI által megkérdezett pénzintézetek válaszaiból.
Tovább a teljes cikkre

Így lehet sarokba szorítani új lakásunk hanyag építőjét

portfolio.hu
Most vettem, mégis ázik, penészedik, ferde, akad, recseg-ropog. A dömping mennyiségben átadott új építésű lakásoknál sok esetben rövid időn belül fény derül valamilyen hibára. Mutatjuk a jogi megoldást.
Tovább a teljes cikkre

Drasztikus megoldás a német lakáspiacon – Elfogadták a berlini lakbérek befagyasztását

portfolio.hu
A lakbérek befagyasztásáról fogadott el jogszabályt csütörtökön a berlini törvényhozás, a tartományi rangú német főváros parlamentjének döntése alapján a lakosság többségének lakbére nem emelkedik a jövedelméhez képest a következő öt évben.
Tovább a teljes cikkre

Február 1-jétől változik az illetéktörvény: vége az ingatlanspekulációknak?

adozona.hu
2020. február 1-jétől hatályba lép a belterületbe vont ingatlanok értéknövekedése után fizetendő, szerény mértékűnek semmiképpen sem mondható vagyonátruházásiilleték-kötelezettség. Az illeték mértéke 90 százalék, melyet – a megszokottól eltérően – nem a vevőnek, hanem az eladónak kell megfizetnie.
Tovább a teljes cikkre

Az ingatlanok mindössze 3,59 százaléka felel meg a szigorodó épületenergetikai szabályozásnak

profitline.hu
Már a 2020-ban épülő ingatlanok tervezésekor érdemes figyelembe venni az Európai Uniós direktívák szerint szigorodó épületenergetikai szabályokat, 2021 január elsejétől ugyanis kizárólag legalább BB energetikai besorolású épület kaphat használatbavételi engedélyt. Ez az Országos Építésügyi Nyilvántartás adatai szerint a tavaly energetikailag besorolt épületeknek mindössze 3,59 százaléka.
Tovább a teljes cikkre

Megéri még ingatlanba fektetni?

piacesrofit.hu
Látványos növekedést értek el 2007-hez képest mára az ingatlan- és az albérletárak Európában, és azon belül Magyarországon is. A 2013-as évet követően azonban az áremelkedés jóval meghaladta a bérleti díjak drágulásának mértékét, ami nem kedvezett a bérleti hozamoknak. A kiadási célú lakásvásárlás ugyanakkor egyes helyeken még mindig jó üzlet lehet, és az ingatlanár-emelkedésben is vannak még lehetőségek – mutat rá friss elemzésében az OTP Ingatlanpont.
Tovább a teljes cikkre

Drákói szigor jön az egyik budapesti kerületben

napi.hu
Bekeményít a terézvárosi önkormányzat: duplájára emelték a közterületi parkolás megváltásának összegét és ezzel egy időben szigorítják a rövidtávú szálláskiadások – közismert nevén Airbnb-lakások – ellenőrzését is.
Tovább a teljes cikkre

Új rekordok dőltek meg a magyar lakáspiacon – Nagyobb lett a szakadék, mint eddig volt

portfolio.hu
Folytatódott a használtlakás-piac átalakulása, egyrészt rekordalacsonnyá vált Budapest súlya az adásvételi tranzakciók összességében, másrészt tovább nyílt az árolló a vidéki és a fővárosi lakáspiac átlagárai között, mostanra több mint 2,5-szeres lett a különbség – derül ki a KSH legfrissebb elemzéséből.
Tovább a teljes cikkre

Visszaesett az ipari ingatlanok iránti kereslet

profitline.hu
A tavalyi negyedik negyedévben visszaesett az ipari ingatlanok iránti kereslet Budapesten és környékén: a teljes bérlői kereslet 88 230 négyzetmétert tett ki, ami 16 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest, és 43 százalékos csökkenést mutat az előző negyedévhez viszonyítva – közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) pénteken az MTI-vel.
Tovább a teljes cikkre

Budapestre költöznél? Alig van már üres terület

portfolio.hu
Nemcsak azoknak nehéz a mostani ingatlanpiacon akik kiadó lakást keresnek Budapesten, hanem azon cégek számára is, akik üres irodaterületet bérelnének. A tavalyi év utolsó negyedévében ugyanis tovább csökkent az irodapiaci üresedési ráta, így a teljes irodapiaci kihasználatlanság mindössze 5,6 százalékon áll. A negyedévében két irodaépülettel bővült a budapesti modern irodapiaci állomány, amivel a fővárosi állomány elérte a 3 687 620 négyzetmétert – derül ki a BRF legfrissebb elemzéséből.
Tovább a teljes cikkre