Hírek

Így változtak a bérleti díjak a világ körül – Mire számíthatunk idén?

portfolio.hu
Világviszonylatban 6 százalékkal emelkedtek tavaly a bérleti díjak a logisztikai ingatlanok piacán, ami a korábbi éveknél is erősebb növekedést jelent. Észak-Amerikában a helyszűkében lévő nagyvárosokban volt a leggyorsabb, 8 százalékos az árak emelkedése, míg Európában az erősödő piaci körülmények a bérleti díjak 5 százalékos emelkedését eredményezték. A világ legtöbb részén csökkentek a bérleti díjakból adott engedmények – derül ki a Prologis átfogó elemzéséből.
Tovább a teljes cikkre

Fontos változás március 1-jével az építési engedélyeknél: megszűnik a zsarolási helyzet

portfolio.hu
A szomszédok és az egyéb érdekeltek eddig viszonylag könnyen megtámadhatták egy-egy komolyabb beruházás építési engedélyét a kérelmezési eljárásban. Ez a helyzet nem csekély zsarolási potenciált biztosított ezen személyek részére. Az építési szabályok március 1-jével hatályba lépő módosításával azonban ez a kiszolgáltatottság, úgy tűnik, megszűnik.
Tovább a teljes cikkre

Új helyzet állt elő az ingatlanpiacon, évek óta nem volt ilyen – nagyinterjú mindenről, amit most tudni kell a lakásvásárláshoz

forbes.hu
Sokan érzik, hogy nem jutnak egyről a kettőre – főleg az első lakás vásárlásáról álmodozó fiatalok közül. Mi lehet a megoldás? Milyen mutatókat érdemes nézni, ha valaki lakást akar venni? Új helyzet állt elő a magyar ingatlanpiacon, megváltoztak az alkupozíciók, de a „helyiek” egyre inkább szorulnak ki a nagyvárosokból, Budapest belvárosi kerületeiben lassan már nem alapvetés a saját ingatlan. Hogyan hat ez a piacra? A lakhatási válsággal már egyre többet foglalkozik a politika is – de hogy lehet válság, ha Magyarországon 10-ből 9 ember saját tulajdonú ingatlanban él?
Tovább a teljes cikkre

Eladták a budapesti New York Palotát

forbes.hu
Francia befektetési csoport a vevő, az akvizíció a budapesti New York Palace és New York Residence hoteleket is érinti.
Tovább a teljes cikkre

Közel 5 millió eurós adózott nyereséget ért el a Graphisoft Park SE

profitline.hu
A Graphisoft Park SE szabályozott ingatlanbefektetési társaság (SZIT) 4,94 millió euró adózott nyereséget ért el tavaly a pro forma (korábbi gyakorlattal készült) adatok szerint, ez 491 ezer euróval magasabb 2018-hoz képest – közölte a társaság a BÉT honlapján csütörtökön közzétett konszolidált, IFRS szerinti jelentésében.
Tovább a teljes cikkre

Nagy értékű irodaépülettel bővítette portfólióját az Appeninn

portfolio.hu
A tranzakció sikeres zárását követően hivatalosan is az Appeninn portfóliójába került az a Montevideo utcai irodaház, amely megvásárlására január végén írt alá adásvételi szerződést az ingatlanpiaci társaság. Az ingatlan megszerzésével több mint 6000 négyzetméternyi kiadható irodaterülettel bővült a társaság által tulajdonolt portfólió ebben a szegmensben, derült ki a társaság közleményéből.
Tovább a teljes cikkre

DUNA HOUSE-CSOPORT: 265,3 MILLIÓ FORINT ADÓZOTT EREDMÉNY A NEGYEDIK NEGYEDÉVBEN

gazdasagportal.hu
Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport 265,3 millió forint konszolidált adózott eredményt ért el 2019 negyedik negyedévében, 10 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, tavaly az egész évben pedig 1,023 milliárd forintot, ami 40 százalékkal alatta marad a 2018. évinek – közölte a cég kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Tovább a teljes cikkre

2022 végéig 800 ezer lakást újíthat fel a lakosság

profitline.hu
Mintegy 750-800 ezer lakás újulhat meg 2022 végéig, a magyar háztartások mintegy 11 százaléka tervez nagyobb összeget költeni lakására az idén, a következő három évben pedig a lakásállomány közel 20 százalékán végezhetnek felújítási munkákat – ismertette Petz Raymund, a GKI Gazdaságkutató Zrt. igazgatója a GKI és a Masterplast Nyrt. közös felmérését bemutató szerdai budapesti sajtótájékoztatón.
Tovább a teljes cikkre

Brutális növekedés: gombamód nőnek ki a földből a szállodák Magyarországon

portfolio.hu
Jelentős növekedés volt tapasztalható a szállodaépítésekben a tavalyi évben, 2019-ben minden eddigi rekordot megdöntött az építési fázisba lépő beruházások összértéke. Összesen 77 milliárd forintot tett ki a megindult kivitelezések összege, ami már a 2017-es és 2018-as jobb eredményeket produkáló évhez képest is 77-83 százalékos bővülést jelentett, az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint.
Tovább a teljes cikkre

Rémisztő számok: sokkal kevesebb új lakást adhatnak át Magyarországon

penzcentrum.hu
Rekordot döntöttek a lakásépítések, legalábbis az elmúlt tíz évet nézve 2019-ben adták át a legtöbb lakást, összesen 21 127 darabot, ami 20 százalékos növekedésnek felel meg. A kiemelkedő eredményben az állami támogatások és a kedvezményes lakásépítési áfa játszott szerepet. Friss adatok szerint azonban az eladási céllal épülő új lakások kínálatában visszaesés várható, 2021-ben és 2022-ben harmad-, negyedannyi lakást adhatnak át a beruházók, mint 2018-ban és 2019-ben. Ugyanakkor az új lakásokra továbbra is van kereslet, amely idén februárban 5 százalékkal nőtt éves szinten.
Tovább a teljes cikkre

Tech forradalom az ingatlanpiacon – Eljött a digitális épületek kora

24.hu
Az irodaházak és plázák üzemeltetői a bérlőknek kínált felszereltséggel is igyekeznek minél inkább a technológiai fejlődést követni. Ennek következtében a beépített digitális infrastruktúra és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások tárháza rohamos ütemben bővül.
Tovább a teljes cikkre

