Hírek

Elképesztő, ami az újlakás-piacon megy

napi.hu
A Budapesten jelenleg kínált új lakások átlagos négyzetméterára közelíti a 800 ezer forintot szemben a tavalyi 677 ezerrel. Tavaly márciushoz képest az újlakás kínálat 28 százalékkal nőtt, az eladatlan lakások aránya 10 százalékkal csökkent Budapesten – derül ki az ujotthon.hu legfrissebb felméréséből.
Tovább a teljes cikkre

Ennyibe kerülnek a luxuslakások a világ legdrágább városában

biztositasiszemle.hu
Idén is elkészítette a Statista azt a kutatását, amelyben azt nézte meg, hogy 1 millió dollárért hány négyzetméternyi luxuslakást lehetne venni a világ különböző városaiban. A tavalyihoz hasonlón a lista élére Monaco került, ahol az említett összeg mindössze egy 16 négyzetméteres lakásra lenne elegendő – írja a Portfolio.
Tovább a teljes cikkre

Erős évkezdet a hazai ingatlanpiacon

figyelo.hu
Az első negyedéves több mint 37 ezer lakóingatlan tranzakció az elmúlt évtized legerősebb évkezdetét jelenti – derül ki a Duna House elemzéséből, miszerint a a 40-60 négyzetméter közötti lakások a legnépszerűbbek.
Tovább a teljes cikkre

 

Megszorongathatja a lakáskereső-óriást a legújabb fejlesztés?

portfolio.hu
Új szereplőként robbant be a hazai lakáspiacra a Livlia nevű ingatlanportál, ami újszerű megoldásaival segíti a lakásvásárlókat az ingatlankeresésben. Bár az online felület még csak néhány hónapja üzemel, már most 100 ezer ingatlant hirdetnek rajta. Arról, hogy mi volt a kezdeti siker titka, hogyan működik a termék, milyen újdonságokat tartalmaz az oldal, és hogy be lehet-e érdemben szállni az egyre erősebb versenyt mutató online ingatlanhirdetési portálok piacára, arról Ercsey-Orbán Péterrel, a cég társalapító tulajdonosával beszélgettünk.
Tovább a teljes cikkre

Közeleg a lakáshitel-támogatás bevallási határideje

szakszervezetek.hu
Április 15-ig kell összegyűjtenie a munkáltatónak a teljes dokumentációt, ha tavaly lakáshitel-támogatást adott a munkatársainak – olvasható a HVG-ben.
A munkavállalóknak akkor is át kell adniuk a szükséges dokumentumokat a cégnek, ha közben már megszűnt a munkaviszonyuk.
Tovább a teljes cikkre

A kivitelezőkön múlik minden – Kezükben a fejlesztések kulcsa

portfolio.hu
A kivitelezési költségek lassan az egekbe törnek, és a folyamatosan dráguló építőanyagok és emelkedő munkabérek miatt még nem is látszik a folyamat vége. A fejlesztőket azonban nemcsak a drasztikus költségemelkedés sújtja, hanem a kivitelezői hiány is. Ma azon áll vagy bukik egy projekt, hogy sikerül-e időben lekötni a megfelelő építőipari kapacitásokat.
Tovább a teljes cikkre

Növekedéssel kezdte az évet a Duna House

portfolio.hu
A Duna House Cégcsoport fő üzleti szegmenseiben kétszámjegyű növekedéssel kezdte a 2018-as évet – derül ki a társaság által ma közzétett első negyedéves adatokból.
Tovább a teljes cikkre

TÖBB MINT 56 MILLIÁRD FORINT LAKÁSHITELT VETTÜNK FEL JANUÁRBAN

Nagy lendülettel nyitotta az évet a lakáshitelpiac: januárban 56,5 milliárd forintra rúgott az új lakáshitelek összege, ami 35 százalékos növekedést jelent éves szinten, és ötéves rekordnak felel meg – írja a hvg.hu.