Mikor kötelező az energetikai tanúsítvány és mikor nem?

uzletem.hu
Ma már közismert, hogy lakás vagy lakóház eladása esetén az eladó köteles az épületre vonatkozó energetikai tanúsítványt a vevőnek átadni. Azonban az energetikai tanúsítvány nem csak lakás, ill. lakóház esetén és nem csak eladáskor kötelező. Mikor kötelező az energetikai tanúsítvány és mikor nem? Meddig használható fel az elkészült tanúsítvány? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.
Tovább a teljes cikkre

Ingatlanos aranybányák 5.: az évtized kérdése, hogy lesz-e valaha elit környék a dél-budai Duna-part

portfolio.hu
Elit vagy csak drága? Élhető vagy túlzsúfolt? Vízparti vagy domboldali? Lakni vagy csak dolgozni jó? És ha mindkettőnek megfelel? Még nem tudjuk a válaszokat. Ám Dél-Budán már vannak előjelek, kezdeményezések és vannak kormányzati és önkormányzati szándékok arra, hogy tovább gyorsuljon az ingatlanhasznosítás, a régió gyökeres átformálása. De sok még a terv és sok a kérdőjel is. Az aranybányászok viszont gyorsan akarnak pénzt. Nem keveset, sokat. Sorozatunk mostani részében megnézzük, milyen terepen mozoghatnak, mire számíthatnak a következő évtizedben a XI. kerület Dunához közeli oldalán.
Tovább a teljes cikkre

Ismeretlen terepen az ingatlanbefektetési piac

realista.hu
Az urbanizáció felgyorsulása, az elöregedés, az e-kereskedelem, a technológia térhódítása új befektetési lehetőségeket kínál az ingatlanszektorban. Az ingatlanalapok teljes jogú és likvid befektetési eszközosztállyá váltak, és ez igényt teremt arra, hogy távolabb nézzünk a hagyományos ingatlan befektetéseknél – véli Andrew Weir, a KPMG ingatlanpiaci és építőipari részlegének vezetője a Világgazdaság cikkében.
Tovább a teljes cikkre

Hol, mennyi iroda áll üresen Budapesten? – Részletes felmérés látott napvilágot

portfolio.hu
Év végén több mint 570 ezer négyzetméternyi új iroda kivitelezése volt folyamatban, melynek közel fele (226 ezer négyzetméter) készülhet el 2020 végéig (13 épület). A fejlesztői tevékenység a következő 12 hónapban a Váci úton lesz a legerősebb, ahol öt épületben összesen több mint 125 ezer négyzetméter új iroda valósul meg. Ezzel a budapesti irodapiac domináns részpiacának állománya 2020-ban átlépi az egymillió négyzetmétert – derül ki az Eston legújabb elemzéséből.
Tovább a teljes cikkre

Ingatlanos aranybányák 4.: itt durranhat be, de nagyon a pesti piac

portfolio.hu
A következő évtized nagy ingatlanos ígéretei között feltétlenül ott van a Dél-Pest gerincútjának számító Soroksári út és környéke. Még akkor is, ha eseteg csak 10 év múlva lesz olyan állapotban, hogy a magántőkének megérje felfedezni. Sorozatunk újabb részben az itteni lehetőségeket és az ezek kiaknázásához szükséges feladatokat vesszük górcső alá.
Tovább a teljes cikkre

Lakások tömegének lehet veszélyben a használatbavételi engedélye

portfolio.hu
Kérdéses, hogy megkaphatják-e a használatba vételi engedélyt azok az épületek, amelyeknek az építési engedélyét még a 2019. november 29. előtt érvényes elvárások alapján adták ki. Ezeknél a megújulóenergia-hányad még úgy érte el a minimálisan előírt 25 százalékos arányt, hogy abban 7 százalékig figyelembe lehetett venni a napsugárzásos hőmennyiséget, vagyis az épületet felmelegítő szoláris hőnyereséget – írja a Világgazdaság.
Tovább a teljes cikkre

Újabb irodaházat vett az Appeninn

portfolio.hu
Az I. kerületi Pauler utcában vásárolt irodaházat az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt – közölte a cég a tőzsde honlapján.
Tovább a teljes cikkre

Nagyon szélsőségesek az árak a vidéki ingatlanpiacon

atv.hu
Néhány tízezer forinttól akár a milliós nagyságrendig is terjed a lakások négyzetméterenkénti ára az országban. Sokszor még egy városon belül is hatalmas a különbség az árak között. Debrecenben például a legolcsóbb lakások négyzetméter ára 90-ezer, míg a legdrágábbaké több mint 900-ezer forint.
Tovább a teljes cikkre

Az építőipar idei teljesítményét az irodaház-építések is fékezhetik

profitline.hu
„Az építőiparon belül különösen Budapesten számítanak jelentős tényezőnek az irodaházépítések, ám ezen a téren az idén némi lassulásra kell felkészülni, ami a lakásépítések fékeződése mellett szintén negatívan hat majd az ágazat 2020. évi várható teljesítményére” – kommentálta a KSH 2019. decemberi építőipari gyorstájékoztatójának adatait Tatár Tibor, a Futureal vezérigazgatója. A várható lassulás legfőbb oka az, hogy gyakorlatilag elfogytak, illetve túlzottan megdrágultak a jó helyen lévő, irodaház-építésre alkalmas telkek és projektlehetőségek.
Tovább a teljes cikkre

Elfogytak a telkek. Hol épülnek majd az új irodaházak?

realista.hu
Az építőipar idei teljesítményét az irodaház-építések fékezhetik, de alapvetően az ingatlanbefektetések továbbra is az aranykorukat élik. Fogynak a telkek, emelkednek a bérleti díjak.
Tovább a teljes cikkre

Mennyivel jár jobban az, aki albérlet helyett lakáshitelt fizet? Kiszámolták

piacesprofit.hu
Hosszú távon jobban megéri, ha az albérlet díja helyett inkább a lakáshitel törlesztőrészletét fizeti a vevő – derült ki egy felméréséből: 20 milliós hitel esetén 120 ezer forint körüli havi törlesztés áll szemben a közel 200 ezer forintos belvárosi albérletárral.
Tovább a teljes cikkre

Társasházban lakik és napelemet szeretne? Erre érdemes figyelni!

portfolio.hu
Bár a társasházak helyzete több szempontból komplikáltabb, mint a családi házaké, előbbieknek szintén megérheti a hálózatra visszatápláló napelemet telepíteni a kihasználatlan és arra alkalmas tetőfelületre, mint a családi házaknak. Néhány szempontot azonban mindenképpen figyelembe kell vennünk, ha társasházi lakástulajdonosként napelemes rendszerrel szeretnénk megtakarítást elérni.
Tovább a teljes cikkre

Brutál árrobbanás a magyar nyaralóhelyeken: mi folyik a Balatonon, Velencei-tavon?

penzcentrum.hu
Nincs vége az ingatalnbummnak, ez pedig a nyaralóknál különösen jól látható: a kereslet élénkülése mellett, ahogy az lenni szokott az árak is hirtelen az egekbe szöktek. Ez idén sem lesz másképp, legalábbis a Pénzcentrum által megkérdezett szakértők nem számítanak áresésre. A sláger továbbra is a Balaton és a Velencei-tó, de egyre többen kezdik felfedezni a keleti országrészt is. Cikkünkben sorra vesszük a népszerűbb üdülőterületek árváltozásait: akad olyan balatoni település, ahol a trendekkel ellentétben csökkentek az árak. Illetve az is kiderül, hol lehet még viszonylag olcsón nyaralóhoz jutni Magyarországon.
Tovább a teljes cikkre

Négy év takarékoskodás elég is egy saját lakáshoz?

profitline.hu
Amíg 2018-ban még átlagosan 5,3 évig takarékoskodtak az ügyfelek, mielőtt belevágtak volna az ingatlanvásárlásba, tavaly már 3,8 évre csökkent ez az időtáv. Az OTP Bank által megrendelt online kutatás szerint a felújítást tervezőknél is hasonló a tendencia: míg 2017-ben 3, addig 2018-ban 2,8, tavaly pedig már csak 2,4 év volt a megvalósítást megelőző átlagos takarékoskodási időszak.
Tovább a teljes cikkre

Ingatlanos aranybányák 2.: Angyalföld már most is 24 karátos övezet

portfolio.hu
Még legalább 8-10 évre való ingatlanüzlet van a XIII. kerület több ígéretes területén. Sorozatunk újabb részében most Angyalföld keleti és déli övezeteinek valószínű jövőjét mutatjuk be. Itt is nagy a lendület, mint az első részben leírt Debrecenben, de kevesebb a kockázat, támogató az önkormányzat és a szabályozás.
Tovább a teljes cikkre

A válság óta nem vettünk fel ilyen brutálisan sok hitelt új lakásokra vagy építkezésre

forbes.hu
Az építkezésre és új lakások megvásárlására felvett lakáshitelek is átlépték a 100 milliárdos határt tavaly. Pörög a piac – írja gyorselemzésében a money.hu.
Tovább a teljes cikkre

2019-ben is 20 százaléknál nagyobb növekedés az építőiparban

realista.hu
Az építőipari termelés 21,7 százalékkal emelkedett 2019-ben az előző évihez viszonyítva a 2018-as 21,3 százalékos és a 2017-es 29,7 százalékos növekedés után – közölte a KSH. Idén már jelentős fékeződésre számítanak a szakértők.
Tovább a teljes cikkre

Az ingatlanalapokat gyilkolta a szuperállampapír

azenpenzem.hu
Kevesebb megtakarítást tartott a lakosság befektetési alapokban tavaly év végén, mint egy évvel korábban. A vesztesek egyértelműen az újraszabályozott ingatlanalapok és pénzpiaci alapok lettek, amelyekből szuperállampapírba vándorolt a pénz. A tavaly szépen teljesítő kötvényalapoknak nem tett jót a január.
Tovább a teljes cikkre

Megvan, mibe ölnek milliárdokat Magyarországon a következő években

portfolio.hu
Továbbra is masszív fejlesztések jöhetnek a magyar ingatlanpiacon, de új irány lesz a felújítás és az átpozícionálás. Főleg irodaházak és bevásárlóközpontok élhetik túl így a nehezebb időket – hangzott el több szakértőtől is a Cushman&Wakefield nemzetközi tanácsadó cég szakmai rendezvényén.
Tovább a teljes cikkre

32 hotel épül az országban, irodából pedig még soha nem adtak ki annyit, mint tavaly

index.hu
Országszerte összesen 32 hotel épül, de irodákra is kiemelkedően nagy igény mutatkozik, írja a Népszava.
Tovább a teljes cikkre

Jelentősen csökkent az új lakások iránti kereslet Budapesten

origo.hu
2019 második felében még érezhetőbbé vált a fővárosi újlakás-piac – első félévben már tapasztalható – visszaesése a korábbi évekhez képest. A tavalyi év egészében 30 százalékkal csökkent a forgalom, az újonnan piacra kerülő kínálat pedig 20 százalékkal maradt el a 2018-as évitől.
Tovább a teljes cikkre

11 milliárd forintot fizet ki részvényeseinek a Graphisoft Park

portfolio.hu
A felvett 40 millió eurós hitelösszegből a részvényeseknek 33 millió euró, vagyis jelenlegi árfolyamon 11,1 milliárd forint összeget javasol kifizetni strukturált részvény-visszavásárlási tranzakció keretében a Graphisoft Park.
Tovább a teljes cikkre

Duna House – Dinamikus fejlődés itthon és a régióban is

profitline.hu
A Duna House ingatlanközvetítő hálózata lett a Legdinamikusabban fejlődő Franchise hálózat Magyarországon, derült ki a Magyar Franchise Szövetség tegnap esti díjkiosztó gáláján. Az országos hálózat a tavaly elért hazai fejlődésével érdemelte ki az elismerést, ami mellett januárban a lengyelországi tevékenységénél is további bővülést jelentett be a cégcsoport, az ATG hitelközvetítő felvásárlásával.
Tovább a teljes cikkre