LUXUSLAKÁS: MA MÁR 100 MILLIÓNÁL KEZDŐDIK

A prémium ingatlanok csak a piac néhány százalékát teszik ki, mégis kiemelt jelentőséggel bírnak mind az eladói, mind a vevői oldalon. A válság utáni időszakban jelentősen átalakult ez a szegmens; míg régebben a kategória javát az 50 millió forint környéki ingatlanok jelentették, ma már ezzel az árral csak a luxus kategória alját lehet elérni.

ELÉRTÜK A BERLINI LAKBÉREKET BUDAPESTEN?

A Statista nevű oldal időről-időre elkészíti a felmérését arról, hogy egy adott összegért a különböző országokban mekkora lakást lehetne vásárolni vagy bérelni. Ezúttal a hangsúly a bérlésen volt, a vizsgált összeget pedig 1500 dolláros (kb. 387 ezer forint) havi bérleti díjnál húzták meg. Ennek kapcsán megnéztük, hogy Budapest hol állna a listán és érdekes összefüggést találtunk.

DRÁGULNAK AZ AGGLOMERÁCIÓ TELKEI

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki a budapesti agglomeráció­ban szeretne telket vásárolni építkezéshez. Az Ingatlan.com lapunk kérésére készített összegzése szerint a legkedveltebb, fővároshoz legközelebbi településeken átlagosan húszmillió forint fölötti árakkal lehet találkozni. Van olyan település, ahol majdnem megkétszereződtek az árak az építési kedv fellendülésével.

MIKOR VONHATÓ LE AZ ÁFA ÉS MIKOR NEM LAKÓINGATLAN ÉPÍTÉSEKOR?

Ha egy szolgáltató kft. vásárolt egy telket, mert lakóingatlant szeretne ráépíteni, hogyan kell eljárni az áfa szempontjából? – kérdezte olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász szakértőnk válaszolt.

44 SZÁZALÉKKAL NŐTT, IDÉN IS EMELKEDHET A LAKÁSÉPÍTÉSI KEDV

Tavaly 44 százalékkal nőtt a megépült új lakások száma, de a munkaerőhiány miatt kevesebb új lakás készül el, mint amennyire igény lenne.

AZ INGATLAN-BÉRBEADÁSBÓL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM ADÓZÁSA

Korábbi cikkünkben a rövidtávú lakáskiadással kapcsolatos bevallási teendőkről volt szó. Most tekintsük át, magánszemélyként hogyan kell kitölteni a személyi jövedelemadó bevallást a 2017. évben szerzett, ingatlan bérbeadásból származó jövedelemről!

MEGVÁSÁROLTAK EGY V. KERÜLETI IRODAHÁZAT

Megvásárolták az Austria House irodaházat, ami Budapest üzleti negyedének egyik legkeresettebb részén helyezkedik el. A vásárló a Wigan Acquisitions ingatlanbefektető vállalat – szerepel a PropertyEU cikkében.

A LOGISZTIKA KÖZÉP-EURÓPA VERSENYLOVA. MAGYARORSZÁG IDÉN MEGCÉLOZZA A 200 EZER M2-T

A Cushman & Wakefield adatai szerint Kelet-Közép-Európában rekordmennyiségű ipari ingatlanfejlesztésnek lehettünk a tanúi 2017-ben. A bűvös szám 3,7 millió m2, amelyből 118 ezer m2 a magyar beruházás, vagyis van még hová fejlődnünk. A gazdasági fundamentumok biztatóak, azonban a kivitelezői piac kapacitása véges, a bérleti díjak nőnek, így hiába a hatalmas kereslet, a kínálat csak lassan bővül. Idén azonban akár a 200 ezer m2-nyi területet is elérheti az új fejlesztések volumene Budapesten, hangzott el az ingatlantanácsadó sajtókonferenciáján.

TAVALY 11 EZER LAKÁS KELLETT ELADNI A BEDŐLT HITELEK MIATT

Csaknem 11 ezer bedőlt hitel mögött álló lakóingatlant kellett tavaly értékesíteni, írja a csütörtöki Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank adataira hivatkozva.