ELTÉRŐ KÖLTSÉGEI VANNAK A LAKÁSHITELEK FIX KAMATOZÁSÚVÁ ALAKÍTÁSÁNAK A BANKOKNÁL

gazdasagportal.hu
Eltérő, pár tízezer forintos költségei vannak a változó kamatozású jelzáloghitel-szerződések fix kamatozásúvá alakításának a különböző bankoknál; a legtöbb pénzintézet ügyfelének csak a közjegyzőnek kell díjat fizetnie a szerződésmódosításkor, de van olyan bank is, amelyik nem ragaszkodik a közjegyzői okirathoz – derül ki az MTI által megkérdezett pénzintézetek válaszaiból.
Tovább a teljes cikkre

Így lehet sarokba szorítani új lakásunk hanyag építőjét

portfolio.hu
Most vettem, mégis ázik, penészedik, ferde, akad, recseg-ropog. A dömping mennyiségben átadott új építésű lakásoknál sok esetben rövid időn belül fény derül valamilyen hibára. Mutatjuk a jogi megoldást.
Tovább a teljes cikkre

Drasztikus megoldás a német lakáspiacon – Elfogadták a berlini lakbérek befagyasztását

portfolio.hu
A lakbérek befagyasztásáról fogadott el jogszabályt csütörtökön a berlini törvényhozás, a tartományi rangú német főváros parlamentjének döntése alapján a lakosság többségének lakbére nem emelkedik a jövedelméhez képest a következő öt évben.
Tovább a teljes cikkre

Február 1-jétől változik az illetéktörvény: vége az ingatlanspekulációknak?

adozona.hu
2020. február 1-jétől hatályba lép a belterületbe vont ingatlanok értéknövekedése után fizetendő, szerény mértékűnek semmiképpen sem mondható vagyonátruházásiilleték-kötelezettség. Az illeték mértéke 90 százalék, melyet – a megszokottól eltérően – nem a vevőnek, hanem az eladónak kell megfizetnie.
Tovább a teljes cikkre

Az ingatlanok mindössze 3,59 százaléka felel meg a szigorodó épületenergetikai szabályozásnak

profitline.hu
Már a 2020-ban épülő ingatlanok tervezésekor érdemes figyelembe venni az Európai Uniós direktívák szerint szigorodó épületenergetikai szabályokat, 2021 január elsejétől ugyanis kizárólag legalább BB energetikai besorolású épület kaphat használatbavételi engedélyt. Ez az Országos Építésügyi Nyilvántartás adatai szerint a tavaly energetikailag besorolt épületeknek mindössze 3,59 százaléka.
Tovább a teljes cikkre

Megéri még ingatlanba fektetni?

piacesrofit.hu
Látványos növekedést értek el 2007-hez képest mára az ingatlan- és az albérletárak Európában, és azon belül Magyarországon is. A 2013-as évet követően azonban az áremelkedés jóval meghaladta a bérleti díjak drágulásának mértékét, ami nem kedvezett a bérleti hozamoknak. A kiadási célú lakásvásárlás ugyanakkor egyes helyeken még mindig jó üzlet lehet, és az ingatlanár-emelkedésben is vannak még lehetőségek – mutat rá friss elemzésében az OTP Ingatlanpont.
Tovább a teljes cikkre

Drákói szigor jön az egyik budapesti kerületben

napi.hu
Bekeményít a terézvárosi önkormányzat: duplájára emelték a közterületi parkolás megváltásának összegét és ezzel egy időben szigorítják a rövidtávú szálláskiadások – közismert nevén Airbnb-lakások – ellenőrzését is.
Tovább a teljes cikkre

Új rekordok dőltek meg a magyar lakáspiacon – Nagyobb lett a szakadék, mint eddig volt

portfolio.hu
Folytatódott a használtlakás-piac átalakulása, egyrészt rekordalacsonnyá vált Budapest súlya az adásvételi tranzakciók összességében, másrészt tovább nyílt az árolló a vidéki és a fővárosi lakáspiac átlagárai között, mostanra több mint 2,5-szeres lett a különbség – derül ki a KSH legfrissebb elemzéséből.
Tovább a teljes cikkre

Visszaesett az ipari ingatlanok iránti kereslet

profitline.hu
A tavalyi negyedik negyedévben visszaesett az ipari ingatlanok iránti kereslet Budapesten és környékén: a teljes bérlői kereslet 88 230 négyzetmétert tett ki, ami 16 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest, és 43 százalékos csökkenést mutat az előző negyedévhez viszonyítva – közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) pénteken az MTI-vel.
Tovább a teljes cikkre

Budapestre költöznél? Alig van már üres terület

portfolio.hu
Nemcsak azoknak nehéz a mostani ingatlanpiacon akik kiadó lakást keresnek Budapesten, hanem azon cégek számára is, akik üres irodaterületet bérelnének. A tavalyi év utolsó negyedévében ugyanis tovább csökkent az irodapiaci üresedési ráta, így a teljes irodapiaci kihasználatlanság mindössze 5,6 százalékon áll. A negyedévében két irodaépülettel bővült a budapesti modern irodapiaci állomány, amivel a fővárosi állomány elérte a 3 687 620 négyzetmétert – derül ki a BRF legfrissebb elemzéséből.
Tovább a teljes cikkre

Csaknem 4 millió négyzetméteren épült már modern irodaház Budapesten

hvg.hu
Pest nem központi része a legfelkapottabb a bérlők között.
Közzétette 2019 negyedik negyedévére vonatkozó irodapiaci összegzését a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BRF). Ebben az időszakban két újabb irodaépület készült el Budapesten: a dél-budai Bartók Udvar 2 első fázisa, valamint a Váci úti Balance irodapark legújabb épülete, a Balance Hall.
Tovább a teljes cikkre

Kiderült, mennyi pénz jelent meg tavaly a hazai ingatlanpiacon

portfolio.hu
A tavalyi évben 1,72 milliárd euró befektetési tőke érkezett a hazai ingatlanpiacra – derül ki a CBRE legfrissebb elemzéséből. A korábbi évekhez hasonlóan most is az irodapiac dominált, ami a teljes volumen közel felét tette ki. Ezt követte a kiskereskedelem, a hotel, majd az ipari ingatlanok piaca.
Tovább a teljes cikkre

Felforgathatja a lakáspiacot a háromgyerekes anyák szja-mentessége?

portfolio.hu
A háromgyerekes anyák is szja-mentességet kaphatnak, ha megvalósul Orbán Viktor terve, melynek hatására 51 millió forintnyi vissza nem térítendő állami támogatást és 15 millió forintnyi kamattámogatott hitelt kaphatnak azok a szülők, akik a második mellé, egy harmadik gyereket is vállalnak. Az intézkedés kapcsán a lehetséges lakáspiaci hatásokat vizsgáltuk meg.
Tovább a teljes cikkre

Ekkora haszna lehet, ha kiad egy frissen vásárolt lakást

hvg.hu
A kiadási célú lakásvásárlás egyes helyeken még mindig jó üzlet lehet, és az ingatlanár-emelkedésben is vannak még lehetőségek – mutat rá friss elemzésében az OTP Ingatlanpont.
Tovább a teljes cikkre

Milliókat bukhat egy hitelen, ha rosszul választja meg a futamidőt

napi.hu
Hiteligénylésnél az ideális futamidő kiválasztása nem egyszerű, de ha kéznél van egy lakáshitel kalkulátor, sokkal könnyebb a dolgunk.
Tovább a teljes cikkre

A nagy fejlesztők így látják a magyar ingatlanpiacot 2020-ban

realista.hu
A realista.hu szokásához híven idén is összegyűjtötte a legfontosabb hazai ingatlanpiaci szereplők véleményét, hogy mire számítanak az új évben, azaz 2020-ban, hogyan alakul a szektor jövője. Most jöjjön a második rész. Wing, Indotek, GTC, Skanska, Futureal.
Tovább a teljes cikkre

Csak pár négyzetméter hiányzik a legtöbb magyarnak: ekkora lakás lenne ideális

penzcentrum.hu
A budapestiek átlagosan 59 négyzetméteren élnek, míg a falvakban lakók 101 négyzetméteren. Az ideálisnak tartott ingatlan mérete 89 négyzetméter, ami átlagban 6 négyzetméterrel nagyobb, mint amiben jelenleg laknak a magyarok. A vágyak és a realitás a két fős háztartások esetében találkozik: ők 73 négyzetméterből gazdálkodhatnak és azt is tartják ideálisnak. Ugyanakkor a három fős családok már 7 négyzetméterrel, akik pedig négyen vagy öten vannak, 11-13 négyzetméterrel növelnék meg a mostani alapterületet.
Tovább a teljes cikkre

Már negatív reálkamattal is lehet lakáshitelhez jutni Magyarországon

piacesprofit.hu
A 2019. decemberi infláció 4 százalék volt, a hitelkamatok viszont érdemben nem változtak. Így lakáshitelt – már több kamatperiódus esetén is – akár alacsonyabb kamattal igényelhetünk, mint amekkora a decemberi infláció volt. Emiatt egy 10 millió forint összegű, 10 éves kamatperiódusú hitel első éves kamatköltsége akár 63 ezer forinttal kevesebb lehet az átlagos drágulás mértékénél.
Tovább a teljes cikkre

Másfélszeresére bővítenék az Aréna Plázát

portfolio.hu
A jelenlegi 42 ezerről 60 ezer négyzetméterre bővülhet az Aréna Mall, miután az ingatlankezelő bővítés iránti kérelmet nyújtott be tavaly decemberben. A Pest Megyei Kormányhivatal oldalán megtaláltuk az eljárást, mutatjuk a tervezett bővítés térképét és az új épületrész látványtervét.
Tovább a teljes cikkre

Ez vár az ingatlanpiacra 2020-ban

napi.hu
Az európai gazdasági környezet változásai vegyes hatással lesznek az ingatlanpiacra: csökkenő aktivitás várható a feldolgozóiparban, de kitart a szolgáltató szektor növekedése. Maradhatnak az alacsony kamatok, ami támogatja a gazdasági növekedést. A befektetési ingatlanpiac 2020-ban megismételheti az előző év eredményeit a kontinensen, míg az Egyesült Királyságban némi növekedés jöhet – összegzi idei, ingatlanpiaci várakozásait a CBRE.
Tovább a teljes cikkre

Figyelem! – Mindjárt itt a változás az építési és használatbavételi engedélyeknél

portfolio.hu
Többféle változással is számolni kell 2020. március 1-jétől az építésügyi redszerben. Egyrészt a a jegyzők helyett a kormányhivatalok látják el az elsőfokú építésügyi hatósági feladatokat, így az építési vagy használatbavételi engedélyezési eljárásokat nem az önkormányzatok, hanem a kormányhivatalok folytatják le. Másrészt a jogorvoslati eljárások is megváltoznak, az építésügyi és az építésfelügyeleti eljárásokban nem lesz lehetőség fellebbezésre, helyette közigazgatási peres eljárást lehet majd indítani – írja a vg.hu.
Tovább a teljes cikkre

Zuhannak a panelárak

mmonline.hu
A 2019-es utolsó negyedéves adatok az ingatlanpiac változását mutatják. A Duna House lakásárindexeinek többsége hosszú évek óta először csökkenést mutat, de a budapesti téglalakások árindexe még mindig emelkedő fázisában van. A legdrasztikusabb csökkenést a panel indexek mutatják, a fővárosban és a keleti és nyugati országrészben egyaránt esett ennek a lakástípusnak az ára az utolsó negyedévben.
Tovább a teljes cikkre

Lendületben tartja a csok az ingatlanpiacot

magyarnemzet.hu
KISZÁMÍTHATÓBB, TERVEZHETŐBB KÖRNYEZET ALAKULHAT KI AZ IDÉN
Kedveznek az idei ingatlanpiaci folyamatok a családi otthonteremtési kedvezménnyel vásárlóknak. Szakértők szerint nemcsak az számít, hogy minden bizonnyal vége az elmúlt évek kiemelkedő mértékű drágulásának, de összességé­ben is kiszámíthatóbban alakulhat a lakáspiac. Bár fékeződés jelei látszódnak, a csok és a falusi csok kevésbé engedi a lassulást.
Tovább a teljes cikkre

A plázastop betesz a diszkontoknak?

realista.hu
Hiába kínálnak a kiskereskedelmi átlagnál jóval magasabb bért a német diszkontláncok hazai leányvállalatai, mivel a plázastop korlátozza őket, nem gyakorolhatnak közvetlen nyomást a rivális áruházláncok bérpolitikájára.
Tovább a teljes cikkre.

Bérleti díjak és lakásárak az EU-ban: hol járnak jól a bérlők és hol a befektetők?

portfolio.hu
A lakásárak és a bérleti díjak összefüggésében közölt elemzést az Eurostat, ami megmutatja, hogy az egyes országokban a 2007 és 2019 harmadik negyedéve közötti 12 év során hogyan alakultak egymáshoz képest a lakásárak és a bérleti díjak.
Tovább a teljes cikkre

Hatalmas innovációs parkok jöhetnek létre

realista.hu
Az Orbán-kormány döntésének értelmében nyolc helyen, köztük hat vidéki helyszínen hoznának létre innovációs parkokat. A teljes programra 300 milliárd forintot szánnak.
Tovább a teljes cikkre

Háromszor gyorsabban drágultak a magyar lakások és albérletek az EU-s átlagnál

atv.hu
Háromszor akkorát drágultak a magyar lakások és albérletek, mint az EU-átlag – írja a hvg.hu az Eurostat tanulmánya alapján. Az európai gazdasággal foglalkozó portál annak járt utána, hogy hogyan változtak az ingatlanárak a válság előtti időhöz képest.
Tovább a teljes cikkre

Az ingatlanpiac csak akkor pöröghet tovább, ha nagy béremelések lesznek

hvg.hu
Az ingatlanosok azzal ijesztgettek, hogy az áfanövekedés megdrágítja a lakásokat, de ez nagy valószínűséggel nem lesz így. Az ingatlanlufi kidurranni látszik, mert a lakásvásárláshoz a lakosságnak nincs elég pénze, és a hitelfelvételt is háromszor meggondolja.
Tovább a teljes cikkre

Balatoni kikötőt vett az Appeninn

portfolio.hu
Csütörtökön az Appeninn 76%-osrészesedést vásárolt a Solum-Invest Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Kft-ben – tudatta a cég a Budapesti Értéktőzsde oldalán megjelent közleményében.
Tovább a teljes cikkre

Megvásárolja a Diófa Alapkezelőt Jellinek Dániel

portfolio.hu
Megvásárolja a Diófa Alapkezelő Zrt-t a Takarékbanktól Jellinek Dániel, az Indotek Csoport tuljdonosa – írja az Index. Információik szerint a megállapodás már a tavalyi év végén megszületett, de a tranzakciót még jóvá kell hagynia az illetékes hatóságoknak.
Tovább a teljes cikkre

Decemberben kelt el a legkevesebb ingatlan

magyanemzet.hu
A piaci irányoknak megfelelően idén is decemberben lett a legalacsonyabb az ingatlanértékesítés forgalma: országosan 10 127 adásvételt regisztráltak
Tovább a teljes cikkre

Mekkora lakáshitelt lehet felvenni minimálbérrel?

napi.hu
Idén januártól 8 százalékkal emelkedietta bruttó minimálbér, ezzel pedig nettó 107 065 forint fizetést lehet hazavinni havonta. Vajon mennyi lakáshitel igényelhető ekkora jövedelemmel?
Tovább a teljes cikkre

Kinek nem kell illetéket fizetni lakásvásárláskor?

piacesprofit.hu
Ezeket az eseteket gyűjtötte most egy csokorba friss egyperces bejegyzésében az Írisz Office könyvelő- és adótanácsadó iroda.
Tovább a teljes cikkre

Kivégzi az Airbnb a hotelpiacot?

portfolio.hu
Budapest mint turisztikai desztináció népszerűsége és kereslete robusztus módon nőtt tovább az elmúlt években. Az utolsó teljes lezárt pénzügyi évet vizsgálva elmondható, hogy 2018-ban a budapesti szállodákban összesen mintegy 9,3 millió vendégéjszaka realizálódott
Tovább a teljes cikkre

Kétféle ingatlanárazás van párhuzamosan a piacon

infostart.hu
Bár január 1-jével megszűnt a kedvezményes lakásáfa – 5 százalék helyett 27-re nőtt új építésű lakások vásárlásakor -, még jó pár lakásprojekt az alacsonyabb áfával fut. Az árukon azonban épp az ellenkezője látszik: ezen esetekben a négyzetméterár sokszor magasabb.
Tovább a teljes cikkre

Családi ház, panel vagy társasház? Ezt szeretik a magyarok

napi.hu
A következő években a 30-59 éves magyarok 37 százaléka tervez ingatlant vásárolni. A megkérdezettek több mint fele családi házba menne, a második helyen pedig a panellakások és a társasházi lakások állnak holtversenyben – derült ki egy friss felméréséből.
Tovább a teljes cikkre

Ingatlant adtunk el, új ingatlant vettünk, mennyi a fizetendő illeték ebben az esetben?

profitline.hu
Mennyi adót/illetéket kell fizetnie annak az ingatlan vásárlónak, aki egy másik ingatlant értékesített és abból vásárolja meg a lakást, házat? Mi az illeték számításának alapja és mekkora annak a mértéke lakástulajdonok cseréje esetén? Mik az un. cserepótló ingatlan vásárlás szabályai 2020-ban (is)? Hány éven belül eladott lakás vételárát számíthatjuk be egy új ingatlan vásárlásakor az illeték-alap csökkentésének érdekében?
Tovább a teljes cikkre

Ingatlan vásárlás esetén milyen illeték kedvezményt vehet igénybe egy fiatal 2020-ban?

profitline.hu
Lakás, ház vásárlása esetén illeték fizetési kötelezettség van, mely illeték fizetése esetén kedvezmény illeti meg a fiatal, első lakást vásárlókat 2020-ban? Hány éveseknek jár az illeték kedvezmény? Milyen mértékű és hogyan számítandó az illeték ebben az esetben? Első lakás vásárlásához milyen illeték kedvezmény jár? Lehet-e részletfizetést kérni illeték megfizetésekor, és milyen szabályok vonatkoznak erre az esetre?
Tovább a teljes cikkre

Mi történt az ingatlanpiacon 2019-ben? Mi megmondjuk!

realista.hu
A realista.hu szokásához híven összegyűjtötte az idei esztendő legfontosabb ingatlanpiaci eseményeit, tranzakcióit, akvizícióit a teljesség igénye nélkül. Ez történt 2019-ben az ágazatban!
Tovább a teljes cikkre

Hol érdemes befektetni most az ingatlanpiacon?

portfolio.hu
Közel három évvel ezelőtt lépett piacra az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. OTP PRIME Ingatlanbefektetési Alapjával. Az alapkezelő tájékoztatása szerint az alap elsősorban hazai, A+ kategóriás, magas bérbeadottsággal rendelkező, magas minőségű irodaházakba fektet be közvetlenül, tervezett akvizíciói között pedig olyan projektek szerepelnek, mint a Corvin Technology Park 2. üteme.
Tovább a teljes cikkre

Lakásárindexek Magyarországon – egy ábrán mutatjuk!

profitline.hu
Használt lakások árváltozása; új lakások árváltozása; előző év azonos negyedéve = 100%
Tovább a teljes cikkre

Az okos épületekhez okos üzemeltető is kell! – beszélgetés Vágó Lászlóval, a NEO Property Services vezérigazgatójával

realista.hu
A magyar létesítménygazdálkodási piacon 20 éve meghatározó STRABAG PFS idén tavasztól NEO Property Services néven folytatja a tevékenységét, miközben teljes egészében a WING tulajdonába került. A vállalat jövőbeli terveiről, a hazai FM-piacról és a technológiai újdonságok szerepéről beszélgettünk Vágó László vezérigazgatóval.
Tovább a teljes cikkre

Egyre kevesebb ingatlan épül: sokaknak a lakásfelújítás jelenthet megoldást

piacesprofit.hu
Arányaiban kevés új otthon épül. Ráadásul azok megvételét sokan meg sem engedhetik maguknak, így kénytelenek folyamatosan költeni meglévő ingatlanjuk állagának és értékének a megőrzésére. Mivel pedig a felújítás, korszerűsítés nem egyszer vaskos költségekkel jár, e kiadásokra nem árt időben felkészülni.
Tovább a teljes cikkre

Ingatlant venne jövőre? Ekkora áremelésre számíthat

napi.hu
Jövőre csökkenő forgalomra és 3-7 százalékos általános áremelkedésre számít a lakóingatlan piacon a Duna House, amelynek előrejelzése szerint 2020-ban 130-150 ezer adás-vétel várható – írta az MTI.
Tovább a teljes cikkre

Terézvárosban nagyon megvágják az Airbnb-s lakásokat

realista.hu
A terézvárosi képviselő-testület csütörtökön megnövelte a szálláskiadáshoz kapcsolódó terheket, a rendelkezés január 1-jén lép életbe.
Tovább a teljes cikkre

Hiába pörög a magyar gazdaság, takaréklángon van a plazapiac

portfolio.hu
Valós irodai piac híján az ország jelentősebb vidéki városaiban főleg a kiskereskedelmi infrastruktúra fejlődik, bár nem túl nagy ütemben. Megy utána az ipari ingatlanpiac is, de jobbára csak az ipari parkokban van mozgás, logisztikai központokat saját maguk számára és nem kiadási céllal építenek a nagyvállalatok.
Tovább a teljes cikkre

Hol érdemes befektetni most az ingatlanpiacon?

portfolio.hu
Közel három évvel ezelőtt lépett piacra az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. OTP PRIME Ingatlanbefektetési Alapjával. Az alapkezelő tájékoztatása szerint az alap elsősorban hazai, A+ kategóriás, magas bérbeadottsággal rendelkező, magas minőségű irodaházakba fektet be közvetlenül, tervezett akvizíciói között pedig olyan projektek szerepelnek, mint a Corvin Technology Park 2. üteme.
Tovább a teljes cikkre

Megtorpant idén az ingatlan adásvételek száma

origo.hu
Az évek óta növekvő lakáspiaci forgalom az idén várhatóan csökken: 2019-ben 155 ezer adásvétel várható, 5 százalékkal kevesebb mint tavaly. A lakáspiaci forgalom egyébként a 2012-es 86 ezres mélyponthoz képest megduplázódott.
Tovább a teljes cikkre

Újratárgyalják a magyar plázastoppot: nem biztos, hogy mindenki örülni fog

penzcentrum.hu
Legkorábban januárban tárgyalhatnak arról, hogy változatlan formában maradjon-e fenn az jelenleg hatályos plázastopként elhíresült szabályozási rendszer vagy indokolt lehet a finomhangolás – írja a Világgazdaság.
Tovább a teljes cikkre

Erős növekedés elé néz a logisztikai piac

portfolio.hu
Továbbra is jók a kilátások a hazai ipari ingatlanpiacon. A főszereplők újabb fejlesztésekre készülnek – derül ki a Cushman&Wakefield következő három évre vonatkozó felméréséből.
Tovább a teljes cikkre

Ennyibe kerülnek a lakások Budapest kerületeiben – A te környékeden mennyit ér egy négyzetméter?

portfolio.hu
A hazai lakáspiac felívelő szakasza hatodik éve tart és a reál lakásárak is folyamatosan emelkednek azóta. Az eddigi historikus és nemzetközi tapasztalatok alapján egy-egy szakasz korábban nagyjából nyolc évig tartott, így okkal számíthatnánk arra, hogy – tisztán piaci viszonyok között – a következő két évben elérhetnénk az árcsúcsot. Az OTP Értéktérkép alapján megnéztük, mennyibe kerülnek ma a lakások Budapest és az ország különböző részein.
Tovább a teljes cikkre

Ezek a legélhetőbb városok Magyarországon: itt a toplista

hellovidek.hu
Budapesten az I. és az V. kerület áll az élen, vidéki települések tekintetében Veszprém és Eger értékei a legjobbak. Az Otthon Centrum felmérése igazolta, hogy az emberek a magasabb életminőséget kínáló környezetért hajlandók többet fizetni, ezért az ingatlanárak a jobb körülményeket biztosító városokban magasabbak, és ezekben a városokban a vándorlási mérleg is pozitív.
Tovább a teljes cikkre

Mi történt az ingatlanpiacon 2019-ben? Mi megmondjuk!

realista.hu
A realista.hu szokásához híven összegyűjtötte az idei esztendő legfontosabb ingatlanpiaci eseményeit, tranzakcióit, akvizícióit a teljesség igénye nélkül. Ez történt 2019-ben az ágazatban!
Tovább a teljes cikkre

Szijjártó Péter átvágta a szalagot a Párisi Udvarban

portfolio.hu
A szokásoktól eltérően viszonylag rövid ceremóniával nyitották meg hivatalosan is a Ferenciek terén felújított Párisi Udvart, benne az új ötcsillagos szállodával és passzázzsal.
Tovább a teljes cikkre

A falusi CSOK lökést adhat a kistelepülések lakáspiacának

gazdasagportal.hu
A falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bevezetése mindenképpen lökést adhat a főleg a nagyvárosok közelében elhelyezkedő kistelepülések lakáspiacának – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője pénteken az M1 aktuális csatornán.
Tovább a teljes cikkre

Kimutatták, a kedvezményes lakásáfa csak a profitot növelte

azenpenzem.hu
Az 5 százalékos áfa ösztönözte a lakásárak és az albérleti árak elszabadulását, miközben 300 milliárd forint bevételt generált a befektetőknél – állapította meg a független Építési Piaci Prognózis 2023. című kutatás.
Tovább a teljes cikkre

Párbeszéd a gazdaságról: árcsökkenés előszele a hazai ingatlanpiacon

infostart.hu
A fővárosban lassult az ingatlanárak növekedése, miközben a tranzakciószám is jelentősen visszaesett. Ezek pedig trendfordulót, az árak csökkenését jelezhetik előre – derült ki az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című magazinműsorának legutóbbi adásából, amelynek Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója és Balásy Zsolt, a Hold Alapkezelő elemzője volt a vendége.
Tovább a teljes cikkre

Évi 1,27%-os lakásár-emelkedés kitermelheti egy lakáshitel kamatköltségeit

profitline.hu
Elvégeztünk egy gyors kalkulációt, mert kíváncsiak voltunk, hogy a következő 20 évben hány százalékkal kell éves átlagban emelkednie a budapesti használt lakásárnak, hogy ma megérje hitelt felvenni a vásárláshoz. Az eredmény meglepő, de jobban belegondolva tökéletesen érthető: mindössze évi 1,27% áremelkedés kompenzálja a teljes futamidő alatt kifizetendő kamatot.
Tovább a teljes cikkre

4000 milliárd forint lesz az építőipar idei teljesítménye

realista.hu
Az év végéig eléri a magyar építőipar teljesítménye a 4000 milliárd forintot – mondta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán.
Tovább a teljes cikkre

A hazai piacon lassult, Lengyelországban hasított a Duna House

portfolio.hu
A Duna House a keddi piaczárás után tette közzé legfrissebb számait, a társaság árbevétele nagyot nőtt a harmadik negyedévben, míg az adózott eredmény visszaesett a korábbi év azonos időszakához képest. A harmadik negyedéves gyorsjelentésből kiderült, hogy míg a hazai piacon lassult a cég, addig a Duna House Lengyelországban igen jól teljesített.
Tovább a teljes cikkre

Több mint 15 ezer négyzetméternyi ingatlant adott bérbe az Appeninn

profitline.hu
Az utóbbi hónapokban összesen több mint 15 ezer négyzetméternyi ingatlant adott bérbe az Appeninn Nyrt., amelyek között irodaházak, valamint kiskereskedelmi ingatlanok egyaránt szerepelnek. Az ingatlanpiaci vállalat kiemelt partnerei közül több is az elmúlt időszakban hosszabbította meg korábbi bérleti szerződését a társasággal, illetve új bérlőként hazánk egyik vezető médiavállalata is szerződött az Appeninn-nel.
Tovább a teljes cikkre

Ingatlanfinanszírozás: a gázt nyomjuk vagy a féket?

portfolio.hu
Míg tavaly szárnyalt a hazai alapok növekedése, addig idén fordult a kocka, de a befektetési piac stabil maradt és a külföldiek sem menekültek el az 5,5-7 százalék közötti hozamok elől. A finanszírozás eszközei stabilak, ráadásul az MNB-nek köszönhetően tovább szélesedtek.
Tovább a teljes cikkre

Összezuhan vagy csak megbotlik az újlakás piac? Most megmondjuk a tutit

portfolio.hu
Sokkal kevesebb új építésű lakásprojektre számítanak a legnagyobb hazai ingatlanfejlesztők, mint az elmúlt két-három évben. Itt vannak az indokaik és várakozásaik.
Tovább a teljes cikkre

Ezek a legnépszerűbb falusi csokos megyék

realista.hu
Újabb lendületet kaphat a kistelepülések lakáspiaca, mivel a falusi csok keretében megépülő házakra januártól már kérhető lesz az akár 5 millió forintos áfa-visszatérítés 2022 közepéig.
Tovább a teljes cikkre

Megszűnik a kedvezményes áfa – jön az újlakásvásárlási láz?

piacesprofit.hu
27 százalékra emelkedik az újépítésű lakások értékesítését terhelő – jelenleg kedvezményes – 5 százalékos áfa. Az így december végéig tartó, új lakásokért folyó „véghajrában” meg is jelentek az akciók: a magasabb áfakörbe átcsúszó ingatlanfejlesztés esetén a beruházók egy része engedményt kínál azoknak, akik még az idén hajlandóak nagyobb vételárrészt befizetni.
Tovább a teljes cikkre

Díjazták az egyik legnagyobb hazai kivitelezőt

portfolio.hu
Megalakulása óta több mint hatvan díjat kapott a Market Építő Zrt. A cég nevéhez olyan projektek köthetők, mint a Telekom és T-Systems közös székháza, a Párisi Udvar épületének ötcsillagos szállodává alakítása, vagy a Hill Side Irodaház.
Tovább a teljes cikkre